Як приготувати хе з горбуші в домашніх умовах
Хе – друге по популярності корейське блюдо, після моркви по-корейськи, природно. Цікаво, що морква – не родом з Кореї. Виходить, що саме хе залишається єдиним популярним способом відчути смак Сходу. І це дійсно варто приготувати!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
оцтової есенції - | 15 мл |
часнику - | 2 зубці |
лука - | 4 шт. |
філе риби - | 0,5 шт. |
моркви - | 2 шт. |
перцю болгарського - | 1 шт. |
спецій - | за смаком |
Час приготування: 600 хвилин | Калорійність на 100 грам: 43 Ккал |
Як готувати хе з горбуші в домашніх умовах:
- Гарненько промити філе і перевірити його на наявність кісток. Шукати кісточки найзручніше пальцями, намацуючи їх, а витягувати простіше пінцетом. Для хе підходить практично будь-яка риба, але краще – червона, а в нашому випадку горбуша;
- Далі нарізати філе на довгі шматочки, ширина яких не перевищує сантиметра;
- Полити зверху оцтом і залишити маринуватися приблизно на півгодини;
- За цей час з моркви зчистити шкірку і далі нарізати її довгою соломкою. Краще використовувати тертці для корейських салатів;
- На невеликій кількості олії її потрібно пасерувати, злегка присолив, а потім перекласти на рибу;
- У перцю видалити насінну коробочку, сполоснути його і нарізати тонкою соломкою, викласти поверх моркви;
- Звільнений від лушпиння цибулю нарізати тонкими півкільцями, викласти їх на перець;
- Якщо залишився оцет, його потрібно полити зверху, а далі справа спецій для риби або корейських салатів, обов'язково коріандр, трохи солі і цукру;
- Все перемішати, а потім додати дрібно нарубаний очищений часник, можна додати кінзу;
- Прибрати на добу в холодильник для просочення.
Візьміть на замітку добірку смачних салатів з відварної риби — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.Читайте як приготувати вишуканий підлива з сушених грибів.
Рецепт риби хе з горбуші по-корейськи без моркви
- 30 г цукру;
- 0,3 кг горбуші;
- 75 мл оцту 9%;
- 30 мл олії;
- 5 зубців часнику;
- 4 цибулини;
- 15 мл соєвого соусу;
- 5 г коріандру;
- 15 г червоного перцю;
- 1 пучок зелені.
Час: 3 ч.
Калорії: 122.
Як робити:
- Рибу промити, перевірити на наявність кісток, прибрати їх, шкіру теж прибрати, якщо є. Порізати на рівні кубики, дрібно різати не потрібно;
- Покласти рибу в скляний або емальований посуд, залити її оцтом і під закритою кришкою маринувати приблизно дві години;
- Вимити цибулини і зчистити з них лушпиння, а далі порізати так, як подобається: шашечками, півкільцями, пір'ям тощо;
- Зубці часнику теж треба почистити, а потім подрібнити ножем. Як варіант, можна скористатися давилень і пропустити через неї часточки. Можна просто натерти на дрібній тертці;
- Зелень сполоснути під прохолодною водою, витрусити вологу, а потім нашаткувати. Можна використовувати і кріп і селеру і петрушку і базилік, але краще всього кінза. Можна використовувати мікс із зелені;
- Віджати від рідини промариновавшуюся рибу, перекласти її в інший посуд;
- На неї покласти цибулю і часник;
- Далі поперчити зверху, посолити, всипати коріандр і трохи цукру;
- У сковороду влити трохи олії, розжарити його, а потім кинути туди перець. Розмішати і відразу зняти з вогню, полити рибу зверху;
- Перешкодити, додати зелень і соєвий соус, знову перешкодити;
- Дати настоятися хоча б півгодини — і можна подавати.
Корисні поради
В принципі, від риби залежить весь смак хе. Але для цієї страви немає принципу, з чого готувати: хек, оселедець, минтай, нототенія, лосось, щука – все вийде смачно з-за спецій і маринаду.
Насичений оцтовий маринад дуже важливий при роботі з свіжою рибою, адже він є елементом знезаражувальним. Якщо в якості риби є сумніви, потрібно просто залишити маринуватися рибу на добу.
Щоб скоротити час приготування, у великих супермаркетах можна знайти спеціальну суміш приправ саме для «хе». Шукати потрібно не тільки у відділах зі спеціями, але і «все для суші».
Корейська кухня знає толк в спеціях. Це прекрасний спосіб різноманітити своє домашнє меню, особливо для тих, хто шукає чогось новенького і простого. Важливо серйозно підійти до вибору свіжої риби — і тоді успіх на 90% в кишені!