24 май 2019 299

Як приготувати хе з горбуші в домашніх умовах

Хе – друге по популярності корейське блюдо, після моркви по-корейськи, природно. Цікаво, що морква – не родом з Кореї. Виходить, що саме хе залишається єдиним популярним способом відчути смак Сходу. І це дійсно варто приготувати!

Класичний рецепт страви (з оцтом)
Інгредієнти Кількість
оцтової есенції - 15 мл
часнику - 2 зубці
лука - 4 шт.
філе риби - 0,5 шт.
моркви - 2 шт.
перцю болгарського - 1 шт.
спецій - за смаком
Час приготування: 600 хвилин Калорійність на 100 грам: 43 Ккал

Як готувати хе з горбуші в домашніх умовах:

  1. Гарненько промити філе і перевірити його на наявність кісток. Шукати кісточки найзручніше пальцями, намацуючи їх, а витягувати простіше пінцетом. Для хе підходить практично будь-яка риба, але краще – червона, а в нашому випадку горбуша;
  2. Далі нарізати філе на довгі шматочки, ширина яких не перевищує сантиметра;
  3. Полити зверху оцтом і залишити маринуватися приблизно на півгодини;
  4. За цей час з моркви зчистити шкірку і далі нарізати її довгою соломкою. Краще використовувати тертці для корейських салатів;
  5. На невеликій кількості олії її потрібно пасерувати, злегка присолив, а потім перекласти на рибу;
  6. У перцю видалити насінну коробочку, сполоснути його і нарізати тонкою соломкою, викласти поверх моркви;
  7. Звільнений від лушпиння цибулю нарізати тонкими півкільцями, викласти їх на перець;
  8. Якщо залишився оцет, його потрібно полити зверху, а далі справа спецій для риби або корейських салатів, обов'язково коріандр, трохи солі і цукру;
  9. Все перемішати, а потім додати дрібно нарубаний очищений часник, можна додати кінзу;
  10. Прибрати на добу в холодильник для просочення.
Читайте як приготувати млинці з житнього борошна — спробуйте, це дуже смачно і незвично.
Візьміть на замітку добірку смачних салатів з відварної риби — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.Читайте як приготувати вишуканий підлива з сушених грибів.

Рецепт риби хе з горбуші по-корейськи без моркви

  • 30 г цукру;
  • 0,3 кг горбуші;
  • 75 мл оцту 9%;
  • 30 мл олії;
  • 5 зубців часнику;
  • 4 цибулини;
  • 15 мл соєвого соусу;
  • 5 г коріандру;
  • 15 г червоного перцю;
  • 1 пучок зелені.

Час: 3 ч.

Калорії: 122.

Як робити:

  1. Рибу промити, перевірити на наявність кісток, прибрати їх, шкіру теж прибрати, якщо є. Порізати на рівні кубики, дрібно різати не потрібно;
  2. Покласти рибу в скляний або емальований посуд, залити її оцтом і під закритою кришкою маринувати приблизно дві години;
  3. Вимити цибулини і зчистити з них лушпиння, а далі порізати так, як подобається: шашечками, півкільцями, пір'ям тощо;
  4. Зубці часнику теж треба почистити, а потім подрібнити ножем. Як варіант, можна скористатися давилень і пропустити через неї часточки. Можна просто натерти на дрібній тертці;
  5. Зелень сполоснути під прохолодною водою, витрусити вологу, а потім нашаткувати. Можна використовувати і кріп і селеру і петрушку і базилік, але краще всього кінза. Можна використовувати мікс із зелені;
  6. Віджати від рідини промариновавшуюся рибу, перекласти її в інший посуд;
  7. На неї покласти цибулю і часник;
  8. Далі поперчити зверху, посолити, всипати коріандр і трохи цукру;
  9. У сковороду влити трохи олії, розжарити його, а потім кинути туди перець. Розмішати і відразу зняти з вогню, полити рибу зверху;
  10. Перешкодити, додати зелень і соєвий соус, знову перешкодити;
  11. Дати настоятися хоча б півгодини — і можна подавати.

Корисні поради

В принципі, від риби залежить весь смак хе. Але для цієї страви немає принципу, з чого готувати: хек, оселедець, минтай, нототенія, лосось, щука – все вийде смачно з-за спецій і маринаду.

Насичений оцтовий маринад дуже важливий при роботі з свіжою рибою, адже він є елементом знезаражувальним. Якщо в якості риби є сумніви, потрібно просто залишити маринуватися рибу на добу.

Щоб скоротити час приготування, у великих супермаркетах можна знайти спеціальну суміш приправ саме для «хе». Шукати потрібно не тільки у відділах зі спеціями, але і «все для суші».

Корейська кухня знає толк в спеціях. Це прекрасний спосіб різноманітити своє домашнє меню, особливо для тих, хто шукає чогось новенького і простого. Важливо серйозно підійти до вибору свіжої риби — і тоді успіх на 90% в кишені!

Що ще почитати: