Як приготувати печеня з яловичини
Більше двохсот років тому на Русі традиційним другим блюдом стало вважатися спекотне. Його подавали щодня в будинках знаті, а англійський король Карл II навіть присвоїв печені з яловичини дворянський титул після того, як перший раз покуштував.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
м'якоть яловичини - | 0,7 кг |
пісне масло - | 40 г |
цибуля ріпчаста - | 450 г |
зелень (петрушка) - | 50 г |
часник - | 1 зубчик |
морквина - | 150 г |
вершкове масло - | 40 г |
помідори - | 300 г |
перець - | 20 г |
сіль - | 20 г |
бульйон (яловичий) - | 200 мл |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 185 Ккал |
З помідорів зняти шкірку і прокрутити на м'ясорубці разом з 150 г цибулі, часником і зеленню. Поставити томати в каструльку і прокип'ятити десять хвилин, щоб трохи випарувалася рідина.
М'ясце помити, протерти паперовим рушником, позбавляючи від зайвої вологи і нарізати шматочками по три сантиметри. Інші овочі – цибулю, моркву – нарізати півкільцями і поставити пассироваться десять хвилин на пісному маслі в сковороді.
Нарізану яловичину, обсмажити окремо на вершковому маслі до рум'яної скоринки і всипати до овочевої маси на сковороду. Слідом додати томатну суміш, сіль, перець і тушкувати до випаровування всієї рідини.
Для спекотного краще використовувати керамічну чи чавунну глибоку посуд – страва буде рівномірно прогріватися. В обрану посуд всипати м'ясну масу і влити бульйон, щоб він покрив поверхню м'яса. На плиті тушкувати близько півгодини, при необхідності досолити і поставити тушкувати ще хвилин десять до випаровування буквально всієї рідини.
Зі свіжим салатом, сметанним або гострим соусом печеня буде просто чудово поєднуватися. Можна використовувати будь-гарнір з картоплі або гречаного, рисового, пшеничного крупи.
Печеня по-домашньому
Страви, приготовані в керамічних горщиках, радують своєю соковитістю і м'якістю. Використовуючи для спекотного яловичину в поєднанні з картоплею, зменшується калорійність, але корисні властивості вітамін і мінералів даних продуктів для організму тільки збільшуються. Для приготування знадобляться:
- м'якоть яловичини (з лопатки, стегна) – 1 кг;
- жир топлений – 30 г;
- цибуля ріпчаста – 300 г;
- помідор – 200 г;
- картопля – 1,2 кг;
- вода – 1л;
- гострий соус – 1,/3 ч. л.;
- спеції – 20 г (за смаком);
- сіль – 20 г;
Готування займає вісімдесят хвилин, а калорійність 100 г домашнього жаркого складе 130 ккал.
Яловичину слід брати свіжу, а не заморожену. Блюдо тоді буде більш соковитим і збереже всі свої смакові якості. М'ясце промити, дати просохнути і розрізати на кубики по два сантиметри.
На розігрітій сковороді на жирі обсмажити шматочки яловичини до одержання рум'яної скоринки і присолити, присипати улюбленими спеціями і покласти гострий соус.
З помідор облитих окропом очистити шкірку, нарізати квадратиками, цибулю – півкільцями, моркву – нетовстий соломкою. Всипати овочі до м'яса, перемішати і згасити всю масу десять хвилин.
Картоплю почистити, а потім нарізати квадратиками однакового з м'ясом розміру.
На дно підготовлених горщиків рівномірно викласти картоплю і трохи присолити, а зверху всипати м'ясо з овочами.
Залити водою, щоб вона ледь покривала поверхню з м'ясом.
Накрити горщики фольгою або кришками, встановити в духову шафу на сорок хвилин при температурі 150°. Через зазначений час перевірити на готовність, долити води у разі необхідності, зменшити температуру і згасити ще хвилин десять.
Домашнє жарке виходить ситним, має пікантний аромат і подається з зеленню, свіжим овочевим салатом.
Яловичина з картоплею в мультиварці
Для приготування печені з картоплею знадобляться:
- яловичина (м'якоть з лопатки або стегна) – 0,5 кг;
- пісне масло – 20г;
- солодкий перець – 150г;
- морква – 80 г;
- цибуля ріпчаста – 80 г;
- картопля – 0,8 кг;
- помідори – 200 г;
- спеції – 10 г;
- сіль – 20 р.
Для створення жаркого в мультиварці потрібно півтора години, де калорійність на 100 г страви буде становити 140 ккал.
Яловичину помити, розрізати на шматочки по три сантиметри і покласти на дно ковша мультиварки. Включити функцію «випічка» на тридцять хвилин.
У цей час можна зайнятися очищенням овочів від шкірки і їх нарізкою: цибуля – півкільцями, солодкий перчик і моркву – кубиками по півсантиметра. Всипати овочеву масу до м'яса і олію. Регулярно помішуючи обсмажити м'ясо з овочами десять хвилин в режимі «смаження». Помідори також нарізати квадратиками і доповісти в мультиварку на п'ять хвилин в цьому ж режимі.
Очищену картоплю нарізати такими ж кубиками, як і м'ясо, покласти до мясоовощной масі. Додати сіль, вибрані спеції, залити гарячою водою і знову виставити режим «випічка», але вже на сорок хвилин.
По закінченню цього часу можна подавати печеню, яке виходить м'яким і більш соковитим в мультиварці, ніж на плиті.
Як приготувати яловичину з картоплею з іншими овочами
М'ясо можна готувати з овочами, що підкреслить смак і збільшить корисні властивості страви. Яловичина може втратити свою соковитість при обсмажуванні, але свіжі помідори, цибуля, баклажани допоможуть її повернути. Для приготування печені з цього м'яса знадобляться:
- м'якоть яловичини – 0,6 кг;
- картопля – 0,5 кг;
- помідори – 300 г;
- цибуля ріпчаста – 100 г;
- баклажан середній – 200 г;
- морква – 100 г;
- вино біле – 130 мл;
- бульйон (яловичий) – 200 г;
- часник – 2 зубчики;
- пісне масло – 30 г;
- спеції за смаком – 20 г;
- сіль – 20 р.
Приготування страви займає одну годину, а харчова цінність 100 г страви дорівнює 150 ккал.
Спочатку промити м'якоть яловичини, дати стекти воді. М'ясо слід нарізати шматочками по три сантиметри і відправити на сковороду з олією. Смажити на великому вогні до появи скоринки, а потім влити вино і чекати його остаточного випаровування.
Моркву, цибулю почистити, нашаткувати тонкою соломкою, всипати до м'яса. Підсмажити до золотистого кольору і м'ясо з овочами викласти на дно каструльки для гасіння. Залити бульйоном, посолити, додати спеції.
Картоплю після очищення нарізати середніми шматочками, всипати в каструлю. Баклажан нарізати кружечками товщиною по півсантиметра. Додати до картоплі. Тушкувати півгодини і перевірити на готовність і сіль.
Помідори слід нарізати квадратиками. Часник подрібнити на сковорідку і трохи обсмажити. До нього покласти помідори і згасити п'ять хвилин. За п'ять хвилин до закінчення тушкування м'яса і овочів в каструлі, всипати томатну масу.
Подавати до столу спекотне слід, прикрасивши зеленню, а також додавши консервовані огірочки, квашену капусту.
Пиріг зі шпинатом — дієтичне блюдо, яким можна побалувати себе.
Читайте як приготувати омлет на пару в мультиварці для дитини.
Візьміть на замітку рецепт дивовижних вафель для электровафельницы.
Дієтичне блюдо
Назва страви спекотне пішло від слова «жар», а це означає, що м'ясо має добре прожариваться, а лише потім тушкуватися до закінчення приготування. Хоча яловичина вважається дієтичним м'ясом, інші інгредієнти, що входять до складу страви, сильно збільшують його калорійність. Для створення дієтичного жаркого будуть потрібні:
- яловичина (м'якоть з лопатки) – 0,5 кг;
- гриби (печериці) – 200 г;
- картопля – 300 г;
- цибуля ріпчаста – 200 г;
- томати – 200 г;
- морква – 150 г;
- зелень за смаком – 50 г;
- спеції (перець, сіль) – по 20 р;
- оливкова олія – 20 г;
- вода – 2 ст.
За рахунок використання більшої кількості овочів час приготування становить сімдесят хвилин, а от калорійність ста грам страви зменшується до 100 ккал.
Процес готування починається з підготовки м'яса. Його слід промити під водою, очистити від плівки на поверхні і нарізати шматками по три сантиметри. Покласти яловичину на сковороду обсмажують на оливковій олії п'ять хвилинок.
За цей час очистити овочі – цибулю, моркву – порізати тонкими кільцями і брусочками. Всипати до м'яса і продовжити смажити ще п'ять хвилин.
Помідори обдати окропом і очистити шкірку. М'ясо з овочами всипати в каструлю додати помідори нарізані кубиками і воду.
Картоплю і гриби очистити, нарізати шматочками і додати до м'яса з овочами. Присолити, висипати спеції і тушкувати на плиті півгодини. Перевірити на сіль, готовність картоплі. При необхідності долити води і згасити ще хвилин десять.
Подавати дієтичне печеню можна з зеленню, свіжим салатом з огірків і капусти.
Кулінарні поради
Правильний вибір м'яса для спекотного допоможе поліпшити духмяність і збереже смакові якості приготовлених страв. Для правильного вибору яловичини для смаження, тушкування, запікання слід знати, що:
- Краще купувати м'ясце півторарічного тварини – воно більш соковите і відрізняється яскравим червоним кольором, а також містить менше плівок на поверхні;
- Яловичина повинна бути пружною і при натисканні на м'ясо пальцем швидко відновлювати первісну форму;
- М'ясо з білим кольором жирових прошарків більш свіже, а от з жовтим кольором краще не брати – це більш жорстке м'ясо старих тварин;
- Для прискорення процесу приготування потрібно замаринувати м'ясо в молоці, овочевому соусі або оцтової заправці;
- Для наваристого бульйону краще вибрати кістки, для смаження і тушкування вирізку з лопатки, подбедерка.
Будь-які овочі, додані до м'яса, надають страві соковитості спекотне, знижуючи його калорійність після обжарювання м'якоті яловичини. Процес приготування не складний, трудомісткий, але вимагає уваги для створення справді кулінарного шедевра.