Як приготувати тушковані баклажани з овочами
Баклажани — далека рідня червоних помідорів. На півдні їх по-домашньому, ніжно називають синенькими за їх оригінальний смак, пікантну гостроту і корисні якості. Завдяки великій кількості клітковини, баклажани рекомендовані для дієтичного вікового меню. Крім того, це просто смачно!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
баклажанів - | 600 г |
стиглих помідор - | 500 г |
часнику - | 50 г |
лука - | 400 г |
болгарського перцю - | 350 г |
рослинної олії - | 70 г |
кропу - | 1 пучок |
солі - | 10 г |
води - | 200 мл |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 146 Ккал |
Ніжне соте з баклажанів готується швидко. В рецепті запропонований мінімум прянощів, це дієтичний варіант.
Почнемо з очищення овочів. Миємо, видаляємо плодоніжки. Баклажани розрізаємо навпіл (уздовж). Кожну половину ріжемо упоперек на великі часточки. Помідори розрізаємо на 4 частини, цибулю шаткуємо великими кільцями. Очищений солодкий перець розрізаємо на 8 частин.
У великій сковороді з товстим дном підрум'янюємо перець і цибулю на рослинній олії. Через 5 хвилин додаємо синенькі, акуратно перемішуємо. Через 10 хвилин висипаємо помідори, заливаємо кип'ятком овочі, сковороду щільно закриваємо кришкою. Тушкуємо соте на слабкому вогні близько 20 хвилин.
Подрібнений часник і сіль потрібно додати в самому кінці, за 5 хвилин до завершення готування.
Дрібно нарізаним кропом прикрашаємо соте з баклажанів безпосередньо перед подачею до столу.
Як згасити овочі з базиліком
Відмінний літній рецепт овочевого рагу, легкий і смачний. Це дієтичне блюдо можна запропонувати в якості універсального гарнір до м'яса або риби. Знадобляться наступні продукти (на 6 порцій):
- 450 г баклажанів;
- 300 г кабачків;
- 150 г кореня селери;
- 150 г моркви;
- 300 г помідор;
- 70 г рослинного масла;
- 2 г суміші хмелі-сунелі;
- 100 г зеленого базиліка;
- 10 г солі.
Страва готується 50 хвилин, калорійність 156 ккал.
Крупно нарізаємо вимиті і очищені овочі. Молоді синенькі і кабачки нарізаємо товстими кільцями. Моркву і селеру — кубиками 2 см, цибулю — великими півкільцями. Очищені помідори пропускаємо через м'ясорубку.
Наливаємо масло у велику сковороду з товстим дном, висипаємо цибулю, доводимо його до прозорості. Висипаємо моркву і селеру, обережно перемішуємо, смажимо ще 5 хвилин. Додаємо баклажани, добре струшуємо сковороду (щоб інгредієнти перемішалися). Потім додаємо кабачок, заливаємо овочі томатом. Накриваємо кришкою, тушкуємо рагу на мінімальному вогні 25 хвилин.
Крупно рубаємо свіжий базилік. Ми додамо його в рагу за 5 хвилин до завершення готування, разом з сіллю і прянощами.
Баклажани тушковані з м'ясом і овочами
Підготуйте необхідні продукти (8 порцій):
- 1,2 кг молодої свинини (окіст, лопатка);
- 600 г баклажан;
- 450 г ріпчастої цибулі;
- 70 мл рослинного масла;
- 350 г болгарського перцю;
- 70 мл білого вина;
- 200 г моркви;
- 50 г меду;
- 1 перець — вогник;
- 5 г меленого коріандру;
- 500 мл білого вина;
- 10 г солі.
М'ясо з овочами готується 1,5 години (1 година вони готуються без участі кухаря), калорійність страви — 485 ккал.
Овочі очистити, помити. Цибулю нарізаємо побільше, широкими півкільцями. Солодкий перець ріжемо великими кубиками, гострий — позбавляє від насіння, дрібно ріжемо. Морквину просто натираємо на тертці.
Баклажани розрізаємо товстими кільцями (3 см), кожне кільце розрізаємо навпіл. Посипаємо сіллю, залишаємо на дошці на 10 хвилин, щоб пішла гіркота.
Свинячу м'якоть потрібно вимити, промокнути від зайвої вологи, очистити від плівок. Нарізаємо свинину довільними шматочками, приблизно по 4 див. На гарячій сковороді швидко обсмажуємо свинину в рослинному маслі. В кінці смаження додаємо до свинини мед і сіль, добре перемішуємо. М'ясо карамелізується буквально за хвилину, потім прибираємо його зі сковороди в казанок. На сковороді припускаємо цибулю до прозорості, додаємо перець і моркву, перемішуємо. Пасеруємо овочі 5 хвилин, відправляємо до м'яса.
Наливаємо вино, висипаємо спеції (коріандр, перець). Ставимо казан на вогонь, даємо овочам закипіти. Зменшуємо газ до мінімального, тушкуємо під кришкою протягом 1 години.
Візьміть на замітку рецепт неймовірно смачних зелених помідор по-корейськи.
Як приготувати соковиті курячі ніжки в мультиварці. Це блюдо можна подавати як окремо так і як доповнення до будь-якого гарніру.
Як зробити їжачки з фаршу і рису читайте в нашій статті.
Як приготувати овочеве рагу в мультиварці
Рецепт цікавий тим, що страва готується в один прийом, смачно і просто. Від господині потрібно лише підготувати овочі, завантажити їх у каструлю. А далі, диво техніки позбавить від всіх турбот. Почнемо з продуктів (на 4 порції):
- 600 г баклажан;
- 250 р ріпчастої цибулі;
- 300 г стиглих помідорів;
- 250 г болгарського перцю;
- 2 г меленого мускатного горіха;
- 15 г часнику;
- 7 г солі;
- 70 мл рослинного масла;
- 70 г томатної пасти;
- 180 г сезонної зелені.
Страва готується всього 45 хвилин, калорійність — 125 ккал.
Швидко миємо й чистимо овочі, прибираємо зайву воду паперовим рушником. Ріпчасту цибулю шаткуємо дрібними кубиками; болгарський перець розрізаємо на 4 частини, потім нарізаємо тонкими смужками. Помідори нарізаємо великими кубиками. Очищений часник видавлюємо через прес.
Синенькі споліскуємо, зрізаємо ніжку і жорсткий носик (шкірку знімати не обов'язково). Нарізаємо широкими кільцями (2 см), потім ще навпіл. У чашу мультиварки виливаємо масло, викладаємо овочі шарами.
Вниз — півкільця баклажан, потім помідори, цибулю і перець. Посоліть, додайте томатну пасту і часник. Гострим ножем наріжте половину мускатного горіха, посипте овочі. Чаша мультиварки наповнилася.
Тепер пора все перемішати, закрити кришку і виставити таймер на 35 хвилин. Включаємо режим «гасіння».
Споліскуємо і підсушуємо зелень, вона знадобиться для подачі овочів до столу. Солодкий перець лимонного кольору дуже апетитно виглядає з рубаною зеленню і баклажанами. Для даного рецепту рекомендуємо вибрати саме його.
Півгодини — у вашому розпорядженні, помічниця впорається сама. Залишиться лише посипати овочі зеленню.
Поради кулінарів
Кілька підказок зроблять страви з баклажанів смачніше:
- якщо баклажани гірчать — вимочіть їх 5-10 хвилин в солоній воді (60 г на літр);
- щоб соте з синеньких було менш жирним, попередньо баклажани і перець запечіть в духовці;
- вибирайте не дуже великі, щільні овочі з глянцевою шкіркою, їх плодоніжка не повинна бути пересохлої.
Яскраві страви з синеньких прикрасять будь-який стіл, допоможуть урізноманітнити дієтичне меню. Тушковані баклажани з овочами добрі навіть в холодному вигляді, можуть бути подані як основний страву або гарнір. Синенькі заслужено шануються господинями, адже вони дають такий простір для творчої фантазії!