Як приготувати баклажани в сметані по-домашньому
Баклажани в сметані — дуже проста і ситна закуска, у якій існує безліч варіацій. Хоча синенькі далеко не всі люблять, один з рецептів точно доведеться до вподоби навіть принциповим людям. А деколи цей овоч можна подати як гриби – і ніхто не здогадається!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сметани 20% - | 30 мл |
баклажан - | 280 р |
лука - | 1 шт. |
масла рослинного - | 20 мл |
Час приготування: 35 хвилин | Калорійність на 100 г: 77 Ккал |
Приготувати баклажани в сметані гриби можна наступним способом:
- Зняти з лука лушпиння і нарізати чверть кільцями, досить тонко;
- Вимити баклажани і зрізати їх плодоніжку. Далі вздовж розділити на три частини, а потім порубати упоперек, щоб отримати невеликі шматочки;
- Помістити в миску і присипати сіллю, перемішати руками. Залишити так хоча б на двадцять хвилин. Це допоможе прибрати гіркоту;
- З'явився сік необхідно злити;
- Влити в сковороду масло, покласти в нього цибулю і підрум'янити його. Займає близько п'яти хвилин. Далі витягнути його на блюдце;
- На чисту сковороду покласти баклажани і теж влити до них трохи олії, обсмажувати хвилин сім і не забувати перемішувати;
- Потім додати сюди ж цибулю і знову перешкодити;
- Влити сметану і тушкувати, поки вона повністю не вбереться. У даного продукту повинен бути високий відсоток жирності;
- Приправити, але не солити, перешкодити;
- Перекласти в креманку і дати злегка охолонути. А можна подавати страву і повністю холодним.
Баклажани зі сметаною і часником
- 2 зубці часнику;
- 1 баклажан;
- 1 пучок кропу;
- 120 г сметани;
- 1 цибуля.
Час приготування: 40 хв.
Калорії: 53.
Як готувати:
- Зняти шкірку з овоча, а потім м'якоть порізати кубиками. Звичайно, від плодоніжки слід позбутися;
- Цибулю необхідно очистити, а потім дрібно порубати;
- З часнику зняти лушпиння, гострим ножем подрібнити його в дрібну крихту;
- Вимитий і обсушенный кріп нашаткувати;
- У сковороду налити трохи оливкової олії, покласти сюди цибулю;
- Обсмажити, поки він не придбає золотавість, а потім додати сюди баклажани. Перешкодити і накрити кришкою;
- Тушкувати, поки овоч повністю не приготується: він поміняє колір і стане м'яким, зменшиться в обсязі;
- Далі присолити і додати часник, потім кріп і в кінці присипати спеціями, перешкодити;
- Готувати ще хвилини дві, після чого влити сметану. Перешкодити, прогріти протягом трьох хвилин і подавати як в теплом, так і в охолодженому вигляді. Прикрасити зеленню.
Баклажани тушковані в сметані з картоплею
- 6 картоплин;
- 6 зубців часнику;
- 260 г сметани;
- 2 солодких перцю;
- 140 г цибулі;
- 3 г насіння коріандру;
- 15 г зелені;
- масло.
Час приготування: 50 хв.
Калорії: 69.
Приготування:
- Очищену цибулину нарізати півкільцями;
- Зняти шкірку з картоплі, нарізати досить великими кубиками;
- У сотейник влити ложку-дві олії, перекласти сюди цибулю. Бажано, щоб це була молода цибулина, з зеленими пір'ям. Його необхідно трохи обсмажити;
- Далі до цибулі покласти всю картоплю, перемішати;
- Досить великими квадратиками порізати обидва перцю, попередньо вимивши їх і витягнувши насіннєві коробочки;
- Додати перець до решти інгредієнтів;
- Помиті баклажани нарізати такими ж кубиками, як картоплю, і теж додати в сотейник;
- Крупно порубати очищений часник. Приміром, його можна нарізати слайсами. Покласти в сотейник;
- Всі інгредієнти перешкодити і посолити, тушкувати хвилин двадцять на середньому вогні, не забувати заважати;
- Розтовкти в ступці насіння коріандру і всипати їх до решти інгредієнтів;
- В цей же момент додати сметану і все перешкодити. Готувати ще кілька хвилин, щоб сметана злегка проварилася;
- Приправити свіжої рубаною зеленню і подавати.
Кабачки і баклажани зі сметаною
- 180 мл сметани;
- 3 кабачка;
- 3 зубці часнику;
- 4 баклажана;
- 20 г кропу.
Час приготування: 30 хв.
Калорії: 28.
Принцип готування:
- На невеликі кубики необхідно нарізати вимиті кабачки. Плодоніжку при цьому зрізати;
- Присолити їх і покласти в сотейник, де вже є трохи розігрітого рослинного масла;
- Трохи припустити кабачки, а поки вони готуються, на такі ж кубики слід порізати помиті баклажани. Додати в сотейник;
- Перешкодити інгредієнти і протушкувати їх, щоб вони стали м'якшими, майже зовсім приготувалися. Займає це близько п'ятнадцяти хвилин;
- Зняти з вогню;
- В окремій ємності змішати сметану з видавленим через давильню часником, а також дрібно нарубаної митої зеленню. Приправити;
- Додати отриманий соус до масі в сотейник, перемішати, закрити кришку і витримати п'ять хвилин. Після цього можна подавати, смачно виходить з лавашем замість хліба.
Тушковані баклажани в сметані з зеленню в мультиварці
- 1 морква;
- 180 г сметани;
- 1 цибуля;
- 950 г баклажан;
- зелень.
Час приготування: 1 год 15 хв.
Калорії: 38.
Етапи готування:
- Баклажани помити, видалити плодоніжки. М'якоть слід нарізати кубиками невеликого розміру і помістити їх на сито, щоб стік зайвий сік. Це займає близько п'ятнадцяти хвилин;
- Звільнений від лушпиння цибулю дрібно покришити;
- З моркви зчистити шкірку і натерти плід крупно;
- Вибрати режим «Смаження», а можна і «Випічка» і влити в чашу зовсім небагато будь-якого масла;
- Перекласти туди цибулю з морквою і обсмажувати до м'якості, тобто приготувати звичайну засмажку;
- Промити шматочки баклажанів під водою, руками трохи віджати від води, а потім помістити до інших овочів і обсмажувати, кілька раз перемішавши всі продукти за цей час;
- Влити сметану і приправити, змінити режим «Випічка» і встановити таймер на сорок хвилин;
- Зелень подрібнити. Це може бути і кінза, і петрушка і кріп, і спаржа, і зелений лук, і навіть верхівка селери. Як тільки прозвучить сигнал мультиварки, страву можна діставати і зверху присипати зеленню. За бажанням, можна додати рубаний часник.
Баклажани з фаршем, запечені зі сметаною
- 1100 г баклажан;
- 2 зубці часнику;
- 40 г манної крупи;
- 470 г фаршу;
- 140 г сиру;
- 90 мл води;
- 80 г сметани;
- 15 г майонезу.
Час приготування: 1 год 35 хв.
Калорії: 118.
Як запекти:
- Помиті баклажани необхідно нарізати на слайсы, не дуже тонко. Можна різати і впоперек, важливо, щоб вони зберігали свою ширину;
- Посолити їх двома пучками, перешкодити і залишити на півгодини, щоб встигли віддати воду і гіркота;
- Вбити у фарш яйце. М'ясо бажано брати свиняче або свино-яловиче, але і з куркою буде непогано і навіть швидше. Додати сюди ж трохи солі, манку, дрібно порубаний (або пресований) часник, влити воду і перемішати вручну;
- Промити баклажани і дати воді стекти;
- Форму змастити олією, а можна і застелити фольгою. Викласти в неї скибочки баклажанів в один шар і приправити їх;
- Далі викласти абсолютно всю м'ясну масу, розподілити по поверхні;
- Сир натерти і змішати зі сметаною і майонезом, можна додати пряних трав;
- Розподілити сирну масу зверху на фарші;
- Прогріти духовку до 170 за Цельсієм і поставити в неї форму з запіканкою. Витримати п'ятдесят хвилин. В останні десять хвилин можна накрити верхівку фольгою, щоб вона не почала пригорати;
- Дістати і порізати на порції.
У нашій статті ви зможете прочитати як приготувати дієтичну запіканку з сиру — просто перейдіть по посиланню.
Як приготувати смачні роли з сиром Філадельфія читайте тут.
Візьміть на замітку рецепт соковитою тріски, приготованої за нашим рецептом з допомогою мультиварки.
Тушковані баклажани в сметані з томатами
- 4 помідора;
- 3 баклажана;
- 2 гілочки базиліка;
- 2 цибулі;
- 220 г сметани.
Час приготування: 50 хв.
Калорії: 42.
Процес гасіння:
- Баклажани помити і порізати на скибочки, вони не повинні бути товще сантиметри. Посолити і покласти в миску хвилин на двадцять, а потім прибрати всю утворилася рідина;
- Із зняти лушпиння цибулі, нарізати його півкільцями;
- У глибокій сковороді обсмажити цибулю на олії до м'якості, по часу – близько трьох хвилин;
- Розрізати на кілька частин скибочки баклажана і додати їх до цибулі, перешкодити;
- Помідори помити і нарізати на такі ж шматочки, вирізавши їх плодоніжки, перешкодити;
- Готувати на середньому вогні пару хвилин;
- Сметану розбавити половиною склянки води і влити суміш до овочевого асорті;
- На самому маленькому вогні тушкувати овочі мінімум десять хвилин, постійно перемішуючи їх дерев'яною лопаткою;
- Приправити і накрити кришкою, вимкнути вогонь, дати настоятися десять хвилин;
- Подавати як закуску або гарнір до курки, прикрасити базиліком.
Корисні поради
Бажано використовувати молоді овочі. Це стосується не тільки баклажанів, але і кабачків. У старих овочів більш жорстка шкурка, це відчуваються, так і сама м'якоть стає жорсткішим, вимагає більше часу на готування.
Якщо в наявності тільки старі овочі, то їх слід правильно обробити. По-перше, необхідно знімати шкірку. А по-друге, всередині у таких плодів присутні насіння, які обов'язково потрібно вичистити.
У тому випадку, коли важливо зберегти соковитість баклажанів для іншої страви, але при цьому потрібно прибрати їх гіркоту, можна зробити наступне: не просто солити плоди, а замочити їх у солоній воді. Так сіль просто не витягне сік, але гіркота зникне. Потім промити шматочки і використовувати далі за рецептом.
Для гасіння краще використовувати посуд із товстим дном. Це можуть бути як сотейники, так і сковорідки. Так овочі краще прогріваються швидше готуються, а ще це економія на газі чи електриці.
Тушковані баклажани в сметані багатьом дуже подобаються за своєрідний смак і незмінну ніжність. З чим би вони поєднувалися, завжди виходить соковито і ароматно. А якщо використовувати різні пряні трави, різні види перців, в тому числі і чилі, суміші приправ начебто хмелі-сунелі, можна отримати абсолютно дивовижне блюдо. Для прикраси завжди підійдуть волоські горіхи.