Як приготувати закваску для бездріжджового хліба
Хто з нас не пам'ятає той надзвичайний аромат щойно спеченого домашнього хліба без дріжджів?
Але, на жаль, не кожна господиня пече хліб, оскільки не хочеться возитися з заквасками. Насправді хлібець випікати на заквасці досить просто.
Вічна закваска для смачного бездріжджового хліба
Цей варіант найбільш простий. Але результат від цього не гірше. Для приготування закваски необхідно всього два інгредієнти — вода і борошно в однакових кількостях (приблизно по 300 г).
Приготування відбувається в кілька етапів:
- 1-ий: змішуємо з 100 г борошна і води. Ретельно перемішуємо і накриваємо отриману масу текстилем (рушником). Ємність з майбутньою закваскою найкраще залишати в теплому місці, де не буде відчувається. Періодично повинні утворюватися бульбашки (маса буде бродити), тому кілька разів за день необхідно підходити і перемішувати масу;
- 2-ий: на другий день додаємо 100 г борошна і води, перемішуємо, накриваємо рушником і залишаємо ще на день;
- 3-ій: маса повинна рости в розмірах і складатися з бульбашок. Підгодовуємо останній раз і повертаємо в тепле місце.
Коли ми останній раз погодували закваску, важливо вловити момент, коли вона збільшитися в об'ємі в два рази. Це буде означати, що вона найбільш сильна в цей період і її можна розділити на дві частини.
Одну можна використовувати для приготування бездріжджового хліба, другу – ставимо в холодильник (бажано зберігати в банку з поліетиленовою кришкою з дірочками).
Бездрожжевая закваска на кефірі для домашнього хліба
Кефір – один з найпопулярніших продуктів, які використовуються для створення закваски.
Першим етапом в приготуванні такого рецепту є підготовка кефіру. Беремо 150 г і залишаємо його на три доби. За цей час відбувається природний процес відділення водної частини від молочної основи.
Другий етап: додаємо борошно. Зазвичай використовується житнє (близько 50 г). Добре перемішуємо: консистенція повинна нагадувати не дуже густу сметану. Накриваємо отриману суміш рушником, марлею або іншим текстильним виробам і залишаємо на добу.
Третій етап: додаємо ще борошна. Робимо це на око, поки консистенція не стане нагадувати тісто для оладок. Після накриваємо і, через кілька годин вона стане активно рости в обсягах і її можна буде застосовувати для випічки.
Шишки хмелю як головний елемент закваски
Не менш смачний і запашний бездріжджовий хліб виходить і на заквасці з хмелю. Для її приготування знадобляться наступні компоненти:
- Половина літра води;
- 3 ложки хмелю;
- Борошно (переважно використовувати житнє);
- Близько 1 чайної ложки меду або цукру.
Для початку необхідно підготувати хміль. Для цього беремо ємність (невелику каструльку) і вливаємо туди воду. Доводимо її до стану кипіння, зменшуємо вогонь і додає туди хміль.
Необхідно, щоб він покипел на маленькому вогні чверть години. Через це час знімаємо його з вогню, даємо йому охолонути, після чого всипаємо цукор або мед.
Після меду/цукру додаємо борошно. Стежимо за тим, щоб консистенція була не густіше сметани і відставляємо в тепле місце, де немає протягів приблизно на добу.
На наступний день маса повинна бути більше в розмірах у два-три рази.
Інші популярні рецепти приготування закваски для бездріжджового хліба
Є й інші рецепти приготування заквасок. Проте варто відзначити, що саме шишки хмелю використовувалися в якості основного інгредієнта ще з давніх часів і існує величезна безліч рецептів на їх основі.
Рецепт закваски з родзинок
Для створення нам знадобляться:
- Родзинки (близько 10 штучок);
- Стакан води;
- 125-150 г борошна (переважно житнього).
Сушені родзинки кладемо в миску і заливаємо водою. Накриваємо ємність серветкою або рушником і залишаємо їх на три доби в теплому місці. Стежимо, щоб не було протягів.
Через відведений час за допомогою марлі проціджуємо воду в бутель ємністю літр-півтора, після чого додаємо до неї борошно і гарненько змішуємо. Накриваємо її рушником (серветкою/марлею) і залишаємо на пару діб.
Через цей час маса повинна бути вся в бульбашках (почне бродити) і в кілька разів більше в обсязі.
Зберігати масу можна досить довго. Достатньо лише підгодовувати її приблизно раз на 48 годин. Якщо ви зберігаєте вже готову закваску, то в перший час (3-4 доби) оптимально додавати по 100 г води і борошна.
Рисова закваска
Необхідно підготувати:
- Рис – 100 г;
- 1,5 склянки теплої кип'яченої води;
- Цукор – 30 г;
- Борошно (можна пшеничне) – 7 столових ложок.
Перший етап: беремо наш рис і заливаємо його склянкою теплої кип'яченої води. Трохи перемішуємо і додаємо 10 г цукру, після чого ставимо в прохолодне місце і не чіпаємо три доби.
Другий етап: через 60 годин проціджуємо і додаємо три столові ложки борошна, 10 г цукру і ретельно все змішуємо. Поступово маса повинна почати бродити і утворювати бульбашки. Як тільки цей процес запустити, потрібно додати ще ложку борошна і воду, що залишилася.
Третій етап: чекаємо ще добу, після чого всипаємо борошно і цукор.
Такий рецепт закваски можна використовувати не лише для випікання хліба, а й для булочок, млинців і пирогів. Ту частину закваски, що залишилася невикористаною, можна зберігати в холодильнику.
Поради та рекомендації по приготуванню бездріжджовий закваски
Якщо прочитати рецепти, можна зрозуміти, що приготування закваски не такий вже і надскладний процес, яким він видавався раніше. Щоб результат завжди був найкращим, важливо дотримуватися деякі рекомендації:
- Вічне закваску можна готувати на будь борошні: без різниці пшеничне вона, цільна або житнє. І найцікавіше, що практично все одно який хліб випікати (тобто можна пекти з житньої закваски пшеничний хліб і навпаки);
- Для того, щоб результат завжди був успішним, необхідно стежити за чистотою на кухні і в тому місці, де ви залишаєте продукти для бродіння. У масі легко може з'являтися пліснява, так що стежте уважно за чистотою приміщення;
- Краще всього влаштовувати невелику вентиляцію заквасці: для цього достатньо накривати її не дуже щільною тканиною (цілком підійде марля), або ж, якщо ви її тримаєте в скляній банці, виконайте в кришці кілька дірочок. Але слідкуйте за тим, щоб приплив свіжого повітря не був занадто великим, інакше маса почне обвітрюватися;
- Прямі промені сонця шкідливі. Вони будуть перешкоджати утворенню необхідних кисломолочних бактерій;
- Якщо ви зберігаєте закваску в холодильнику, перед тим як її використовувати потрібно протримати її в кімнатній температурі не менше половини доби. Після цього її можна підгодувати і тільки через ще половину доби використовувати;
- Класична підживлення складається з однакової кількості борошна і води. Також необхідно дотримуватися пропорцію маси бездріжджовий закваски, яка є і маси підживлення: вони повинні бути однаковими.
Готуємо бездріжджовий хліб на заквасці в хлібопічці
Велика кількість різної техніки на кухні кожної господині багато в чому полегшує життя. Сучасні хлебопечки дозволяють випікати надзвичайно смачний хліб.
Простий хліб без дріжджів в хлібопічці на заквасці «вічна»
Головним інгредієнтами є:
- Закваска – близько 6-7 столових ложок;
- Борошно – близько трьох склянок;
- Стакан води;
- Рослинне масло – дві столові ложки;
- Сіль – пара чайних ложок;
- Цукор – пара столових ложок.
У просіяне борошно додаємо цукор, сіль, 2 ст. ложки рослинної олії і дуже ретельно змішуємо. Після цього приступаємо до додавання готової закваски.
Змішуємо і за трохи додаємо склянку води. Необхідно так замісити тісто, щоб воно отлипало від рук. Після цього залишаємо його відпочивати і підніматися.
Цей процес може займати різний час, оскільки залежить від багатьох чинників. Деякі рекомендують ввечері замісити тісто і залишити його на ніч. Вранці ж приступати безпосередньо до випічки.
Якщо ж потрібно скоріше спекти бездріжджовий хліб, можна використовувати водяну баню. Тоді результат гарантований за пару годин.
В хлібопічці всі ці процеси спрощені. Деякі моделі самостійно і замішують тісто, і чекають поки воно підніметься.
Тому у разі, якщо ви використовуєте хлібопічку – закладайте всі інгредієнти і встановлюйте програму випічки і вагу близько 900 р.
Бездріжджовий хліб житній з вічною закваскою в хлібопічці
Необхідно запастися наступними компонентами:
- Вода – близько 300 м;
- Цукор – пара столових ложок;
- Сіль – чайна ложка;
- Сухе молоко – 1,5 столові ложки;
- Масло рослинне – 1,5 ложки;
- Борошно – пару стаканів;
- Перець запашний – 1 ч. ложка;
- Кмин – 1 ст. ложка;
- Закваска.
Готуємо хлібопічку і викладаємо в чашу всі компоненти. Окрім рецепту, враховуємо рекомендації по укладанню згідно інструкції свого приладу.
Далі необхідно вибрати програму по випічці житнього бездріжджового хліба. В графі «вага» встановлюємо 0,9 кг.
Якщо є можливість вибрати піджарку скоринки, вибираємо середню.
Навчитеся пекти смачний хліб в домашніх умовах в духовці, він набагато смачніше покупного.
Прочитайте про випічки бездріжджового хліба в хлібопічці і візьміть кілька рецептів на замітку.
Можливо, вам цікаво буде дізнатися цікавий рецепт браги з пшениці для самогону, читайте тут.
Бездріжджовий хліб без закваски
Домашній хліб у багато разів смачніше магазинного, навіть якщо ви приготуєте його без закваски.
Щоб спекти хлібець без попереднього створення закваски, нам знадобиться:
- Сухе молоко – приблизно третину склянки;
- Борошно пшеничне – 1 кг;
- Сода – 1,5 чайної ложки без гірки;
- Рослинне масло – 100 г;
- Кефір або ряжанка – два склянки;
- Мелений коріандр, аніс, лимонна кислота, кориця – по половині чайної ложки кожного;
- Пара чайних ложок солі;
- Дві столові ложки цукру.
Першим ділом беремо ємність (миску) і змішуємо в ній борошно з содою, сухим молоком. Також необхідно підготувати і другу миску, де будуть змішуватися кефір з цукром, сіллю, лимонною кислотою, корицею, бадьяном і коріандром.
Після того, як друга суміш рівномірно змішаний, додаємо її до борошна (перша миска) і починаємо вимішувати.
Отримане тісто ставимо на верхній деко в духовці і печемо на невеликий потужність приблизно пару годин.
Приготувавши хлібець по кожному з цих рецептів, ви вже навряд чи захочете купувати звичайний магазинний. Крім цього, бездріжджовий хліб краще засвоюється організмом, він не здатний принести шкоду флорі кишечника і привести до різних розладів.