Як спекти хліб без додавання дріжджів в мультиварці
На Русі дріжджі не використовувалися для випічки хліба. Для цього робили закваску. Вона діє нітрохи не гірше і набагато довше зберігається. А можна спекти хліб і зовсім без таких добавок – і він вийде не менш смачним. Приготування в мультиварці забезпечить рівномірне випікання і красиву скориночку.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна пшеничного - | 950 г |
меду - | 5 г |
яєць - | 1 шт. |
олії соняшникової - | 30 мл |
Час приготування: 1200 хвилин | Калорійність на 100 грам: 343 Ккал |
Алгоритм дій:
- Спочатку необхідно зробити закваску, як у старому традиційному рецепті. Це займає багато часу, але мінімум зусиль. Потрібно взяти столову ложку борошна і стільки ж води. Розмішати, залишити в пластиковій або дерев'яній мисочці при кімнатній температурі;
- Кожен день потрібно додавати по ложці борошна і води, розмішуючи їх. Вранці і ввечері бажано додатково заважати закваску;
- На четвертий день необхідно додати мед;
- Десь на сьомий чи восьмий день закваска готова, про що засвідчать її бульбашки;
- Борошно просіяти через сито;
- В закваску додати трохи теплої води, щоб співвідношення борошна і закваски було приблизно 60:40;
- Додати яйце, замісити тісто, не надто туге, поставити його підніматися на дві години;
- Після цього змастити форму мультиварки маслом, покласти в неї тісто. Дати йому ще дві години піднятися, а потім помістити форму в пристрій;
- Вибрати режим «Випічка» або «Хліб» з таймером на сорок хвилин.
Простий рецепт хліба на кефірі
- 320 г пшеничного борошна;
- 7 г соди;
- 30 г цукру;
- 220 мл кефіру;
- 60 р масла;
- 5 г солі;
- 80 г житнього борошна;
- 10 г панірувальних сухарів.
Час – 1 год 45 хв.
Калорійність – 282 ккал/100 р.
Порядок дій:
- Спершу потрібно розтопити вершкове масло. Це можна зробити як в самій мультиварці, так і в мікрохвильовій печі або на водяній бані;
- Коли масло трохи охолоне, в нього потрібно налити кефір і перемішати;
- В іншій мисці змішати обидва види борошна, обов'язково просіяти;
- Далі в борошняну суміш додати соду, цукор, сіль, все перемішати;
- Взяти кефірно-масляну масу і порціями вливати її до борошні, вручну замішуючи м'яке тісто;
- Чашу пристрою слід змастити невеликою кількістю масла і присипати сухарями. Якщо сухарів немає, цей процес можна пропустити;
- Перекласти в чашу тісто і встановити її в пристрій на режимі «Випічка» з таймером на тридцять хвилин;
- Після сигналу відкрити кришку і перевернути хліб, знову встановити таймер на півгодини;
- Після цього хліб витягнути ще гарячим і дати йому охолонути під рушником ще півгодини.
Як спекти хліб житній
- 480 г житнього борошна;
- 15 г цукру;
- 70 г пшеничного борошна;
- 370 мл води;
- 10 г солі;
- 35 мл олії.
Час – 11 ч.
Калорійність – 216 ккал/100 р.
Як приготувати:
- Просіяти обидва види борошна, потім з'єднати їх з сіллю і цукром;
- Воду змішати з маслом, а далі суміш частинами вводити в борошняну масу і замішувати тісто. Воно вийде досить нерівним і липким, але так і повинно бути;
- Його слід помістити в ємність мультиварки. Встановити режим «Підігрів», накрити рушником, залишити підніматися на ніч;
- Потім рушник прибрати, закрити кришку і вибрати режим «Випічка» з таймером на годину. Після цього дістати хліб і змастити пензликом, заздалегідь опущеною у воду. Укутати в рушник, дати охолонути, після чого прибрати в пакет.
Цільнозерновий хліб без дріжджів
- 80 г вівсяних пластівців;
- 260 г цільнозернового борошна;
- 220 мл мигдалевого молока;
- 170 г пшеничного борошна;
- 20 г насіння соняшнику;
- 3 г соди;
- 15 г чіа (насіння іспанського шавлії);
- 10 мл соку лимона;
- 15 г насіння льону.
Час – 1 ч.
Калорійність – 265 ккал/100 р.
Приготування:
- Мигдальне молоко можна придбати готове, а можна зробити його самому. Для цього жменя мигдалю необхідно трохи подрібнити ножем і залити склянкою звичайної води. Дати постояти так мінімум півгодини, краще більше. За цей час вода побіліє, придбає смак мигдалю. Це і є мигдальне молоко. Його потрібно змішати з соком лимона (можна замінити оцтом в тій же пропорції). Консистенція згорнеться;
- Просіяне борошно перемішати з чіа, насінням та іншими сухими продуктами. Вийде неоднорідна маса;
- Порціями вливати в суху масу мигдальне молоко, замішуючи тісто ложкою. Якщо воно вийшло дуже рідким, потрібно просто додати трохи борошна;
- Перекласти тісто в чашу пристрою. За бажанням, можна посипати зверху додатково насінням або спеціями, наприклад, коріандром або кунжутом;
- На режимі «Випічка» тримати хліб під кришкою хвилин сорок, після чого йому треба час охолонути.
Як приготувати бородинський хліб
- 10 г цукру;
- 30 мл закваски;
- 320 г житнього борошна;
- 7 г солі;
- 180 мл води.
Час – 3 дні.
Калорійність – 204 ккал/100 р.
Спосіб приготування:
- Якщо є готова закваска, на приготування піде набагато менше часу. Якщо ні, необхідно спочатку зробити закваску. Для цього потрібно взяти чотири ложки житнього борошна і стільки ж теплої води. Перемішати, накрити миску рушником, залишити в теплому місці на дві доби;
- Потім додати ще дві ложки обох інгредієнтів, розмішати, залишити ще на добу;
- Тепер закваску можна використовувати. Необхідно всього дві ложки, іншу масу можна прибрати в холодильник і використовувати в наступний раз;
- До заквасці додати воду, сіль і цукор. А пізніше вводити просіяне житнє борошно;
- Вийшло однорідне тісто необхідно помістити в миску і відставити на півгодини в бік;
- Чашу мультиварки змастити маслом, а потім перекласти сюди тісто. Вибрати режим «Підігрів» і залишити підніматися хоча б на дві години;
- Після цього закрити кришку і встановити режим «Випічка» з таймером на сорок п'ять хвилин, а остигає – ще двадцять.
Рагу з індички з овочами — дуже смачна страва, яку можна включити в дієтичне меню.
Як приготувати щі з кропиви з яйцем читайте в нашій статті.
Покрокові рецепти капкейків з фото і підказками кулінарів тут.
Рецепт солодкого хліба з родзинками в агрегаті Редмонд
- 140 г родзинок;
- 180 мл води;
- 40 г цукру;
- 25 мл олії;
- 370 г борошна;
- 5 г солі.
Час – 4 ч.
Калорійність – 260 ккал/100 р.
Як приготувати:
- Воду підігріти, але вона не повинна бути гарячою. Розчинити в ній цукор, додати масло і сіль, перешкодити. Якщо є готова закваска, як у попередніх рецептах, можна додати пару ложок;
- В окрему велику миску просіяти борошно, після чого додати до неї водну частину. Замісити тісто;
- Ізюм залити окропом, залишити хвилин на п'ятнадцять. Після цього воду злити, а самі сухофрукти вмішати в тісто. Якщо хочеться, можна порізати на дрібні шматочки;
- Перекласти в чашу мультиварки тісто і залишити на режимі «Підігрів» години на два;
- Після цього вибрати режим «Випічка» з таймером на сорок хвилин і запекти хліб.
Бездріжджовий хліб на йогурті з добавками
- 15 мл олії;
- 120 г житнього борошна;
- 220 мл йогурту;
- 5 г соди;
- 220 г пшеничного борошна;
- 30 г меду;
- 220 мл молока;
- 160 г вівсяних пластівців;
- 120 г сухофруктів та горіхів;
- 50 г маку і насіння;
- 3 г солі.
Час – 1 год 30 хв.
Калорійність – 264 ккал/100 р.
Алгоритм дій:
- Просіяти дві борошна і вмішати до них вівсяні пластівці і сіль. Потім додати соду і знову перешкодити;
- В іншій мисці слід змішати молоко і йогурт, додати до них мед. Якщо він зацукрований, то його потрібно спочатку розтопити на водяній бані;
- Далі додати масло і знову перешкодити;
- Рідку частину необхідно змішати з сухою. Для цього по частинах її потрібно вливати до борошні і вручну замішувати тісто;
- Сюди ж потрібно додавати різні добавки. Це може бути курага, чорнослив, родзинки, кунжут, мак, льон, сушені ягоди, цукати, мармелад, шоколадні краплі, кешью, мигдаль, фісташки і т. д. Якщо хочеться додати спеції, то їх потрібно додавати попередньо в борошно;
- Змастити вершковим маслом форму мультиварки і в неї перекласти ком однорідного тіста;
- Встановити режим «Випічка» з таймером на півгодини. Після сигналу пристрою хліб потрібно перевернути на інший бік і випікати ще п'ятнадцять хвилин. Потім дати охолонути під рушником.
Корисні поради
Закваску можна використовувати нескінченно довго. Якщо її час від часу підживлювати, то в холодильнику вона може стояти тижнями. Коли закваска вже готова і її частина була використана в хліб, залишки потрібно перелити в скляну банку. Покласти туди пару ложок борошна, стільки ж води і всього ложку цукру. Перешкодити.
Раз в тиждень або тоді, коли печеться хліб, закваску потрібно оновлювати. Точно так само залишати частину невикористаного продукту і додавати до нього нові продукти. Зберігати потрібно обов'язково в холодильнику, а перед використанням дати постояти півгодини в кімнаті, щоб з'явилися бульбашки.
Бажано так само діставати продукти з холодильника за тридцять хвилин до використання. Вони всі повинні бути однакової кімнатної температури. Це забезпечить кращу з'єднання всіх компонентів між собою і більш швидкий підйом тіста.
Приготувати бездріжджовий хліб дуже просто, особливо з використанням мультиварки. Його можна збагатити десятками способів. А якщо використовувати висівки, хліб принесе ще й користь шлунку. Це смачна, натуральна і ароматна випічка, в якості якої можна бути впевненою. І як добре, що вона так подобається дітям!