19 март 2019 2 292

Як зробити домашнє повидло з яблук

У число дуже смачних і дуже популярних котрі заготовляють на зиму ласощів входить винайдене більше двох століть тому повидло. Своєю появою на світ «powidla» зобов'язане польським господиням, навчилися уварювати один із сортів сливи до стану густої однорідної маси і испробовавшим цей спосіб консервації фруктів на декількох сортах яблук.

Повидло з яблук, одержуване шляхом тривалого уварювання фруктового пюре, стало одним з обов'язкових десертів для багатьох слов'янських народів. Сьогодні відомо кілька десятків рецептів його приготування, серед яких є оригінальні способи з використанням прянощів, не потребують додавання цукру, з застосуванням різної сучасної побутової техніки.

Як зробити класичне повидло з яблук

Класичний рецепт яблучного повидла зобов'язує використовувати один з кисло-солодких сортів фрукта, який став основним інгредієнтом страви.

Досвідчені господині рекомендують використовувати наступний набір продуктів з розрахунку кількості яблук:

  • Кілограм яблук в очищеному стані;
  • 800 грамів цукру;
  • Півсклянки кип'яченої води.

Етапи приготування яблучного повидла в домашніх умовах:

  1. Потрібну кількість яблук бажаного сорту необхідно ретельно вимити, очистити від шкірки, розрізаємо навпіл, видалити серединки і, в разі необхідності, наявні пошкоджені ділянки плодів;
  2. Очищені частини плоду нарізати часточками;
  3. Вибравши глибоку каструлю з алюмінію або нержавіючої сталі, укласти в неї нарізані описаним вище способом фрукти і залити водою, щоб вона повністю покрила яблука;
  4. Накриту кришкою каструлю ставлять на вогонь і доводять до кипіння;
  5. Зменшивши в половину вогонь конфорки, яблука варять протягом півгодини, помішуючи, щоб запобігти підгорання часточок. У разі потреби можна додати води в невеликій кількості;
  6. Доведені у процесі варіння до м'якого стану яблука знімають з вогню і залишають до повного остигання;
  7. На наступному етапі зварені яблучні дольки перетирають через сито або друшляк. В якості ще одного варіанту пристосування для їх однорідного подрібнення можна використовувати занурюваний блендер;
  8. Одержане таким методом пюре перекладають в широку миску з того ж виду металу, який рекомендували для варіння яблук, і знову ставлять на плиту. Ширина діаметра обраної посуду дозволить має місце в пюре рідини швидше з нього випарується;
  9. Масу необхідно довести до кипіння і, зменшивши вогонь, варити, помішуючи, до абсолютного випаровування води, після чого вводять в пюре вказане в рецепті кількість цукру;
  10. Яблучне повидло прийнято варити кілька годин. Його густота безпосередньо залежить від тривалості уварювання;
  11. Готове ласощі укладають у попередньо стерилізовані банки, закочують теж заздалегідь термічно обробленими кришками і вкривають ковдрою на добу;
  12. Через цей термін банки дістають і залишають остигати при кімнатній температурі. Зберігати законсервоване таким способом повидло радять в прохолодному місці.

Приготування в домашніх умовах яблучного повидла без цукру

Володіє безперечними численними корисними властивостями яблучний продукт можна буде вживати в їжу і змушені обмежити споживання цукру людям, і маленьким дітям, які вимагають введення прикорму в раціон, якщо приготувати його у вигляді повидла без додавання цукру.

Рецепт такого виду консервації досить простий. Слід звернути особливу увагу на важливий нюанс в процесі варіння такого повидла: ретельна стерилізація як самого блюда, так і ємкостей для його консервації.

Протягом однієї години можна приготувати корисне повидло з усього лише двох інгредієнтів:

  • Яблука — 1 кілограм;
  • Вода — 1 стакан.

Як зробити яблучне повидло без цукру в домашніх умовах:

  1. Попередня обробка яблук проводиться вже описаним в попередньому рецепті способом;
  2. Залиті водою яблучні дольки необхідно варити після закипання протягом чверті години, постійно помішуючи, щоб уникнути пригорання;
  3. Зварені і охолоджені яблука протирають за допомогою сита;
  4. Знову поставлені на плиту вже в іншому посуді, вони варяться на повільному вогні до загусання яблучної маси;
  5. Доведене до потрібної консистенції повидло розкладають у заздалегідь простерилізовану і трохи нагріті банки;
  6. В залежності від об'єму обраних для консервації ласощі банок їх разом з вмістом пастеризують від чверті години до півгодини, після чого закочують обробленим термічним шляхом кришками;
  7. Перевернуті догори дном банки укутують ковдрою і залишають в такому положенні до повного охолодження.

Пряні творіння: яблучне повидло з корицею в духовці

Особливу неповторну нотку смаку і запаху додадуть додані повидло з яблук прянощі, зокрема, найпоширеніша з них в кулінарії — кориця. Давайте ж скоріше розглянемо, як зробити смачне повидло з яблук з корицею в духовці.

Для приготування яблучного повидла з додаванням в духовці потрібні кілька компонентів:

  • Кілограм кисло-солодких яблук;
  • 700 грамів цукру;
  • Чайна ложка меленої кориці;
  • Чайна ложка лимонної кислоти;
  • Півсклянки води.

Приготувати яблучне повидло з корицею в духовці можна, скориставшись наведеним нижче методом:

  1. Необхідно підготувати десятилитровую каструлю або іншу ємність, позбавлену емальованих і пластикових елементів. Кращим варіантом буде чавунний казан або алюмінієва каструля;
  2. У наполовину наповненою водою посуді розмішують чайну ложку лимонної кислоти. Додавання у воду лимонної кислоти запобігає потемнінню яблучних часточок, які згодом заповнять каструлю;
  3. Необхідну кількість яблук очищають від шкірки і зосереджених в середині насіння, ріжуть тонкими скибочками і укладають на підготовлену каструлю;
  4. Коли всі відібрані для повидла плоди покладені, з ємності зливають розведену з лимонною кислотою воду і вводять півсклянки чистої води;
  5. У накритою кришкою каструлі нарізані яблука, посипати меленою корицею, гасять на повільному вогні до розм'якшення;
  6. Готові і трохи остиглі шматочки яблук доводять до однорідного стану за допомогою заглибного блендера, порціями всипаючи заявлене в рецепті кількість цукру;
  7. Посуд ставлять у попередньо розігріту до 200 градусів духовку, де залишають на три години тушкуватися.
  8. Протягом відведеного терміну масу періодично перемішувати;
  9. Приготоване за такої технології повидло можна подавати до столу відразу або ж традиційним способом закупорити в банки про запас.

Рецепт приготування в мультиварці: повидло з яблук і гарбуза

Наявність сучасної побутової техніки дозволяє господарці спростити процес приготування повидла і скоротити час її роботи. Відмінним помічником у цьому останнім часом стала мультиварка. Для приготування яблучного повидла з додаванням гарбуза в цьому агрегаті стануть потрібні:

  • 1200 кг яблук;
  • 400 грамів гарбуза;
  • Лимон;
  • Паличка кориці;
  • Третину склянки цукру.

Готуємо яблучне повидло з гарбузом в мультиварці по кроках:

  1. В першу чергу за допомогою дрібної терки з знімають цедру лимона;
  2. Очищені від шкірки яблука розрізають на четвертинки і видаляють насіння, після чого четвертинки ріжуть впоперек тонкими часточками;
  3. Викладені в скляну ємність часточки поливають вичавленим з лимона сік і перемішують;
  4. Очищену від шкірки гарбуз необхідно нарізати кубиками невеликого розміру;
  5. Їх додають в ємність з яблуками, разом з ними засипають цукром і ретельно перемішують;
  6. Підготовлені інгредієнти викладають в чашу мультиварки і вставляють між часточками паличку кориці;
  7. На панелі приладу вибирають режим «варення» і встановлюють таймер на годину;
  8. По закінченні терміну варення повертають назад у ємність, вводять туди ж лимонну цедру і пюрируют, використовуючи занурюваний блендер;
  9. Отриману таким способом масу переливають назад в чашу мультиварки і включають режим «варення» на півгодини.

Через відведений термін, повидло з яблук готове до вживання в їжу.

Як на зиму заготовити гливи мариновані — смачні рецепти, які потрібно обов'язково спробувати.

Закуска на зиму з огірків і помідор — візьміть на замітку.

Як приготувати вишукані десерти з полуниці і маскарпоне читайте в нашій статті.

Кулінарні хитрості

Маючи намір самостійно приготувати яблучне повидло господиня повинна знати кілька важливих нюансів:

  • Відмінне повидло в домашніх умовах виходить з кисло-солодких яблук з тонкою шкіркою;
  • Червоний колір плодів стане запорукою привабливого кольору готового продукту;
  • Відсутність аромату в призначені для ласощі яблук вплине на смак повидла, який у такому разі буде слабовыраженным;
  • Залишена на часточках шкірка яблук зробить консистенцію ласощі більш густий;
  • Введені в повидло гвоздика, запашний перець або кориця гарантують пряний запах ласощів;
  • Доданий лимонний сік стане врівноважуючим солодкість продукту компонентом.

Скориставшись запропонованими рецептами і порадами, будь-яка жінка, навіть вперше пробующая себе в мистецтві кулінарії, зможе успішно освоїти спосіб приготування яблучного повидла.

Що ще почитати: