19 июнь 2019 1 094

Як зварити екзотичне варення з фейхоа

Приблизно до кінця осені на багатьох прилавках магазинів можна побачити дивовижний фрукт під назвою фейхоа. Можливо, багатьом з вигляду він може здатися не апетитним, але все ж не варто вірити тільки зовнішнім виглядом цього продукту.

Під шкіркою ховається ароматна м'якоть з приємним солодко-кислим смаком. Його можна їсти в свіжому вигляді, а також готувати різні десерти на зиму. Особливо смачним виходить варення з фейхоа, про приготуванні якого ми поговоримо нижче.

Але для початку розберемося в корисні властивості фейхоа.

Користь і шкода

Користь варення з фейхоа обумовлюється багатим і різноманітним складом плодів, які застосовуються для приготування цього десерту.

До складу цієї ягоди входить високий вміст вітаміну С, причому чим спелее плід, тим вміст у ньому вітаміну С вище. Крім цього вітаміну, в фейхоа міститься високий рівень клітковини, сахарози, пектину, яблучної кислоти.

Вживанням варення з фейхоа забезпечуються сприятливі впливу на здоров'я, воно допомагає при різних захворюваннях, а саме:

  1. Надає профілактичну і лікувальну дію при ракових захворюваннях;
  2. Благотворно впливає на організм під час терапевтичного лікування патологій щитовидної залози;
  3. Вживання варення з цієї ягоди допомагає зняти запалення шлунково-кишкового тракту;
  4. Запобігає атеросклерозу;
  5. Корисно при простудних вірусних захворюваннях;
  6. Зміцнює імунну систему організму.

Незважаючи на те, що варення з цієї ягоди володіє високим вмістом вітамінів, вони можуть надавати і шкоду. Не варто вживати фейхоа людям, у яких виникають алергічні реакції на його складові.

Крім цього, з-за того, що в ньому є високий рівень сахарози, фрукт не рекомендується вживати людям з цукровим діабетом.

Простий покроковий рецепт

Які компоненти будуть потрібні:

  • Кілограм фейхоа;
  • Склянку чистої води;
  • Один лимон;
  • Кілограм цукрового піску.

Як готувати:

  1. Для варення з фейхоа слід використовувати стиглі плоди фейхоа. Їх необхідно для початку ретельно промити прохолодною водою від різних забруднень;
  2. Далі викладаємо плоди на обробну дошку і розрізаємо кожну ягоду на дві частини;
  3. Потім за допомогою невеликої ложки виймаємо всю м'якоть і перекладаємо в ємність з емальованої основи;
  4. Далі засипаємо м'якоть потрібною кількістю цукрового піску, все перемішуємо ложкою і залишаємо настоюватися близько 15-20 хвилин;
  5. Потім ставимо ємність з м'якоттю ягоди під цукром на вогонь, підливаємо води і залишаємо отвариваться до кипіння;
  6. Як тільки суміш закипить, зменшуємо вогонь на повільний і залишаємо варитися;
  7. Тим часом промиваємо лимон, розрізаємо на дві частини і вичавлюємо з нього сік і виливаємо в миску з варенням;
  8. Потім цедру лимона перетираємо на дрібній тертці і також викладаємо до варення;
  9. Залишаємо варитися ще на 15-20 хвилин;
  10. Потім готуємо промиті і простерилізовані банки, викладаємо в них готове варення;
  11. В середню каструлю встановлюємо баночки з десертом, накриваємо кришками і підливаємо воду в ємність до плічок баночок;
  12. Ставимо ємність на вогонь, доводимо воду до кипіння, накриваємо кришкою і залишаємо стерилізуватися на 20 хвилин;
  13. Потім виймаємо, закорковуємо кришками і прибираємо на зберігання в прохолодне місце.

Варення з фейхоа без варіння

Що буде потрібно:

  • Кілограм фейхоа;
  • Цукровий пісок – 4 склянки;
  • Стакан волоських горіхів і фундука.

Як робити варення з фейхоа без варіння:

  1. Плоди потрібно ретельно змити прохолодною водою, очищаємо всі забруднення;
  2. Далі ягоду слід обдати гарячою водою і гарненько протерти паперовими серветками;
  3. Потім екзотичні плоди потрібно перемолоти будь-яким способом. Їх можна подрібнити в блендері, в кухонному комбайні або в м'ясорубці;
  4. Далі засипаємо перемелену ягоду цукровим піском і додаємо подрібнені горіхи;
  5. Залишаємо варення постояти протягом 2 годин, за цей період він просочиться цукром і соком;
  6. Баночки для зберігання варення потрібно промити і простерилізувати на пару або обдати гарячою водою;
  7. Готове варення викладаємо по банкам, зверху присипаємо цукром і закрити капроновими кришками;
  8. Зберігати це варення слід в прохолодному місці, краще в холодильнику.
Варення із зелених волоських горіхів — рецепт корисного і смачного ласощі, яке вразить вас своїм неймовірним медовим смаком.

Заготовки з полуниць на зиму — прості і смачні рецепти у вашу скарбничку.

А ви пробували варення з фізалісу? Спробуйте наш рецепт солодкого рецепту з додаванням лимона. Читайте рецепт тут.

Варення з хурми з фейхоа

Що потрібно підготувати:

  • Кілограм фейхоа;
  • 1200 грам хурми;
  • Один апельсин;
  • Цукровий пісок – 4 склянки.

Приступаємо до приготування варення з хурми з фейхоа:

  1. Для початку промиваємо фейхоа, хурму і апельсин від різних забруднень;
  2. Фейхоа можна обдати гарячою водою;
  3. Після цього ягоду ріжемо невеликими часточками або кубиками;
  4. Зрізаємо у хурми плодоніжки, також нарізаємо часточками або кубиками разом зі шкіркою;
  5. Засипаємо все компоненти в одну чашку, присипаємо цукровим піском;
  6. Апельсин розрізаємо на дві частини і вичавлюємо з нього сік. Виливаємо сік до фейхоа та хурми;
  7. Цедру перетираємо на дрібній тертці, засипаємо її в ємність з усіма компонентами;
  8. Через 2 години ставимо ємність на вогонь і проварюємо протягом 15 хвилин;
  9. Баночки для зберігання необхідно попередньо промити і простерилізувати над паром або обдати гарячою водою;
  10. Готове варення з фейхоа з хурмою викладаємо в баночки, закорковуємо капроновими або металевими закручуються кришками;
  11. На зберігання можна прибрати в холодильник або в темне місце, наприклад, в комору або підпідлогу.

Ласощі з грушами в мультиварці

Які інгредієнти підготуємо:

  • Фейхоа – 1 кілограм;
  • Груша – 3 штуки;
  • Вода – 70 мл;
  • 2 склянки цукрового піску;
  • Біле вино – 150 мл

Процедура приготування варення з фейхоа з грушами в мультиварці:

  1. Для цього варення потрібно обов'язково використовувати фейхоа високою стиглості. Якщо ви придбали ягоду трохи недоспевшей, то її можна покласти на пару днів на підвіконня, за цей час вона дійде до потрібної стиглості і стане м'якою і соковитою;
  2. Далі фрукти слід гарненько промити від забруднень;
  3. Потім розрізаємо ягоду на дві частини, виймаємо ложкою всю м'якоть. Викладаємо м'якоть в емальовану ємність;
  4. Промиваємо груші від пилу і бруду, видаляємо всю шкірку;
  5. Розрізаємо груші на дві частини, вичищаємо розетки з насінням і нарізаємо м'якоть невеликими шматочками. Перекладаємо груші до фейхоа;
  6. Перекладаємо всі компоненти в ємність мультиварки;
  7. Підливаємо в каструлю воду, вино, підсипаємо цукровий пісок і залишаємо настоюватися близько 2 годин;
  8. Після цього вибираємо режим гасіння, залишаємо нудитися;
  9. Як тільки варення почне кипіти, залишаємо кип'ятитися 5 хвилин і вимикаємо. Залишаємо стояти до повного охолодження;
  10. Далі знову вибираємо гасіння, доводимо до кипіння і проварюємо ще 7 хвилин;
  11. Поки варення остигає, промиваємо і стерилізуємо банки;
  12. Розкладаємо варення по банках;
  13. Закорковуємо кришки закаточним ключем;
  14. Зберігати варення можна при кімнатній температурі в темному місці.

Поради господиням

  • Для варення слід використовувати фейхоа хорошою стиглості;
  • Фейхоа можна готувати як в шкірі, так і без шкірки. Зі шкіркою ягода довше вариться;
  • Для додання запаху і незвичайного смаку в варення можна додати ванілін, корицю або імбир;
  • Для різноманітності в варення з фейхоа можна додати яблука, персики, нектарини, апельсини або лимони. Вибирайте фрукти на свій розсуд;
  • Замість цукру можна покласти мед. Вийде дуже смачно і корисно;
  • Під час приготування варення в свіжому вигляді, для різноманітності можна додати сухофрукти і перемелені волоські горіхи або фундук.

Варення з фейхоа виходить смачним і неймовірно корисним. Воно підійде до будь-якого десерту до випічки, тістечок, пирогів. Це варення можна використовувати для ранкових тостів і солодких бутербродів. А його смак не залишить нікого байдужим! Обов'язково приготуйте це ласощі, адже це зовсім просто!

Що ще почитати: