12 апрель 2019 7 098

Прості рецепти заготівлі чорниці на зиму

Практичні господарі завжди роблять запаси на зиму. Ягоди лісової лохини в даному випадку виявляються найкращим і корисним ласощами, яке взимку можна використовувати для будь-яких цілей в кулінарії.

З неї готують соки, варення, вина і просто заморожують ягоди в морозильній камері. Представляємо вам найцікавіші рецепти заготівлі ягід лохини на зиму, але спочатку поговоримо про її корисні властивості.

Трохи про користь лохини

Ягоди лохини — джерело безлічі мінералів, вітамінів та інших речовин, які життєво важливі для організму людини.

Серед позитивних властивостей слід виділити їх здатність при комплексному лікуванні допомагати людям при таких захворюваннях, як атеросклероз, діабет, хвороби шлунково-кишкового тракту. Досить корисні страви з голубики для профілактики захворювань, пов'язаних з серцево-судинною і нервовою системою.

Отримуючи з порціями лохини необхідний набір вітамінів, організм людини чудово справляється з ГРЗ, ГРВІ, іншими інфекційними захворюваннями. Навіть за такої підступної хвороби, як дизентерія, фахівці відзначають позитивний ефект при лікуванні.

У людей, які регулярно вживають в їжу такі ягоди, зміцнюються судини і серцевий м'яз. Поліпшується робота жовчного міхура, підшлункової залози. Однак при наявності алергії на певні компоненти, трави і рослини, потрібно з обережністю вживати такий продукт. Щоб уникнути прояви діатезу краще не давати ягоди дітям грудного віку.

Варення з малини на зиму

Простий рецепт

До зими заготовки з лохини припадуть як раз в пору і допоможуть приготувати багато смачних страв. Дуже корисно варення з такої ягоди. При правильному підході воно зберігає всі корисні властивості і надає лікувальну дію на багато системи органів людини.

Єдиний момент: при впливі високих температур гине вітамін С, який міститься в ягодах, не зазнали тепловій обробці. Але якщо лохину перетерти з цукром (в пропорції 1:1), а потім закупорити в банках, то і цей чудовий вітамін вдасться зберегти.

Інгредієнти, які знадобляться для варення з малини:

  • Власне лохина (лісові ягоди, тільки що зібрані, але підійде і садовий варіант) – 900 г;
  • Цукор – 800 р.

Додатково знадобиться велика емальована миска для варення і чисті, стерильні банки з кришками для закачування.

Приготування варення з малини:

  1. Ягоду потрібно перебрати, видалити непотрібні частинки, гарненько промити і висипати в таз;
  2. Ягідки засипають цукром і перемішують з ним;
  3. Дають час настоятися їм в цукрі, щоб ягідка пустила сік – приблизно на ніч або на півдня;
  4. В таз з сировиною наливають склянку води, перемішують;
  5. Ягоди в тазу ставлять на вогонь і обережно проварюють, помішуючи лопаткою, щоб цукор і ягоди не прикипіли до дна (зазвичай варять варення близько півгодини);
  6. У підготовлену скляну тару наливають варення і закривають кришками (краще грунтовно закатати).

Другий варіант

Можна використовувати і дещо інший рецепт варення з малини на зиму, в якому не передбачена необхідність витримувати тривалий час, поки лохина пустить сік в тазу, в цукрі.

У цьому випадку принцип роботи практично ідентичний першому варіанту, але є такий момент, як швидке приготування варення і завчасне виготовлення сиропу.

Інгредієнти, які знадобляться:

  • Ягоди свіжої чорниці – 1500 г;
  • Вода питна – 1,5-2 склянки;
  • Цукор – 1300 р.

Етапи роботи:

  1. Всі зібрані в лісі (або в саду) ягоди потрібно добре перебрати, виключивши зіпсовані, підгнилі, а так само слід видалити непотрібні їх частини;
  2. Лохину ретельно промивають під струменем холодної води;
  3. В тазик потрібно налити воду, висипати в неї цукровий пісок, все перемішати і поставити на вогонь – це сироп (щоб його приготувати, треба постійно помішувати ложкою для виключення підгоряння);
  4. У сироп висипають всі підготовлені ягоди, ставлять на вогонь і кип'ятять близько 20 хвилин;
  5. Готове варення розливають по стерильним банкам і закочують кришками.

Перець з капустою маринований — цікавий і незвичайний рецепт, який стане відмінною закускою до зимового столу.

Дізнайтеся як правильно маринувати імбир на зиму в домашніх умовах. Ця пряність буде вишуканим доповненням до м'ясних страв.

Як заготовити лісову суницю, щоб зберегти всі вітаміни, читайте в нашій статті.

Заготовки з малини на зиму без варіння: рецепти

Сьогодні абсолютно необов'язково вдаватися до процесу теплової обробки ягід перед тим, як їх закрити на зиму. Існують поширені і прості способи заготовок, що не потребують варіння. Це значно полегшує завдання господарів і дозволяє зберегти руйнується при нагріванні вітамін С.

Рецепт зацукрованою лохини

Цей спосіб заготівлі до зими дуже простий і не вимагає зусиль. Їм можна скористатися при бажанні зберегти цілісність ягід.

Необхідні інгредієнти:

  • Лохина свіжа (зібрана) – 900 г;
  • Цукор – 700 р.

Спосіб приготування зимової заготівлі:

  1. Всі ягідки малини ретельно промивають, дають воді стекти (в друшляку), просушують;
  2. Лохину викладають у велику миску (краще емальований), злегка розчавлюють ягоди (щоб вони пустили сік);
  3. Воду з цукром доводять до кипіння, щоб цукор-пісок розчинився;
  4. Заливають цукровим сиропом ягоди, ставлять на вогонь на кілька хвилин, але до кипіння не доводять;
  5. Викладають ягоди у банки і закупорюють кришками досить герметично.

Рецепт лохини в цукрі

Необхідні інгредієнти:

  • Лохина – 900 г;
  • Цукровий пісок – 800 р.

Приготування заготовки на зиму:

  1. Лохину миють, подрібнюють (блендером), викладають в ємність і посипають цукром;
  2. Ягоди і цукор перемішують;
  3. Потім їх потрібно залишити з метою утворення соку, на 2-3 години;
  4. Скляну тару готують спеціальним способом, щоб вона була максимально стерильної;
  5. У банки викладають протерту і змішану з цукровим піском лохину;
  6. Тару з ягодами герметично закупорюють;
  7. Протягом року банки можна зберігати в прохолодних приміщеннях або холодильниках.

Заморожування ягід на зиму

Саме способом простий заморозки продукту реально зберегти практично всі його корисні властивості. І таким чином виявляється цілим вітамін С, який так важливий для профілактики простудних захворювань.

Необхідні інгредієнти і предмети:

  • Лохина – 1 кг;
  • Контейнер звичайний (пластиковий або іншого типу).

Спосіб заморожування ягід до зими:

  1. Ягідки перебирають, відсортовують, прибирають зайві листочки і черешки (без процедури промивання);
  2. У контейнері ягоди потрібно укладати акуратно, рядами;
  3. Контейнер закривають кришкою і ставлять в морозильну камеру.

Можна упакувати ягоди в поліетиленові пакети і так само покласти в морозилку.

Компот з малини на зиму

У зимовий час завжди можна побалувати себе і близьких смачним напоєм з голубики, якщо завчасно зробити необхідні запаси. При правильному приготуванні він буде містити в собі всі корисні властивості такої ягоди і допоможе при лікуванні застуди.

Необхідні інгредієнти:

  • Цукор – 530 г;
  • Лохина свіжа – 2000 м;
  • Звичайна вода для пиття – 0,6 мл

Приготування компоту з малини на зиму:

  • Ягідки перебирають, бракуя підгнилі, недостиглі, і видаляючи сторонні частинки;
  • Потім їх миють під проточною водою;
  • Ягоди осушують, викладаючи їх на чисту, суху тканину;
  • Скляну тару готують до заготівлі, стерилізуючи її;
  • Цукор висипають у воду, кип'ятять, готуючи сироп;
  • У банки кладуть ягоди, заливають їх сиропом, закочують кришками;
  • Готову тару ставлять в прохолодне місце, захищене від сонця.

Вино з голубики

Досвідчені винороби знають толк у вині, приготованому з стиглих ягід лісової малини. Але сьогодні будь-господар може приготувати для себе такий апетитний напій. Він цілком виявиться до місця на святковому столі.

Слід сказати, що таке вино дуже корисно для здоров'я (в помірній кількості, звичайно).

Необхідні інгредієнти для приготування вина:

  • Вода питна — 5 літрів;
  • Цукор – 1900 м;
  • Свіжа лохина – близько 4000 мг.

Етапи виготовлення вина з ягід лохини:

  1. Лохину спочатку перебирають, вибираючи найкращі плоди (це важливо, так як позначиться на якості готового продукту), миють;
  2. Ягоди розминають;
  3. З маси, що вийшла, вичавлюють сік (використовуючи сито або марлю);
  4. Отримана мезга повинна потім бути залита водою і настоювати близько 24 годин;
  5. Утворився настій переливають і з'єднують його з соком, який був отриманий спочатку;
  6. Потім все засипають цукром і заважають лопаткою, щоб цукор розчинився;
  7. Отриману заготівлю вина виливають у велику сулію — до «плічок» цієї тари і накривають латексом (передбачивши дірочку для того, щоб виходив вуглекислий газ);
  8. Бутель з майбутнім вином ставиться в темне приміщення, де воно починає бродити, супроводжуючись виділенням бульбашок;
  9. При зменшенні кількості бульбашок можна буде сказати про те, що вино потрібно зливати;
  10. В іншу тару його переливають за допомогою спеціального шланга з малим діаметром;
  11. Після того, як вино буде перелито в іншу тару, його потрібно закупорити і поставити в прохолодне приміщення на 60 днів (не менше);
  12. Готове, вистояне вино розливають у дрібні пляшки і зберігають 12 місяців у погребі або коморою.

Рекомендації досвідчених господинь

Досвід приходить до будь-якої господині з кожним новим приготованим стравою. Чим більше проведено експериментів, тим краще і смачніше нові напої і варення, приготовані своїми руками. Існують деякі правила щодо виготовлення компотів, варення і вина з малини на зиму:

  • Щоб вино вийшло найбільш якісним, не слід переливати його в іншу тару до моменту його повного закінчення бродіння і до того, як воно добре відстоїться;
  • Якщо готується варення на зиму, важливо правильно простерилізувати посуд, виключивши можливість збереження в ній мікробів (якщо немає стерилізатора, банки кип'ятять у воді, від 15 хвилин до півгодини);
  • У процесі приготування компотів та інших напоїв потрібно правильно розрахувати кількість цукру, щоб не пересолодити напій.

Знаючи, як приготувати просте варення або компот на зиму, можна проявити фантазію і винайти свій новий напій або десерт на основі лохини. Для тривалого зберігання продукту застосовують погреби та інші прохолодні, захищені від світла місця.

Що ще почитати: