04 апрель 2019 2 348

Як правильно варити компот з обліпихи

Завдяки безлічі корисних властивостей обліпихи, напої, приготовлені на її основі, завжди смачні і корисні. Немає нічого простіше, ніж зварити вдома компот з обліпихи. Він придбає неймовірно шикарний смак.

За які властивості цінують обліпиху?

Обліпиха росте як у саду, так і часто зустрічається в живій природі. Її ягоди досить дрібні, щільні, мають яскраво-жовте забарвлення і округлу форму. Зазвичай для використання у кулінарних та медичних цілях зрізують її стиглі, достиглі грона. Їх можна застосовувати в своїх цілях, як у свіжому вигляді, так і після заморожування в морозильній камері.

В процесі віджимання з обліпихи виходить масло, яке дуже цінно для здоров'я людини. Його нерідко застосовують для лікування і поліпшення шкіри. Арсенал страв і напоїв, одержуваних з такої рослини, надзвичайно великий.

Це компоти і всілякі желе, мармелади, варення, повидла, вина, лікери. Досвідчені господині готують апетитні пироги з плодів обліпихи. До її складу входять такі мікроелементи, речовини і вітаміни:

  • Кислоти Омега 3 (корисні для кишечника та судин);
  • Марганець;
  • Натрій;
  • Алюміній;
  • Вітаміни А, С, К, групи В;
  • Фолієва кислота (необхідна для імунітету і репродуктивної функції як чоловіків, так і жінок).

Завдяки складу обліпиховою ягід їх вживання в їжу дозволяє зберегти нормальну діяльність наступних органів і систем:

  1. Серцево-судинної;
  2. Нервової;
  3. Ендокринної;
  4. Репродуктивної;
  5. Шлунково-кишкового тракту.

Вживання обліпихи дуже корисно дітям для повноцінного росту і розвитку. Також фахівці рекомендують їсти страви і пити напої з цими ягодами при плануванні вагітності.

Досить часто таким чином подружні пари позбавляються від безпліддя. Містяться в обліписі вітаміни і речовини допомагають налагодити роботу кишечника, а так само поліпшити імунітет. При цьому шкіра стає більш привабливою і свіжою, омолоджується організм в цілому.

Відомо і антигрибковий властивість такого рослини. Вона так само допомагає впоратися з анемією, виразкою кишки. З його допомогою збільшують потенцію і покращують обмін речовин. Однак існує і ряд протипоказань, про які потрібно знати:

  • Цукровий діабет;
  • Холецистит в гострій формі;
  • Рідкий стілець;
  • Камені в нирках;
  • Різні зубні захворювання.

Якщо немає ніяких перешкод для вживання обліпихи і напоїв з неї, можна сміливо готувати домашні компоти, киселі і будь-які апетитні страви. Це виявиться найкращим способом підтримки власного здоров'я на хорошому рівні.

Класичний рецепт

Приготування компоту на основі ягід цієї рослини – справжнє задоволення, за умови наявності певного вільного часу. Не знадобляться спеціальні добавки, так як ставиться мета — приготувати максимально натуральний продукт.

Інгредієнти, які знадобляться для компоту з обліпихи:

  • Обліпиха – 1 кг;
  • Цукор – 900 г;
  • Чиста питна вода – 1100 мл

Приготування напою:

  1. В першу чергу зірвані плоди повинні пройти ретельний відбір, буде потрібно усунення плодоніжок і інших непотрібних частин;
  2. Ягоди миють, викладають на кухонний друшляк;
  3. Для сиропу кип'ятять воду і висипають у неї цукровий пісок, доводять до кипіння;
  4. Наступний момент – у солодку воду висипають плоди і варять до повної готовності компоту з обліпихи;
  5. Після його охолодження він буде готовий до вживання.

Простий рецепт на зиму

Обліпиховий компот можна готувати як для щоденного вживання, так і в якості зимових заготовок. Цей корисний напій зробить добру справу в холодну пору року, дозволивши підживити організм корисними для здоров'я вітамінами і мікроелементами.

Інгредієнти для компоту з обліпихи на зиму в якості зимової заготівлі:

  • Плоди обліпихи – 1 кг;
  • Цукровий пісок – 1 кг 300 г;
  • Вода – 1 л 700-800 мл

Приготування обліпихової компоту на зиму:

  1. Всі плоди перебирають, миють;
  2. Каструлю з водою ставлять на вогонь, доводять до температури кипіння і висипають в неї цукор, знову доводять до кипіння;
  3. У стерильні банки висипають ягоди і заливають сиропом;
  4. У велику ємність з водою занурюють тару з плодами, накривають кришками і стерилізують таким чином протягом певного часу (літрова банка витримується не менше п'ятнадцяти хвилин, а півлітрова – близько десяти хвилин), зручніше всього використовувати спеціальний стерилізатор, зазвичай на дно кладеться решітка, що запобігає лопанье банок, рівень занурення у воду – третину банки;
  5. По закінченні процедури тару дістають з стерилізатора і закупорюють кришками;
  6. Можна перевернути банки дном до верху, щоб вони постояли для кращої герметизації;
  7. Зберігати готовий продукт у вигляді компоту з обліпихи на зиму можна в холодному і захищеному від сонця місці.

Компот з обліпихи замороженої з яблуками

Досить апетитним вийде компот з обліпихи з скибочками яблук. При цьому вона може бути замороженою. Яблука додадуть напою особливу неповторність і якусь вишуканість смаку. Така чудова «композиція» виявиться неймовірно корисною взимку і влітку.

Необхідні інгредієнти для компоту з яблуками і обліпихою:

  • Заморожена обліпиха – 300 г;
  • Листочки м'яти – кілька штук;
  • Яблука – 3-4 штуки;
  • Цукор – 300 г;
  • Вода – 700 мл

Спосіб приготування компоту:

  1. Плоди обліпихи можна не розморожувати, достатньо їх вийняти з морозилки;
  2. Яблука теж миють, розрізають на частини, видаляють серцевинки;
  3. У ємність викладають обліпиху і скибочки яблук;
  4. Потім висипають туди цукор;
  5. Все заливається водою і ставлять на вогонь;
  6. Потрібно протомитися обліпиху і яблука у воді близько десяти хвилин;
  7. Додається м'ята;
  8. Через хвилину листочки виймаються;
  9. Готовий напій знімають з вогню і охолоджують.

Допускається додавати в процесі приготування компоту з обліпихи лимонну кислоту і корицю. Але в даному випадку все залежить від смаків і уподобань родини або гостей.

Якщо потрібно зробити зимову заготівлю, необхідно використовувати стерилізатор, підготовлені банки з кришками. У банки засипають плоди, потім заливають сиропом, стерилізують і закочують.

Приготуйте на зиму смачне і корисне варення з фейхоа.

Як приготувати варення із зелених волоських горіхів — найповніша добірка рецептів.

Як правильно приготувати узвар з шипшини. Читайте корисні поради в нашій статті.

Рецепт напою з вишнею без стерилізації

Вишня надає облепиховому компоту особливий приємний смак, деяку кислинку, що рятує від необхідності використання лимонів. Такий напій можна приготувати на свято, а так само зробити заготовку до зими.

Інгредієнти для компоту з вишні і обліпихи:

  • Плоди обліпихи – 1,5 кг;
  • Цукровий пісок – 100-150 г;
  • Вишня — 180-250 р.

Приготування компоту:

  1. Використовуються як свіжі ягоди, так і розморожені, їх треба підготувати;
  2. У ємність виливають воду, додають цукор і кип'ятять;
  3. У сироп висипають вишню і обліпиху;
  4. Всі проварюють, доки плоди не стануть м'якими;
  5. У стерильні банки виливають компот і закупорюють його;
  6. Якщо не потрібно робити заготівлю, досить просто проварити ягоди і скласти з плити для охолодження;
  7. Після цього готовий компот з обліпихи розливають в графини і ставлять на стіл;
  8. Якщо має місце консервація, необхідно зберігати банки в темному і прохолодному місці.

Поради хазяєчкам

Щоб узвар з обліпиховою плодів вийшов особливо вдалим, важливо дотримуватися всі основні правила роботи. Обліпиха відмінно поєднується з багатьма ягодами і фруктами, тому цілком допускаються різні варіації такого напою.

Однак бажано прислухатися до рекомендацій спеціалістів:

  • Заморожені плоди обліпихи нічим не поступаються за якістю свіжим плодам, тому можна робити заморожування на зиму і весь холодний сезон вживати в їжу, напої, приготовлені з таких плодів;
  • Якщо використовуються яблука, бажано звільнити їх від шкірки перед застосуванням;
  • Компот з обліпихи виявиться особливо смачним і корисним, якщо в нього додавати такі продукти, як шипшина, лимон, м'яту;
  • Перед використанням промиті плоди слід просушити, відкинувши на сито.

Обліпиховий компот дуже корисний і смачний, його легко приготувати в домашніх умовах. Однак перед тим, як застосовувати плоди і додаткові ягоди, фрукти, слід ретельно перебрати їх, виключивши зіпсовані.

Що ще почитати: