Як правильно варити компот з обліпихи
Завдяки безлічі корисних властивостей обліпихи, напої, приготовлені на її основі, завжди смачні і корисні. Немає нічого простіше, ніж зварити вдома компот з обліпихи. Він придбає неймовірно шикарний смак.
За які властивості цінують обліпиху?
Обліпиха росте як у саду, так і часто зустрічається в живій природі. Її ягоди досить дрібні, щільні, мають яскраво-жовте забарвлення і округлу форму. Зазвичай для використання у кулінарних та медичних цілях зрізують її стиглі, достиглі грона. Їх можна застосовувати в своїх цілях, як у свіжому вигляді, так і після заморожування в морозильній камері.
Це компоти і всілякі желе, мармелади, варення, повидла, вина, лікери. Досвідчені господині готують апетитні пироги з плодів обліпихи. До її складу входять такі мікроелементи, речовини і вітаміни:
- Кислоти Омега 3 (корисні для кишечника та судин);
- Марганець;
- Натрій;
- Алюміній;
- Вітаміни А, С, К, групи В;
- Фолієва кислота (необхідна для імунітету і репродуктивної функції як чоловіків, так і жінок).
Завдяки складу обліпиховою ягід їх вживання в їжу дозволяє зберегти нормальну діяльність наступних органів і систем:
Вживання обліпихи дуже корисно дітям для повноцінного росту і розвитку. Також фахівці рекомендують їсти страви і пити напої з цими ягодами при плануванні вагітності.
Відомо і антигрибковий властивість такого рослини. Вона так само допомагає впоратися з анемією, виразкою кишки. З його допомогою збільшують потенцію і покращують обмін речовин. Однак існує і ряд протипоказань, про які потрібно знати:
- Цукровий діабет;
- Холецистит в гострій формі;
- Рідкий стілець;
- Камені в нирках;
- Різні зубні захворювання.
Якщо немає ніяких перешкод для вживання обліпихи і напоїв з неї, можна сміливо готувати домашні компоти, киселі і будь-які апетитні страви. Це виявиться найкращим способом підтримки власного здоров'я на хорошому рівні.
Класичний рецепт
Приготування компоту на основі ягід цієї рослини – справжнє задоволення, за умови наявності певного вільного часу. Не знадобляться спеціальні добавки, так як ставиться мета — приготувати максимально натуральний продукт.
Інгредієнти, які знадобляться для компоту з обліпихи:
- Обліпиха – 1 кг;
- Цукор – 900 г;
- Чиста питна вода – 1100 мл
Приготування напою:
- В першу чергу зірвані плоди повинні пройти ретельний відбір, буде потрібно усунення плодоніжок і інших непотрібних частин;
- Ягоди миють, викладають на кухонний друшляк;
- Для сиропу кип'ятять воду і висипають у неї цукровий пісок, доводять до кипіння;
- Наступний момент – у солодку воду висипають плоди і варять до повної готовності компоту з обліпихи;
- Після його охолодження він буде готовий до вживання.
Простий рецепт на зиму
Обліпиховий компот можна готувати як для щоденного вживання, так і в якості зимових заготовок. Цей корисний напій зробить добру справу в холодну пору року, дозволивши підживити організм корисними для здоров'я вітамінами і мікроелементами.
Інгредієнти для компоту з обліпихи на зиму в якості зимової заготівлі:
- Плоди обліпихи – 1 кг;
- Цукровий пісок – 1 кг 300 г;
- Вода – 1 л 700-800 мл
Приготування обліпихової компоту на зиму:
- Всі плоди перебирають, миють;
- Каструлю з водою ставлять на вогонь, доводять до температури кипіння і висипають в неї цукор, знову доводять до кипіння;
- У стерильні банки висипають ягоди і заливають сиропом;
- У велику ємність з водою занурюють тару з плодами, накривають кришками і стерилізують таким чином протягом певного часу (літрова банка витримується не менше п'ятнадцяти хвилин, а півлітрова – близько десяти хвилин), зручніше всього використовувати спеціальний стерилізатор, зазвичай на дно кладеться решітка, що запобігає лопанье банок, рівень занурення у воду – третину банки;
- По закінченні процедури тару дістають з стерилізатора і закупорюють кришками;
- Можна перевернути банки дном до верху, щоб вони постояли для кращої герметизації;
- Зберігати готовий продукт у вигляді компоту з обліпихи на зиму можна в холодному і захищеному від сонця місці.
Компот з обліпихи замороженої з яблуками
Досить апетитним вийде компот з обліпихи з скибочками яблук. При цьому вона може бути замороженою. Яблука додадуть напою особливу неповторність і якусь вишуканість смаку. Така чудова «композиція» виявиться неймовірно корисною взимку і влітку.
Необхідні інгредієнти для компоту з яблуками і обліпихою:
- Заморожена обліпиха – 300 г;
- Листочки м'яти – кілька штук;
- Яблука – 3-4 штуки;
- Цукор – 300 г;
- Вода – 700 мл
Спосіб приготування компоту:
- Плоди обліпихи можна не розморожувати, достатньо їх вийняти з морозилки;
- Яблука теж миють, розрізають на частини, видаляють серцевинки;
- У ємність викладають обліпиху і скибочки яблук;
- Потім висипають туди цукор;
- Все заливається водою і ставлять на вогонь;
- Потрібно протомитися обліпиху і яблука у воді близько десяти хвилин;
- Додається м'ята;
- Через хвилину листочки виймаються;
- Готовий напій знімають з вогню і охолоджують.
Допускається додавати в процесі приготування компоту з обліпихи лимонну кислоту і корицю. Але в даному випадку все залежить від смаків і уподобань родини або гостей.
Якщо потрібно зробити зимову заготівлю, необхідно використовувати стерилізатор, підготовлені банки з кришками. У банки засипають плоди, потім заливають сиропом, стерилізують і закочують.
Як приготувати варення із зелених волоських горіхів — найповніша добірка рецептів.
Як правильно приготувати узвар з шипшини. Читайте корисні поради в нашій статті.
Рецепт напою з вишнею без стерилізації
Вишня надає облепиховому компоту особливий приємний смак, деяку кислинку, що рятує від необхідності використання лимонів. Такий напій можна приготувати на свято, а так само зробити заготовку до зими.
Інгредієнти для компоту з вишні і обліпихи:
- Плоди обліпихи – 1,5 кг;
- Цукровий пісок – 100-150 г;
- Вишня — 180-250 р.
Приготування компоту:
- Використовуються як свіжі ягоди, так і розморожені, їх треба підготувати;
- У ємність виливають воду, додають цукор і кип'ятять;
- У сироп висипають вишню і обліпиху;
- Всі проварюють, доки плоди не стануть м'якими;
- У стерильні банки виливають компот і закупорюють його;
- Якщо не потрібно робити заготівлю, досить просто проварити ягоди і скласти з плити для охолодження;
- Після цього готовий компот з обліпихи розливають в графини і ставлять на стіл;
- Якщо має місце консервація, необхідно зберігати банки в темному і прохолодному місці.
Поради хазяєчкам
Щоб узвар з обліпиховою плодів вийшов особливо вдалим, важливо дотримуватися всі основні правила роботи. Обліпиха відмінно поєднується з багатьма ягодами і фруктами, тому цілком допускаються різні варіації такого напою.
Однак бажано прислухатися до рекомендацій спеціалістів:
- Заморожені плоди обліпихи нічим не поступаються за якістю свіжим плодам, тому можна робити заморожування на зиму і весь холодний сезон вживати в їжу, напої, приготовлені з таких плодів;
- Якщо використовуються яблука, бажано звільнити їх від шкірки перед застосуванням;
- Компот з обліпихи виявиться особливо смачним і корисним, якщо в нього додавати такі продукти, як шипшина, лимон, м'яту;
- Перед використанням промиті плоди слід просушити, відкинувши на сито.
Обліпиховий компот дуже корисний і смачний, його легко приготувати в домашніх умовах. Однак перед тим, як застосовувати плоди і додаткові ягоди, фрукти, слід ретельно перебрати їх, виключивши зіпсовані.