Як приготувати фаршировані баклажани в банках на зиму
Роблячи заготовки з баклажанів на зиму, не забудьте про фаршировані варіанти таких закусок.
Такий спосіб консервації особливо підійде для любителів чогось солоненького або кисленького, а також стане незамінним доповненням і до приготовленої картоплі, і до макаронних виробів.
Не знаєте, як правильно робити такі заготовки? Без паніки! У цій статті ми навчимо вас готувати дуже смачні фаршировані баклажани на зиму в банках, описавши найцікавіші рецепти їх приготування.
Простий рецепт з фото
- Середній баклажан – 10 штук;
- Морква – 400 г;
- Часник – до 15 зубчиків;
- Корінь Петрушки – 120 г;
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.;
- Йодована сіль не – 3 ч. ложки;
- Олія соняшникова – 2 склянки;
- Зелень – 1 середній пучок.
Беремо невеликі плоди баклажанів і добре вимиваємо. Відрізаємо їм хвостики і робимо надрізи уздовж, але не до кінця. В окремій каструлі кип'ятимо воду і насипаємо в неї сіль (в середньому близько столової ложки на літр води).
Занурюємо туди підготовлені овочі. Їх потрібно проварити близько 40 хвилин.
Потім витягуємо плоди, даємо час трошки охолонути, і кладемо під прес.
Там вони повинні бути як мінімум шість годин. Це дасть можливість прибрати присмак гіркоти і зайву рідину з плодів.
Поки наші баклажани знаходяться під пресом, потрібно приготувати начинку. Очищаємо моркву і з допомогою терки натираємо її соломкою. Цибулю ріжемо півкільцями, а часник пропускаємо через часникодавку.
Викладаємо цибулю в сковороду і злегка підрум'янюємо його з додаванням соняшникової олії. Буквально хвилин через 5 додаємо до нього корінь петрушки, моркву і дрібно шинковану зелень. За смаком солимо.
Отриманим овочевим складом фаршируємо баклажани і вкладаємо їх у стерильні банки. Після укладання кожного шару, присипаємо їх часничком.
У сковороді окремо потрібно розжарити рослинну олію, що залишилась. Потім трошки дати йому охолонути і залити фаршировані овочі в банках.
Накриваємо кришками і опускаємо в глибоку каструлю хвилин на 20 для стерилізації.
Закочує банки машинкою і в перевернутому стані даємо їм можливість охолонути. Охолоджені банки можна прибирати в підвал.
Баклажани, фаршировані морквою і часником на зиму
- Середній баклажан – 10 штук;
- Морква – 300 г;
- Часник – 10 зубчиків;
- Перець солодкий – 2-3 шт.;
- 9% оцет – 200 мл;
- Зелень (кріп, петрушка) – середній пучок;
- Перець гіркий Чилі – 2 шт.;
- Йодована сіль не – 3 ч. ложки.
Беремо невеликі плоди баклажанів (краще всього, якщо їх довжина не перевищує 15 сантиметрів), гарненько їх вимиваємо і видаляємо хвостики.
У каструлі готуємо солоний розчин. На один літр води додаємо близько столової ложки солі і чекаємо, поки вода закипить. Потім у киплячу воду опускаємо баклажани і бланшируем їх, десь близько 3 хвилин.
Дістаємо плоди з каструлі, даємо можливість їм охолонути, і кладемо під прес для видалення залишків рідини. Займаємося приготуванням начинки. Спочатку очищаємо моркву і часник, з перцю видаляємо хвостики і насіння. Всі промиваємо під водою.
Часник подрібнюємо чесночницей або дрібної теркою і з'єднуємо його з сіллю і дрібно шаткованою зеленню. Моркву натираємо соломкою на крупній тертці, перець ріжемо дрібною соломкою. З'єднуємо всі овочі між собою і перемішуємо.
Вздовж кожного баклажана робимо поглиблений надріз, але не до кінця. Заповнюємо його начинкою і міцно стискаємо половинки між собою.
Викладаємо нафаршировані овочі максимально щільно в банки і заливаємо їх оцтом. Перед цим банки потрібно обов'язково обдати пором. Накриваємо їх кришками, переміщаємо у велику каструлю і стерилізуємо 25 хвилин, після закипання.
Дно каструлі застеляємо яким-небудь полотенчиком. Потім зафарбовуємо кришки машинкою і ставимо банки з фаршированими баклажанів на зиму під теплий плед в перевернутому стані до повного охолодження.
Рецепт приготування закуски з томатами і солодким перцем
- Середній баклажан – 15 штук;
- Томати – 400 г;
- Морква – 400 г;
- Перець солодкий – 400 г;
- Лавровий Лист – 3 шт.;
- Часник – 200 г;
- Перець гіркий Чилі – 2 шт.;
- Перець горошок – до 15 штук;
- Йодована сіль не – 3 ч. ложки;
- Олія соняшникова – для обсмажування.
Даний рецепт фаршированих баклажанів на зиму теж оригінальний, але потребує до себе певної уваги. Баклажани середнього розміру вимиваємо, видаляємо їх плодоніжки і робимо поглиблений розріз.
У глибокій чашці розводимо солону воду і поміщаємо туди овочі на кілька годин. Потім виймаємо овочі, промиваємо їх під прохолодною водою і ставимо під прес години на 2.
В цей час морква, перець солодкий і помідори ріжемо середніми кубиками. На розігрітій сковороді обсмажуємо всі овочі з додаванням соняшникової олії. Часник і перець гіркий прокручуємо через м'ясорубку або можна потерти на самій дрібній тертці (ефект однаковий).
Начиняємо баклажани обсмаженими овочами і міцно стискаємо з боків. Для того щоб начинка залишалася всередині, можна їх зв'язати ниткою. Укладаємо начинені плоди баклажанів у трилітрові банки, кожен шар, посипаючи часником з гострим перцем.
Далі готуємо розсіл. Для цього кип'ятимо воду і всипаємо в неї сіль, приблизно 3 чайні ложки на літр води. Доводимо до кипіння, після чого додаємо перець горошком і лаврушку. Ще кип'ятимо пару хвилин.
Отриманою рідиною заливаємо кожну банку з баклажанами і залишаємо їх у теплому приміщенні. Через 4 дні, накриваємо банки залізними кришками, ставимо в глибокий посуд і стерилізуємо 30 хвилин.
Потім зафарбовуємо кришки спеціальною машинкою, перевертаємо банки і накриваємо їх теплим пледом до повного охолодження.
Якщо ви не плануєте залишати баклажани на довге зберігання, можна обійтися без стерилізації.
Після того, як процес закваски закінчиться, потрібно накрити банки капроновими кришками і помістити для зберігання в холодильник. Там вони зможуть зберігатися протягом місяця.
Хочете і взимку готувати страви з баклажанами? Тоді заморозьте їх на зиму! Тут описані способи заморозки та поради щодо збереження овочів.
А тут ви дізнаєтеся, як засолити огірки холодним способом у банках. Вдалих заготовок вам, милі господині!
Корисні поради
- Для фарширування оптимальним варіантом будуть баклажани невеликого розміру. У середньому до 15 сантиметрів. Їх простіше укладати в банки;
- Плоди баклажанів повинні бути обов'язково молодими, так як шкірку і насіння ми не прибираємо;
- Перед тим як начинити плоди, їх потрібно вимочити в солоному розсолі і кілька годин потримати під пресом. Цей процес видалить зайву гіркоту і позбавить їх від зайвої рідини;
- Перед закачуванням обов'язково стерилізують банки і кип'ятіть кришки;
- Варіант начинок для баклажанів може бути найрізноманітнішим. Не бійтеся експериментувати, і ви отримаєте свій улюблений рецепт цієї страви;
- Перед обсмаженням баклажани потрібно трошки посолити і дати їм можливість полежати 30 хвилин. Завдяки цьому вони будуть менше вбирати масло.
Якщо ви будете чітко слідувати покроковим інструкціям, то взимку час від часу зможете діставати баночки з фаршированими баклажанами і насолоджуватися їх смаковими якостями. Вдалих заготовок!