Апетитні закуски з баклажанів на зиму
Одним з найулюбленіших овочів багатьох хазяєчок завжди буде залишатися баклажан. Це унікальний овоч, адже саме він може стати основою для десятків цікавих страв в сезон.
Смажені, парені, квашені, мариновані, солоні, гострі, пікантні – синенькі стануть самою незамінною закускою на вашому столі. Баклажани можуть бути чудовим доповненням до вечері, або до святкового столу.
А так же овоч з легкістю піддається консервації як основний інгредієнт, або ж у складі різних салатів. Недозрілі плоди містять в собі велику кількість солей калію.
Нижче ми представимо вам кілька варіантів закуски з баклажанів на зиму, а ви вже самі виберете для себе відповідні рецепти.
Гостра закуска з баклажанів
Такий салат є незамінним ліками для любителів чогось гостренького. Він чудово може підійти до м'ясним, овочевим або ж рибних страв.
Інгредієнти:
- Середні баклажани – 9-10 шт.;
- Болгарський перець (червоний) – 6 шт;
- Перець чилі – 2 шт.;
- Часник – 10-12 зубчиків;
- Йодована сіль не – 1 ч. ложка;
- 9% укус – ½ склянки;
- Рідкий мед — 70-80 г;
- Олія соняшникова – ½ склянки.
Приготування закуски на зиму починається з підготовки баклажанів. Добре промивши їх під водою, відрізаємо хвостики і шаткуємо на кружечки, товщина яких півсантиметра.
Існує два принципи приготування баклажанів: або їх можна обсмажити на сковороді з додаванням олії, або ж запекти в духовці. Результат буде однаковим, але другий варіант значно заощадить ваш час.
Отже, для запікання в духовці беремо велике деко, на дно якого укладаємо пергаментний папір.
Зверху на неї викладаємо кружечки баклажанів, укладаючи їх щільно між собою і попередньо просочивши маслом. Ставимо деко в гарячу духовку хвилин на 30. Якщо за один раз все не помістилося, можна запекти баклажани в кілька підходів.
Поки баклажани готуються, у нас є трохи вільного часу, який ми можемо присвятити приготування гостренького соусу. Спочатку очищаємо часник, солодкий і гіркий перець.
Ідеальним варіантом буде їх подрібнення з допомогою блендера. Якщо ж така техніка відсутня, то можна скористатися м'ясорубкою.
Потім подрібнені овочі додаємо мед, 9% оцет і сіль. Все добре перемішуємо. Соус готовий, баклажани запікаються. Залишається підготувати банки: їх потрібно простерилізувати, а кришки обдати окропом.
Банки починаємо заповнювати таким чином: спочатку на дно наливаємо трішки гострого соусу, далі шарами викладаємо баклажани, просочуючи кожен шар ложкою соусу.
Заповнені банки прикривають кришками і встановлюємо їх у велику каструлю для стерилізації. Дно каструлі краще прикрити невеликим полотенчиком. Після закипання чекаємо 15 хвилин виймаємо банки.
Засукавши кришки, необхідно перевернути баночки і укутати чим-то утепленим. Коли банки охолонуть, їх можна прибрати в підвал. Але величезний плюс цього рецепту закуски з баклажанів на зиму в тому, що такий салат можна зберігати навіть у квартирі.
Трохи інший варіант приготування гострих синеньких дивіться у відео:
«Тещин язик» на зиму
Інгредієнти:
- Середні баклажани – 10 шт.;
- Томати – 15 шт.;
- Перець чилі – 1 шт.;
- Болгарський перець (червоний) – 6 шт;
- Часник – 12 зубчиків;
- Соняшникова олія — 1 стакан;
- 9% оцет – ½ склянки;
- Цукор – 1 склянка;
- Сіль (не йодована) – 5 ч. ложок.
Процес приготування закуски з баклажанів «Тещин язик» на зиму не так складний, як здається на перший погляд. Середні плоди баклажанів промиваємо теплою водою і прибираємо хвостики. Нарізаємо кільцями, товщиною по півсантиметра.
Перед тим, як перейти до приготування салату, потрібно прибрати гіркий присмак з баклажанів. Висипаємо їх у глибоку чашку або каструлю і посипаємо сіллю. Залишаємо на півгодини, потім моєму їх під водою.
Поки баклажани лежать в солі, займаємося іншими інгредієнтами. Видаляємо хвостики і залишки насіння солодкого та гіркого перцю. Очищаємо часник. Так само нам потрібно видалити шкірку із томатів.
Щоб це зробити було простіше, спочатку помідори потрібно відправити у киплячу воду хвилини на 2, а потім перемістити в холодну. Тепер для зняття шкірки багато часу не піде.
Овочі, які ми підготували, пропускаємо через м'ясорубку або ж подрібнюємо блендером. Ефект буде однаковим.
Беремо об'ємну каструлю (в ідеалі можна скористатися казаном), викладаємо туди отриману овочеву суміш і ставимо на сильний вогонь. Даємо закипіти і додаємо туди масло, сіль, оцет і цукор. Знову доводимо до кипіння і викладаємо туди баклажани. Гасити потрібно на мінімальному вогні близько 30 хвилин.
Поки салат з баклажанів на зиму готується, обробляємо банки пором і кип'ятимо кришки. Після того, як «Тещин язик» приготувався, розкладаємо салат в баночки і закатуємо. Потім банки потрібно перевернути і утеплити. Після охолодження можна прибирати на зберігання до зими.
Закуска з кабачків і баклажанів
Інгредієнти:
- Середній баклажан – 5 шт.;
- Середній кабачок – 5 шт;
- Цибуля ріпчаста – 150-200 г;
- Часник – 7 зубків;
- Помідори (великі) – 10 шт.;
- Олія для смаження;
- Сіль (не йодована) – 1 ч. ложка;
- Лимонка – ¼ ч. ложки;
- Перець запашний – за смаком.
Розглянемо весь процес приготування закуски з кабачків і баклажанів на зиму, не загубивши жодної важливої деталі. Кабачки для салату обов'язково беремо молоді, відповідно шкірку з них можна не знімати.
Нарізаємо їх на дрібненькі кубики і відправляємо на сковороду для обжарювання. Доводимо до напівготовності і відставляємо в сторону.
Баклажани потрібно обсмажити таким же чином, тільки попередньо потрібно зняти шкірку. Посипати їх сіллю. Чекати, поки піде гіркоту, не потрібно.
Далі готуємо цибулю і томати. Цибулю очищаємо від шкірки, ріжемо півкільцями, викладаємо в казан і обсмажуємо в олії. Томати при бажанні очищаємо від шкірки.
Ріжемо дрібними шматочками і додаємо їх до цибулі. Даємо можливість випарується зайвої рідини, після чого додаємо кабачки і баклажани.
До овочів додати сіль і запашний перець, все ретельно перемішати, але намагайтеся не порушувати структуру овочів. Протушкувати на слабкому вогні приблизно 10 хвилин. Додаємо часник і лимонку, тушкуємо хвилин 5. На цьому приготування салату закінчується.
Салат з баклажанів і кабачків викладаємо в попередньо підготовлені банки. Ставимо їх в глибоку каструлю і стерилізуємо 45 хвилин на слабкому вогні. Закатуємо кришки машинкою, перевертаємо баночки і закриваємо їх теплим пледом. Після охолодження можна прибирати в підвал або комору.
А тут наші кулінари описують способи маринування корнішонів зі смаком, як у магазині.
Любите кріп, але сезон проходить і ви не знаєте, як заготовити його на зиму? Заходьте сюди і читайте! Найбільш прості й популярні методи збереження цієї корисної зелені на зимову пору року.
Заготівля по-корейськи на зиму
Інгредієнти:
- Середній баклажан – 5-7 шт.;
- Морква – 150-200 г;
- Часник – 4 зубчики;
- Перець болгарський – 4 шт.;
- Цукровий пісок – 8 ч. ложок;
- 9% оцет – ¼ склянки;
- Цибуля ріпчаста – 150-200 г;
- Рослинне масло – ¼ склянки;
- Перець чилі – 1 шт.;
- Коріандр мелений – 2 ч. ложки;
- Корейська приправа – 1 ч. ложка;
- Духмяний перець – ½ ч. ложки;
- Йодована сіль не – 2 ч. ложки.
Рецепт приготування закуски з баклажанів по-корейськи на зиму дуже цікавий, розглянемо всі етапи детально.
Приготування салату починаємо з підготовки баклажанів. Ретельно промивши їх, видаляємо хвостики і нарізаємо тонкими довгастими смужками. Викладаємо їх в окрему глибоку чашку, додаємо сіль і залишаємо на годину для позбавлення від гіркоти.
Через годину видаляємо зайвий сік з овочів і обсмажуємо їх на рослинному маслі невеликими порціями. Так вони будуть значно швидше готуватися і купувати гарний колір.
Моркву очищаємо від шкірки і мельчим її на тертці довгою соломкою. Після цього необхідно потримати в окропі пару хвилин, відкинути через друшляк і видалити зайву рідину.
Цибулю і перець нарізаємо півкільцями. Часник подрібнюємо за допомогою чеснокодавилки, а перець чилі ріжемо дрібненькими шматочками.
Беремо досить глибоку чашку. Викладаємо туди всі подрібнені овочі, включаючи баклажани. Потім додаємо необхідні спеції, цукор і 9% оцет. Все добре перемішуємо, зверху накриваємо кришкою і залишаємо при кімнатній температурі годин на п'ять.
Салат з баклажанів по-корейськи на зиму повинен постояти і промаринуватися.
Протягом цього часу потрібно підготувати баночки. Їх обов'язково стерилізуємо, а кришки кип'ятимо. Через 5 годин переміщуємо закуску в банки, прикриваємо їх кришками.
Банки з салатом ставимо в каструлю і стерилізуємо 25 хвилин. Потім зафарбовуємо салат, даємо охолонути в перевернутому вигляді. Після чого можна прибирати до інших заготівель на зиму.
Закусочний салат з синеньких з грибами
Інгредієнти:
- Середній баклажан – 2 шт.;
- Цукіні – 250 р.;
- Томати – 350 г;
- Цибуля ріпчаста – 200 г;
- Гриби шампіньйони – 200 г;
- Перець болгарський (червоний) – 2 шт.;
- Часник – 4 зубки;
- Перець чилі – 1 шт.;
- Йодована сіль не – 1 ч. ложка;
- Цукор – 2 ч. ложки;
- Олія оливкова – 30-40 г;
- Оцет винний – 25 мл
Для приготування салату-закуски з баклажанів з грибами на зиму потрібно використовувати виключно молоді овочі. Відповідно чистити і видаляти насіння в них не потрібно. Цукіні і баклажани нарізаємо невеликими кубиками в окремі чашки.
Ріпчасту цибулю і болгарський перець нарізаємо середніми пропорційними шматочками.
З томатів видаляємо шкірку. Для цього спочатку на пару хвилиночок опускаємо їх в окріп, а потім переносимо в холодну воду. Їх теж режим на кубики. До помідорів додаємо роздавлений часник і дрібно шінкованной перець чилі.
Тепер займаємося грибами. Дрібні плоди залишаємо, а великі ділимо на кілька частин. Гриби не забувайте дуже добре мити, щоб весь пісок і бруд пішли.
Беремо казан, наливаємо в нього оливкову олію і висипаємо цибулю. Через кілька хвилин додаємо до нього абсолютно всі овочі, спеції і гриби. Накриваємо каструлю кришкою і тушкуємо на повільному вогні хвилин 25.
Готовий салат з баклажанів з печерицями на зиму розкладаємо в банки, які попередньо були оброблені паром. Баночки опускаємо в глибоку каструлю і стерилізуємо близько 15 хвилин.
Закатуємо кришки, перевертаємо банки з закускою на зиму і накриваємо їх пледом. Даємо охолонути, після чого можна прибирати.
Поради господиням
- Для того щоб прибрати гіркоту з баклажанів, їх потрібно пересипати сіллю і потримати так хвилин 30. Після цього їх можна готувати;
- Для консервації використовуйте молоді плоди. Якщо вони вже дозріли, то перед приготуванням потрібно видалити шкірку і кісточки;
- Більшість салатів з баклажанів включають в себе гострий перець. Якщо ви його не любите, можете просто виключити цей інгредієнт. Салат буде не менш смачним, але не такий гострий;
- Щоб баклажани не перетворилися на кашу, не піддаватися їх довгої термічній обробці. Молоді плоди готуються дуже швидко.
Ось такі рецепти приготування, кожен з яких по-своєму цікавий. Виберіть свій або, можливо, навіть не один, а декілька, щоб радувати чудовими закусками з баклажанів всю сім'ю взимку.