Кращі домашні заготовки з баклажанів на зиму
Як тільки починається сезон заготівлі баклажанів на зиму, кожна господиня починає гортати всі свої книги рецептів, щоб знайти той, який здивує всю сім'ю. Адже смаки у всіх різні, а тому догодити стає складніше.
Вашій увазі пропонуються золоті рецепти заготовок з баклажанів на зиму, які здивують своїм неймовірним смаком всіх членів сім'ї.
Баклажани або, як їх називають в народі, синенькі містять в собі багато корисних речовин, у тому числі клітковину. Завдяки оригінальному смаку існує безліч рецептів, які абсолютно не схожі між собою.
Вони бувають гострими, кислими, солодкими, квашеними, фаршированими і навіть схожими на гриби. Такий овоч відмінно підходить для людей, які дотримуються посту.
Не дивлячись на те, що цей овоч зростає до жовтня, із заготівлею консервації на зиму краще не затягувати. Це пов'язано з тим, що пізні старі баклажани мають грубі волокна і іноді можуть приготованих стравах попастися невеликі палички.
Давайте перейдемо ближче до справи і розглянемо хоч і прості, але найкращі рецепти заготівлі на зиму баклажан в домашніх умовах.
Баклажани в майонезі
Для всіх любителів майонезу цей рецепт заготівлі з баклажанів на зиму стане відмінною знахідкою. Баклажани, приготовані таким способом, набувають ніжний, витончений смак.
Така закуска відмінно поєднується з м'ясними стравами і стане чудовим доповненням до обіднього столу. Часу на приготування такої зимової закуски піде небагато.
Інгредієнти:
- 3 кг баклажанів дрібних;
- 2-3 шт. моркви великих розмірів;
- 2 головки часнику;
- 2-3 шт. перцю чилі;
- 12 шт. солодкого перцю середнього розміру;
- 120 г оцту 9%;
- 2 тюбика майонезу 67 % (за масою 180 г);
- 150 г цукру;
- 1,5 ст. л. солі.
Порядок приготування:
- Для початку підготуємо головний овоч. Ретельно вимиваємо баклажани нарізаємо кільцями товщиною в палець. Складаємо їх в глибоку миску і заливаємо водою. Це необхідно для того, щоб не зіпсувати наше блюдо гіркотою. Вимочуємо протягом 2 годин. Далі свиваем воду і знову залишаємо ненадовго синенькі, щоб стекла вода;
- Ставимо на середній вогонь сковороду і смажимо баклажани з одного боку;
- Далі готуємо соус. Для цього необхідно відчистити моркву і обсмажити її до золотистого кольору. Викласти на тарілку і дати повністю охолонути. Тим часом чистимо часник і дрібно кришимо. Солодкий і гіркий перець мелемо на м'ясорубку;
- У мисці з'єднати всі компоненти соусу: часник, морква, перець, оцет, цукор, сіль, майонез. Добре перемішати;
- В емальованій каструлі викласти шар баклажанів, зверху шар соусу і так до кінця. Поставити на слабкий вогонь і готувати 40 хвилин;
- У заздалегідь стерилізовані банки акуратно викласти нашу страву, намагаючись не порушити цілісність. Слідкуйте за тим, щоб кожен шар овоча був покритий соусом. Закатати, укутати теплими ковдрами до охолодження. З однієї порції виходить 6 півлітрових банок.
Порада: м'ясорубку використовувати необов'язково. Перець можна порізати соломкою. Тоді смак заготовки з баклажанів на зиму вийде більш насиченим.
Закуска з овочів мочених
Даний вид консервації ідеально підходить для закуски. Як правило, перед вживанням синенькі ріжуться кубиками середнього розміру. Додається цибулю і соняшникова або оливкова олія.
Такий салат підходить до страв з картоплі. На смак виходить в міру кисло і дуже соковито. Не дивлячись на те, що приготування цього рецепту займає багато часу, він нетрудомісткий.
Для рецепту беремо 2-3 кг синеньких. Також необхідно 2 пачки солі.
Для маринаду нам знадобиться (на 10 л води):
- 700 г солі;
- Часник;
- Перець мелений;
- Лавровий лист.
Останні три інгредієнти кладемо на свій смак.
Етапи приготування заготовки з моченими баклажанів на зиму:
- Баклажани вимити, і цілими скласти у велику каструлю. Залити відром води і висипати 2 пачки солі. Варити 15-20 хвилин. Дістати овочі і віджати під пресом;
- Далі готуємо маринад. На вогонь поставити воду і закип'ятити. Додати сіль, лавровий лист, часник, мелений перець. Зняти з вогню і остудити;
- Скласти синенькі в будь-яку зручну ємність, ту яку знайдете у себе вдома (каструлю, макітру, відро). Залити холодним маринадом. Залишаємо на 10-12 днів;
- Готові овочі складаємо в 3 літрові банки і заливаємо таким же маринадом, тільки гарячим, і закатуємо.
Порада: щоб консервація мала більш апетитний вигляд і кращі смакові якості, необхідно закип'ятити соняшникову олію і злегка остудити. Перед тим як овочі скласти в банку, потрібно кожен вмочити в олію.
Буває, що на святковий стіл немає часу готувати салати, тоді виручає консервація. Як готувати салат з огірків по-корейськи на зиму. Це частування з гідністю замінить будь-який свіжий салат!
Виявляється, існує зелене варення! А чому воно такого кольору? Вся справа в м'яті, варення-то м'ятна! Спробуйте його приготувати. Рецепти представлені тут. Дуже цікаве ласощі!
Смажені баклажани на зиму
Всі любителі гострого по достоїнству оцінять цей спосіб закупорювання. Овочі виходять досить поживними і дуже смачними. Але ті, хто не любить гострого, але все-таки вирішив спробувати цей рецепт заготівлі баклажанів на зиму можна зменшити кількість часнику в 2 рази.
Інгредієнти:
- 3 кг баклажанів;
- Чайну ложку (без гірки) червоного меленого перцю;
- 150-200 г часнику;
- Оцет (кількість залежить від того, скільки взято часнику);
- 2 чайні ложки цукру;
- 1 л соняшникової олії;
- Сіль.
Етапи роботи:
- Баклажани потрібно помити і порізати кружечками середньої товщини;
- Складаємо в миску, солимо і ретельно розмішуємо. Залишаємо на 1 годину, щоб стекла вся гіркота;
- Часник потрібно відчистити і пропустити через часникодавку. До нього додаємо цукор і перець. Цю кашку покриваємо оцтом;
- Після того як баклажани відстоялися, зливаємо з них сік і обсмажуємо з двох сторін. Не забувайте періодично в сковороду додавати рослинне масло;
- У підготовлені банки складаємо шарами наші овочі, вмочивши їх у часникову масу. Зверху на кожен шар масу додаємо сіль за необхідності;
- Ставимо стерилізувати 10 хвилин. Закочує банки і кутаем їх ковдрою.
Порада: замість перцю в пачках можна використовувати свіжий червоний перець. Так вийде трішки гостріше. У банку свіжий перець буде виглядати гарніше.
Баклажанна ікра
Напевно, не знайдеться такої людини, який не пробував ікру з баклажанів.
Рецептів ікри існує безліч. Адже кожна господиня хоче по-своєму удосконалити настільки популярний рецепт.
Пропонуємо вашій увазі оригінальний спосіб консервації синеньких з квасолею.
Інгредієнти:
- 3 кг синеньких;
- 3 кг стиглих помідорів;
- 0,5 кг квасолі;
- 2,5 кг солодкого перцю (краще використовувати червоний);
- 1 кг цибулі;
- 1,5 склянки соняшникової олії;
- Кріп, кінза, петрушка;
- 5-6 шт. гіркого перцю;
- Сіль;
- Цукор.
Етапи приготування:
- Чисті баклажани подрібнити на дрібні кубики. Солодкий перець відчистити від насіння і подрібнити. Цибулю подрібнити. Все обсмажити на сковорідці;
- Помідори перемолоти і закип'ятити в каструлі. Додати порізаний гіркий перець і обсмажені овочі. Тушкувати близько 20 хвилин;
- Квасолю відварити і додати в каструлю до овочів. Також додаємо зелень і доводимо до смаку. Тушкувати 15 хвилин;
- В стерилізовані банки накладаємо гарячу ікру і стерилізуємо 30 хвилин. Потім зафарбовуємо і кутаем в ковдру.
Приготуйте цю смачну і ситну заготовку з баклажанної ікрою на зиму, і не пошкодуєте.
Салат з грибами
Така заготовка з баклажанів на зиму стане чудовою закускою на святковому столі, і здивує всіх гостей. На приготування цього рецепту витрачається всього 1 годину.
Інгредієнти (на банку місткістю 1 літр):
- 400 г баклажан;
- 150 г грибів (краще брати печериці не великих розмірів);
- 300 г цукіні;
- 1 шт. гіркого перцю;
- 300 г солодкого перцю (бажано червоного);
- 400 г помідор;
- 4 зубчики часнику;
- 1 цибулина;
- 40 р олії;
- 10 г солі;
- 15 г цукру;
- 35 мл винного оцту.
Щоб приготувати цей салат з баклажанів з грибами, необхідно:
- Баклажани і цукіні ріжемо кубиками однакового розміру. Якщо у овочів тверда шкірка, то її слід видалити;
- Цибуля відчистити і дрібно порізати;
- Гриби ретельно миємо й чистимо. Якщо вони великі, то їх потрібно порізати на шматочки;
- Перець позбавляємо від насіння і нарізаємо невеликими кубиками;
- Далі готуємо помідори. Для того щоб в салаті не попадалася шкурка, потрібно на помідорах зробити хрестоподібний надріз і занурити їх в окріп на кілька секунд. Таким способом від шкірки легко позбутися;
- Дрібно рубаємо часник і гіркий перець;
- В жароміцної каструлі обсмажуємо всі компоненти. Додаємо сіль, цукор і тушкуємо на повільному вогні 25 хвилин. Після того, як вимкнули каструлю, додаємо оцет і ретельно перемішуємо;
- Наповнюємо нашим салатом пів-літрові банки і стерилізуємо 15 хвилин.
Якщо ви хоч раз спробуєте цей рецепт, то будете робити його з року в рік.
Готуємо овочі в томаті без стерилізації
Взимку всі сумують за річним ласощам. Цей простий рецепт зібрав всі самі улюблені овочі, які в результаті виходять ситні і смачні. Отриманим соусом можна поливати другі страви. Вийде дуже смачна заготівля баклажанів на зиму без стерилізації.
Інгредієнти:
- 3 кг синеньких дрібних розмірів;
- 7 шт. солодкого перцю;
- 10 шт. ратунды;
- 6 шт. моркви середніх розмірів;
- 7-8 шт. великих зубчики часнику;
- 1,5 склянки олії;
- 200 г оцту;
- 2 л томату;
- 1 ст. л. цукру;
- 2 ст. л. солі.
Етапи приготування:
- Помити всі овочі. Баклажани подрібнити на 5 частин;
- Почистити перець від насіння і нарізати соломкою. Якщо ви не любите гостре, то необхідно з ратунды дістати прожилки;
- Моркву очистити від шкірки і потерти на середній терці;
- Часник дрібно подрібнити;
- З'єднати олію, оцет, томат, цукор, сіль. Ретельно перемішати;
- У каструлю скласти всі овочі і з'єднати з соусом. Варити до готовності. Час від часу потрібно помішувати;
- Викласти в банки ще гаряче блюдо. Закатати і укутати.
Баклажан — настільки унікальний овоч, що відмінно поєднується з багатьма іншими компонентами. Дані рецепти заготівлі баклажанів на зиму в домашніх умовах зовсім не схожі за смаком і приготування. Тому свій спосіб заготівлі знайде кожна господиня.