29 март 2019 4 275

Як приготувати желе з малини на зиму

Всі ми знаємо про користь малини, особливо в пору холодної зими, коли нас наздоганяє застуда, і в комплексі з лікарськими препаратами вона швидко поставить нас на ноги.

Існує цілий ряд рецептів як заготовити ці ягоди з максимальним збереженням всіх вітамінів. Якщо ви хочете отримати желе, однорідне і без кісточок, використовуйте пектин або желатин.

У першому випадку необхідно додавати більшу кількість цукру і ягідний сік. Другий спосіб – для любителів менше солодкого смаку.

Желе з малини підійде до гарячих млинців або оладок, їм можна полити зверху сирну запіканку або просто намазати на тост. Не менш смачним воно буде в ролі начинки для круасанів або рулету.

Саме малинове желе рекомендують давати маленьким дітям при високій температурі без ризику вдавитися кісточкою. Проте не варто захоплюватися – у всьому треба знати міру.

Традиційний рецепт на зиму

Класичний спосіб приготування желе з ягід малини без будь-яких добавок. Воно, звичайно, виходить не таким густим, як магазинне, зате не містить зайвої хімії.

Для желе з малини на зиму рекомендується використовувати свіжозібрані ягоди – вони наповнені соком і не мляві. Якщо малину довго везли з лісу чи з дачі, її краще заморозити, на желе вона вже не підходить.

Компоненти:

  • Малина – 2 кг;
  • Цукор – 1 кг

А ось і покрокова інструкція, яку необхідно дотримуватися для отримання на виході чудового ласощі. Старанно вимийте банки і обов'язково стерилізуйте, помістивши в піддон духовки з водою і встановивши спеціальну функцію.

Можна скористатися старовинним методом кип'ятіння – надягати скляну тару на носик вируючого чайника.

Ягоди подрібніть в блендері або перетріть через друшляк. Перекладіть в емальовану миску і доведіть до кипіння на повільному вогні, систематично помішуючи, щоб не пригоріли.

Відставте, дайте охолонути і процідіть всю масу через марлю, щоб не потрапило ні грама м'якоті і був чистий сік.

Виливайте назад в миску ягідний сік і всипайте партіями цукор. Вогонь повинен бути помірним, щоб не вирувало і не вистрибувало з посуду. Далеко не відходьте від плити, помішуйте, щоб не з'явилося гіркуватого горілого присмаку.

Малина – дуже ніжна ягода, яка не потребує тривалого приготування.

Досить проварити її десять – п'ятнадцять хвилин, відставити, остудити і знову поставити на конфорку на п'ять – сім хвилин.

Помішуючи ложкою, підніміть масу вгору і, зливаючи желе назад, подивіться на консистенцію: якщо вона вас влаштовує, можна розподіляти по банкам і закупорювати.

Майте на увазі, що після остаточного охолодження маса стане ще густіше.

Як приготувати желе з малини на зиму без варіння

Деякі господині дотримуються тенденції ягоди та овочі консервувати без термічної обробки, обґрунтовуючи це більшою ймовірністю збереження користі продукту. У цьому є частка правди, і тому існує кілька рецептів консервації желе з малини без варіння.

Компоненти:

  • Ягоди малини – 1 кг;
  • Цукор – 2 кг

Перебираємо ягоди, видаляємо зіпсовані і поміщаємо у велику тару. Ні в якому разі не моєму малину, інакше вона насититься вологою і втратить більшу частину своєї користі. Засипаємо цукром і пюрируем ягоди, застосовуючи звичайну дерев'яну толкушку.

Можна скористатися більш зручним способом – перебити блендером з занурювальний насадкою або перекрутити на м'ясорубці, але від зіткнення плодів з металом так само втрачаються вітаміни.

Розкладаємо по стерильним банкам, присипаємо зверху шаром цукру в один сантиметр, щоб заготовка не зіпсувалася, роблячи таким чином пробку від проникнення кисню і закриваємо пластмасовою кришкою.

Ставимо желе з малини в холодильник.

У цьому способі найголовніше – зберігати тільки в холодному місці і обов'язково дотримуватися пропорцію ягоди-цукор, інакше є великий ризик, що желе забродить.

«П'ятихвилинка» — зручно, швидко і просто

Таку назву це желе з малини на зиму отримало завдяки швидкості свого приготування.

Навіть сама недосвідчена, починаюча господиня зможе заготовити його на зимову пору. Необхідно лише мати бажання і набір продуктів.

Компоненти:

  • Малина – 1.5 кг;
  • Цукор – 1.5 кг

Переберіть малину від сміття, занурте в холодну воду буквально на кілька хвилин і акуратно вийміть долонями або шумівкою. Розкладіть на рушник і дайте просохнути.

Коли зайва волога вийде з ягід, перекладіть їх у миску і засипте щільним шаром цукру без пробілів.

Залиште на чотири – п'ять годин. Коли побачите, що малина повністю поглинула пісок і виступає сік, ставте на плиту і доведіть до бурління. Проваріть буквально п'ять хвилин.

Банки заздалегідь ретельно вимийте і покладіть у велику ємність, залийте водою і кип'ятіть десять хвилин.

Розкладіть під зав'язку желе з малини «П'ятихвилинка» і закрутіть залізними простерилизованными кришками, пластмасові не підійдуть.

Обгорніть перевернуті банки в щільне ковдру і залиште до остаточного охолодження.

Після цього покласти в підвал, комору, в будь-темне, прохолодне приміщення.

Пропонуємо також дізнатися, як варити компот з черемхи на зиму. Нічого складного в технології консервування немає. Переконайтеся самі!

Надзвичайно смачне варення з кавунових кірок в домашніх умовах вийде у будь-якої людини, якщо скористатися рецептами з цієї статті. Тому більше не викидайте скоринки кавуна в сміттєвий бак.

А тут знаходяться способи варіння компоту з ревеню.

Нотатки досвідчених господинь

Малинове желе готове до вживання через півтора – два місяці після консервації, за цей період воно досить загусне і насититься насиченим ароматним запахом і смаком.

Не варто застосовувати зіпсовані ягоди, краще їх відразу переробити на компот, інакше з'явиться вірогідність процесу бродіння і розмноження плісняви на поверхні банки.

Перед проварюванням можна заготівлю перетерти через сито. Це значно прискорить і полегшить процес приготування желе з малини на зиму, так як проціджувати макуха через марлю – досить трудомістка задача.

Якщо дотримуватися всі технології і стерилізацію тари, желе з цих ягід можна зберігати в підвалі не один і не два роки.

Уважно переглядайте малину під час збору. В ній можуть бути жучки з неприємним запахом, які зіпсують аромат і смак страви.

Сподіваємося, що наші рецепти вам сподобаються. Вдалих заготовок вам, милі господині!

Що ще почитати: