16 март 2019 4 280

Як варити компот з полуниці на зиму

Літо? Спека? Або просто мучить спрага? Чим втамувати її, щоб було смачно і не нашкодило організму – компотом із полуниці. Це відмінний спосіб наситити свій організм корисними і потрібними для людини вітамінами.

Легкий напій для спекотного літнього дня

Приголомшливий, доступний і дуже простий рецепт компоту з полуниці. Приготувати такий компот можна в звичайній каструлі.

Які інгредієнти знадобляться:

  • Полуниця – 500 грам;
  • Вода — приблизно 2,5 літра;
  • Цукор — за смаком.

Процес приготування:

  1. Полуницю перебрати, помити відокремити від зелених листочків;
  2. У каструлі довести воду до кипіння, занурити полуницю;
  3. У воду з ягодами додати цукор за смаком. Якщо напій подобається кисленький, цукру потрібно додати менше, якщо солодкий — цукру потрібно більше;
  4. Вимкнути піч. Каструлю варто накрити кришкою і дати охолонути напою.

Каструлю з компотом з полуниці можна опустити в таз або ванну з водою, так він охолоне швидше, а можна почекати, залишивши на ніч.

Якщо компот вариться до свята, то перед подачею його обов'язково потрібно процідити. Ягоди стають м'якими і дають осад. Так само, якщо жарко, можна додати льоду в глечик з напоєм.

Ось такий нескладний рецепт річного компоту.

Якщо залишилися ягідки суниці, можна додати їх до вершкового морозива або зробити желе. У спекотний літній день це саме те, що потрібно.

Дієтичний компот з польової ягоди без цукру

Компот з садової, ароматною полуниці можна заготовити на зиму без додавання цукру, але зі стерилізацією. Цей рецепт приготування дієтичного несолодкого компоту недорогий, підійде людям, що страждають діабетом.

Відразу виникає питання, скільки грам полуниці поміститься в баночку, як розрахувати? Відповідь проста: полуниці потрібно стільки, скільки увійде в банку. Підготувати банки і кришки потрібно з запасом.

Якщо все-таки уточнити, то на один кілограм полуниці польовий потрібна посуд об'ємом 2,5 літра води. Тобто у літрі буде 400 грам польовий полуниці.

Процес приготування полуничного напою без цукру:

  1. Ягоди відокремити від чашолистків, перебрати, вимити. Відібрати тільки цілі неушкоджені ягідки;
  2. Викласти їх на паперову серветку. Обдати банки окропом. У них скласти ягоди;
  3. Банки з полуницею залити киплячою водою. Накрити залізними стерилізованими кришками. Баночки поставити у велику посудину, на дно покласти рушник, складене в 2-4 шари або деревинку. Головне, щоб банки не стикалися з дном ємності. Вода повинна бути по плечики баночок і помірно кипляча;
  4. Дістати банки і закатати, не зрушуючи кришок;
  5. Банки потрібно остудити шляхом поміщення їх у теплу воду, поступово розбавляючи її холодною. Як банку охолоне, потрібно перевірити її на протікання, перевернувши догори ногами. Після зберігати в погребі.

Скільки потрібно часу для стерилізації банок з компотом:

  • Банки за розміром 0,5 л — 10 хвилин;
  • Банки розміром по 1 л — 12 хвилин.

Рецепти варіння компоту з полуниць на зиму

Класичний варіант

Цей рецепт про смачну компоті з полуниць на зиму, вийде насичений, корисний напій. За душі всіх, хто любить цю ягоду. Рецептів полуничного компоту на зиму дуже багато.

Хто-то до цієї ягоди додає інші фрукти і ягоди. А в цьому рецепті все банально просто — вода, полуниця, цукор. Але компот виходить ароматний і приємний на смак.

Підготувати для приготування напою потрібно наступні компоненти:

  • Полуниця — один кг.
  • Цукор — півкіло.

Ягоди полуниці миють, перебирають.

Поміщають в емальований посуд шар полуниці, а потім і шар цукру. У такому вигляді ягоди в цукрі залишають у прохолодному приміщенні на годинки 3-4.

Після переміщують посуд на піч на слабкий вогонь, потрібно нагріти приблизно на 90 градусів і варити 5-7 хвилин, періодично помішуючи.

Підготувати стерилізовані банки і кришки. Зняти одержаний компот з печі і розлити по банках.

Важливо пам'ятати, що потрібно відразу закочувати банку після її наповнення, інакше в компот потрапляє холодне повітря, і він починає бродити.

Смачний напій в мультиварці з заморожених ягід смородини, вишні та полуниці

Компот із замороженої полуниці та інших ягід – напій, який освіжає, вгамовує спрагу в будь-яку погоду. Його аромат і смак порадує будь-кого.

Компотик дуже корисний і смачний, але готувати його на простий печі нелегко.

Доведеться чекати, поки вода кипітиме, а потім ще дивитися, щоб він не втік. На допомогу прийде мультиварка.

Потрібно скласти свіжі або заморожені плоди ягід в чашу мультиварки, залити водою і додати цукор або мед. Натиснути на кнопку і закрити кришку, а далі розумна техніка зробить все за вас.

Інгредієнти:

  • Чиста вода – 2,5 л;
  • Вишня – півсклянки;
  • Чорна смородина – 1/3 склянки;
  • Червона смородина – півсклянки;
  • Полуниця (заморожена) – півсклянки;
  • Цукор – шість столових ложок.

Як готувати:

  1. Дістати ягоди з холодильника;
  2. Промити їх під проточною водою;
  3. До ягід додати цукор. Залити все водою;
  4. Включити функцію «варка на пару», виставити час 20 хвилин. Як тільки мультиварка видасть сигнал, потрібно відкрити кришку;
  5. Далі необхідно процідити отриманий компот через марлю або друшляк.

Такий напій виходить насиченого кольору з яскравим ароматом. Якщо дуже хочеться пити, то можна в нього додати льоду. Так він охолоне швидше.

Приготування з м'ятою

Компот з полуниці з лимонною кислотою і м'ятою на зиму – це відмінний напій зі смаком літа для всієї родини.

Більшість любителів компотів додають в напій цукор, але якщо ви любите без цукру, його можна не додавати.

Для того щоб закрити компот з полуниці з м'ятою на зиму в трилітровій банці, знадобляться:

  • 500 р полуниці;
  • 100 г цукру (регулюємо за смаком);
  • 3 листків м'яти;
  • 2,5 літра води;
  • 1 ч/л лимонної кислоти.

Для початку слід промити банку з содою і прокип'ятити. Залізні кришки необхідно прокип'ятити. У банку покласти близько 1/3 ягід полуниці, також доповісти листя м'яти.

Далі закип'ятити воду і наповнити банку, потім закрити залізною кришкою і залишити на 10 хвилин.

За допомогою спеціальної кришки необхідно злити воду в спеціальну тару, за цей час вода в банку стане мати червоний відтінок.

Потім слід додати цукор і закип'ятити. Далі необхідно перелити воду в банку до верху і додати 1 чайну ложку лимонної кислоти. Останнім етапом є закочування банки спеціальним приладом , потім слід перевернути її і прикрити тканиною. Після того компот слід прибрати в прохолодне місце.

Асорті на зиму

Для того щоб приготувати компот асорті з полуниці і черешні на зиму, знадобляться:

  • Вода — 3 літри;
  • Цукор – 1 склянка;
  • Полуниця — 3 склянки;
  • Черешня — 3 склянки;
  • Листя м'яти.

Спочатку необхідно простерилізувати банки. Полуницю промити і вишню, в киплячу воду покласти ягоди і додати цукор, протягом декількох хвилин необхідно помішувати напій і додати пару листя м'яти.

Як тільки ви побачите, що ягоди на поверхні, значить, компот з полуниці з черешнею готовий. Далі накрийте кришкою і дайте охолонути. Після всього слід профільтрувати компот і відібрати ягоди.

Читайте також, як зварити малинове варення в мультиварці. Цей кухонний агрегат значно спростить весь процес приготування.

А тут ви можете дізнатися про різні рецепти фруктових компотів асорті на зиму.

Заготівля вишні у власному соку на зиму не так складна, коли ви на нашому сайті! Адже тут є і рецепти, і підказки, і покрокові фото. Вдалих закруток!

Корисні поради на замітку

  • Щоб ваш полуничний компот на зиму мав характерний смак і свого роду «родзинку», варто додати в нього дрібно натерту цедру лимона або апельсина, а для більш яскраво вираженого смаку додайте трохи кориці;
  • Якщо ви бажаєте отримати як можна більш концентрований компот, то додайте в нього більше цукру, тоді ви зможете розбавляти його як звичайною водою, так і мінеральної;
  • Щоб зберегти якомога більше корисних вітамінів під час варіння напою, в киплячу воду додайте половину чайної ложки лимонної кислоти і тоді всі корисні елементи залишаться в ягодах;
  • Якщо ви закатали банки бляшаними кришками, то їх варто зберігати в прохолодному місці (підвал, погріб). Для того щоб уникнути іржі на банках, варто просто оберігати їх від вогкості в місці, де ви їх зберігаєте.

Тепер ви знаєте багато корисних рецептів і різних рад, щоб створити ідеальний полуничний компот на зиму для вас і вашої родини. Готуйте із задоволенням!

Що ще почитати: