Як зварити компот з чорниць, зберігши всю користь ягід
Збирають чорницю, починаючи з середини липня. Це смачна і корисна ягода, з якої можна приготувати на зиму компоти і на літо, зі стерилізацією і без, додавши для аромату спеції і прянощі.
«Літні» компоти з чорниці
Традиційний
Рецептура проста і складається з:
- Води – 3 л;
- Чорниці – 400 гр.;
- Цукру – 50 гр.
Виготовлення компоту з чорниці:
- Закип'ятити воду в каструлі. Всипати цукровий пісок, повністю його розчинити;
- Додати перебрану і промиту ягоду. Якщо вона заморожена, то розморожувати не треба;
- Кип'ятити 1 хвилину при закритій кришці. Вимкнути вогонь і залишити настоюватися, не відкриваючи;
- Дочекатися, поки напій охолоне. Потім перелити, за бажанням, в іншу ємність і поставити в холодильник;
- Пити компот охолодженим.
Чорнично-полуничний
- Вода – 1,5 л;
- Чорниця – 150 гр.;
- Полуниця – 4 великих ягоди;
- Цукор – 60 гр.
Приготування:
- Закип'ятити воду, потім покласти ягоди і цукровий пісок;
- Варити близько 1 хв.;
- Вимкнути вогонь і охолодити при накритою кришці.
Прості рецепти на зиму
Варіант 1
Інгредієнти для компоту з чорниці на зиму:
- Вода – 1 л;
- Чорниця – 700 гр.;
- Цукор – 400 гр.;
- Лимонна кислота (за бажанням).
Простий рецепт приготування напою за етапами:
- Перебрати і ретельно помити ягоду. Плоди повинні бути цілими і неушкодженими;
- Відкинути промиті ягоди на друшляк для видалення надлишків рідини;
- Додати ягоди у окріп, ще раз закип'ятити, зменшити вогонь і всипати цукровий пісок;
- Прибрати з вогню через 25 хв., почекати охолодження. Засипати за смаком трохи лимонної кислоти. Якщо потрібно залишити напій на зиму, то:
- Покласти ягоди в чисті банки;
- Влити трохи охолодженого сиропу, виходячи з кількості цукру 500 гр. на 1 л води;
- Стерилізувати ємності з напоєм не менше 5 хвилин в киплячій воді.
Варіант 2
Складові елементи:
- Вода – 800 мл;
- Чорниця – 600 гр.;
- Цукор – 2 склянки.
Приготування компоту з чорниці на зиму за іншим варіантом виглядає так:
- Ягоди перебрати і ретельно промити;
- Цукор повністю розчинити в окропі;
- Покласти чорничні ягідки в окріп з розчиненим цукром і варити близько 1 хв.;
- Прибрати компот з вогню і охолодити. А далі слідувати інструкції з рецепту вище.
Рецепт приготування зі стерилізацією
Складові частини компоту:
- Вода – 1 л;
- Чорниця – 700 гр.;
- Цукор – 500 гр.
Виготовлення:
- Очистити чорницю від домішок і зіпсованих частин. Промити кілька разів;
- Воду закип'ятити в емальованій каструлі;
- Додати ягоди і цукор, кип'ятити протягом 20 хвилин;
- Розлити напій по стерилізованим банкам, закатати простерилизованными кришками;
- Ємності поставити денцем вгору, перевірити, що ніде не підтікають і в такому вигляді залишити до охолодження;
- Тримати в темному і прохолодному місці.
Консервуємо без стерилізації
Склад компоту з чорниці без стерилізації на зиму (вихід – 1 л):
- Вода (окріп) – 600 мл;
- Чорниця – 300 гр.;
- Цукор – 120 гр.;
- Лимонна кислота – 2 щіпки. Альтернатива лимонної кислоти – сік лимона.
Виготовлення:
- Промити і очистити ягідку. Вимити банки для компоту. У процесі приготування використовується спосіб дворазової заливки, як найбільш оптимальний з варіантів закупорки;
- Всипати в банки рівні порції ягідної маси;
- У каструлі Довести воду до кипіння. Залити її в банки. При цьому необхідно підставляти лопатку з дерева або ніж, щоб уникнути розколу банок з-за різниці температур. Залити до горла так, щоб окріп покрив ягоди;
- Накрити банки жерстяної кришкою або тарілкою і дати чорниці настоятися 10 хв.;
- Зняти кришки (або тарілки) і злити рідину;
- Всипати цукор з лимонною кислотою (або лимонним соком);
- Знову довести до кипіння і наповнити банки. Накрити ошпареними кришками і з допомогою закочувального ключа закатати;
- Ємності з напоєм на зиму перевернути на бік і залишити до охолодження. Поставити в прохолодне і затемнене місце. Вживати можна протягом півтора років.
Компот з чорниць і смородини на зиму
У рецепт входять такі компоненти (вихід напою складе 3 л):
- Вода – 2,5 л;
- Чорниця й чорна смородина;
- Цукор – 300 гр.
Як зварити компот з чорниць і смородини на зиму? Все просто::
- Ретельно помити, очистити чорницю і смородину;
- Простерилізувати банки і покласти в них ягоди (приблизно 6-я обсягу);
- Закип'ятити воду, розчинити в ній цукор;
- Залити фрукти сиропом до повного їх покриття;
- Ємності закатати і залишити вгору денцем, поки не охолоне;
- Тримати в темному прохолодному місці.
А тут ви зможете дізнатися, як варити варення з морошки. Розкриваємо всі секрети його приготування.
Способи варіння компоту з черешні читайте тут. Робіть сезонні заготовки разом з нами!
Корисні поради
Чорничний необхідно варити компот з хороших, свіжих, не зіпсованих ягід.
Збирати краще в гумових рукавичках, так як ягода має властивість фарбування.
Ягоди необхідно ретельно мити (можна, наприклад, під душем) і перебирати перед приготуванням пиття. Для того щоб злити залишилася від миття чорниці рідина, її відкидають на друшляк на кілька хвилин.
Найкраща пропорція води і плодів приблизно 2:1.
При варінні пиття із замороженої чорниці розморожувати її не потрібно.
В компоти для аромату можна додати трави і спеції. Наприклад, м'яту або мелісу, корицю, ваніль, імбир, гвоздику, лимонну цедру або часточки апельсина. Також додасть аромату додавання невеликої кількості коньяку або рому.
Для того, щоб банки з готовим чорничним компотом не вибухали, їх стерилізують. Для цього спочатку потрібно промити кожну банку у воді з додаванням соди, а потім повністю в неї занурити, і кип'ятити 5 хвилин.
Якщо ємності невеликі, то підійде прогрівання в духовці. Для цього потрібно їх ставити не в гарячу духовку, поступово підвищуючи температуру до 180°. Трилітрові банки можна надіти на чайник, прогріваючи їх таким чином над парою.
Компоти з чорниці є смачною і корисною альтернативою купівельними соків і напоїв. Приготування не займає багато часу, а різноманітність рецептів приємно радує.