02 апрель 2019 2 690

Як зварити компот із слив на зиму

Корисний фруктовий напій приємно випити в будь-яку пору року, почастувати рідних і близьких. Свіжим компотом із слив можна насолоджуватися влітку, а консервованим – взимку.

Його подають холодним і теплим, доповнюючи смак всілякими прянощами, цедрою апельсина і лимона, м'ятою, в хід йдуть навіть пелюстки троянд.

Зварити його дуже просто, глибокі знання в кулінарії зовсім не потрібно. Рецептів компоту із слив велика кількість, щоб насолоджуватися різноманітним смаком і виглядом ласощі. Ось найцікавіші з них.

Літній варіант напою

Самий простий у приготуванні компот із слив, який не вимагає великої кількості складових.

Всього півгодини і смачний літній компот із сливи на столі. Сама трудомістка частина такого рецепта – очищення від серцевин.

Інгредієнти:

  • Вода — 2 л;
  • Сливи — 1 кг;
  • Цукор — 170 г або більше (за смаком).

Сливи необхідно підготувати, прибравши з кожної кісточку, а потім нарізати на невеликі часточки. Воду доводимо до кипіння, потім варимо в ній сливи приблизно 15 хвилин.

Після чого можна прибрати каструлю з вогню і додати цукор, перемішуючи до повного його розчинення. Чекаємо, поки охолоне і можна подавати.

Консервація компотів із слив на зиму

Простий рецепт

Для приготування смачного компоту із слив на зиму знадобляться скляні банки і трохи гарного настрою. Адже що може бути краще, ніж відкрити баночку сливового компоту взимку і згадати спекотне літо.

Інгредієнти:

  • Цукор — 200 г;
  • Сливи — 400 г;
  • Вода — 3 л.

Банки необхідно ретельно промити з содою і господарським милом, поставити стерилізувати на пару. Сливу так само, як і для літнього компоту, очищаємо від насіння і нарізаємо. Краще вибрати недоспелую, більш тверду.

Приблизно до половини банку заповнюється сливами, потім доводимо до кипіння воду і заливаємо їй сливи приблизно на 15 хвилин.

Після цього, воду потрібно вилити в каструлю, знову довести до кипіння і, постійно помішуючи, розчинити в ній цукор. Отриманий відвар можна залити в банки і закрити банки прокип'яченими кришками за допомогою машинки.

Готову банку потрібно перевернути догори дном і залишити під теплим пледом до ранку. Банки до ранку встигнуть охолонути природним шляхом, на цьому етапі все готово.

Пряний напій з сливових плодів з кісточками

Самий ароматний і насичений компот із слив з кісточками виходить з додаванням спецій і червоного вина.

Такий напій можна використовувати як основу для приготування глінтвейну холодним зимовим вечором.

Поєднуються зі сливою краще ваніль, кориця, мускатний горіх, гвоздика, але рецепт можна урізноманітнити і додавати свої улюблені прянощі.

Інгредієнти:

  • Зливу — 3 кг;
  • Вода — 3 л;
  • Вино червоне столове сухе – 3 л;
  • Цукор — 900 г;
  • Ванілін — 0,5 ч. л.;
  • Гвоздика — 3-5 шт.;
  • Бадьян — 1 шт.;
  • Кориця (палички) — 1 шт.

Перед приготуванням сливи потрібно ретельно вимити, висушити і розкласти по банках (приблизно до половини).

У каструлю налити вино і воду, вино можна використовувати напівсолодке і солодке.

Змішати цукор і ванілін, висипати у воду. Додати спеції, через 5-7 хвилин варіння на слабкому вогні зняти, процідити. Якщо не виявилося паличок кориці, можна додати мелену, приблизно пів чайної ложки.

Приготований сироп можна залити в попередньо стерилізовані банки, закатати кришками. Потім, банки як зазвичай укутати рушниками і витримати до повного охолодження.

Компот з жовтої сливи «Асорті» на зиму

Ароматна жовта слива має відмінності від звичайної не тільки за кольором, але і по насиченому солодкого смаку. Такий компот точно порадує дорослих і дітей набагато більше, ніж сік з супермаркету.

Сливи краще вибрати стиглі, добре підійдуть сорти «Алтай», «Медова біла», «Світлана». А для того, щоб урізноманітнити напій можна додати звичних слив, зазвичай використовують пізні сорти «Гігант», «Угорка», «Президент».

Інгредієнти:

  • Вода — 3 л;
  • Слива — 420 г (асорті);
  • Цукор — 300 р.

Сливу вимити, викласти у чисті банки, висипати зверху цукор, залити окропом. Після закатати банки чистими кришками і залишити в положенні догори дном. Після банки закутуємо і ховаємо в темне прохолодне місце на зберігання. Цей компот можна сміливо зберігати цілу зиму.

Про те, як варити варення з малини «П'ятихвилинка» на зиму, ви можете прямо зараз дізнатися від наших кулінарів.

Способи варіння компоту з вишні на зиму описані тут. Вишневі компоти є найпопулярнішими у господинь.

А тут ви можете ознайомитися з рецептами приготування чудового варення з аґрусу.

Рецепт варіння без кісточок з горіхами

Оригінальний рецепт компоту з сливи без кісточок на зиму з додаванням горіхів дозволить розбавити тонкий, ледь відчутний смак сливи.

Крім горіхів, за смаком можна додати кілька плодів аґрусу, вишні, яблуко або персик. Для приготування компоту краще почекати пізні сорти слив, будь-які, крім аличі.

Інгредієнти:

  • Цукор — 450 г;
  • Вода — 3 л;
  • Яблуко, персик або абрикос — по 1шт.;
  • Сливи — 0,3 кг;
  • Горіхи (кешью, волоські, фундук і ін) за смаком.

Сливи ретельно промити. Повільно, акуратно вийняти кісточки, не пошкодивши цілісність. Горіхи вимити, замочити в окропі, щоб було легше очистити від шкірки. На місце кісточки вкладаємо горіхи.

Нафаршировані сливи потрібно укласти в банку шарами, кожен шар додаючи шматочки яблук, персика, абрикоса. Залити все окропом, накрити кришкою 5-7 хвилин. Потім воду злити назад в каструлю, додати цукор і прокип'ятити сироп.

Готовий сироп залити в підготовлені банки і закатати кришками. Після охолодження можна відправляти на зберігання у відведене місце. Зливу очищена від серцевини і фарширована горіхами, тому зберігати такий компот рекомендується не більше 12 місяців.

Варіант для схуднення

Слива — не тільки прекрасне джерело вітамінів і мінералів, але і помічник у схудненні і природному очищенні організму від шлаків і токсинів. Компот із сливи володіє ніжним проносну дію, сприяє виведенню холестерину.

Саме тому в багатьох дієтах допускається її вживання і розвантажувальні дні на сливах. Для приготування сливового компоту для схуднення, який не зашкодить фігурі, головне правило – це відсутність у ньому цукру. При такому рецепті калорійність складе близько 7 ккал на 100 мл.

Інгредієнти:

  • Вода — 2,5 л;
  • Слива — 0,5 кг;
  • Свіжа м'ята.

Воду налити в обрану каструлю і довести до кипіння.

Сливи розділити на половинки, вийняти кісточки, засипати у воду.

Варити не більше 8-10 хвилин, потім прибрати з вогню і дати настоятися 1 – 2 години. Процідити і дати охолонути.

В кінці можна додати пару гілочок свіжої м'яти.

Готуємо на швидку руку

Коли немає часу самостійно варити компоти і закривати соки, не варто впадати у відчай і вдаватися до купівлі магазинних напоїв.

Є ряд випадків, коли зовсім немає часу, тому рецепт дуже швидкого і простого напою буде до речі. Компот із сливи виходить з легкої натуральної кислинкою, чудово охолоджує і тонізує.

Інгредієнти:

  • Вода — 2,5 л;
  • Сливи — 0,25 кг;
  • Цукор — 50 р.

Ємність з водою поставити на плиту закипати, тим часом сливи ретельно промити і просушити. Висипати сливи в киплячу воду, додати цукор, знову довести до кипіння. Після того, як закипить, вимкнути вогонь і залишити компот настоятися. Подавати до столу разом з льодом.

Хитрощі господинь

  1. Воду краще використовувати очищену за допомогою фільтра або джерельну;
  2. При виборі цукру обмежень немає, для різноманітності смаку він може бути тростинний, коричневий, фруктовий або білий пісок. Іноді в компот додають і мед. Цукру краще класти менше, ніж більше, щоб не пересолодити. Його завжди можна додати вже в чашку за смаком;
  3. Якщо напій вийшов занадто солодким можна додати в нього яблуко сорту «Антонівка», просто нарізавши його на часточки, і проваріть додатково 6-7 хвилин;
  4. Спеції для додавання в компот дроблять на великі шматочки, а щіпка солі дозволить аромату і смаку краще розкритися;
  5. Для збереження максимальної користі фруктів компот доводять до слабкого кипіння, а потім дають настоятися кілька годин. А також у воду добре додати чверть чайної ложки лимонної кислоти;
  6. Зберігати свіжі компоти краще всього в холодильнику при температурі 5-14 °С, або в морозильній камері, але не більше 1 місяця;
  7. Перед додаванням в компот ягоди і фрукти бланшують, для цього в друшляку їх слід на 3 хвилини опустити в окріп, потім відразу в холодну воду. Можна проколоти сливу з декількох сторін голкою;
  8. Вийняті з компоту фрукти можна подавати як окремий десерт або використовувати у приготуванні випічки;
  9. Якщо потрібно швидко охолодити компот із сливи, каструлю з ним можна опустити в ємність з крижаною водою;
  10. Банки з компотом краще зберігати так, щоб вони були максимально захищені від прямого сонячного світла.

Відмінною консервації на зиму або ж просто так для негайної подачі на стіл! Сподіваємося, вам сподобалися наші рецепти компотів із слив!

Що ще почитати: