13 май 2019 1 437

Як зварити варення з жимолості

На початку весни кущі жимолості радує око красивими квітками, а з настанням травня – соковитими ягодами з цікавим кисло-солодким смаком.

Пропонуємо приготувати чудове варення з жимолості на зиму, а якщо ви не знаєте як, то ми розповімо далі.

Простий рецепт на зиму

Для збереження врожаю дачники застосовують перевірений спосіб – готують варення на зиму. І, як завжди, варіння самого кращого і смачного виходить в тазу.

Необхідні інгредієнти:

  • Жимолость – 1 кг;
  • Цукор – 1 кг;
  • Вода – 200 мл

Покрокове приготування:

  1. В каструлю або миску налити воду, всипати цукор і залишити до кипіння;
  2. Після того, як цукор розчиниться, зменшити вогонь до мінімуму і варити сироп приблизно 10 хвилин;
  3. Всипати в киплячий сироп ягоди;
  4. Після закипання варення зняти каструлю з плити і прибрати в прохолодне місце на 7-8 годин (можна залишити на цілу ніч);
  5. Через зазначений час знову поставити каструлю на плиту і, акуратно заважаючи, варити масу близько чверті години. Під час варіння не забувайте знімати пінку;
  6. Перелити варення в банки і закрутити кришки.

«П'ятихвилинка»

Цей рецепт більш відомий як спосіб заготовок з ягід смородини, але, незважаючи на це, чудово підходить для приготування варення з жимолості на зиму. Якщо дотримуватися рецептуру, то в підсумку вийде ніжне, смачне желеподібне ласощі.

Варіант зі склянками

Необхідні інгредієнти:

  • Ягоди жимолості – 10 склянок;
  • Цукор – 12 склянок;
  • Вода – 2 склянки.

Покрокове приготування:

  1. Жимолость залити водою, поставити на плиту і довести до кипіння, не забуваючи заважати;
  2. Проварити ягідну масу 5 хвилин і зняти з вогню;
  3. У гаряче варення частинами всипати цукор і заважати до повного його розчинення.

«П'ятихвилинка» з жимолості готова.

Інший варіант

Інгредієнти:

  • Ягоди жимолості – 1 кг;
  • Цукор – 1 кг

Приготування варення з жимолості «П'ятихвилинка» на зиму:

  1. Ягідки перебрати, очистити від сміття і викласти в емальовану каструлю (таз) або іншу посуд, що не окислюється;
  2. За допомогою блендера ягоди перетерти в кашу;
  3. Частинами посипати цукор і перемішати;
  4. Поставити на плиту і варити близько 5-7 хвилин;
  5. Гаряче ласощі розлити по стерилізованим банкам і прибрати в темне прохолодне місце.

Варення з жимолості без варіння

Для приготування зимових заготовок обов'язково піддавати ягоди тепловій обробці, можна обійтися і без варіння.

Інгредієнти:

  • Ягоди – 1 кг;
  • Цукор – 1,5 кг

Приготування:

  1. Промити ягоди відкинути на друшляк, щоб стекла рідина;
  2. Далі розкласти їх на паперовому рушнику;
  3. Подрібнити ягоди за допомогою м'ясорубки або блендера;
  4. Засипати їх цукром, перемішати і залишити на півгодини;
  5. За цей час зробити стерилізацію банок;
  6. Знову перемішати варення з жимолості, розкласти по банках і закатати простерилизованными кришками.

Рецепт ласощів з полуницею в мультиварці

Сучасні господині цінують свій час, так що не менш смачне варення можна приготувати в хлібопічці або мультиварці. Особливо смачним воно вийде, якщо додати в нього ароматні ягоди полуниці.

Необхідні інгредієнти:

  • Полуниця – 0.5 кг;
  • Жимолость – 0.5 кг;
  • Цукор – 1 – 1,5 кг.

Приготування:

  1. Ягоди очистити від листочків і промити;
  2. Змішати полуницю і жимолость з цукровим піском і прибрати на 9 годин в будь-яке місце, де зберігається кімнатна температура;
  3. Періодично помішуйте ягідну суміш, щоб у ній утворився сироп;
  4. Перекладіть масу в чашу мультиварки і встановіть режим «Гасіння», поставте таймер на 1 годину;
  5. По закінченні перелийте ласощі з жимолості на зиму по стерилізованим банкам.

Варення з жимолості з додаванням лікеру

Калорійність цього ласощі низька, тому воно припаде до смаку всім, котрі худнуть і стежить за своєю фігурою. А додавання лікеру посилює не тільки аромат, але і підвищує смакові якості.

Необхідні інгредієнти:

  • Промита і підсушена жимолость – 1 кг;
  • Цукор – 600-700 гр. (орієнтуйтеся на кислоту ягід);
  • Лимон – ½ шт;
  • Лікер «Амаретто» — 50 мл (можна будь-який інший ягідний);
  • Кориця – 2 ч. л. (за бажанням).

Покрокове приготування варення на зиму:

  1. Ягідки пересипати в миску, засипати цукром і корицею. Також зверху полити соком свіжого лимона;
  2. Відкласти таз відкладається мінімум на 2 години, щоб жимолость ввібрала інгредієнти і дала сік. Якщо ягоди не дали необхідну кількість соку, то можна долити трохи води;
  3. Через зазначений час поставити на плиту, довести варення до кипіння, періодично струшуючи вміст. Час варіння – 30 хвилин;
  4. Пінку, що утворилася на поверхні зняти, потім влити лікер;
  5. Перемішати і зняти з вогню;
  6. Готове варення розлити по стерилізованим банкам і закатати;
  7. Розкласти банки кришкою вниз, укутати ковдрою або ковдрою і дати охолонути;
  8. Після охолодження прибрати варення з жимолості і лікеру на пару днів у холодильник, а потім зберігати при кімнатній t.
Читайте також, як зварити прозорий варення з яблук часточками. Ви будете пишатися собою, якщо у вас вийде цей десерт таким, як треба!

А тут знаходяться рецепти приголомшливого джему з червоної смородини. Візьміть собі на замітку!

Виготовити консервований зелений горошок в домашніх умовах можливо! Ось рецепти. Наші кулінари врахували всі нюанси, щоб ваші заготовки вийшли на славу.

«Фруктове асорті»

Цей рецепт особливо сподобається любителям цитрусових фруктів.

Погодьтеся, приємно зимовим ввечері насолодитися смаком ягідно-цитрусового варення.

Інгредієнти:

  • Полуниця – 0.5 кг;
  • Жимолость – 0,5 кг;
  • Апельсини – 0,5 кг;
  • Цукор – 1, 5 кг;
  • Вода – 1 стакан.

Приготування:

  1. Жимолость промити, полуницю нарізати на 2 частини, а апельсин розрізати часточками;
  2. З води і цукру приготувати сироп, проваривши деякий кількість часу в каструлі;
  3. Додати ягоди і фрукти;
  4. Довести масу до кипіння, зменшити вогонь і проварити ще 5 хвилин, постійно помішуючи;
  5. Зняти каструлю з плити, охолодити варення і знову проварити близько 5 хвилин;
  6. Знову остудити і поставити в останній раз на п'ятихвилинну варіння;
  7. Розлити готове варення з жимолості з фруктами по банкам.

Кулінарні підказки

Варення з ягід жимолості на зиму варять різними способами, але рекомендації щодо приготування для всіх методів одні:

  • Для варення краще всього вибирати кисло-солодкі ягоди, щоб смак готового ласощі не став нудотним;
  • Сама правильна пропорційність: кількість ягід дорівнює кількості цукру;
  • Обов'язково просушуйте ягоди після миття, щоб не псувати смакові якості ласощів зайвою вологою;
  • Після пересипання жимолості цукром приберіть ємність з ягодами на 8 годин в темне і прохолодне місце;
  • Періодично перемішуйте ягоди, щоб рівномірно розподілити цукор.
Запам'ятайте, що варіння варення на зиму традиційним методом, тобто на плиті, зберігає максимальну кількість вітамінів і корисних речовин.

Під час варіння необхідно часте перемішування, щоб цукор не осів на дно, і варення не підгоріло.

А щоб ласощі під час зберігання не зацукрувалося, в нього додають лимонну кислоту: за 1 гр. на кожен кілограм.

І наостанок, варення з жимолості можна зберігати як у погребі, так і на балконі, і не боятися, що воно замерзне і втратить свої корисні якості.

Що ще почитати: