Традиційні заготовки з полуниць на зиму
Полуниця – це дуже смачна ягода і з неї потрібно обов'язково готувати заготовки на зиму. Вона виходить смачною в будь-якому вигляді.
Звичайно, це ще не всі заготовки, які можна зробити з цієї дивовижної ягоди!
Тому пропонуємо кілька смачних рецептів готування страв і десертів з полуниць на зиму.
Можна навіть сказати, що ми відібрали для вас найкращі рецепти.
Заготовки з полуниць на зиму з термообробкою
Янтарне варення
Які компоненти підготуємо:
Як готувати таке варення на зиму:
- Полуницю в першу чергу потрібно ретельно перебрати, обов'язково видаляємо всі чашолистки, листочки і гілки;
- Ягоду промиваємо в прохолодній воді від зайвої бруду і пилу;
- Після цього пересипаємо її у великий таз з емальованої основи;
- Засипаємо все цукровим піском;
- Залишаємо ягоду постояти під цукром протягом 4-5 годин, за цей час вона повинна пустити сік;
- Після цього тазик з ягодами, цукром і соком ставимо на повільний вогонь варитися;
- У процесі варіння варення не потрібно заважати. Для кращого розчинення цукру, таз іноді можна нахиляти в бік;
- Після того як варення закипить, проварюємо ще хвилин 5 і знімаємо з плити до повного охолодження, приблизно на 3 години;
- Потім варення потрібно ще проварити до кипіння 2-3 рази, обов'язково кожен раз після варіння залишаємо остигати і видаляємо піну;
- Готове варення має вийти густим, трохи тягучим;
- Перед тим, як розливати його в чисті простерилізовані банки, воно повинне постояти добу;
- Зберігати таку заготовку з полуниці можна в холодильнику або льосі.
Дивовижний конфітюр
- Полуниця – 2 кілограми;
- Цукровий пісок – 2 кілограми;
- 40 грам або 2 пакетики «Желфикса».
Заготівля конфітюру з полуниць на зиму здійснюється так:
- Для початку перебираємо всі ягоди, видаляємо підгнилі плоди;
- Обов'язково приберіть всі пелюстки, листочки, палички і різне сміття;
- Ягоду промиваємо в холодній воді від бруду і землі;
- Далі ягоду потрібно порізати невеликими скибочками;
- Засипаємо нарізану полуницю в таз або велику каструлю, в якій буде отвариваться конфітюр;
- Після цього засипаємо цукровий пісок до ягоді і залишаємо настоюватися на 1 добу, щоб полуниця пустила сік. Якщо немає стільки часу чекати чи хочеться прискорити цей процес, то потрібно періодично перемішувати всі компоненти, при цьому присипаємо цукром полуницю. У цьому випадку буде потрібно всього 4 годин;
- Далі ставимо на вогонь ємність з ягодою, цукром і соком і відварюємо;
- Після того, як з'явитися початок закипання, зменшуємо вогонь і залишаємо варитися на 30 хвилин. У процесі варіння з поверхні видаляємо піну;
- Також не забуваємо майбутній конфітюр періодично перемішувати;
- Перед закінченням відварювання конфітюру, необхідно засипати туди «Желфикс»;
- Для цього «Желфикс» змішуємо з двома великими ложками цукру і засипаємо в ємність з конфітюром;
- Для кращого розподілу все слід перемішати міксером. Це запобіжить утворенню грудочок;
- Після цього доводимо всю суміш до кипіння і проварюємо ще хвилини 3. Під час цього процесу вся суміш стане густою і придбає в'язку структуру;
- Знімаємо ємність з конфітюром з плити, залишаємо остигати;
- Під час остигання готуємо баночки. Обов'язково їх промиваємо і стерилізуємо;
- Остиглий конфітюр розкладаємо по банках і закатуємо кришками.
Полуничний джем
Що нам знадобиться:
- 1 кілограм свіжої полуниці;
- 500 грам цукрового піску;
- ½ Маленької ложечки лимонної кислоти або 2 великі ложки соку лимона.
Технологія приготування такої заготовки з полуниць на зиму така:
- Оскільки для приготування джему полуницю потрібно буде подрібнювати до стану пюре, для його приготування можна застосовувати ягоду різної форми;
- Для початку все-таки варто перебрати ягоду, все зіпсовану і гнилу полуницю потрібно прибрати, вона не знадобиться;
- Обов'язково приберіть всі чашолистки, гілочки і сторонній сміття. Ягоду промиваємо холодною водою;
- Після цього ягоду потрібно подрібнити будь-яким способом до стану пюре. Це можна зробити вручну за допомогою товкачика, перетерти через сито або ж скористатися блендером. За допомогою блендера можна отримати суміш ідеальної консистенції. Якщо ж зробити це за допомогою товкачика або вилки, то в джемі будуть присутні шматочки ягоди, які додадуть джему принадність і оригінальний смак;
- Після цього переливаємо пюре в каструлю, насипаємо цукровий пісок і ставимо на плиту отвариваться;
- Варити джем слід на середньому вогні, періодично помішуючи дерев'яною ложкою. Доводимо до кипіння;
- Обов'язково прибираємо зверху піну, яка утворюється під час варіння;
- Проварюємо джем в кілька підходів – 2-3;
- Обов'язково підготуйте баночки для зберігання джему. Промийте їх і стерилізуйте;
- Готовий джем з полуниці на зиму прямо в гарячому вигляді розливаємо по банках, закатуємо кришками і прибираємо в підвал або комору на зберігання.
Заготівля ароматною полуниці без варіння
Для простого варення підготуємо наступне:
- Свіжа полуниця – 1 кілограм;
- Цукровий пісок – 1,5-1,7 кілограма.
Приступаємо до заготівлі варення з полуниці без варіння на зиму:
- Для початку свіжу полуницю обов'язково перебираємо, видаляємо всі чашолистки, гілочки і сторонній сміття;
- Промиваємо ягоду прохолодною водою і відкидаємо на друшляк, щоб стекла вся вода;
- Далі обдаємо полуницю гарячою водою і залишаємо в друшляку, щоб вся вода повністю скла;
- Після цього в середню емальовану ємність пересипаємо ягоду, засипаємо її цукровим піском і гарненько перемішуємо, щоб цукор рівномірно розподілився по всій ягоді;
- Потім за допомогою блендера потрібно перемолоти всі компоненти до рівномірної суміші. Якщо блендера немає, то це можна зробити за допомогою вилки, товкачика або через сито;
- Обов'язково заздалегідь приготуйте ємності для зберігання варення. Баночки обов'язково промиваємо, обдаємо окропом або тримаємо над парою протягом 15 хвилин;
- Готове свіже варення розливаємо по банках і закочує їх кришками з металевої основи. Також банки з варенням можна закрити капроновими кришками;
- Зберігати це полуничне варення краще всього в холодильнику.
А тут знаходяться рецепти повидла з червоної смородини.
В кінці літа завжди встигає виноград, часом врожаю так багато, що дачники не знають, що з ним робити. А от ми знаємо — компоти! Ось і рецепти. Взимку вони замінять вам соки з магазину.
Варення з лісової ягоди на зиму
Рецепт 1
Що потрібно підготувати для суничного варення:
- 2 кілограми лісової суниці;
- 1,6-1,7 кілограма цукрового піску;
- 200 мл води.
Заготівля лісової суниці на зиму по кроках:
- Оскільки лісова полуниця досить ніжна ягода, важливо в процесі промивання та обробки її не пошкодити. Для цього її можна залити водою і потримати там хвилин 10, весь сміття спливе на поверхню;
- Після цього зливаємо води і ще раз ягоду споліскуємо, всі чашолистки видаляємо;
- У ємність, до якої буде отвариваться варення, наливаємо воду;
- Потім пересипаємо туди суницю і засипаємо її цукром. Обов'язково всі перетряхиваем кілька разів, щоб суниця повністю покрилася цукром;
- Залишаємо постояти ягоду підлогу цукром протягом півгодини;
- Після цього ставимо ємність на плиту, розпалюємо невеликий вогонь і залишаємо варитися;
- Після закипання проварюємо все хвилин 15 і знімаємо з плити;
- На наступний день знову варити після закипання 10 хвилин. Не забувайте прибирати на поверхні піну;
- Після цього знімаємо з плити і залишаємо стояти до повного охолодження;
- Попередньо промийте і стерилізуйте скляну тару для зберігання варення;
- Остигле варення розкладаємо по банках, закриваємо і прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце.
Рецепт 2
- Лісова полуниця (суниця) – 2 кілограми;
- 8 склянок цукрового піску;
- 2 склянки води.
Заготівля на зиму варення з лісової полуниці з чашолистками поетапно:
- Даний спосіб приготування підходить для тих, у кого зовсім немає часу проводити попередню підготовку ягоди;
- Ягоду слід промити, робимо це обережно, щоб не пошкодити ніжну структуру плодів. Краще всього їх помістити у воду на 10 хвилин;
- Далі в каструлю або блюдо наливаємо воду, засипаємо цукровий пісок і ставимо отвариваться на середній вогонь. В результаті повинен вийти прозорий сироп;
- Як тільки сироп закипить, засипаємо туди ягоду;
- Проварюємо суницю в киплячому сиропі хвилин 5-7 і знімаємо з плити;
- Після того, як варення охолоне, його потрібно знову поставити на вогонь;
- Проварюємо ще хвилин після закипання 7 і прибираємо з вогню остигати;
- Поки варення остигає, готуємо тару для зберігання. Баночки обов'язково споліскують і обдаємо окропом або стерилізуємо над парою;
- Тепле варення розливаємо по банках, закатуємо кришками;
- Готове варення з полуниць на зиму можна зберігати при кімнатній температурі або прибрати в прохолодне темне місце, наприклад, в комору або в підпілля.
Корисні поради
Обов'язково проваріть варення в кілька підходів. За рахунок цього воно буде краще зберігатися.
Для поліпшення смаку і аромату в варення, желе або конфітюр можна додати кілька листочків м'яти, ванілін або корицю.
Заготовки з полуниці завжди виходять неймовірно смачними. Тим більше важко знайти того, хто б відмовився від дегустації десертів з цієї ягоди.
А які смачні виходять пироги, торти і тістечка з додаванням полуничного або суничного варення.
Тому обов'язково зробіть заготовки з полуниць на зиму та у великій кількості!
Пропонуємо вам цікавий спосіб заготівлі ягід полуниці у відео: