Як зварити ароматне варення з агрусу
Жоден ласун не встоїть перед ароматним і смачним варенням з аґрусу. Особливо цікаво те, що воно у великій кількості містить желирующее речовина і у нього не потрібно спеціально додавати пектин. Рецептура варення з ягід агрусу надзвичайно проста по складу та у виконанні.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
аґрус - | 1 кг |
вода - | 0,5 л |
цукор - | 1 кг |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 272 Ккал |
В даному варіанті консервація проводиться з використанням мінімальної кількості компонентів.
Хід приготування варення з агрусу:
- Зняти з кожної ягоди агрусу плодоніжку і хвостик (це займає досить багато часу);
- Підготовлений агрус зсипати в каструлю (бажано, щоб у неї було товсте дно), залити водою і поставити посуд на велике полум'я;
- Після закипання вміст каструлі слід почекати хвилину, потім зменшити силу вогню і продовжувати варити, поки ягоди не розм'якнуть (це займе близько чверті години);
- Всипати в каструлю весь приготований цукор і знову дочекатися закипання варення;
- Після додавання цукру почне з'являтися пінка, її необхідно повністю знімати з допомогою ложки або шумівки;
- Ще близько 15 хвилин варення повинно стояти на вогні;
- Для визначення готовності варення слід вмочити в нього ложку, потім на кілька секунд прибрати його в холодильник, коли ложка буде витягнута назад, то при проведенні по ній пальцем плівочка варення має кривитися, а не розтікатися;
- Готове ласощі потрібно розподілити по прогрітим і стерилізованим банкам, закатати і поставити в темне прохолодне місце (але не в холодильник).
Рецепт кексу на молоці — десерт виходить незвичайно смачним і ніжним.
Як варити шулюм з баранини читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт смачного тіста для вареників з різними начинками.
«Царський» варення з агрусу
Інша назва цього варення – «Смарагдове». Приготоване з недостиглих ягід аґрусу воно дійсно переливається як зелений дорогоцінний камінь і може стати справжньою прикрасою святкового столу. Але, щоб приготувати його, доведеться постаратися.
Інгредієнти:
- вода – 0,5 л;
- аґрус – 1,6 кг;
- листя вишні (свіжі) – 20 штук;
- цукор – 1,5 кг
Час приготування: 40 хв. (і ще близько 20 годин).
Калорійність: 177 ккал.
Хід приготування:
- Для приготування правильного «Царського» варення потрібно позбавити ягоди не тільки від черешків і хвостиків, але й від насіння (зазвичай для цієї мети застосовують англійські шпильки);
- Очищений агрус прополоскати і викласти в каструлю шарами, чергуючи з листям вишні (вони необхідні для збереження зеленого кольору, фортеці ягід і додання десерту особливого аромату), залити водою (0,5 літра) і дати настоятися протягом п'яти-шести годин;
- Через зазначений час потрібно злити воду від аґрусу в окрему ємність і дати ягодам трохи обсохнути;
- Відціджену воду закип'ятити, після додати до неї цукровий пісок;
- Отриманий сироп (регулярно помішуючи) закип'ятити ще рази і, не знімаючи її з вогню, почекати ще близько двох-трьох хвилин;
- Після всипати в сироп ягоди, вимкнути вогонь і дати варенню настоятися протягом двох-трьох годин;
- Коли заготовка вистоїться, знову закип'ятити і після закипання варити ще 5 хвилин, знову зняти з вогню і дати настоятися протягом 5-ти годин, після повторити цей пункт ще раз;
- Востаннє варення потрібно кип'ятити 7 хвилин, а потім розподілити по сухим стерилізованим ємкостей і закатати.
«П'ятихвилинка» з червоними ягодами
Для тих, хто не любить витрачати багато часу на приготування, але взимку все ж хоче насолодитися смаком агрусу, зберіг максимум корисних властивостей, підійде цей нескладний рецепт.
Інгредієнти:
- аґрус – 0,6 кг;
- цукор – 0,5 кг;
- вода – 0,1 л.
Час приготування: близько 60 хвилин.
Калорійність: 187 ккал.
Як зварити варення з червоного агрусу «П'ятихвилинка»:
- Видалити з ягід плодоніжки і сміття, акуратно промити в проточній воді, намагаючись не роздавити їх;
- Помістити плоди в каструльку або тазик, має досить широке дно (дозволяється використовувати алюмінієвий посуд, оскільки він буде взаємодіяти з ягодами недовго і не завдасть відчутної шкоди їх якості);
- Поверх агрусу насипати половину необхідного цукру, після прибрати ємність з ягодами в холодильник, щоб протягом декількох годин з агрусу виділявся сік (при відсутності часу можна обійтися без даного етапу);
- Через зазначений час долити до ягід воду (½ склянки) і поставити ємність з аґрусом на невеликий вогонь (краще, якщо варення буде нагріватися дуже повільно, тоді велика частина корисних речовин збережеться);
- Як тільки варення закипить, треба досипати до нього залишки цукрового піску і акуратно розмішати вариво, намагаючись не тиснути на плоди (для помішування рекомендується використовувати дерев'яну ложечку або лопатку з довгою ручкою);
- По мірі повторного закипання десерту слід стежити за появою піни і вчасно знімати її;
- Вдруге варення повинно прокипіти рівно 5 хвилин і після цього можна повторити даний етап ще двічі (це знизить ймовірність того, що заготовка зіпсується), а можна переходити до наступного пункту;
- Розподілити десерт по стерилізованим банкам, закатати і прибрати в темне місце.
Варимо ласощі з апельсинами
У відповідності з даним рецептом потрібно використовувати подрібнені і перемелені на м'ясорубці ягоди. З цієї причини його необов'язково готувати з недозрілих плодів, як це краще для всіх інших випадків.
Інгредієнти:
- аґрус – 0,6 кг;
- апельсини – 2 штуки;
- цукор – 0,5 кг
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 219 ккал
Як варити варення з агрусу з апельсинами:
- Перемолоти ретельно вимиті ягоди агрусу і апельсини (при бажанні навіть з шкіркою і кісточками);
- Досипати до отриманої масі цукор (1 склянка) і поставити варитися на невелике полум'я;
- Дочекатися поки варення закипить (в процесі постійно помішувати), після всипати залишки підготовленого цукру;
- Ще раз все змішати, закип'ятити і не знімати з вогню близько 5-ти хвилин;
- Не остигле готове варення помістити в простерилізовані банки і закатати.
Корисні поради
Приготування варення з агрусу – справа не дуже хитре, але тут теж є свої тонкощі:
- Готувати десерт краще в емальованому посуді, оскільки вона не робить ніякого негативного впливу на ягоди;
- Банки для заготовок найкраще попередньо вимити з содою;
- На свій розсуд заготовку можна приправити запашними травами, зазвичай це дарує їй незвичайний східний аромат;
- Попередньо проткнуті з одного боку ягоди агрусу не лопаються від взаємодії з гарячим сиропом і варяться набагато швидше, а банки з такими ягодами не вибухають;
- Краще утриматися від використання алюмінієвих каструль, які сприяють руйнуванню корисних речовин в ягодах.
Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете порадувати вдалими заготовками всіх своїх рідних і близьких, а також зможете самі насолодитися їх річним смаком.