25 июнь 2019 61

Як зварити ароматне варення з агрусу

Жоден ласун не встоїть перед ароматним і смачним варенням з аґрусу. Особливо цікаво те, що воно у великій кількості містить желирующее речовина і у нього не потрібно спеціально додавати пектин. Рецептура варення з ягід агрусу надзвичайно проста по складу та у виконанні.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
аґрус - 1 кг
вода - 0,5 л
цукор - 1 кг
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 272 Ккал

В даному варіанті консервація проводиться з використанням мінімальної кількості компонентів.

Хід приготування варення з агрусу:

  1. Зняти з кожної ягоди агрусу плодоніжку і хвостик (це займає досить багато часу);
  2. Підготовлений агрус зсипати в каструлю (бажано, щоб у неї було товсте дно), залити водою і поставити посуд на велике полум'я;
  3. Після закипання вміст каструлі слід почекати хвилину, потім зменшити силу вогню і продовжувати варити, поки ягоди не розм'якнуть (це займе близько чверті години);
  4. Всипати в каструлю весь приготований цукор і знову дочекатися закипання варення;
  5. Після додавання цукру почне з'являтися пінка, її необхідно повністю знімати з допомогою ложки або шумівки;
  6. Ще близько 15 хвилин варення повинно стояти на вогні;
  7. Для визначення готовності варення слід вмочити в нього ложку, потім на кілька секунд прибрати його в холодильник, коли ложка буде витягнута назад, то при проведенні по ній пальцем плівочка варення має кривитися, а не розтікатися;
  8. Готове ласощі потрібно розподілити по прогрітим і стерилізованим банкам, закатати і поставити в темне прохолодне місце (але не в холодильник).

Рецепт кексу на молоці — десерт виходить незвичайно смачним і ніжним.

Як варити шулюм з баранини читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт смачного тіста для вареників з різними начинками.

«Царський» варення з агрусу

Інша назва цього варення – «Смарагдове». Приготоване з недостиглих ягід аґрусу воно дійсно переливається як зелений дорогоцінний камінь і може стати справжньою прикрасою святкового столу. Але, щоб приготувати його, доведеться постаратися.

Інгредієнти:

  • вода – 0,5 л;
  • аґрус – 1,6 кг;
  • листя вишні (свіжі) – 20 штук;
  • цукор – 1,5 кг

Час приготування: 40 хв. (і ще близько 20 годин).

Калорійність: 177 ккал.

Хід приготування:

  1. Для приготування правильного «Царського» варення потрібно позбавити ягоди не тільки від черешків і хвостиків, але й від насіння (зазвичай для цієї мети застосовують англійські шпильки);
  2. Очищений агрус прополоскати і викласти в каструлю шарами, чергуючи з листям вишні (вони необхідні для збереження зеленого кольору, фортеці ягід і додання десерту особливого аромату), залити водою (0,5 літра) і дати настоятися протягом п'яти-шести годин;
  3. Через зазначений час потрібно злити воду від аґрусу в окрему ємність і дати ягодам трохи обсохнути;
  4. Відціджену воду закип'ятити, після додати до неї цукровий пісок;
  5. Отриманий сироп (регулярно помішуючи) закип'ятити ще рази і, не знімаючи її з вогню, почекати ще близько двох-трьох хвилин;
  6. Після всипати в сироп ягоди, вимкнути вогонь і дати варенню настоятися протягом двох-трьох годин;
  7. Коли заготовка вистоїться, знову закип'ятити і після закипання варити ще 5 хвилин, знову зняти з вогню і дати настоятися протягом 5-ти годин, після повторити цей пункт ще раз;
  8. Востаннє варення потрібно кип'ятити 7 хвилин, а потім розподілити по сухим стерилізованим ємкостей і закатати.

«П'ятихвилинка» з червоними ягодами

Для тих, хто не любить витрачати багато часу на приготування, але взимку все ж хоче насолодитися смаком агрусу, зберіг максимум корисних властивостей, підійде цей нескладний рецепт.

Інгредієнти:

  • аґрус – 0,6 кг;
  • цукор – 0,5 кг;
  • вода – 0,1 л.

Час приготування: близько 60 хвилин.

Калорійність: 187 ккал.

Як зварити варення з червоного агрусу «П'ятихвилинка»:

  1. Видалити з ягід плодоніжки і сміття, акуратно промити в проточній воді, намагаючись не роздавити їх;
  2. Помістити плоди в каструльку або тазик, має досить широке дно (дозволяється використовувати алюмінієвий посуд, оскільки він буде взаємодіяти з ягодами недовго і не завдасть відчутної шкоди їх якості);
  3. Поверх агрусу насипати половину необхідного цукру, після прибрати ємність з ягодами в холодильник, щоб протягом декількох годин з агрусу виділявся сік (при відсутності часу можна обійтися без даного етапу);
  4. Через зазначений час долити до ягід воду (½ склянки) і поставити ємність з аґрусом на невеликий вогонь (краще, якщо варення буде нагріватися дуже повільно, тоді велика частина корисних речовин збережеться);
  5. Як тільки варення закипить, треба досипати до нього залишки цукрового піску і акуратно розмішати вариво, намагаючись не тиснути на плоди (для помішування рекомендується використовувати дерев'яну ложечку або лопатку з довгою ручкою);
  6. По мірі повторного закипання десерту слід стежити за появою піни і вчасно знімати її;
  7. Вдруге варення повинно прокипіти рівно 5 хвилин і після цього можна повторити даний етап ще двічі (це знизить ймовірність того, що заготовка зіпсується), а можна переходити до наступного пункту;
  8. Розподілити десерт по стерилізованим банкам, закатати і прибрати в темне місце.

Варимо ласощі з апельсинами

У відповідності з даним рецептом потрібно використовувати подрібнені і перемелені на м'ясорубці ягоди. З цієї причини його необов'язково готувати з недозрілих плодів, як це краще для всіх інших випадків.

Інгредієнти:

  • аґрус – 0,6 кг;
  • апельсини – 2 штуки;
  • цукор – 0,5 кг

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 219 ккал

Як варити варення з агрусу з апельсинами:

  1. Перемолоти ретельно вимиті ягоди агрусу і апельсини (при бажанні навіть з шкіркою і кісточками);
  2. Досипати до отриманої масі цукор (1 склянка) і поставити варитися на невелике полум'я;
  3. Дочекатися поки варення закипить (в процесі постійно помішувати), після всипати залишки підготовленого цукру;
  4. Ще раз все змішати, закип'ятити і не знімати з вогню близько 5-ти хвилин;
  5. Не остигле готове варення помістити в простерилізовані банки і закатати.

Корисні поради

Приготування варення з агрусу – справа не дуже хитре, але тут теж є свої тонкощі:

  1. Готувати десерт краще в емальованому посуді, оскільки вона не робить ніякого негативного впливу на ягоди;
  2. Банки для заготовок найкраще попередньо вимити з содою;
  3. На свій розсуд заготовку можна приправити запашними травами, зазвичай це дарує їй незвичайний східний аромат;
  4. Попередньо проткнуті з одного боку ягоди агрусу не лопаються від взаємодії з гарячим сиропом і варяться набагато швидше, а банки з такими ягодами не вибухають;
  5. Краще утриматися від використання алюмінієвих каструль, які сприяють руйнуванню корисних речовин в ягодах.

Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете порадувати вдалими заготовками всіх своїх рідних і близьких, а також зможете самі насолодитися їх річним смаком.

Що ще почитати: