Смачні заготовки з кабачків з помідорами на зиму
У сезон кабачків всі приступають до зимових заготовок. Незважаючи на тенденції 21 століття диктувати нам, що краще віддати перевагу замороженим продуктів, багато господинь вірні старому доброму «радянського формату» консервування.
Представляємо вам рецепти приготування кабачків з помідорами на зиму.
Простий рецепт заготівлі
У зимовий період смакові і ароматичні якості кабачків, так і всіх овочів в цілому, не такі як у літній. Тому в сезон потрібно намагатися законсервувати якомога більше цих овочів.
Необхідні продукти для банки об'ємом 1 літр:
- Помідори – 6 шт.;
- Кабачки – 450 гр.;
- Лист хрону – 5 див.;
- Кріп – 2 гілки;
- Часник – 3 зубчики;
- Гіркий перець – шматочок розміром 0.5 см;
- Чорний і запашний перець – 3 шт.
Для маринаду:
- Вода – 400 мл;
- Цукор– 1 ст. л;
- Сіль– 2/3 ст. л;
- Оцет — 3 ст. л.
Консервуємо кабачки з помідорами на зиму по кроках:
- Промиті листя хрону нарізати на шматки. Очистити і промити часник;
- Простерилізувати банки-яким зручним способом – над парою, в мікрохвильовій печі, духовці, мультиварці;
- Розкидати по заздалегідь промитим банкам парасольки кропу, нарізаний хрін, часник і кожен вид перцю;
- Наповнити банку помідорами, потім кабачками. Не варто притискати овочі, щоб під час процесу стерилізації скляна ємність не тріснула і не «вибухнула»;
- Рідина довести до кипіння і насипати в неї сіль з цукром. Після їх розчинення знімаємо з вогню каструлю;
- Спочатку розливаємо по банках оцет, потім приготовлену воду. В цей момент не можна баритися, так як в банки повинна заливатися кипляча вода;
- Розкласти кришки (не закривати), і занурити банки в каструлю з теплою водою. Рідина не повинна діставати пару сантиметрів до горла банок;
- Вміст каструлі довести до кипіння і стерилізувати 10 хвилин;
- Закрутити кришки, перевірити надійність, перевернути, укутати ковдрою і дати охолонути.
Для цього виду заготовки можливе використання зелених помідор з товстою шкіркою. Можливо, в процесі стерилізації шкірка лопне, але плід збереже свою форму.
Салат з кабачків і помідорів
Записуйте ще один смачний і простий рецепт салату з кабачків з додаванням помідорів на зиму.
Необхідні продукти:
- Кабачки – 1 кг;
- Помідори– 1,5 кг;
- Часник – 300 гр.;
- Цибуля – 0.5 кг;
- Масло – 75 мл;
- Сіль, цукор – по 50 гр.;
- Гіркий перець – 0,5 шт.
Приготування салату:
- Видалити насіння очищених кабачків і нарізати плоди півкільцями;
- Посипати цукром, посолити, також влити масло і поставити на плиту;
- Поки вміст каструлі нагрівається, нарізаємо часточками томати. Через 10 хвилин після того, як кабачки закиплять додати томати;
- Ще через стільки ж хвилин покласти в основну масу, нарізану півкільцями цибулю;
- Нарізати невеликими шматками гіркий перець і також додати до основної маси;
- Практично одночасно з перцем покласти подрібнений часник, проварити салат ще 5 хвилин і зняти з вогню;
- У заздалегідь простерилізовану банки розкласти отриманий салат, закатати кришками, перевернути верх дном, укутати ковдрою або теплою ковдрою і чекати повного остигання.
Цей рецепт салату з кабачків і помідорів на зиму доведеться по смаку кожному шанувальнику цих овочів, так і в числі інгредієнтів відсутня оцет. Таким чином, виходить, що роль головного консерватора належить часнику.
А тут читайте рецепти приготування смачної кабачкової ікри з томатною пастою на зиму.
Часто купуєте банани? Так зваріть з них варення. Тут знаходяться покрокові рецепти з фото.
Помідори з кабачками, мариновані на зиму
Нарізати, перемішати, залити, прокип'ятити, розлити, стерилізувати і закатати – ось і весь процес консервування кабачків за цим рецептом. Але, звичайно, краще розповісти про це трохи детальніше.
Отже, для маринованих кабачків з помідорами на зиму потрібні такі інгредієнти:
- Помідори (червоні, зелені – без різниці) – 1 кг;
- Гіркий перець - 1 шт.;
- Кабачки – 1,5 кг;
- Олія – 0,5 ст. л;
- Цибуля – 0,5 кг;
- Цукровий пісок – 150 гр.;
- Часник – 300 гр.;
- Сіль – 2 ст. л;
- Яблучний оцет (натуральний) – 100 мл
Приготування:
- Якщо шкірка у плодів щільна, а насіння великі, то краще від них позбавитися.
- При бажанні можна видалити шкірку біля помідор;
- Кабачки з помідорами нарізати гуртком, цибулю кільцями, а часник подрібніть;
- До овочів додайте інші інгредієнти, перемішайте і залиште на чверть години, щоб плоди дали сік;
- Масу довести до кипіння;
- Кип'ятити протягом 15 хвилин, потім розлити отриманий склад за чистим і заздалегідь стерилізованим банкам;
- Накрийте їх кришками і покладіть в посуд з водою і знову поставте на стерилізацію;
- Банки загорніть і залиште остигати.
Час для стерилізації банок: літрові — 20 хвилин, півлітрових – 15.
Консервуємо з перцем
Цей рецепт більше відомий, як «Пальчики оближеш». І варто сказати, що готуються кабачки з перцем і помідорами на зиму без стерилізації, що істотно полегшує процес заготівлі.
Необхідні продукти:
- Кабачки – 3 кг;
- Болгарський перець – 1 кг;
- Помідори – 0.5 кг;
- Часник – 2 головки;
- Гострий перець – 3 шт.;
- Цукор – 200 гр.;
- Сіль – 2 ст. л;
- Рослинне масло – 250 мл;
- Оцет 9% — 150 мл;
Приготування:
- Насамперед підготуйте кабачки: промити і нарізати великими шматками, щоб при варінні вони не втратили форму;
- Болгарський перець, помідори, гострий перець подрібнити блендером;
- Переливаємо прокрученные овочі в каструлю, солимо, вливаємо олію і додаємо подрібнений часник. Перемішуємо;
- В цю ж каструлю кладемо кабачки і ставимо на вогонь;
- Спочатку заготівлю доводимо до кипіння, а потім тушкуємо протягом 20 хвилин або до моменту, поки кабачки не стануть оливкового відтінку;
- Вливаємо оцет, варимо 2 хвилини і знімаємо;
- Розкладаємо заготовку з чистим і сухим банкам, закатуємо кришки, перевертаємо і даємо охолонути.
Банки з кабачками, перцем і помідорами дозволено зберігати при кімнатній температурі, але не допускати попадання світла.
Дещо інший рецепт, але з тими ж інгредієнтами, дивіться у відео нижче:
Різнобарвне асорті на зиму
Відмінною ідеєю для зимового столу стануть мариновані овочі асорті на зиму: огірки+помідори+кабачки. У цьому рецепті фасувати інгредієнти необхідно у трилітрові банки, а помідори обов'язково повинні бути міцними і пружними.
Необхідні продукти:
- Дрібні помідори – 1 кг;
- Кабачки – 0,5 кг;
- Огірки – 0.5 кг;
- Парасольки кропу разом зі стеблом – 2 шт.;
- Листочки хрону, також зі стеблинками — 2 шт.;
- Гострий стручковий перець – ½ шт;
- Часник – 5 зубчиків;
- Лавровий лист – 2 шт.;
- Запашний перець – 5 горошин;
- За бажанням можна додати інші прянощі, призначені для маринаду.
Інгредієнти для маринаду:
- Вода – 1, 5 л;
- Сіль – 2 ст. л;
- Цукор – 2 ст. л;
- Столовий оцет 9% — не більше 50 мл
Приготування заготовки з кабачків, огірків і помідорів на зиму:
- Кабачки очистити від шкірки (за бажанням), видалити насіння і нарізати кружальцями завтовшки по 2 див. Якщо плоди великі, то їх потрібно нарізати півколом;
- Огірки нарізати кружечками;
- Звільнити від плодоніжок помідори і зробити кілька проколів зубочисткою;
- Часник почистити. Якщо зубчики великі, то їх можна розділити навпіл;
- Розрізати уздовж стручковий перець і видалити плодоніжку. Його можна нарізати або залишити як є;
- Налити в чайник воду і поставити кип'ятитися;
- На дно промитих і висушених банок розкладаємо наступні інгредієнти: часник, кріп, лавровий лист і перець;
- Далі насипати трохи кабачків та огірків, добре струсити банку, щоб рівномірно і щільно укласти вміст;
- Далі розкласти помідори. Якщо залишиться зелень, то можна покласти її в останню чергу;
- Поки ви займалися укладанням овочів, вода в чайнику мала закипіти. Окріп розлити по банках, накрити кришкою і залишити для нагріву;
- Встановити на одну з банок кришку з отворами і злити ароматний маринад в каструлю;
- Додати цукор, сіль і поставити на плиту для кипіння. Можна долити трохи води. Через 5-7 хвилин влити оцет;
- Отриманий розлити маринад по банках, закрутити кришки;
- Банки з асорті розкласти догори дном, закрити ковдрою для повного остужения.
Поради хазяєчкам
Говорячи про загальні радах по консервації кабачків з помідорами на зиму, потрібно відзначити, що кабачки, так само, як і цукіні з патиссонами, можна зберігати боргове час при кімнатній температурі.
Однак варто знати, що іноді під час тривалого зберігання насіння проростають усередині плодів і їх м'якоть набуває гіркого присмаку.
- Молоді кабачки нарізають шматочками і на 5 хвилин піддають бланшированию;
- Помідори для заготовок повинні бути пружні, але стиглі;
- Для літрових банок краще брати невеликі кабачки, щоб не розрізати плоди;
- Зберігати консервовані овочі можна в будь-якому приміщенні, де не спостерігається різка зміна температур;
- Огірки для маринування повинні бути не великі і зберігатися при температурі 8-10С. Якщо після собору огірків з грядки пройшло більше двох днів, то перед початком консервування їх необхідно залити холодною водою на 6 годин;
- Обов'язково сортуйте помідори за розміром;
- Якщо під час консервування хочете проявити фантазію, то згадайте переваги національних кухонь світу. Наприклад, у Франції в маринад додають моркву і селеру, в Китаї – імбир і зелений лук, в Італії – майоран або розмарин, а в Мексиці жодна страва не обходиться без гострого перцю чилі.
До речі, у зимовий період вони йдуть на «ура» не гірше звичних для нас маринованих і солоних огірків.
А якщо приготувати їх правильним чином, тобто знайти вдалий рецепт, грамотно розрахувати пропорції інгредієнтів, то кабачки вийдуть не тільки хрусткими, але і будуть танути в роті.