Кабачки на зиму: оригінальні і традиційні рецепти
На питання, який з овочів самий простий і самий універсальний, більшість, не замислюючись, відповість: кабачок.
Такий відповідь частково буде правильним.
Універсальність кабачка звичайного городнього доведена часом і практикою: з нього печуть оладки, смажать кільцями, консервують у різних інтерпретаціях і навіть варять варення (дуже смачне і оригінальне).
А ось, що стосується простоти овоча, то вона здається очевидною лише на перший погляд: цей овоч має властивість набувати той смак, колір і вигляд, який ви йому надасте.
В одному випадку він дуже схожий на грузді, в іншому – на ананас, у третьому – «прикидається» огірком.
Наведемо лише деякі з рецептів кабачків на зиму, на основі яких ви зможете сварьировать свій фірмовий «кабачковий» метод.
Але не забувайте, що і традиційні способи, добре знайомі нашим мамам, дають відмінний за смаком і якістю, довго зберігається продукт.
Рецепти заготовок — звичайна смакота!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кабачки, очищені і нарізані кубиками - | 3 кг |
часнику середнього розміру - | головка |
перець (солодкий) - | 6 штук |
перець (гіркий) - | 1 штука |
томатний сік - | 1 склянка |
оцет - | 1 склянка |
цукор - | 1 склянка |
сіль– - | 2 ст. л. |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 26 Ккал |
Даний рецепт консервування кабачків на зиму, зокрема лечо, не вимагає особливих зусиль, вся його технологія дуже проста.
Перці обох видів і часник подрібніть до стану кашки.
В отриману суміш влийте томатний сік, посоліть і варіть 10 хвилин, додавши цукор і оцет.
Останніми у масу додайте кабачки і тримайте лечо на вогні до повної готовності (орієнтовно двадцять хвилин).
Банки для лечо повинні бути пропареними, закочувати заготівлю гарячої.
«Суперхрустик»
Компоненти:
- кабачки – скільки зберете;
- прянощі: перці – запашний і горошком, лавровий лист (обов'язково!), свіжий або сушений кріп.
Розсіл: 1 ст. л. солі і 2 ст. л. цукру на літр води.
Дно півлітрового скляного балона вистелити спеціями і заповнити кабачковыми кільцями (товщина кільця – 1 см), зверху бажано покласти 1-2 гілочки кропу, а можна обійтися і без нього, але фішка цього рецепту не тільки в хрустящести плодів, але і їх пахощі.
Вміст банок спочатку залити окропом, укутати і витримати три хвилини.
Злити воду, закип'ятити її знову і витримати вже 6 хвилин.
В третій раз злити, додати необхідні інгредієнти для розсолу, а поки він буде кипіти, не забудьте додати по столовій ложці оцту в кожну з банок.
Після заливки розсолом банки закатати і в перевернутому положенні залишити на добу.
Кабачки «М'ятні»
На 6 штук невеликих молодих кабачків візьміть:
- 2-3 зубки часнику;
- 3-4 гілочки м'яти;
- 1 перець чілі;
- по 150 г винного оцту і оливкового масла (можна взяти соняшникова рафінована, головне, щоб не відчувався аромат);
- сіль – за смаком.
Нарізані тонкими кільцями або великими кубиками кабачки обсмажити до легкої золотавості.
В окремому посуді розчавити часник і з'єднати з дрібно нарізаним чилі.
Отриману гостру приправу змішати з кабачками, додати подрібнену м'яту, розфасувати по банках (попередньо простерилизованным).
Киплячий виноградний оцет використовувати як заливку.
Цей вид заготовки можна вживати вже на наступний день – кабачки дуже швидко вберуть аромат спецій і знайдуть незрівнянний смак.
Звичайно, необов'язково класти в банки м'яту, адже не всі її люблять.
«Мариновані быстроежки»
Для приготування маринованих кабачків на зиму за рецептом знадобляться наступні компоненти: півкілограма кабачків і половина чайної ложки солі.
Маринад:
- 100 г оливкової або рафінованої соняшникової олії;
- 2 ч. л. меду;
- 3 ст. л. оцту;
- 2-3 зубчики часнику;
- чорний мелений перець;
- зелень (свіжа або суха) – базилік, кріп, петрушка, естрагон, кінза.
З помитих кабачків зрізати шкірку (на молодих овочах шкірку залишайте), нарізати дуже тонко, щоб «світилися, посолити.
Тепер їм необхідно дати півгодини спокою для пускання соку і зайнятися маринадом.
Чавлений часник, рослинне масло і мед з'єднати (бажано взяти рідкий мед або розтопити густоватый).
В маринад додати оцет, перець і максимально подрібнену зелень.
Рідина, яка утворилася в мисці з овочами, сміливо зливайте і заливайте їх маринадом.
Цей рецепт універсальний – закуску можна їсти через добу, або залишити про запас на зиму.
У другому варіанті продукт слід розмістити у пропарені банки, щільно закрити капроновими або скляними кришками.
Ще один рецепт маринування, причому дуже швидкий, дивіться у відео:
Закуска «Італьяно»
Для цього вишуканого рецепту приготування кабачків на зиму потрібні такі компоненти:
- кабачки – 1 кг;
- зрілі томати – 1 кг;
- цибуля – 2-3 шт. великих;
- перець солодкий – 1-3 шт. великих;
- часнику – 2-3 зубчики;
- рослинна олія рафінована – 2-3 ст. л.;
- гострий перець – 1-2 р.;
- оцет столовий – 2-3 ст. л.
Порядок нарізки: кабачки – кільцями, помідори – часточками, цибулини – ¼ кільця, перець – вузькими смужками, часник дуже дрібно.
Овочі змішати, збризнути олією, тушкувати до відчутної м'якості.
Під кінець процесу гасіння посолити, приправи і оцет не пізно додати, навіть виключивши конфорку – під кришкою овочі дійдуть і оцет не встигне випаруватися.
Суміш розкласти в стерлизованные (пропарені) банки та ще простерилізувати при 950 .
Кабачковий компот з аличею
Компоненти:
- алича, кабачки – скільки зберете;
- заливка: на літр води – 200 р. цукру.
Овочі беріть зрілі, видаливши з них насіння і шкірку, нарізайте рівними кубиками.
Підготувати банки, заповнити їх до половини аличею, а місце, що залишилося – кабачками.
Заливати гарячим сиропом, укутати і залишити, поки зовсім охолонуть.
Потім сироп злити і повторити процедуру заливання.
Закатані банки перевернути, гарненько укутати, щоб компот самостерилизовался.
Взимку ви отримаєте оригінальний напій зі смаком ананаса.
Швидко організувати перекус можна, якщо в холодильнику у вас є сало. З них виходять відмінні бутерброди. Якщо цього продукту у вас немає, то можете заготовити самостійно. Це дуже просто, переконайтеся самі! Основні способи засолки сала в домашніх умовах.
А не хочете посмажити картоплю? Це просте блюдо можна приготувати різними способами, які описуються нашими кулінарами тут.
Дізнайтеся у статті, що представляють із себе висівки, яких видів вони бувають, як можуть знадобитися нам для поліпшення здоров'я і кому можна їх вживати, а кому не варто.
Практичні рекомендації
- Для готування заготовок кабачків на зиму у всіх рецептах краще використовувати молоді, не дуже довгі і нетовсті овочі.
- Для приготування ікри – навпаки – візьміть зрілі овочі, великого розміру.
- Використовуючи невиразний смак овоча, ви можете надати йому яскравих своєрідних відтінків, сміливо використовуючи різні спеції і прянощі.
Не думайте, що кабачок – самий нудний овоч на грядці.
Якщо приготування заготовок вкласти не тільки душу, але і фантазію, вони порадують вашу родину своєю оригінальністю і пікантністю.
Не знайшли в нашій статті рецепта знаменитої кабачкової ікри?
Так ось же він, такий улюблений і просто дивовижний: