10 июнь 2019 1 141

Кабачки на зиму: оригінальні і традиційні рецепти

На питання, який з овочів самий простий і самий універсальний, більшість, не замислюючись, відповість: кабачок.

Такий відповідь частково буде правильним.

Універсальність кабачка звичайного городнього доведена часом і практикою: з нього печуть оладки, смажать кільцями, консервують у різних інтерпретаціях і навіть варять варення (дуже смачне і оригінальне).

А ось, що стосується простоти овоча, то вона здається очевидною лише на перший погляд: цей овоч має властивість набувати той смак, колір і вигляд, який ви йому надасте.

В одному випадку він дуже схожий на грузді, в іншому – на ананас, у третьому – «прикидається» огірком.

Нестандартних способів консервування цього доступного і популярного овоча – маса.

Наведемо лише деякі з рецептів кабачків на зиму, на основі яких ви зможете сварьировать свій фірмовий «кабачковий» метод.

Але не забувайте, що і традиційні способи, добре знайомі нашим мамам, дають відмінний за смаком і якістю, довго зберігається продукт.

Рецепти заготовок — звичайна смакота!

Кабачкове лечо
Інгредієнти Кількість
кабачки, очищені і нарізані кубиками - 3 кг
часнику середнього розміру - головка
перець (солодкий) - 6 штук
перець (гіркий) - 1 штука
томатний сік - 1 склянка
оцет - 1 склянка
цукор - 1 склянка
сіль– - 2 ст. л.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 26 Ккал

Даний рецепт консервування кабачків на зиму, зокрема лечо, не вимагає особливих зусиль, вся його технологія дуже проста.

Перці обох видів і часник подрібніть до стану кашки.

В отриману суміш влийте томатний сік, посоліть і варіть 10 хвилин, додавши цукор і оцет.

Останніми у масу додайте кабачки і тримайте лечо на вогні до повної готовності (орієнтовно двадцять хвилин).

Банки для лечо повинні бути пропареними, закочувати заготівлю гарячої.

«Суперхрустик»

Компоненти:

  • кабачки – скільки зберете;
  • прянощі: перці – запашний і горошком, лавровий лист (обов'язково!), свіжий або сушений кріп.

Розсіл: 1 ст. л. солі і 2 ст. л. цукру на літр води.

Дно півлітрового скляного балона вистелити спеціями і заповнити кабачковыми кільцями (товщина кільця – 1 см), зверху бажано покласти 1-2 гілочки кропу, а можна обійтися і без нього, але фішка цього рецепту не тільки в хрустящести плодів, але і їх пахощі.

Вміст банок спочатку залити окропом, укутати і витримати три хвилини.

Злити воду, закип'ятити її знову і витримати вже 6 хвилин.

В третій раз злити, додати необхідні інгредієнти для розсолу, а поки він буде кипіти, не забудьте додати по столовій ложці оцту в кожну з банок.

Після заливки розсолом банки закатати і в перевернутому положенні залишити на добу.

Кабачки «М'ятні»

На 6 штук невеликих молодих кабачків візьміть:

  • 2-3 зубки часнику;
  • 3-4 гілочки м'яти;
  • 1 перець чілі;
  • по 150 г винного оцту і оливкового масла (можна взяти соняшникова рафінована, головне, щоб не відчувався аромат);
  • сіль – за смаком.

Нарізані тонкими кільцями або великими кубиками кабачки обсмажити до легкої золотавості.

В окремому посуді розчавити часник і з'єднати з дрібно нарізаним чилі.

Отриману гостру приправу змішати з кабачками, додати подрібнену м'яту, розфасувати по банках (попередньо простерилизованным).

Киплячий виноградний оцет використовувати як заливку.

Цей вид заготовки можна вживати вже на наступний день – кабачки дуже швидко вберуть аромат спецій і знайдуть незрівнянний смак.

Звичайно, необов'язково класти в банки м'яту, адже не всі її люблять.

«Мариновані быстроежки»

Для приготування маринованих кабачків на зиму за рецептом знадобляться наступні компоненти: півкілограма кабачків і половина чайної ложки солі.

Маринад:

  • 100 г оливкової або рафінованої соняшникової олії;
  • 2 ч. л. меду;
  • 3 ст. л. оцту;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • чорний мелений перець;
  • зелень (свіжа або суха) – базилік, кріп, петрушка, естрагон, кінза.

З помитих кабачків зрізати шкірку (на молодих овочах шкірку залишайте), нарізати дуже тонко, щоб «світилися, посолити.

Тепер їм необхідно дати півгодини спокою для пускання соку і зайнятися маринадом.

Чавлений часник, рослинне масло і мед з'єднати (бажано взяти рідкий мед або розтопити густоватый).

В маринад додати оцет, перець і максимально подрібнену зелень.

Для любителів гостренького» томатного варіанту допускається збагачення заливки 1-2 ложками томатної пасти або кетчупу з паприкою.

Рідина, яка утворилася в мисці з овочами, сміливо зливайте і заливайте їх маринадом.

Цей рецепт універсальний – закуску можна їсти через добу, або залишити про запас на зиму.

У другому варіанті продукт слід розмістити у пропарені банки, щільно закрити капроновими або скляними кришками.

Ще один рецепт маринування, причому дуже швидкий, дивіться у відео:

Закуска «Італьяно»

Для цього вишуканого рецепту приготування кабачків на зиму потрібні такі компоненти:

  • кабачки – 1 кг;
  • зрілі томати – 1 кг;
  • цибуля – 2-3 шт. великих;
  • перець солодкий – 1-3 шт. великих;
  • часнику – 2-3 зубчики;
  • рослинна олія рафінована – 2-3 ст. л.;
  • гострий перець – 1-2 р.;
  • оцет столовий – 2-3 ст. л.

Порядок нарізки: кабачки – кільцями, помідори – часточками, цибулини – ¼ кільця, перець – вузькими смужками, часник дуже дрібно.

Овочі змішати, збризнути олією, тушкувати до відчутної м'якості.

Під кінець процесу гасіння посолити, приправи і оцет не пізно додати, навіть виключивши конфорку – під кришкою овочі дійдуть і оцет не встигне випаруватися.

Суміш розкласти в стерлизованные (пропарені) банки та ще простерилізувати при 950 .

Кабачковий компот з аличею

Компоненти:

  • алича, кабачки – скільки зберете;
  • заливка: на літр води – 200 р. цукру.

Овочі беріть зрілі, видаливши з них насіння і шкірку, нарізайте рівними кубиками.

Підготувати банки, заповнити їх до половини аличею, а місце, що залишилося – кабачками.

Заливати гарячим сиропом, укутати і залишити, поки зовсім охолонуть.

Потім сироп злити і повторити процедуру заливання.

Закатані банки перевернути, гарненько укутати, щоб компот самостерилизовался.

Взимку ви отримаєте оригінальний напій зі смаком ананаса.

Швидко організувати перекус можна, якщо в холодильнику у вас є сало. З них виходять відмінні бутерброди. Якщо цього продукту у вас немає, то можете заготовити самостійно. Це дуже просто, переконайтеся самі! Основні способи засолки сала в домашніх умовах.

А не хочете посмажити картоплю? Це просте блюдо можна приготувати різними способами, які описуються нашими кулінарами тут.

Дізнайтеся у статті, що представляють із себе висівки, яких видів вони бувають, як можуть знадобитися нам для поліпшення здоров'я і кому можна їх вживати, а кому не варто.

Практичні рекомендації

  1. Для готування заготовок кабачків на зиму у всіх рецептах краще використовувати молоді, не дуже довгі і нетовсті овочі.
  2. Для приготування ікри – навпаки – візьміть зрілі овочі, великого розміру.
  3. Використовуючи невиразний смак овоча, ви можете надати йому яскравих своєрідних відтінків, сміливо використовуючи різні спеції і прянощі.

Не думайте, що кабачок – самий нудний овоч на грядці.

Якщо приготування заготовок вкласти не тільки душу, але і фантазію, вони порадують вашу родину своєю оригінальністю і пікантністю.

Не знайшли в нашій статті рецепта знаменитої кабачкової ікри?

Так ось же він, такий улюблений і просто дивовижний:

Що ще почитати: