08 апрель 2019 3 511

Рецепти консервованих помідорів з часником на зиму

Заготівля помідорів виявиться особливо вишуканою і апетитною, якщо при виконанні всіх робіт використовувати часник. Він надає стравам якусь «родзинку» і збільшує смакові якості продуктів, що входять до складу зимових засолов.

Його можна використовувати практично у всіх подібних рецептах. Існують певні секрети приготування таких страв, які взимку виявляться особливо корисними та дуже смачними.

Мариновані помідори з часником на зиму

Маринувати помідори насправді набагато простіше, ніж це здається з першого погляду на ситуацію. Рецепт дуже легкий для виконання навіть дуже зайнятими людьми. Для його реалізації потрібні самі доступні продукти.

Необхідні інгредієнти:

  • Помідори червоні – 2 кг;
  • Часник – 5-6 часточок;
  • Петрушка – невеликий пучок;
  • Морква – 2 штуки (невеликих розмірів і 1 штука – великого розміру);
  • Цукор – 40 г;
  • Сіль – 40 г;
  • Перчик духмяний (горошком) – 5-10 м;
  • Лаврові листочки – 4-5 шт.;
  • Вода — 1-1,5 літра;
  • Оцет девятипроцентный – по 20 г на один літр води.
Помідори краще вибирати виключно міцні, які не розваляться в процесі приготування. Якщо вони будуть перезрілими, то це може стати причиною того, що ці плоди не витримають високої температури розсолу і настоювання в ньому, тому почнуть тріскатися і втрачати свій привабливий вигляд, а так само і смак.

Додаткові предмети:

  • Каструля для приготування розсолу;
  • Скляна тара (краще використовувати звичайні банки);
  • Кришки (для закочування банок).

Власне етапи приготування маринованих помідорів з часником на зиму:

  1. Помідори ретельно перебирають, видаляють все зайве (чашолистки з плодоніжками, хоча в деяких випадках їх залишають);
  2. Томати грунтовно миють, не залишаючи ніяких пилу, бруду, піску і т. д.;
  3. Так само готують і морквину, яка попередньо потребу в очищенні і промиванні, потім її потрібно порізати на невеликі шматочки (поздовжні або поперечні – як кому подобається);
  4. Часник очищають, миють. Його можна порізати на дрібні шматочки або залишити невеликими часточками;
  5. Петрушку теж промивають, але занадто дрібно різати необов'язково;
  6. У каструлю наливають воду, доводять до кипіння, розчинити в ній сіль, цукор, кидають лавровий лист, перець — горошок, наливають оцет і кип'ятять кілька хвилин;
  7. Всю тару, в якій планується закатати помідори, необхідно ретельно простерилізувати, як і кришки;
  8. У стерильні скляні банки укладають часник, помідори, моркву, укропчик;
  9. Всі інгредієнти попередньо заливають окропом, потім його виливають з банок, залишаючи інгредієнти на місці;
  10. У банки з помідорами та іншими продуктами наливають розсіл, так, щоб він покрив овочі в повній мірі;
  11. Банки накривають герметичними кришками;
  12. Щільно закриті банки перевертають догори дном і залишають на кілька діб (достатньо і двох) в темному, прохолодному приміщенні;
  13. Після того, як маринад настоїться, банки з помідорами і часником закупорюють і залишають на зиму.

«Пальчики оближеш»

У популярного страви з назвою «Пальчики оближеш» є і інша народна назва – «помідори під сніжком». Головне — домогтися вдалого поєднання кислинки, солодощі та помірною остринки.

Часник при цьому потрібно дуже добре розтерти, щоб в банках він нагадував сніжинки. Це відмінна характеристика такого рецепта.

Інгредієнти для рецепта:

  • Помідори цільні – 2 кілограми;
  • Вода – 2 літри;
  • Часник — 15 зубков (приблизно);
  • Оцет – 2 столові ложки;
  • Сіль кухонна («екстра») – 40 грамів;
  • Цукор – 140 грамів.

Так само знадобиться:

  • Скляні банки для закачування продукту,
  • Кришки;
  • Каструля.

Етапи виконання роботи:

  1. Помідори очищають від різних непотрібних частинок, як чашолистки, миють їх;
  2. Підготовлені плоди акуратно розкладають по скляним, вже стерилізованим баночках;
  3. Скляний посуд з плодами заливають окропом (акуратно, щоб не лопнуло скло) і дають постояти хвилин 13 або трохи більше;
  4. У каструлі попередньо готують маринад: наливають два літри води, висипають цукор, сіль, все кип'ятять;
  5. Часник дуже дрібно перетирають (можна в спеціальній часничниці або прокрутити на м'ясорубці);
  6. З баночок з помідорами виливають воду;
  7. У готову тару насипають роздавлений часник, виливають оцет;
  8. Останній штрих – помідори заливають отриманим при кип'ятінні маринадом і закупорюють;
  9. Банки краще спочатку перевернути догори денцями і дати так їм постояти як можна більше днів. Після цього готові помідори з часником на зиму з назвою «Пальчики оближеш» ставлять в підвал або льох.

Апетитні шматочки в банках

Зараз ви дізнаєтеся, як готувати помідори часточками з часником на зиму. Досвідчені господарі, які неодноразово займалися закупоркою овочів на зиму, можуть перетворити будь-який рецепт в оригінальний. Це вийде, якщо додати в нього свої нові інгредієнти.

При використанні деяких власних хитрощів (з урахуванням смаків сім'ї) страви виходять особливо апетитними і неповторними. Головне — знати основу приготування маринованих помідорів.

Оригінальні рецепти можуть стати незвичайними, якщо до них додати що-небудь новеньке. Помідори, нарізані часточками, виявляться не менш смачні, ніж суцільні.

Інгредієнти для рецепта помідори часточками:

  • Томати (міцні, можна злегка недостиглі або зеленуваті) – 2 кг;
  • Цукор – 45-50 г;
  • Сіль – 25-30 г;
  • Часник – 1 головка;
  • Вода – половина літра;
  • Оцет (краще 9%) – півтори столові ложки.

Поетапне приготування страви:

  1. Чисті і вже підготовлені томати середніх розмірів можна поділити на половинки, а великі на чотири або три частини (потрібно залишити помідори для пюре, до яких треба буде залити інші);
  2. Часник чистять, миють і дрібно рубають (як хто любить);
  3. Готують томат: перекручують помідори, додають воду, все кип'ятять разом з цукром і сіллю (не більше п'ятнадцяти хвилин);
  4. Банки стерилізують, кладуть у них плоди, часник, заливають томатним соком (який вийшов), наливають оцет;
  5. Банки ставлять у ємну тару з водою (температура якої близько шістдесяти градусів) і прогрівають приблизно хвилин 13;
  6. Готові помідори часточками з часником потрібно закрити кришками, перевернути банки і дати охолонути. Після цього їх ставлять в темне і прохолодне місце для зберігання.

Приголомшлива хріновина

Чортівня з помідорами і часником на зиму — це дуже простий і легко здійсненний рецепт. Господарі при цьому будуть забезпечені корисним і смачним продуктом на всю зиму. Відмінною рисою такого рецепту є його особлива гострота і обов'язкове застосування хрону.

На основі помідорів, даного садового рослини та інших продуктів виходить так званий кетчуп, який можна їсти з іншими стравами круглий рік. Особливо оригінальний він в зимовий час, так як вибір в цей сезон невеликий. А ось натуральний продукт припаде до душі практично всім.

Необхідні інгредієнти для приготування хріновини з помідорами і часником:

  • Дуже стиглі томати червоного кольору – 2 кг;
  • Часникові часточки – 200 г;
  • Хрін садовий – 600 г;
  • Перець чорний – за смаком;
  • Сіль (за смаком для кожної родини, приблизно пучку);
  • Цукор – на смак;
  • Соняшникова олія – 50 р.

Етапи виготовлення хріновини з помідорами:

  1. Чисті помідори перекручують на м'ясорубці, додають чорний перець, сіль і цукор;
  2. Хрін перемелюють, краще, якщо на м'ясорубці, дуже дрібно;
  3. У помідорну масу додають хрін, попередньо перемелений і роздавлений часник, все кип'ятять;
  4. У стерильні банки отриману масу викладають і закупорюють кришками. Зберігати можна всю зиму в холодному місці.

Зелені помідори з часником на зиму: покрокові рецепти

Помідори зеленого кольору (недостиглі) не поступаються за смаком червоним плодам, якщо їх правильно приготувати. Немає нічого простіше, ніж зробити мариновані зелені помідори з часником на зиму в домашніх умовах.

Рецепт маринованої заготовки

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • Томати недостиглі – 1 кг;
  • Вода – 1 л;
  • Сіль – 1 ст. л.;
  • Цукор – за смаком;
  • Оцет (девятипроцентный) – 1 ст. л.;
  • Петрушка пучок;
  • Лаврові листки – кілька штучок;
  • Чорний перець горошок – 5 м;
  • Солодкий перчик – 1-2 шт.;
  • Часник – 4-5 зубчиків.

Етапи проведення роботи:

  1. Зелені помідори добре очищають, миють;
  2. Часник звільняють від лушпиння, миють, нарізають;
  3. Готують маринад: у воду додають сіль, цукровий пісок і оцет (все добре кип'ятять);
  4. Помідори, солодкий перець, посічену петрушку викладають у посуд (краще емальований), кладуть часник, лаврові листи, все заливають маринадным відваром і витримують під пресом деякий час;
  5. Після того, як зелені помідори промаринуются, їх потрібно ще раз прокип'ятити і викласти в банки і закрити кришками, після чого вони придатні для зберігання.
Рекомендуємо також ознайомитися з тим, як солити грузді на зиму в домашніх умовах. Ці рецепти особливо стануть в нагоді в сезон збирання грибів у лісі.

А тут ви дізнаєтеся, як готувати огірки з гірчицею в банки на зиму.

Про правильних способах приготування браги з варення читайте тут. Не варто викидати застояне варення, пустіть його в справу, але пам'ятайте, що не можна захоплюватися!

Консервація з гострим перчиком

Цей рецепт підійде тим, хто любить гострі страви. Техніка його приготування так само проста і доступна всім.

Необхідні для виготовлення інгредієнти:

  • Помідори зелені — 1 кг;
  • Стручковий гострий перчик – 1-2 стручки (в залежності від смаку і гостроти перцю);
  • Оцет – 1 ст. л.;
  • Цукор – за смаком;
  • Сіль – 1,5 ст. л.;
  • Петрушка – 1 пучок;
  • Морква – 1 шт.;
  • Часник – 5 зубчиків.

Етапи приготування зелених помідорів з часником і гострим перцем на зиму:

  1. Помідори миють, видаляють все зайве, розрізають на шматочки (можна залишити цілими);
  2. Часник чистять, теж миють, потім дрібно шаткують або тиснуть;
  3. Петрушку ріжуть на дрібні шматочки;
  4. Моркву нарізують на тонкі скибочки;
  5. Готують маринад: в окріп висипають кухонну сіль, цукор, виливають оцет, кип'ятять 10 хвилин;
  6. В стерилізовані банки кладуть зелені томати, стручки гіркого перцю, часник, петрушку, моркву;
  7. Всі підготовлені продукти у скляній тарі заливають готовим маринадом, потім закупорюють кришками і дають настоятися в темному місці;
  8. Після цього зелені плоди з часником можна зберігати до зими.

Корисні поради

Будь-який бажаючий може навчитися швидко і без особливих труднощів готувати свої улюблені мариновані помідори з часником на зиму. Але важливо дотримувати наступні правила:

  • Перед тим, як закрити герметично банку з маринованими помідорами, потрібно переконатися, що тара стерильна і маринад не забродить;
  • Зазвичай всі маринади містять оцет, але не слід з ним перестаратися, це не додасть смаку, а може зіпсувати продукт;
  • Спеції, сіль і цукор краще додавати, грунтуючись на особисті смаки;
  • Вся тара з готовим продуктом перед зберіганням повинна бути герметично закупорена.
Зберігати мариновані помідори з часником потрібно тільки в прохолодних приміщеннях, де недоступний сонячне світло.

Знаючи основні канони і рецепти приготування маринованих помідорів з часником на зиму, реально самостійно імпровізувати у створенні нових страв.

Однак дотримання важливих правил допоможе уникнути проблем у процесі їх виготовлення і при зберіганні.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: