Рецепти консервованих помідорів з часником на зиму
Заготівля помідорів виявиться особливо вишуканою і апетитною, якщо при виконанні всіх робіт використовувати часник. Він надає стравам якусь «родзинку» і збільшує смакові якості продуктів, що входять до складу зимових засолов.
Його можна використовувати практично у всіх подібних рецептах. Існують певні секрети приготування таких страв, які взимку виявляться особливо корисними та дуже смачними.
Мариновані помідори з часником на зиму
Маринувати помідори насправді набагато простіше, ніж це здається з першого погляду на ситуацію. Рецепт дуже легкий для виконання навіть дуже зайнятими людьми. Для його реалізації потрібні самі доступні продукти.
Необхідні інгредієнти:
- Помідори червоні – 2 кг;
- Часник – 5-6 часточок;
- Петрушка – невеликий пучок;
- Морква – 2 штуки (невеликих розмірів і 1 штука – великого розміру);
- Цукор – 40 г;
- Сіль – 40 г;
- Перчик духмяний (горошком) – 5-10 м;
- Лаврові листочки – 4-5 шт.;
- Вода — 1-1,5 літра;
- Оцет девятипроцентный – по 20 г на один літр води.
Додаткові предмети:
- Каструля для приготування розсолу;
- Скляна тара (краще використовувати звичайні банки);
- Кришки (для закочування банок).
Власне етапи приготування маринованих помідорів з часником на зиму:
- Помідори ретельно перебирають, видаляють все зайве (чашолистки з плодоніжками, хоча в деяких випадках їх залишають);
- Томати грунтовно миють, не залишаючи ніяких пилу, бруду, піску і т. д.;
- Так само готують і морквину, яка попередньо потребу в очищенні і промиванні, потім її потрібно порізати на невеликі шматочки (поздовжні або поперечні – як кому подобається);
- Часник очищають, миють. Його можна порізати на дрібні шматочки або залишити невеликими часточками;
- Петрушку теж промивають, але занадто дрібно різати необов'язково;
- У каструлю наливають воду, доводять до кипіння, розчинити в ній сіль, цукор, кидають лавровий лист, перець — горошок, наливають оцет і кип'ятять кілька хвилин;
- Всю тару, в якій планується закатати помідори, необхідно ретельно простерилізувати, як і кришки;
- У стерильні скляні банки укладають часник, помідори, моркву, укропчик;
- Всі інгредієнти попередньо заливають окропом, потім його виливають з банок, залишаючи інгредієнти на місці;
- У банки з помідорами та іншими продуктами наливають розсіл, так, щоб він покрив овочі в повній мірі;
- Банки накривають герметичними кришками;
- Щільно закриті банки перевертають догори дном і залишають на кілька діб (достатньо і двох) в темному, прохолодному приміщенні;
- Після того, як маринад настоїться, банки з помідорами і часником закупорюють і залишають на зиму.
«Пальчики оближеш»
У популярного страви з назвою «Пальчики оближеш» є і інша народна назва – «помідори під сніжком». Головне — домогтися вдалого поєднання кислинки, солодощі та помірною остринки.
Часник при цьому потрібно дуже добре розтерти, щоб в банках він нагадував сніжинки. Це відмінна характеристика такого рецепта.
Інгредієнти для рецепта:
- Помідори цільні – 2 кілограми;
- Вода – 2 літри;
- Часник — 15 зубков (приблизно);
- Оцет – 2 столові ложки;
- Сіль кухонна («екстра») – 40 грамів;
- Цукор – 140 грамів.
Так само знадобиться:
- Скляні банки для закачування продукту,
- Кришки;
- Каструля.
Етапи виконання роботи:
- Помідори очищають від різних непотрібних частинок, як чашолистки, миють їх;
- Підготовлені плоди акуратно розкладають по скляним, вже стерилізованим баночках;
- Скляний посуд з плодами заливають окропом (акуратно, щоб не лопнуло скло) і дають постояти хвилин 13 або трохи більше;
- У каструлі попередньо готують маринад: наливають два літри води, висипають цукор, сіль, все кип'ятять;
- Часник дуже дрібно перетирають (можна в спеціальній часничниці або прокрутити на м'ясорубці);
- З баночок з помідорами виливають воду;
- У готову тару насипають роздавлений часник, виливають оцет;
- Останній штрих – помідори заливають отриманим при кип'ятінні маринадом і закупорюють;
- Банки краще спочатку перевернути догори денцями і дати так їм постояти як можна більше днів. Після цього готові помідори з часником на зиму з назвою «Пальчики оближеш» ставлять в підвал або льох.
Апетитні шматочки в банках
Зараз ви дізнаєтеся, як готувати помідори часточками з часником на зиму. Досвідчені господарі, які неодноразово займалися закупоркою овочів на зиму, можуть перетворити будь-який рецепт в оригінальний. Це вийде, якщо додати в нього свої нові інгредієнти.
При використанні деяких власних хитрощів (з урахуванням смаків сім'ї) страви виходять особливо апетитними і неповторними. Головне — знати основу приготування маринованих помідорів.
Оригінальні рецепти можуть стати незвичайними, якщо до них додати що-небудь новеньке. Помідори, нарізані часточками, виявляться не менш смачні, ніж суцільні.
Інгредієнти для рецепта помідори часточками:
- Томати (міцні, можна злегка недостиглі або зеленуваті) – 2 кг;
- Цукор – 45-50 г;
- Сіль – 25-30 г;
- Часник – 1 головка;
- Вода – половина літра;
- Оцет (краще 9%) – півтори столові ложки.
Поетапне приготування страви:
- Чисті і вже підготовлені томати середніх розмірів можна поділити на половинки, а великі на чотири або три частини (потрібно залишити помідори для пюре, до яких треба буде залити інші);
- Часник чистять, миють і дрібно рубають (як хто любить);
- Готують томат: перекручують помідори, додають воду, все кип'ятять разом з цукром і сіллю (не більше п'ятнадцяти хвилин);
- Банки стерилізують, кладуть у них плоди, часник, заливають томатним соком (який вийшов), наливають оцет;
- Банки ставлять у ємну тару з водою (температура якої близько шістдесяти градусів) і прогрівають приблизно хвилин 13;
- Готові помідори часточками з часником потрібно закрити кришками, перевернути банки і дати охолонути. Після цього їх ставлять в темне і прохолодне місце для зберігання.
Приголомшлива хріновина
Чортівня з помідорами і часником на зиму — це дуже простий і легко здійсненний рецепт. Господарі при цьому будуть забезпечені корисним і смачним продуктом на всю зиму. Відмінною рисою такого рецепту є його особлива гострота і обов'язкове застосування хрону.
На основі помідорів, даного садового рослини та інших продуктів виходить так званий кетчуп, який можна їсти з іншими стравами круглий рік. Особливо оригінальний він в зимовий час, так як вибір в цей сезон невеликий. А ось натуральний продукт припаде до душі практично всім.
Необхідні інгредієнти для приготування хріновини з помідорами і часником:
- Дуже стиглі томати червоного кольору – 2 кг;
- Часникові часточки – 200 г;
- Хрін садовий – 600 г;
- Перець чорний – за смаком;
- Сіль (за смаком для кожної родини, приблизно пучку);
- Цукор – на смак;
- Соняшникова олія – 50 р.
Етапи виготовлення хріновини з помідорами:
- Чисті помідори перекручують на м'ясорубці, додають чорний перець, сіль і цукор;
- Хрін перемелюють, краще, якщо на м'ясорубці, дуже дрібно;
- У помідорну масу додають хрін, попередньо перемелений і роздавлений часник, все кип'ятять;
- У стерильні банки отриману масу викладають і закупорюють кришками. Зберігати можна всю зиму в холодному місці.
Зелені помідори з часником на зиму: покрокові рецепти
Помідори зеленого кольору (недостиглі) не поступаються за смаком червоним плодам, якщо їх правильно приготувати. Немає нічого простіше, ніж зробити мариновані зелені помідори з часником на зиму в домашніх умовах.
Рецепт маринованої заготовки
Для приготування потрібні такі інгредієнти:
- Томати недостиглі – 1 кг;
- Вода – 1 л;
- Сіль – 1 ст. л.;
- Цукор – за смаком;
- Оцет (девятипроцентный) – 1 ст. л.;
- Петрушка пучок;
- Лаврові листки – кілька штучок;
- Чорний перець горошок – 5 м;
- Солодкий перчик – 1-2 шт.;
- Часник – 4-5 зубчиків.
Етапи проведення роботи:
- Зелені помідори добре очищають, миють;
- Часник звільняють від лушпиння, миють, нарізають;
- Готують маринад: у воду додають сіль, цукровий пісок і оцет (все добре кип'ятять);
- Помідори, солодкий перець, посічену петрушку викладають у посуд (краще емальований), кладуть часник, лаврові листи, все заливають маринадным відваром і витримують під пресом деякий час;
- Після того, як зелені помідори промаринуются, їх потрібно ще раз прокип'ятити і викласти в банки і закрити кришками, після чого вони придатні для зберігання.
А тут ви дізнаєтеся, як готувати огірки з гірчицею в банки на зиму.
Про правильних способах приготування браги з варення читайте тут. Не варто викидати застояне варення, пустіть його в справу, але пам'ятайте, що не можна захоплюватися!
Консервація з гострим перчиком
Цей рецепт підійде тим, хто любить гострі страви. Техніка його приготування так само проста і доступна всім.
Необхідні для виготовлення інгредієнти:
- Помідори зелені — 1 кг;
- Стручковий гострий перчик – 1-2 стручки (в залежності від смаку і гостроти перцю);
- Оцет – 1 ст. л.;
- Цукор – за смаком;
- Сіль – 1,5 ст. л.;
- Петрушка – 1 пучок;
- Морква – 1 шт.;
- Часник – 5 зубчиків.
Етапи приготування зелених помідорів з часником і гострим перцем на зиму:
- Помідори миють, видаляють все зайве, розрізають на шматочки (можна залишити цілими);
- Часник чистять, теж миють, потім дрібно шаткують або тиснуть;
- Петрушку ріжуть на дрібні шматочки;
- Моркву нарізують на тонкі скибочки;
- Готують маринад: в окріп висипають кухонну сіль, цукор, виливають оцет, кип'ятять 10 хвилин;
- В стерилізовані банки кладуть зелені томати, стручки гіркого перцю, часник, петрушку, моркву;
- Всі підготовлені продукти у скляній тарі заливають готовим маринадом, потім закупорюють кришками і дають настоятися в темному місці;
- Після цього зелені плоди з часником можна зберігати до зими.
Корисні поради
Будь-який бажаючий може навчитися швидко і без особливих труднощів готувати свої улюблені мариновані помідори з часником на зиму. Але важливо дотримувати наступні правила:
- Перед тим, як закрити герметично банку з маринованими помідорами, потрібно переконатися, що тара стерильна і маринад не забродить;
- Зазвичай всі маринади містять оцет, але не слід з ним перестаратися, це не додасть смаку, а може зіпсувати продукт;
- Спеції, сіль і цукор краще додавати, грунтуючись на особисті смаки;
- Вся тара з готовим продуктом перед зберіганням повинна бути герметично закупорена.
Знаючи основні канони і рецепти приготування маринованих помідорів з часником на зиму, реально самостійно імпровізувати у створенні нових страв.
Однак дотримання важливих правил допоможе уникнути проблем у процесі їх виготовлення і при зберіганні.
Приємного апетиту!