24 май 2019 10 718

Як правильно зробити брагу з варення

Брагу з варення можна виготовляти кількома способами з додаванням різних інгредієнтів. Цукор можна використовувати, а можна і заощадити, і приготувати продукт без його додавання. Існує можливість і заміни дріжджів. Для цього чудово підійде пиво.

Для будь-якої домогосподарки варення, яке забродило – велика прикрість. Їсти його не можна, а сил, засобів і часу на його приготування було витрачено чимало.

Багато хто просто його викидають, але можна з цим не поспішати і зайнятися приготуванням браги з цього, здавалося б, вже непридатного продукту.

Рецепти браги з варення допоможуть не тільки любителям самогону. Також можна вживати приготовану брагу в якості пиття хмільного, і для цього немає необхідності в перегонці продукту.

Брага з варення для самогону: правильні пропорції і прості рецепти

З цукром

Смак готового продукту буде залежати тільки від типу застосованого варення. Для того, щоб додати бразі для самогону додаткового приємного аромату можна додати свіжі фрукти, сік, ванільний цукор, родзинки або чорнослив.

Стандартні пропорції для приготування браги: для варення в кількості 1 л буде потрібно 0,5 кг цукру і вода в кількості 5 л.

Необхідні складові для браги:

  • Варення об'ємом 6 л;
  • Вода об'ємом 30 л;
  • Дріжджі в кількості 200 г;
  • Цукор в кількості 3 кг.

Безпосереднє приготування:

  1. Виконати фільтрування води, потім її закип'ятити і охолодити;
  2. У воду кімнатної температури додати всі кількість підготовленого цукру і ретельно перемішати до повного його розчинення. Для цього можна застосувати звичайний віночок, а можна полегшити завдання і скористатися міксером. Після цукру в солодку воду додається все варення;
  3. У тому випадку, якщо в варення мало солодощі, можна збільшити вміст цукру. Але важливо пам'ятати, що брага від цього стане трохи міцніше;
  4. Далі необхідно зайнятися дріжджами. Для цього взяти окремий посуд і розвести їх в невеликій кількості теплої води;
  5. Потім до них додати воду, розведену з цукром і варенням, і визначити ємність в тепле місце для проходження процесу бродіння;
  6. Ємність бажано накрити чистою марлею, а також загорнути в теплу ковдру;
  7. Період бродіння займе близько двох тижнів;
  8. Готова брага з варення для самогону повинна бути без піни, світла. Дріжджі повинні знаходитися в осаді. Для визначення готовності можна також спробувати на смак рідина: вона повинна бути гіркуватою з вираженим спиртовим запахом;
  9. Після цього можна зайнятися перегонкою самогону.

Без цукру

Для приготування даного виду браги краще всього використовувати кисле варення. Процес бродіння можна прискорити, насипавши на поверхню трохи крихт чорного хліба.

Для приготування знадобиться:

  • Варення об'ємом 6 л;
  • Вода об'ємом 30 л;
  • Дріжджі в кількості 250 р.

Готування браги із варення для самогону за етапами:

  1. У підготовлене ємності змішати гарячу воду і варення. Вимішувати масу до тих пір, поки не вийде подобу однорідного компоту;
  2. У воді розвести всі дріжджі і поставити в тепле місце. Використовувати можна після того, як утворюється велика кількість піни;
  3. Додати підготовлені дріжджі до маси з компоту і води. Дуже ретельно все це перемішати;
  4. Поставити масу бродити на 7 днів;
  5. Після цього можна приступити до безпосередньої перегонці самогонного продукту.

З забродженого варення

А зараз ви дізнаєтеся, як поставити брагу з забродженого варення для самогону. Отже, існує кілька нюансів у приготуванні браги з варення, яке вже почало процес бродіння:

  • Зникле варення можна трохи проварити. Розрахунок кількості води, яку потрібно додати в варення, виконується виходячи з кількості цукру, що використовувався для приготування ласощів;
  • Розбавити забродившее варення варто теплою водою, для того щоб дріжджі не припиняли процес бродіння. Додається вода повинна мати температуру не менше 30 С. Після того, як ємність з варенням і водою ставиться на бродіння необхідно простежити за даним процесом. Якщо все відбувається нормально, то немає необхідності в додатковій добавці дріжджів;
  • Дуже важливо звернути увагу на кісточки, присутні в багатьох видах варення. Після того як вони опустяться на дно, необхідно перелити рідину в іншу ємність, тим самим відділяючи від непотрібних елементів;
  • Після того, як варення з водою перебродить можна приступати до перегонці самогону.

Без дріжджів

У даному рецепті браги з варення для самогону за проходження процесу бродіння відповідальність несуть не дріжджі, а родзинки.

Кількість складових:

  • Будь-яке варення обсягом в 1 л;
  • Питна очищена вода об'ємом 2,5 л;
  • Родзинки в кількості 120 г;

Підготовка браги з варення без дріжджів:

  1. Важливо, в першу чергу, знати те, що родзинки ні в якому разі не можна мити. Це обумовлено тим, що на його поверхні розташовуються дріжджі, які називають дикими;
  2. Підготовлене варення змішати з теплою водою, і потім додати всі кількість родзинок;
  3. Ємність з сумішшю накрити чистою марлею;
  4. Поставити суміш у тепле місце на десять днів;
  5. Після закінчення зазначеного строку необхідно процідити рідину і розлити в пляшки;
  6. Перед вживанням варто охолодити напій.
Покрокові рецепти смачних салатів із звичайною і спаржевої квасолею на зиму. Консервація на будь-який смак!

А тут ви дізнаєтеся, як робити смачні огірки з кетчупом «Чилі» на зиму в домашніх умовах.

Ходіть у ліс за грибами? Тоді вам точно знадобляться рецепти маринованих білих грибів.

На пиві

У даному рецепті готування браги із варення замість дріжджів застосовується пиво, яке і виконує процес бродіння.

Основні складові рецепту:

  • Застаріле варення об'ємом в 2 л;
  • Кип'ячена вода об'ємом 10 л;
  • Пиво об'ємом в 0,5 л;
  • Цукор-пісок в кількості ½ кг.

Рецепт приготування браги з варення на пиві в 3 кроки:

  1. Змішати всі підготовлені складові з варенням і ретельно перемішати;
  2. Ємність накрити чистою марлею і залишити в теплому місці на два тижні;
  3. Після того, як рідина перебродить можна приступити до перегонці самогону.

Як зробити брагу для пиття

Для приготування такого напою буде потрібно залишився варення, яке вже зацукрувалося.

Необхідні складові для приготування браги з варення для пиття:

  • Варення обсягом до 5 л;
  • Вода об'ємом 10 л;
  • Сухі дріжджі в кількості 7 грам;
  • Трохи свіжих фруктів.

Приготування напою з варення:

  1. Вилити в підготовлену ємність варення і додати туди ж холодну воду. Також можна покласти свіжі фрукти, які потрібно попередньо подрібнити;
  2. На плиті підігріти масу до 50 С. Вимішувати до тих пір, поки не утвориться однорідна маса. Зняти з плити і надати час для охолодження;
  3. Додати всі підготовлені дріжджі і знову ретельно вимішати масу;
  4. Масу перелити в ємність, підготовлену для бродіння. Зверху ємність накривається пристрій для відведення газів, який називається гідрозатворів. Також можна застосувати звичайну стерильну рукавичку, проробивши в одному з пальців отвір за допомогою голки;
  5. Встановити ємність на два тижні в тепле затемнене місце. Щодня необхідно перемішувати масу;
  6. Після того як закінчиться бродіння, рукавичка здується, і на дні ємності утворюється темний осад;
  7. Готову брагу з варення для пиття можна процідити через чисту марлю, або застосувати тоненький шланг і злити через нього чистий напій.

Корисні поради

  • Варення, на якому з'явилася цвіль, не можна застосовувати для приготування браги. Такий продукт непридатний повністю, оскільки цвіль вражає його до самого дна;
  • Можна не використовувати дріжджі, але таке бродіння буде проходити набагато довше;
  • Для приготування можна використовувати відразу декілька видів варення. Це зробить смак готового продукту незвичайним;
  • З кожним доданим кілограмом цукру кількість готового продукту збільшується на 15%;
  • При традиційному готування браги із варення найчастіше застосовується співвідношення води і цукру, як 5:1. Але не варто забувати і те, що варення також містить у своєму складі цукор.
  • Для приготування можна використовувати дріжджі, як у сирому, так і в сухому вигляді. Але найбільш якісне бродіння дадуть саме спиртові дріжджі.
Не забувайте, що температура води для нормального бродіння повинна знаходитися в межах 30С.

Для того щоб прискорити процес бродіння продукту можна помістити ненадовго ємність з сумішшю в натоплену баню.

Найбільш кращим способом застосування старого забродженого варення є приготування браги. Готування такого продукту виконується дуже просто. Можна експериментувати, і тим самим дивувати і гостей, і близьких.

Що ще почитати: