Рецепти натурального майонезу в домашніх умовах
Сьогодні майонез є самим поширеним соусом для багатьох страв. Його смакові якості оцінили давно, але саме зараз багато господинь стали задаватися питанням про його користь у домашньому меню.
Щоб бути впевненим у якості такого продукту, його слід виготовити самому. Давайте розглянемо деякі рецепти цього популярного соусу, які можна приготувати в домашніх умовах.
Домашній майонез можна подавати як до святкових страв, так і до повсякденним.
Плюси майонезу, приготованого будинку
Читаючи склад на упаковці покупного майонезу, багато приходять у зневіру: консерванти, ароматизатори, стабілізатори та інші добавки з хімії. Такий набір не несе користі для здоров'я людини.
При готуванні ж домашнього майонезу беруться самі прості повсякденні продукти, до того ж сама господиня може проконтролювати їх свіжість і якість. Для домашнього соусу не потрібні всякі хімічні добавки, що подовжують термін його збереження, адже він готується малими порціями і з'їдається відразу або дуже швидко.
Приготування майонезу в домашніх умовах не займе багато часу і сил – буквально пару хвилин, а його смак і красивий кремовий колір будуть у багато разів краще, ніж у магазинного варіанту. Щоб це перевірити, треба просто приготувати домашній майонез і тоді ви назавжди відмовитеся від покупного аналога.
Справжній майонез в домашніх умовах: покрокові рецепти
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Яйце свіже - | 1 штука |
Рослинна олія (можна взяти трохи оливкової) - | 200 мл |
Гірчиця (на ваш смак) - | 2 ч. ложки |
Сік лимона - | з половинки плода |
Цукор - | неповні 2 ч. ложки |
Перцю і солі - | по дрібці |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 675 Ккал |
Цей рецепт майонезу в домашніх умовах дуже легкий, всі етапи його приготування опишемо нижче з фото.
Щоб соус добре взбился, всі складові повинні бути кімнатної температури. У склянку для блендера або в високу круглу миску вбити яйце, додати гірчицю, цукор, сіль, поперчити і видавити сік з половини лимона.
Всі продукти ретельно перемішати за допомогою зануреного блендера. Не відриваючи його від дна чаші і не перестаючи збивати, влити рослинне масло (можна розбавити з чвертю оливкової).
Додавати масло слід не поспішаючи, вливаючи потроху і ретельно збиваючи. Структуру соусу можна регулювати за допомогою рослинного масла, чим його більше, тим густіше буде майонез.
Завдяки блендеру, насолоджуватися ніжним смаком домашнього майонезу можна вже через кілька хвилин після початку приготування.
Але перед подачею його все-таки бажано деякий час витримати в холодильнику.
Покроковий відео-рецепт майонезу в домашніх умовах, приготованого блендером, представлений нижче:
Густий на жовтках
Необхідні інгредієнти:
- Жовтки свіжі – 2 середніх штуки;
- Рослинна олія (можна додати оливкова) – 370 мл;
- Цукор – 2 ч. ложки;
- Сік лимона (можна взяти оцет) – не повні 2 ст. ложки;
- Гірчиця (будь-яка) – 2 ч. ложки;
- Сіль і перець на кінчику ножа.
У процесі готування бажано щоб всі продукти були кімнатної температури, а яйця домашні, з яскраво жовтими або жовтогарячими жовтками. Для приготування соусу потрібно взяти глибоку посуд. Ще врахуйте, що майонез будемо готувати міксером.
Яйця розбити і жовтки вилити в посуд, додати трохи солі, перець, цукор і гірчицю. За допомогою міксера добре збиваємо всі складові соусу до однорідної маси.
Далі, не поспішаючи, додаємо рослинне масло. Його можна попередньо змішати з невеликою часткою оливкової, але не більше чверті від загальної ваги всього масла, інакше вміст буде гірчити.
Спочатку потрібно додати всього кілька ложок масла, щоб воно при збиванні добре змішалося з яєчною масою. Потім, не перестаючи збивати на великих обертах, додавати масло.
Густоту майонезу знову-таки можна регулювати з допомогою олії, адже чим його більше, тим щільніше буде соус.
Коли майонез майже готовий, потрібно додати свіжий лимонний сік або стільки ж яблучного оцту і змішати міксером ще кілька хвилин.
Приготований саме з допомогою міксера домашній майонез за консистенцією буде найбільш схожий на магазинний.
Провансаль по–домашньому
Необхідні інгредієнти:
- Яєчні жовтки – 3 або 4 штуки;
- Рафінована соняшникова олія – 350 мл;
- Сік лимона або винний оцет – неповні 2 ст. ложки;
- Гірчиця (будь-яка) – повна 1 ч. ложка (можна замінити дрібкою сухого гірчичного порошку);
- По половині чайної ложки солі і чорного перцю.
Жовтки від'єднати від білків і у високій посуді збити їх зі спеціями. Коли сіль і перець розчиняться, додати трохи гірчиці або гірчичного порошку, влити лимонний сік (можна замінити винним оцтом) і все ретельно перемішати.
Не перестаючи збивати, додати рослинне масло. Краще брати рафінована олія, тоді соус буде мати приємний колір і аромат, не буде відчуватися смак масла.
Коли маса набуде однорідний колір і не буде масляної плівки, додати решту гірчицю і влити підкислювач (лимонний сік або стільки ж винного оцту). Продовжувати збивати, поки вся маса не стане красивого жовтуватого кольору, по густоті нагадує сметану.
Давайте подивимося на відео, як на ваших очах «народиться» майонез Провансаль:
Пісний без яєць
Необхідні інгредієнти:
- Свіже молоко – 200 г;
- Рослинне масло – 400 г;
- Лимонний сік – на смак, десь 2 ст. ложки;
- Гірчиця, посолити і поперчити за смаком.
Щоб домогтися незвичайного смаку у майонезу, можна додати різні улюблені приправи. Тепле молоко та соняшникову олію кімнатної температури влити в високу миску і змішувати протягом декількох хвилин.
Коли вийде густа суміш, додати спеції, гірчицю і лимонний сік. Збивати ще хвилини три. Для застигання соус на деякий час краще помістити в холодильник.
Такий соус можна сміливо пропонувати дітям старше 5 років, адже в ньому немає шкідливих хімічних добавок, як в магазинному, і сирих яєць, як у звичайних рецепти для приготування майонезу по-домашньому.
Дієтичний
У класичні рецепти домашнього майонезу входить калорійне соняшникову олію. Воно дуже обтяжує соус і робить неможливим споживання для людей, що сидять на дієті за станом здоров'я або просто бажаючих схуднути.
Але вихід є! Соняшникова олія можна замінити менш калорійним маслом авокадо або горіха макадамії.
А можна приготувати взагалі без масла, з допомогою знежиреного йогурту.
Необхідні інгредієнти:
- Натуральний йогурт (можна зробити домашній за допомогою молока і закваски) – 100 мл;
- Варені яєчні жовтки – 2 штуки;
- Пару ложок гірчичного порошку або готової гірчиці;
- Сік лимона;
- Сіль і улюблені приправи за смаком.
Для любителів яскравих смаків можна додати дрібно січену зелень або маслини.
Жовтки розтерти як можна дрібніше. Йогурт влити в високу чашу для блендера, додати жовтки і збити в перебігу декількох хвилин.
Потім додати гірчицю, лимонний сік і улюблені приправи. Додати інші спеції за смаком.
А ось ще одне відео, в якому розглянуто, як зробити з іншого рецептурою дієтичний майонез в домашніх умовах:
На цих рецептах варіанти майонезу в домашніх умовах не закінчуються, експериментів можна проводити багато, кожного разу додаючи в рецептуру щось нове. І, до речі, дуже успішно. Наступні рецепти дозволять вам в цьому переконатися.
Буряковий
Необхідні інгредієнти:
- Свіжі яйця – 2 штуки;
- Соняшникова олія – 200 мл;
- Відварений буряк – 50 г;
- Цукор – половина чайної ложки;
- Лимонний сік – кілька чайних ложок;
- Трохи солі і перцю.
Яйця збити з соняшниковою олією до однорідної маси у високій посуді. Додати спеції, сік лимона і цукор.
Коли соус буде готовий, додати варену натерту буряк і всі разом збивати протягом декількох хвилин. Таке яскраве страва має красивий яскравий колір і відтінятиме інші продукти в готових стравах.
Часниковий
- Зубчики часнику – 6 штук;
- Соняшникова олія (оливкова) – 700 мл;
- Сирий яєчний жовток – 3 штуки;
- Сік 1 лимона;
- Сіль, перець.
Часник розрізати на половинки і запекти в духовці або обсмажити на сковороді до золотистого кольору. Збити жовтки, додавши до них трохи солі.
Не поспішаючи, за допомогою столової ложки, додати до них масло, не перестаючи збивати. Коли маса стане щільною, влити трохи лимонного соку і, не перестаючи збивати на великій швидкості, продовжити вливання масла.
Коли масло закінчиться, видавити лимонний сік, що залишився, поперчити і ще раз добре збити. Обсмажений часник видавити через землянку і додати до готового майонезу. Перемішати і залишити на деякий час у холодильнику.
Сирний
Необхідні інгредієнти:
- Свіже яйце – 2 штуки;
- Олія соняшникова – 360 мл;
- Готова гірчиця – повна 1 ч. ложка;
- Лимонний сік – 2 повні ст. ложки;
- Твердий сир – 100 гр;
- Сіль, пара зубчиків часнику.
Яйце змішати з сіллю, додати гірчицю і добре збити. Коли зверху з'явиться трохи піни, додати соняшникову олію (вливати тонкою цівкою або додавати по чуть-чуть ложкою).
Маса повинна стати однорідною та густий. Додати свіжий сік лимона і перемішати.
Твердий сир потерти на дрібній тертці, а зубчики часнику видавити за допомогою землянки Все це додати до майонезу і ще раз добре збити. Ніжний соус готовий!
До класичним рецептом майонезу так само можна додавати різні спеції і трави.
Наприклад, для смажених страв або овочів гриль можна зробити гострий соус, додавши кілька ложок майонезу пасти чилі, а для страв з морепродуктів відмінно підійде легкий літній соус з двома столовими ложками базиликовой пасти або дрібно порубаними свіжими листям базиліка.
Навчившись готувати майонез, можна освоїти приготування інших соусів. Американський соус Ранч на вашій кухні. Ставте сміливі експерименти!
Любите Мімозу? Звичайно, такий яскравий у всіх сенсах салат не може бути обділений увагою. Тут описаний покроковий рецепт його приготування.
Влаштуйте собі вечеря по-французьки, приготувавши жульєн в мультиварці за цим рецептом. Вийде досить швидко і дуже смачно!
Рекомендації і секрети приготування
На перший погляд, всі складові рецептів для приготування майонезу прості, їх можна знайти в кожному холодильнику. Це так, але все ж є деякі секрети приготування смачного соусу:
- Перший з них – всі складові повинні бути однакової кімнатної температури. Тоді масло добре змішається з яйцями, не буде відчуватися ні їх смак, ні присмак масла. Маса буде однорідною і густий;
- Другий секрет – у посуді. Для збивання майонезу слід брати фарфоровий або фаянсовий посуд, щоб продукти не окислилися;
- Третій – збивати за допомогою міксера або блендера. При ручному змішуванні дуже важко домогтися однорідності і красивого кольору;
- Четвертий – слід спочатку збивати на низьких оборотах, а коли маса почне гуснути – збільшити швидкість.
Не слід змішувати всі продукти відразу. А рослинне масло потрібно вливати тонкою цівкою або додавати з допомогою ложки, не перестаючи збивати. Якщо масло влити дуже швидко – маса згорнеться і продукти доведеться викинути.
Щоб зробити соус менш калорійним і більш легким, можна додати кілька столових ложок окропу і заново все добре збити.
Спробуйте приготувати натуральний домашній майонез і ви назавжди відмовитеся від покупного аналога. Харчуйтеся правильно!
Пропонуємо ознайомитися з деякими помилками, з-за яких може не вийти домашній майонез. Подивіться відео, щоб не допустити їх, і в результаті отримати хороший густий соус.