07 март 2019 2 649

Як приготувати кетчуп з томатної пасти в домашніх умовах

Кетчуп, як і будь-який інший соус, здатний повністю розкрити і відтінити смак багатьох страв з м'яса, макаронних виробів, лазаньї, котлет та багатьох інших. Для любителів цього соусу прекрасною альтернативою може стати домашній кетчуп з томатної пасти.

На відміну від купленого продукту, в ньому не буде ніяких загусників, емульгаторів, ароматизаторів та смакових добавок, ідентичних натуральним, тому і користі він принесе набагато більше.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
томатної пасти - 500 г
питної води - 800 мл
солі - 30 г
білого цукрового піску - 100 г
яблучного або винного оцту - 50 мл
гірчиці - 30 г
лаврових аркуша - 2-3 шт.
гвоздики - 3 бутона
меленого чорного перцю - 3 р
меленого пекучого червоного перцю - 3 р
часнику - 15 г
свіжого подрібненого кропу - 30 г
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 г: 45 Ккал

Приготувати кетчуп на основі пасти з томатів на власній кухні абсолютно нескладно, головне знайти оптимальні поєднання і пропорції спецій. Можна не сліпо слідувати рецептом, а орієнтуватися на свій смак і уподобання домочадців, зменшуючи або зовсім виключаючи певні спеції і додати улюблені приправи.

Окремо варто сказати про кількість води. Оскільки у різних виробників (як і у господинь, які готують пасту самостійно) густина продукту може істотно відрізнятися, а, отже, і води може знадобитися більше або менше.

Інструкція приготування кетчупу з томатної пасти в домашніх умовах:

  1. Томатну пасту розвести питною водою і відправити на вогонь сильніше середнього. Всипати сіль і цукор, безперервно розмішуючи, довести до кипіння і повного розчинення кристалів цукру і солі;
  2. Потім влити 1/3 оцту, додати обидва види перцю, бутони гвоздики і сухий кріп. Вогонь зменшити до мінімального рівня і томити кетчуп, періодично помішуючи, 40-45 хвилин;
  3. За 2-3 хвилини до кінця приготування в соус покласти подрібнений часник і подрібнену зелень кропу, якщо він використовувався у свіжому вигляді;
  4. Після вимкнення вогню в каструлю покласти гірчицю, лавровий лист і настояти під кришкою. Тривалість настоювання становить 7-10 хвилин. Після залишився оцет вилити в каструлю, перемішати і розкласти в скляну тару для подальшого зберігання. Термін придатності готового кетчупу в холодильнику становить 5-7 днів.

Рецепт приготування кетчупу з томатної пасти в мультиварці

Процес варіння кетчупу з магазинної томатної пасти вимагає безпосередньої участі господині. Щоб маса не пригоріла, її потрібно постійно помішувати. Скоротити кількість активних дій кулінара можна, якщо скористатися можливостями сучасної помічниці – мультиварки.

Для приготування домашнього кетчупу в мультиварці необхідні наступні продукти:

  • 170 г томатної пасти;
  • 200 мл води;
  • 40 мл рослинного масла;
  • 80 г цукру;
  • 25 г солі;
  • 15 г сухого часнику і цибулі;
  • 10 мл білого винного оцту.

Тривалість приготування соусу складе приблизно 60 хвилин.

Калорійність – 153,1 ккал/100 р.

Послідовність приготування:

  1. Перед початком приготування мультикастрюлю потрібно попередньо розігріти, включивши її в режим «Випічка»;
  2. Після цього всі інгредієнти потрібно перекласти в чашу і старанно перемішати, щоб маса стала максимально однорідною;
  3. Далі кришку гаджета потрібно закрити і вибрати на панелі меню опцію «Гасіння». Приблизний час приготування складе близько 40 хвилин, але якщо по його закінченні маса залишилася рідкої, гасіння можна продовжити або додати трохи крохмалю для швидкого загустіння.

Читайте як приготувати ароматну підливку до макаронів з томатної пасти.

Читайте як приготувати смачний і корисний салат з руколою, моцарелою і помідорками черрі.

Візьміть на замітку рецепт піци на майонезі — тісто вийде дуже ніжним і м'яким.

Заготівля на зиму

Можливо, що багато любителів цього соусу не зрозуміють, навіщо консервувати кетчуп з томатної пасти на зиму, адже в будь-який час року в будь-якому продуктовому магазині можна купити і пасту, і необхідні спеції і приготувати це смачне доповнення до багатьох страв.

Звичайно, це так, але тут мова піде про більш складному рецепті, до складу якого входять фрукти. Такий соус можна зустріти в магазинах під назвою «Краснодарський», але користі в ньому стільки ж, скільки і в будь-якому покупному кетчупі.

До складу цієї заготовки на зиму разом з продуктом переробки томатів можна включити яблука, груші, сливи і навіть персики.

Слід зазначити, що в складі немає ні оцту, ні лимонної кислоти тому, що цілком буде достатньо кислоти з томатів, і банки з закрутками не вибухнуть. Пропорції, в яких використовуються основні інгредієнти і спеції, будуть наступними:

  • 1000 мл томатної пасти;
  • 400 г яблук (або будь-яких інших фруктів);
  • 85 г білого кристалічного цукру;
  • 17 г кухонної солі;
  • 2 середніх лаврових листа;
  • 3 г меленої гвоздики (або за смаком);
  • 4 г кориці (або за смаком);
  • 3 г червоного пекучого перцю меленого (або за смаком);
  • 3 г чорного меленого перцю (або за смаком).

Час приготування заготовки складе приблизно 2,5-3 години.

Калорійність 100 грамів домашнього соусу з яблуками буде дорівнює 89,2 кілокалорії.

Алгоритм приготування кетчупу з томатної пасти на зиму:

  1. Яблука вимити, обсушити, акуратно тонкими стрічками зрізати шкірку і вирізати серцевину з насінням. Якщо використовуються груші, з ними вчинити аналогічно. А ось з персиків та слив шкірку можна не знімати, достатньо лише видалити кісточки. Нарізати фрукти великим кубиком;
  2. Щоб соус не пригорів, варити його слід в каструлі з подвійним або товстим дном, також для газової плити можна використовувати розсікач полум'я. В підходящу каструлю вилити пасту з томатів, додати нарізані яблука, лавровий лист і гвоздику;
  3. Масу 60 хвилин необхідно кип'ятити на слабкому вогні, щоб не тільки фрукти встигли приготуватися, але і повністю розкрився смак спецій;
  4. Після цього потрібно виловити і викинути лаврові листи, а суміш перебити до гомогенного стану блендером. Потім додати інші спеції і знову повернути на плиту;
  5. Тепер соус повинен покипіти 30 хвилин. Якщо за цей час маса надто вже увариться, то можна довести її до потрібної консистенції кип'яченою водою. Готовий кетчуп розкласти по стерильним банкам і закатати бляшаними кришками.

Корисні поради

Головний секрет смачного кетчупу з томатної пасти полягає у використанні якісного головного інгредієнта. Перша причина, чому господині готують цей соус самостійно – прагнення виключити з свого раціону шкідливі харчові добавки, барвники і консерванти. Купивши пасту з помідорів сумнівної якості, досягти бажаного не вдасться.

Якісний продукт містить у своєму складі тільки томати, воду і сіль. Співвідношення сухих речовин в продукті складає від 25 до 40%, тому в правильному пасті «ложка стоїть». Всім цим параметрам відповідає продукція, виготовлена у відповідності з Гост 3343-89.

Перед початком приготування з вмісту банки обов'язково потрібно зняти пробу, так згодом легше буде визначити, яка кількість солі слід покласти в соус. Адже часто виробники пересаливают продукт, використовуючи кухонну сіль, як безпечний консервант.

Щоб урізноманітнити смак готового домашнього кетчупу, приготованого на основі пасти з томатів, в нього можна додати свіжу зелень і м'якоть болгарського перцю. Тільки з перцю потрібно попередньо зняти шкірку, обшпаривши його окропом, а зелень додавати у вже готовий соус.

Що ще почитати: