17 март 2019 1 388

Дивовижний соус тартар: рецепти в домашніх умовах

Соус тартар – цікаве поєднання всіх вхідних в його склад інгредієнтів. Він дуже незвичайний, але при цьому підходить до рибних, овочевих, м'ясних і страв з птиці.

Цікаво, що модифікацій соусу предостатньо, кожен бажаючий може додати до нього щось своє, а в підсумку вийде чудова добавка до сніданку, обіду або вечері.

Такий соус в домашніх умовах може стати прекрасною заміною набридлому майонезу, кетчупу і звичайної гірчиці. А якщо в тартарі замаринувати шматки м'яса або риби, страва вийде неймовірно соковитим і апетитним з інтригуючою рум'яною скоринкою.

Цікаве запозичення в іншого народу

Досить дивно, що французьке блюдо, соус тартар – має назву, явно не пов'язане з цією країною. А все тому, що невгамовні французькі завойовники приблизно в часи Людовика IX, спостерігаючи за переможеними татарами, звернули увагу на їх раціон складається з молочних продуктів і зелені.

Подібність страви з'явилося у Франції без назви, а трохи пізніше, в XIX столітті, кулінари стали асоціювати соус, в який додавали гострі приправи, з твердим характером татар. Соус тартар став воістину французьким, адже гурмани країни створили унікальне тонке поєднання продуктів і спецій.

Хто б міг подумати, що татари надихнуть французів на блюдо, яке буде куштувати весь світ!

Сучасний рецепт практично не відрізняється від первинного, виняток становлять хіба що пропорції страви.

Комусь подобається він в рідкому стані, а хтось хоче, щоб ложка в ньому стояла. Все залежить від індивідуальних переваг і страви, до якого він буде подаватися.

Традиції шанують і донині

Що може бути краще класично приготованої страви? Соус тартар — не виняток.

Фантазія не обмежена традиційним набором продуктів і часто експерименти у багато разів перевищують смакові якості оригіналу. Звичайно, всі його різновиди дивують феєрією смаків, але класика – традиційна.

Класичний рецепт приготування соусу тартар
Інгредієнти Кількість
оливкової олії - 120 мл
сире яйце - 1 штука
зварених круто яєць - 2 штуки
оливок - 5 великих
маринованих огірочків - 2 невеликих
лимона - 12 шт.
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 158 Ккал

Розглянемо покроково процес готування тартару з наочними фото.

Варені яйця очистити, жовтки розкришити в мисці, а білки відкласти, вони не знадобляться.

Влити в жовтки сире яйце і ретельно перемішати.

Оливки і огірочки дрібно нарубати.

У миску з яєчною сумішшю тонким струменем вливати масло і швидко збивати виделкою або вінчиком.

Можна це робити ручним блендером, тоді процес піде швидше.

В отриману масу опустити огірки з оливками, видавити сік половини лимона і добре перемішати. Посолити і поперчити за смаком.

Поставити соус в холодильник і дати йому настоятися хоча б годину, тоді всі продукти пустять сік і страва остаточно приготується.

З вищевказаного переліку продуктів соусу вийде приблизно 300-350 гр, його цілком вистачить на компанію з 5-7 осіб.

Куди ж без майонезу?

Майонез, надзвичайно калорійний і шкідливий продукт, але без нього не обходяться навіть найвишуканіші страви. Соус тартар теж зазнав цієї долі.

Насамперед, тартар на основі майонезу – це завжди швидко і апетитно. Своїм неповторним смаком готовий майонез надає йому загадковості.

Для приготування соусу тартар на основі майонезу в домашніх умовах необхідно:

  • 200 гр. майонезу;
  • 2-3 маринованих огірка;
  • Жовток 1 звареного яйця;
  • Пучок кропу;
  • 6-7 оливок;
  • Сіль і перець за смаком.

Огірки і оливки дуже дрібно накришити і скласти в глибоку піалу. Жовток розкришити руками і додати до огірків і оливкам.

Кріп дрібно нарізати, додати в піалу, туди ж вилити майонез, посолити і приправити перцем.

Добре все вимісити і дати постояти деякий час.

Такий соус буде добре поєднуватися з холодними стравами, їм можна присмачити піцу або несолодке випічку.

Дещо інший, більш швидкий варіант приготування тартару дивіться у відео-сюжеті нижче:

Тартар з каперсами, пармезаном і гірчицею

Додавши в традиційний тартар гірчицю і каперси, огірки можна замінити або оливки.

За смаком ці всі інгредієнти приблизно однакова, тому можна сміливо експериментувати у разі відсутності якогось із продуктів.

А ось пармезан додасть соусу особливою французької атмосфери.

Для соусу з гірчицею і каперсами потрібно:

  • 250 гр. майонезу;
  • 1 жовток вареного яйця;
  • 50 гр. сиру «Пармезан»;
  • 1 ст. л. гірчиці;
  • 1 ст. л. каперсів;
  • Пучок зеленої цибулі;
  • Чорний мелений перець і сіль за смаком.

Жовток розтерти з майонезом в піалі, додати туди гірчицю і подрібнені каперси.

Пармезан натерти на дрібній тертці, додати в соус.

Зелену цибулю дрібно нарізати і висипати в суміш.

Соус приправити перцем за смаком сіллю.

Дати «відпочити» йому в холоді близько 1 години. Подавати, виливши його в соусницю.

Соус тартар можна подати до смаженим курячим грудкам. Куряче філе в клярі – смачно, недорого і різноманітно. Уявляєте, як смачно вийде?

Запекти сьомгу в духовці можна по одному з цих рецептів. Чудова рибка неодмінно прикрасить вашу трапезу!

Якщо є бажання приготувати домашній майонез, то ця стаття вам у цьому допоможе. У ній описані всі доступні методи і всі необхідні інструкції по кроках.

Поради знаючих кулінарів

  • Тартар – особливе блюдо, при бажанні їм можна пригостити і дитини. Тільки якщо він зовсім маленький, краще зробити домашній майонез або використовувати нежирну сметану. Соус вийде ніжним і корисним;
  • Яйця для страви необхідно брати виключно свіжі, це, власне, стосується всіх страв;
  • Огірки для тартару краще брати мариновані. Домашні огірки, які були закриті банки методом бродіння, додадуть соусу гіркуватий смак;
  • Якщо огірки домашнього приготування і вони великі за розміром, варто очистити їх від шкірки і насіння, а м'якоть відправити у тартар. Тоді тверда шкірка не буде заважати ніжному смаку страви;
  • У процесі приготування слід враховувати, що солити соус потрібно в кінці. Оливки, огірки або каперси можуть дати потрібну кількість солі;
  • Не варто різати всі інгредієнти занадто дрібно, соус припускає, що шматочки овочів повинні відчуватися в ньому;
  • В пластиковій посуді можна зберігати тартар не більше 2 днів, але якщо перекласти його в скляну банку і щільно закрити кришкою, то його можна вживати в їжу близько 4-5 днів.
Подавати тартар прийнято в спеціальній ємності для соусів. Є інший варіант — полити їм страву, якщо воно подається порційно.

Страви, які були придумані в різних країнах, широко поширені і в наших широтах. Не тільки кулінар вносить свою лепту в блюдо, особливості населення цілої держави можуть вплинути на смак страви.

Що, наприклад, російською, завадить додати в соус чорну або червону ікру? Це буде варіація на тему тартару, але з російським колоритом.

Наостанок пропонуємо вам відео-рецепт соусу тартар на сметанною основі. Приємного перегляду і, звичайно ж, апетиту!

Що ще почитати: