02 март 2019 1 072

Як приготувати кетчуп з помідорів на зиму «Пальчики оближеш»

Кетчуп є одним з найвідоміших соусів, який може гармонійно доповнити практично будь-гаряче блюдо, будь то макаронні вироби, м'ясо в різному вигляді або картоплю.

Однак, кетчупи, що продаються на вітринах супермаркетів, містять високу концентрацію хімічних добавок, приміром, консерванти, барвники та підсилювачі смаку.

Щоб не тримати занепокоєння за здоров'я близьких, досвідчені та початківці господині можуть спробувати приготувати кетчуп з помідорів на зиму в домашніх умовах, використовуючи тільки натуральні інгредієнти.

Особливо добре, якщо ведучий інгредієнт рецепта, томати, щорічно входить в дачний урожай. Приготувавши кетчуп з них, можна значно заощадити сімейний бюджет, бо соусу може вистачить на всю зимову пору.

Класичний рецепт «Пальчики оближеш» на зиму

Збираючись приготувати кетчуп з помідорів на зиму «Пальчики оближеш» самостійно, можна вивчити безліч різних оригінальних способів. Наприклад, рецепт пікантного, гострого, густого соусу з помідорів і т. д.

Однак, класичний рецепт кетчупу ніколи не перестане користуватися популярністю, адже його можна зробити дуже просто, а чудовий смак дає йому можливість носити назву «Пальчики оближеш».

Щоб зробити класичний домашній кетчуп з томатів, потрібно підготувати наступні інгредієнти:

  • Томати – 3 кг;
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт;
  • Сіль – 3 ч. л;
  • Цукровий пісок – 1,5 склянки;
  • Оцет столовий – 35 р.

Приготування кетчупу з помідорів «Пальчики оближеш» важливо почати з підготовки інгредієнтів. Овочі необхідно ретельно промити від бруду, особливо, якщо вони були взяті з грядок.

Цибуля очистити від лушпиння і порізати дрібними шматочками. З кожного помідора вилучити плодоніжку, нарізати шматочками, ідентичними цибулевим.

Потім потрібно висипати порізані цибулю і помідори в каструлю, залити водою так, щоб вона покривала овочі, і поставити ємність на невеликий вогонь.

Варити їх треба протягом 60 хвилин.

В результаті цибулю і помідори повинні як слід зм'якнути, утворюючи не зовсім однорідну кашку.

Щоб зробити кетчуп однорідним по масі, слід охолодити його і вилити в блендер. Подрібнювати суміш треба, включивши спочатку повільний режим, а потім поступово підвищуючи його. Це полегшить обладнанню завдання.

В отримане пюре додати цукровий пісок і сіль, а також ретельно перемішати його дерев'яною лопаткою.

Після збивання масу блендером знову треба поставити на вогонь для того, щоб вона знайшла необхідну для кетчупу густоту. Як тільки це відбудеться, слід залити в неї оцет і залишити соус варити ще 5-7 хвилин.

Залишається лише трохи остудити кетчуп і розлити його у підготовлені ємності.

Важливо, щоб вони були попередньо простерилізовані.

Гострий домашній кетчуп на зиму «Пальчики оближеш»

У той час як класичний кетчуп універсальний і буде до вподоби кожному, гострий соус є більш незвичайною добавкою до будь закуски. Особливо добре він поєднується з шашликами та іншими видами м'ясних страв.

До того ж, готуючи такий соус в домашніх умовах, господиня може варіювати гостроту додаються інгредієнтами, а значить, вміло догодить кожному гостю.

Для приготування гострого кетчупу на зиму потрібні такі компоненти:

  • Томати – ½ кг;
  • Цибуля ріпчаста – ½ кг;
  • Червоний болгарський перець – 1 кг;
  • Червоний стручковий (гострий) перець – 200 р;
  • Олія оливкова – 115 мл;
  • Оцет столовий (9%) – 25 мл;
  • Часник – 1 шт (головка);
  • Чорний перець (горошком) – 8 шт;
  • Сіль – 1 ч. л;
  • Цукровий пісок – 1 склянка.

Почати готувати гострий кетчуп з помідорів на зиму «Пальчики оближеш» необхідно з ретельного промивання овочів, а також очищення їх від зайвої зелені і плодоніжок. З цибулі і часнику треба зняти лушпиння.

Потім потрібно блендер або м'ясорубка, за допомогою яких потрібно подрібнити болгарський і гострий перець, не очищаючи їх від насіння, а також цибулю. Щоб знизити навантаження на обладнання, можна попередньо порізати овочі навпіл або четвертинкам.

У невелику каструлю слід насипати подрібнені овочі, залити водою так, щоб вона накривала їх, а потім поставити на невеликий вогонь. Варити протягом півгодини.

Чорний перець горошком треба покласти в середину фрагмента марлі, потім, з'єднавши кінці тканини, загорнути їх. Покласти в каструлю з овочами на дно. Подрібнити часник можна, використовуючи спеціальний інструмент, тертку або дрібний гострий ніж. Потім можна додати його до решти маси.

Додати в кашку цукровий пісок, сіль і столовий оцет, перемішати, застосовуючи дерев'яну лопатку. Продовжувати варити до тих пір, поки каша не знайде необхідну ступінь густоти, а потім зняти з вогню.

Готовий гострий соус «Пальчики оближеш» залишається розлити по стерилізованим ємкостей і заховати на кухонній полиці на зимові холоди.

Пропонуємо навчитися готувати ще один улюблений соус наших громадян — майонез. Так, він не відноситься до здорової їжі, але якщо ви не можете від нього відмовитися повністю, то хоча б можете самі його готувати. Рецепти натурального майонезу в домашніх умовах. Все ж корисніше магазинного.

А тут читайте про те, як консервувати огірки в томатному соку на зиму. Смачніше огірочків ви ще не їли!

Наступна стаття познайомить вас із декількома способами варіння ароматного варення з Вікторії на зиму. Повз такого ласощі не пройде жодна ласун!

Корисні поради

Початківці господині, які вирішили вперше випробувати рецепти приготування домашнього кетчупу на зиму, можуть скористатися наведеними нижче рекомендаціями:

  1. Зробити смачний кетчуп з томатів можна, використовуючи при готуванні тільки свіжі і червоні плоди. При покупці в магазині важливо уникати помідори з плямами і запалими ділянками;
  2. Неліниві господині можуть витягувати з томатів шкіру перед варінням, це примножить смакові якості кетчупу;
  3. Часниковий смак і аромат багатьох може відлякувати, тому варто поцікавитися у домашніх, як вони ставляться до часнику в кетчупі. У разі необхідності можна обійтися без нього;
  4. Отримати насичений відтінок соусу допоможе правильний вибір помідорів, потрібно вибирати тільки плоди тільки яскраво-червоного кольору;
  5. За бажанням соус можна доповнити деякими спеціями, наприклад, корицею, гвоздикою, порошком гірчиці або мускатним горіхом;
  6. Щоб кетчуп з помідорів довго не псувалася, потрібно розливати його виключно по стерилізованим формами.
При дотриманні кожного правила, куховарство господинь, без сумнівів, буде володіти гідною якістю і чудовим смаком.

Домашній кетчуп з помідорів «Пальчики оближеш» на зиму може стати кращим рецептом на кухні кожної господині:

  • Він дуже бюджетний для тих, хто вирощує томати на власних городах;
  • Процес приготування займає небагато часу;
  • Готовий соус може радувати своїм смаком протягом усіх зимових днів;
  • Саме домашній варіант приготування дуже корисний, тому що не містить високу концентрацію хімічних речовин і калорій.

Що ще почитати: