17 март 2019 1 051

Як варити варення з морошки

Варення з морошки не настільки часто зустрічається в зимових запаси у господинь, а даремно.

Ягоди неймовірно смачною і неймовірно корисною морошки, якщо судити за зовнішнім виглядом, чимось нагадують малину. Але схожість це виключно зовнішнє, так як ягоди відрізняються один від одного кольором, смаком і ароматом.

У цій статті пропонуємо розглянути рецепти смачного варення з морошки, але ми почнемо з опису корисних властивостей.

Морошка: чим корисна ягідка?

Морошка – виключно північна ягідка, що виростає в полярно-арктичному регіоні. Наприклад, ительмены (корінні жителі Камчатки), вважають жовті ягідки головним і основним джерелом вітамінів і мінералів.

До речі, знахарі в своїх обрядах використовують як самі ягоди, так і листя корисного чагарнику.

Для повної оцінки корисних якостей достатньо лише дізнатися хімічний склад морошки, який включає в себе: вітамін С, РР, Е, А, клітковину, аскорбінову кислоту, залізо, калій, кобальт, кальцій, фосфор, пектин і дубильні речовини.

Крім того, в жовтих ягідки присутні такі кислоти як саліцилова, лимонна і яблучна.

Саме наявність і користь вітаміну Е надає допомогу людям у відновленні порушеного кровообігу, полегшує перенести біль при опіках, відновлює зір, а також сприяє швидкій регенерації шкіри.

Між іншим, північні народи здавна лікували морошкою авітаміноз і захворювання цинга.

Ягоди також вважаються сильним антиоксидантом, які перешкоджають виникненню ракових захворювань. Крім цього, «Цар ягода» здатна вивести з організму холестерин.

З приводу соку можна сказати одне: він славиться настільки потужним антибактеріальну властивість, що їм обробляють ділянку шкіри, вражений коростяним кліщем.

Але більше всього неоціненний внесок приносить вживання ягід при захворюваннях пов'язаних з ожирінням. Вхідні до складу морошки біологічно активні речовини сприяють нормалізації обмінних процесів і швидкому усуненню набряків.

Неоціненну користь внесла ягода і для зовнішньої жіночої привабливості. Регулярне вживання безпосередньо впливає на стан шкіри, волосся, нігтів, а також сприяє омолодженню організму.

Загалом, як не крути, а ягоди морошки — дуже цінний і корисний продукт, тому переходимо до головної теми нашої розмови, про те, які ласощі, а саме варення, можна приготувати з цієї чудової і неймовірно смачної ягоди.

Варення з морошки: простий рецепт

Приготована за цим рецептом ласощі можна подавати на сніданок до млинців або вафель. Крім того, його можна використовувати в якості додаткового інгредієнта для інших солодких страв, так як варення з морошки відрізняється надзвичайним ароматом і дивовижною ніжністю.

Необхідні інгредієнти:

  • Ягоди морошки – 0.5 кг;
  • Цукрова пудра – 250 гр;
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.

Приготування ласощів з морошки:

  1. Розігріти духовку до 180С;
  2. Ягоди розкласти в 2 вогнетривкі форми для випічки пирогів і посипати цукровою пудрою;
  3. Поставити посуд в духовку на чверть години;
  4. Дістати з духовки і перемішати ягоди з розчиненим цукром;
  5. Отримане варення можна залишити остигати або перелити в стерилізовані банки;
  6. Закатати кришки і прибрати для повного остигання;
  7. Варення можна зберігати в холодильнику.

«П'ятихвилинка»

Процес приготування варення з морошки «П'ятихвилинка» дозволить не тільки заощадити час присутності на кухні, але і зберігає максимальну кількість корисних речовин ягід. А це дуже важливий момент, особливо, коли мова йде про морошка.

Необхідні інгредієнти:

  • Морошка – 1 кг;
  • Цукор – 1 кг;
  • Вода – 1,5 склянки.

Як варити варення з морошки «П'ятихвилинка»:

  1. Першим ділом перебрати ягідки, промити і відкинути на друшляк, щоб з них стекла вода;
  2. Далі займемося приготуванням сиропу. Для цього наливаємо в каструлю воду і ставимо на повільний вогонь. Поступово починаємо всипати цукор, не забуваючи помішувати;
  3. Після того, як цукор розчиниться, доводимо наш сироп до кипіння, а потім варимо його ще близько 6-7 хвилин;
  4. Сухі ягоди, з яких вже до цього часу стекла вода, пересипаємо в таз, де буде варитися наше майбутнє варення і заливаємо їх сиропом;
  5. Ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння, знімаємо через 5 хвилин. Обов'язково прибираємо, що утворилася пінку;
  6. Даємо масі повністю охолонути;
  7. Знову ставимо варення на вогонь, доводимо до кипіння, варимо ще 5 хвилин;
  8. Після цього акуратно видаляємо всі ягідки в окремий посуд і подрібнюємо за допомогою блендера до стану однорідності;
  9. Як тільки ягідна маса охолоне, перекладаємо її в сироп і в останній раз ставимо на вогонь для варіння;
  10. Через 5 хвилин розливаємо отримане варення з морошки по стерилізованим банкам, закочує їх, перевертаємо кришкою вниз, закутуємо пледом і залишаємо остигати.

Це варення не тільки смачне, але і корисне, особливо в зимовий період при ослабленому імунітеті.

Як зварити варення-желе з морошки

У більшості випадків у фруктовому варення знаходяться цілі і розрізані на шматочки плоди і ягоди. Але не всі фрукти мають таку велику кісточку, як у ягоди морошки. Багатьом таке варення доводиться не до душі.

Тому для таких людей кращим варіантом стане желе з ягід морошки. Рецепт передбачає приготування желе, тільки з використанням сиропу без додавання м'якоті.

Необхідні продукти:

  • Сік з ягід морошки – 4 склянки;
  • Цукор – 5,5 склянки;
  • Пектин – 1 пакетик.

Приготування желеподібного варення з морошки:

  1. Перебрати ягоди і промити. Потім обдати окропом для повної дезинфекції;
  2. За допомогою дрібного сита або марлі, віджати сік;
  3. Отриману рідину перелити в каструлю, довести до кипіння і всипати цукор;
  4. Після розчинення цукру додати пектин;
  5. Постійно помішуючи знову солодку масу довести до кипіння;
  6. Після початку сильного кипіння засічіть на таймері рівно 1 хвилину. За цей час на поверхні варення — желе буде утворюватися піна: ваше завдання постійно перемішувати і не дати ласощів витекти за межі каструлі;
  7. Рівно через хвилину зніміть масу з вогню і дайте їй настоятися;
  8. За цей час на поверхні варення утворюється пінка, які необхідно прибрати . До речі її можна не викидати, а перекласти в окремий посуд, а тому з'їсти намазати на хліб;
  9. Розлийте ласощі по стерилізованим банкам, але, не заповнюючи доверху і, загорніть (закрутіть) кришки.

Розливати желеподібне ласощі з ягід морошки необхідно дуже швидко, так як в ягодах міститься необхідна кількість пектину (природного), який сприяє швидкому застигання і твердінню маси.

Ще пару незвичайних рецептів в скарбничку господаркам

Перший

Способів приготування варення з цих жовтих ягідок чимало, але навряд чи ви знали, що існує рецепт, за яким можна готувати це ласощі з додаванням вина.

Необхідні інгредієнти:

  • Ягоди морошки – 1 кг;
  • Цукор – 1, 5 кг;
  • Біле сухе вино – 1 склянка;
  • Лимонний сік – 50 мл

Приготування варення з морошки з вином:

  1. Ягоди промити, збризнути соком лимона і прибрати на півгодини для настоянки;
  2. 300 гр. цукру розвести в білому вині і залити отриманою рідиною ягоду;
  3. Отриману масу поставити на середній вогонь і уварюють до готовності;
  4. З цукру, що залишився приготувати звичайний цукровий сироп;
  5. Ягоди морошки за допомогою шумівки розподілити по банкам і залити сиропом, звареним;
  6. Банки закатати і перевернути вниз кришками.

Представляємо вашій увазі ще один цікавий варіант приготування — з кедровими горішками — дивіться відео:

Другий

Також ласощі з «Цар ягоди» можна приготувати в мультиварочном апараті.

Необхідні продукти:

  • Морошка – 1 кг;
  • Цукровий пісок – 1кг.

Покрокове приготування варення з морошки в мультиварці:

  1. Промити і перебрати ягоди;
  2. Відкинути на сито або друшляк, щоб дати рідини стекти;
  3. Сухі ягідки перекласти в чашу і подрібнити до пюреообразного стану за допомогою блендера;
  4. Пюре перекласти в чашу кухонного апарату, засипати цукром;
  5. Перемішати і залишити в такому вигляді на півгодини;
  6. Через 30 хвилин, встановлюємо на мультиварці режим «Гасіння», таймер – 1 година;
  7. Варення варити при відкритій кришці, не забуваючи періодично помішувати і знімати пінку;
  8. Готове ласощі з морошки розлити по стерилізованим банкам.
Читайте також як зварити компот з черешні. Слідуйте нашим покроковим рецептами і у вас будуть чудові запаси на зиму.

А ви варили коли-небудь варення з ківі? Ні? Ну тоді спробуйте це зробити! Рецепти тут. Такого смачного десерту ви ще ніколи не їли!

А тут ми розмістили різноманітні рецепти приготування салатів з квасолею на зиму.

Корисні поради

У кожної господині свої секрети приготування варення з морошки і ось деякі з них:

  • Зберігати закатані банки варення можна в холодильнику;
  • Можна полити варенням вершкове морозиво. У підсумку ви отримаєте незвичайний за смаком десерт;
  • Також морошку можна використовувати не з солодкими стравами. Наприклад, у країнах Скандинавії її вживають з смаженим сиром і сметаною;
  • Цікавим за смаком десертом стане додавання ласощі в італійську панакотту;
  • При приготуванні варення можна також додати подрібнені кедрові горіхи або фісташки;
  • Варення-желе іноді стає основою напоїв. Досить змішати 200 мл (гранований стакан) газованої води 1-2 ч. л. ласощі і ви отримаєте дуже смачний і освіжаючий напій.
Незважаючи на безліч корисних властивостей, ягоди морошки протипоказані до вживання при алергії, виразці шлунка і гастриті з підвищеною кислотністю.

Ось ви і дізналися, як варити приголомшливе варення з морошки. Дотримуйтесь рецептами цієї статті, і у вас вийде дуже смачне ласощі! Всім удачі!

Наостанок пізнавальне відео:

Що ще почитати: