Як варити варення з морошки
Варення з морошки не настільки часто зустрічається в зимових запаси у господинь, а даремно.
Ягоди неймовірно смачною і неймовірно корисною морошки, якщо судити за зовнішнім виглядом, чимось нагадують малину. Але схожість це виключно зовнішнє, так як ягоди відрізняються один від одного кольором, смаком і ароматом.
У цій статті пропонуємо розглянути рецепти смачного варення з морошки, але ми почнемо з опису корисних властивостей.
Морошка: чим корисна ягідка?
Морошка – виключно північна ягідка, що виростає в полярно-арктичному регіоні. Наприклад, ительмены (корінні жителі Камчатки), вважають жовті ягідки головним і основним джерелом вітамінів і мінералів.
До речі, знахарі в своїх обрядах використовують як самі ягоди, так і листя корисного чагарнику.
Для повної оцінки корисних якостей достатньо лише дізнатися хімічний склад морошки, який включає в себе: вітамін С, РР, Е, А, клітковину, аскорбінову кислоту, залізо, калій, кобальт, кальцій, фосфор, пектин і дубильні речовини.
Крім того, в жовтих ягідки присутні такі кислоти як саліцилова, лимонна і яблучна.
Саме наявність і користь вітаміну Е надає допомогу людям у відновленні порушеного кровообігу, полегшує перенести біль при опіках, відновлює зір, а також сприяє швидкій регенерації шкіри.
Між іншим, північні народи здавна лікували морошкою авітаміноз і захворювання цинга.
Ягоди також вважаються сильним антиоксидантом, які перешкоджають виникненню ракових захворювань. Крім цього, «Цар ягода» здатна вивести з організму холестерин.
З приводу соку можна сказати одне: він славиться настільки потужним антибактеріальну властивість, що їм обробляють ділянку шкіри, вражений коростяним кліщем.
Але більше всього неоціненний внесок приносить вживання ягід при захворюваннях пов'язаних з ожирінням. Вхідні до складу морошки біологічно активні речовини сприяють нормалізації обмінних процесів і швидкому усуненню набряків.
Загалом, як не крути, а ягоди морошки — дуже цінний і корисний продукт, тому переходимо до головної теми нашої розмови, про те, які ласощі, а саме варення, можна приготувати з цієї чудової і неймовірно смачної ягоди.
Варення з морошки: простий рецепт
Приготована за цим рецептом ласощі можна подавати на сніданок до млинців або вафель. Крім того, його можна використовувати в якості додаткового інгредієнта для інших солодких страв, так як варення з морошки відрізняється надзвичайним ароматом і дивовижною ніжністю.
Необхідні інгредієнти:
- Ягоди морошки – 0.5 кг;
- Цукрова пудра – 250 гр;
- Лимонна кислота – 1 ч. л.
Приготування ласощів з морошки:
- Розігріти духовку до 180С;
- Ягоди розкласти в 2 вогнетривкі форми для випічки пирогів і посипати цукровою пудрою;
- Поставити посуд в духовку на чверть години;
- Дістати з духовки і перемішати ягоди з розчиненим цукром;
- Отримане варення можна залишити остигати або перелити в стерилізовані банки;
- Закатати кришки і прибрати для повного остигання;
- Варення можна зберігати в холодильнику.
«П'ятихвилинка»
Процес приготування варення з морошки «П'ятихвилинка» дозволить не тільки заощадити час присутності на кухні, але і зберігає максимальну кількість корисних речовин ягід. А це дуже важливий момент, особливо, коли мова йде про морошка.
Необхідні інгредієнти:
- Морошка – 1 кг;
- Цукор – 1 кг;
- Вода – 1,5 склянки.
Як варити варення з морошки «П'ятихвилинка»:
- Першим ділом перебрати ягідки, промити і відкинути на друшляк, щоб з них стекла вода;
- Далі займемося приготуванням сиропу. Для цього наливаємо в каструлю воду і ставимо на повільний вогонь. Поступово починаємо всипати цукор, не забуваючи помішувати;
- Після того, як цукор розчиниться, доводимо наш сироп до кипіння, а потім варимо його ще близько 6-7 хвилин;
- Сухі ягоди, з яких вже до цього часу стекла вода, пересипаємо в таз, де буде варитися наше майбутнє варення і заливаємо їх сиропом;
- Ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння, знімаємо через 5 хвилин. Обов'язково прибираємо, що утворилася пінку;
- Даємо масі повністю охолонути;
- Знову ставимо варення на вогонь, доводимо до кипіння, варимо ще 5 хвилин;
- Після цього акуратно видаляємо всі ягідки в окремий посуд і подрібнюємо за допомогою блендера до стану однорідності;
- Як тільки ягідна маса охолоне, перекладаємо її в сироп і в останній раз ставимо на вогонь для варіння;
- Через 5 хвилин розливаємо отримане варення з морошки по стерилізованим банкам, закочує їх, перевертаємо кришкою вниз, закутуємо пледом і залишаємо остигати.
Це варення не тільки смачне, але і корисне, особливо в зимовий період при ослабленому імунітеті.
Як зварити варення-желе з морошки
У більшості випадків у фруктовому варення знаходяться цілі і розрізані на шматочки плоди і ягоди. Але не всі фрукти мають таку велику кісточку, як у ягоди морошки. Багатьом таке варення доводиться не до душі.
Тому для таких людей кращим варіантом стане желе з ягід морошки. Рецепт передбачає приготування желе, тільки з використанням сиропу без додавання м'якоті.
Необхідні продукти:
- Сік з ягід морошки – 4 склянки;
- Цукор – 5,5 склянки;
- Пектин – 1 пакетик.
Приготування желеподібного варення з морошки:
- Перебрати ягоди і промити. Потім обдати окропом для повної дезинфекції;
- За допомогою дрібного сита або марлі, віджати сік;
- Отриману рідину перелити в каструлю, довести до кипіння і всипати цукор;
- Після розчинення цукру додати пектин;
- Постійно помішуючи знову солодку масу довести до кипіння;
- Після початку сильного кипіння засічіть на таймері рівно 1 хвилину. За цей час на поверхні варення — желе буде утворюватися піна: ваше завдання постійно перемішувати і не дати ласощів витекти за межі каструлі;
- Рівно через хвилину зніміть масу з вогню і дайте їй настоятися;
- За цей час на поверхні варення утворюється пінка, які необхідно прибрати . До речі її можна не викидати, а перекласти в окремий посуд, а тому з'їсти намазати на хліб;
- Розлийте ласощі по стерилізованим банкам, але, не заповнюючи доверху і, загорніть (закрутіть) кришки.
Розливати желеподібне ласощі з ягід морошки необхідно дуже швидко, так як в ягодах міститься необхідна кількість пектину (природного), який сприяє швидкому застигання і твердінню маси.
Ще пару незвичайних рецептів в скарбничку господаркам
Перший
Способів приготування варення з цих жовтих ягідок чимало, але навряд чи ви знали, що існує рецепт, за яким можна готувати це ласощі з додаванням вина.
Необхідні інгредієнти:
- Ягоди морошки – 1 кг;
- Цукор – 1, 5 кг;
- Біле сухе вино – 1 склянка;
- Лимонний сік – 50 мл
Приготування варення з морошки з вином:
- Ягоди промити, збризнути соком лимона і прибрати на півгодини для настоянки;
- 300 гр. цукру розвести в білому вині і залити отриманою рідиною ягоду;
- Отриману масу поставити на середній вогонь і уварюють до готовності;
- З цукру, що залишився приготувати звичайний цукровий сироп;
- Ягоди морошки за допомогою шумівки розподілити по банкам і залити сиропом, звареним;
- Банки закатати і перевернути вниз кришками.
Представляємо вашій увазі ще один цікавий варіант приготування — з кедровими горішками — дивіться відео:
Другий
Також ласощі з «Цар ягоди» можна приготувати в мультиварочном апараті.
Необхідні продукти:
- Морошка – 1 кг;
- Цукровий пісок – 1кг.
Покрокове приготування варення з морошки в мультиварці:
- Промити і перебрати ягоди;
- Відкинути на сито або друшляк, щоб дати рідини стекти;
- Сухі ягідки перекласти в чашу і подрібнити до пюреообразного стану за допомогою блендера;
- Пюре перекласти в чашу кухонного апарату, засипати цукром;
- Перемішати і залишити в такому вигляді на півгодини;
- Через 30 хвилин, встановлюємо на мультиварці режим «Гасіння», таймер – 1 година;
- Варення варити при відкритій кришці, не забуваючи періодично помішувати і знімати пінку;
- Готове ласощі з морошки розлити по стерилізованим банкам.
А ви варили коли-небудь варення з ківі? Ні? Ну тоді спробуйте це зробити! Рецепти тут. Такого смачного десерту ви ще ніколи не їли!
А тут ми розмістили різноманітні рецепти приготування салатів з квасолею на зиму.
Корисні поради
У кожної господині свої секрети приготування варення з морошки і ось деякі з них:
- Зберігати закатані банки варення можна в холодильнику;
- Можна полити варенням вершкове морозиво. У підсумку ви отримаєте незвичайний за смаком десерт;
- Також морошку можна використовувати не з солодкими стравами. Наприклад, у країнах Скандинавії її вживають з смаженим сиром і сметаною;
- Цікавим за смаком десертом стане додавання ласощі в італійську панакотту;
- При приготуванні варення можна також додати подрібнені кедрові горіхи або фісташки;
- Варення-желе іноді стає основою напоїв. Досить змішати 200 мл (гранований стакан) газованої води 1-2 ч. л. ласощі і ви отримаєте дуже смачний і освіжаючий напій.
Ось ви і дізналися, як варити приголомшливе варення з морошки. Дотримуйтесь рецептами цієї статті, і у вас вийде дуже смачне ласощі! Всім удачі!
Наостанок пізнавальне відео: