02 март 2019 1 900

Як зварити яйце некруто: вірні методи

Яйця — звичний продукт, який є в кожному холодильнику.

Це і ситне блюдо на сніданок, і смачна випічка, і важливий інгредієнт салатів, та хіба мало способів їх використання.

А що ми знаємо про це джерело білка і всі вміють готувати його правильно?

Цікаві факти про курячих яйцях

Яйце поживне і ситне, воно має безліч достоїнств і використовується в кулінарії повсюдно.

Рідко який продукт можна готувати настільки різноманітно — варити, смажити, додавати в тісто, салати, начинки.

І начебто все про нього відомо, але...

Насправді, далеко не всі знають, що яйця «дихають», маючи на поверхні безліч пір, через них вони можуть вбирати сторонні запахи.

А значить, зберігати їх краще окремо від інших продуктів, наприклад, в контейнері з картону.

Якщо когось цікавить питання: «Чим відрізняються білі й руді яйця?», то ця тема не варта і виїденого яйця, так як все дуже просто. Кури зі світлим оперенням несуться білими яйцями, з темним, відповідно — рудим.

А як хвороба «овофобия» може бути пов'язана з ними? Ні, це не алергія і не харчова нестерпність. Це боязнь яєць, да-да, і таке буває!

Християни всього світу відзначають Великдень і їх святкові столи прикрашають курячі яйця.

А от у Китаї, де вони ні багато ні мало є символом життя, фарбують їх, коли на світ з'являється дитина. За китайським повір'ям, червоне яйце принесе новонародженому удачу.

Одного разу вони виявилися вісниками другого пришестя Христа. А сталося це на початку XIX століття в Англії, коли в одному містечку курка почала нестися яйцями з написаними на них пророцтвами.

Інтрига була розкрита автором писань виявилася господиня курей, що завдавала слова на шкаралупу і помещавшая послання назад в яйцепровід.

Якщо говорити про курах, то ці птахи (хоча багато хто вважає, що курка — не птах, але ж...), хоч і не відрізняються великим розумом, але дуже і дуже працьовиті.

Середньостатистична несучка несе близько трьох сотень яєць в рік, тобто практично щодня, і найчастіше справляється з цим завданням без участі півня.

А ось з-за мізерного інтелекту обдурити її не складе праці.

Якщо шляхом висвітлення подовжити добу до 28 годин, то вона виконувати свої трудові обов'язки буде частіше. Це ж може статися, якщо птах пережила стрес.

Зі страху курка геть забуває, мчала вона сьогодні чи ні. У такому випадку вона робить це вдруге.

Як правильно зварити яйце некруто?

Яйця можна вживати в сирому вигляді (багато поважають напій гоголь-моголь) або у вареному. Але є і проміжний варіант — некруто, коли білок ніжно обволікає янтарно-тягучий жовток... ммм.

Звичайно, варто сказати пару слів про те, як правильно вибирати цей продукт? Адже, як не вари зіпсоване яйце, смачним воно не стане.

Насамперед, варто звертати увагу на зовнішній вигляд оболонки, вона повинна бути чистою і цілою. Якщо на маркуванні стоїть літера «Д», то значить перед нами дієтичний продукт і його використання скорочується до одного тижня від виготовлення. Буква «С» говорить, що це продукція їдальня, її термін придатності обмежений 25 днями.

Тепер про те, як при варінні домогтися потрібного зовнішнього вигляду і смаку. Існують два способи того, як зварити яйце некруто: починати варіння в холодній воді або гарячою.

Який би спосіб приготування не був обраний, обов'язково кожне яйце необхідно помити під проточною водою з милом. Це все лише здоров'я заради.

В холодній воді

  • У ємність (каструлю, ківш) набирається холодна вода;
  • Акуратно, по одному, у неї опускаються яйця;
  • Потім ставиться все це на плиту і включається вогонь;
  • Після закипання засікається час (3 хвилини) і згасає вогонь до середнього показника. Бурхливе кипіння в цій справі ні до чого;
  • Як вийшов час, знімаємо ємність з плити і виловлюємо яйця по одному;
  • Для більш швидкого охолодження і легкого очищення краще помістити під холодну проточну воду.

Ось як виглядають всі ці етапи варіння:

В гарячій воді

  • У невеликій каструлі кип'ятиться вода;
  • Після закипання в неї відразу поміщаються яйця (зручніше опускати їх за допомогою ложки). Одна з умов — вода повинна покривати кожне мінімум на 1 см;
  • У киплячій воді їм достатньо поваритися 1 хвилину (краще скористатися таймером);
  • Потім їх слід зняти з плити, накрити щільно кришкою і залишити на 6 хвилин;
  • Після яйця можна помістити для охолодження під холодну воду.

Варимо некруто у різних гаджетах

Крім традиційної приготування на плиті, сучасні господині освоїли безліч кухонних пристосувань і агрегатів. Тепер і яйця можна варити не вдаючись до її використання.

Ступеня готовності яєць по часу.

В пароварці

Цей спосіб дасть фору будь-якому іншому, так як готування на пару вважається найгуманнішою для збереження корисних речовин.

Найчастіший питання господинь, які вирішили використовувати пароварку: «Скільки часу потрібно, щоб зварити яйце некруто таким чином?». Давайте розберемося:

  • У пароварку заливається холодна вода;
  • Ретельно промиті курячі яйця кладуться в чашу, встановлену в пароварку;
  • Кришка щільно закривається і таймер встановлюється на 8-10 хвилин;
  • Таймер пролунав, значить яйця краще відразу помістити для охолодження під холодну воду, інакше вони ще деякий час будуть варитися.

Пропонуємо вивчити процес варіння яєчок в пароварці в черговому відео:

В мультиварці

У багатьох на кухні з'явився універсальний прилад — мультиварка, що значно полегшило процес готування. В ній можна готувати і яйця всмятку. Алгоритм дій простий:

  • Чаша наповнюється водою, причому неважливо, холодної або гарячої. Якщо потрібно отримати результат швидше, то варто вибрати останній варіант. Але, таймер включиться лише після того, як вода досягне певної температури і почне кипіти;
  • Яєчка обробляються миючим засобом, придатним для харчових продуктів і ретельно споласкиваются;
  • Їх слід скласти у спеціальну ємність, яка призначена для готування на пару в мультиварці;
  • Потім вона встановлюється поверх чаші з водою в кухонний гаджет, тобто виконуються ті ж дії, що і для приготування на пару інших продуктів;
  • З меню вибирається програма «Приготування на пару», час для варіння всмятку — 5 хвилин;
  • Таймер пролунав, а значить корисні яєчка некруто готові і варто їх відразу опустити в холодну воду.

В мікрохвильовці

Ще одне пристосування — мікрохвильова піч. Але придатна вона для приготування яєць некруто? Немає, немає і немає, яйця в шкаралупі готувати в цьому гаджеті не рекомендують, так як високий ризик вибуху.

А хочете дізнатися, як зварити їх жовтком назовні? Ну ось, будь ласка, дивіться і запам'ятовуйте! Буде чим здивувати рідних!

Технологія приготування: яйця в мішечок, пашот

Насправді, існує стільки способів використання та приготування яєць, що перерахувати неможливо, до того ж, з'являються все нові і нові рецепти.

Але є базові варіанти, оволодівши якими можна значно урізноманітнити своє меню.

Круто в холодній воді

  • Помити яйця і скласти в ємність з холодною водою, так, щоб вона покривала їх повністю;
  • На сильному вогні довести до кипіння і переключити режим на середній;
  • 8-9 хвилин вистачить, щоб білок був міцним, а жовток міцним, але не жорстким;
  • Потім витягнути продукт з окропу під холодну воду.

Круто в гарячій воді

  • Ємність з водою поставити на плиту, вибравши середній вогонь;
  • Після закипання акуратно треба по одному помістити яйця в окріп;
  • Через хвилину після варіння, плиту можна відключити, а ємність закрити щільною кришкою;
  • Через 15 хвилин стояння на вимкненій плиті вони будуть зварені круто;
  • Охолоджувати звичним способом, за допомогою холодної води.

Пашот

Є кілька способів приготування яєць без шкаралупи, пашот вважається найпростішим. Потрібно яйце, оцет і вода:

  • Розбити шкаралупу і процідити вміст через сито;
  • Поставити кип'ятитися воду;
  • У киплячу воду додати дві-три краплі столового оцту;
  • Режим зменшити до мінімального і влити яйце;
  • 3-4 хвилин варіння буде цілком достатньо, щоб страва вийшла смачною і одночасно корисною.

Звичайно, таке приготування краще побачити, тому представляємо відео:

В мішечок

Якщо готувати таким чином, то білок обволікає ніжний, в середині трохи тягучий жовток, при цьому сам залишається м'яким.

  • У киплячу воду опускаються яйця;
  • Вогонь згасає і вариться 5 хвилин;
  • Після того, як все готово, їх можна помістити під холодну воду, попередньо злив гарячу.

Як варити яйця перепелині

З курячими яйцями начебто розібралися, а от як готувати перепелині? Так, власне так само, тільки роблячи знижку на їх розмір. А значить, потрібно зменшувати час приготування.

  • Промити їх у воді з милом, добре обполоснути;
  • Опустити за допомогою ложки в киплячу воду, збавивши вогонь (так, шкаралупа у них більш крихка, тому ризик потріскування вище);
  • Скільки варити? А від 2,5 до 6 хвилин, цього цілком вистачить.

Через 2,5 хвилини вони вийдуть некруто, через 3,5 — в мішечок, 5 хвилин достатньо до стану крутого. Холонуть вони як і курячі, найкраще — під проточною холодною водою.

Якщо ви чекаєте гостей, то в якості закуски можна приготувати по-швидкому бутерброди, маючи в наявності варені яйця і солону рибку, наприклад, сьомгу. Засолите її заздалегідь, щоб у потрібний момент просто дістати з холодильника. Як солити сьомгу: найкращі способи. Закуска вийде дуже яскравою!

У цій статті наші кулінари порадують вас новими рецептами. На цей раз — салатами з кальмарів з огірком і яйцем. Приємної трапези!

Дізнайтеся прямо тут і зараз, скільки білка міститься в одному курячому яйці. Ця інформація дуже важлива!

Корисні поради

Звичайно, маючи деякі навички, готування яєць не буде чимось недосяжним, але краще мати пару козирів у кишені, щоб отримати те, що очікується:

  1. Найкраще варити яєчка, що мають кімнатну температуру;
  2. Часто вони в процесі варіння лопаються і щоб цього уникнути, можна пристосувати над каструлею сито і помістити їх туди;
  3. Ще можна підсолювати воду, що допоможе уникнути розтріскування шкаралупи і витікання вмісту;
  4. Яйця, які варилися довше 20 хвилин краще не вживати в їжу, так як їх засвоюваність організмом повністю втрачається;
  5. Якщо очищення шкаралупи викликає труднощі, то можна її злегка сколоти і помістити в холодну воду, вода проникне всередину і чистити буде набагато простіше;
  6. Навіть якщо час підтискає, краще варити на середньому режимі без інтенсивного кипіння;
  7. Самим корисним приготуванням вважається варіння на пару;
  8. Не варто використовувати ємність великого діаметра, так як шкаралупа може потріскатися.
Яйця застосовують в якості джерела тваринного білка спортсмени, ними збагачують дитячий раціон, навіть існують дієти з їх додаванням.

Так чому б не урізноманітнити своє меню, тим більше готувати продукт можна на свій смак!

На «десертик» ми хочемо з вами поділитися цікавим відео-радою.

Отже, якщо вам хочеться додати яйцю іншу форму, наприклад, серця, то дивіться нижче, як це можна зробити:

Що ще почитати: