Як зварити яйця в мікрохвильовій: теорія і практика
Яйця – продукт цінний і корисний. З них можна приготувати страви на сніданок, обід і вечерю.
А ще це прекрасний перекус в дорозі або на пікніку за умови зберігання при відповідній температурі.
Готувати їх легко, от тільки сучасна техніка, така як мікрохвильова піч, здавалося б, зовсім для цього не підходить.
А може все-таки ризикнути?
Яйця в мікрохвильовій: чому б і ні
Яйця – крихкий продукт, один необережний рух або легкий удар і все, нутрощі випливають з шкаралупи і треба їх швидше ловити, щоб пізніше приготувати омлет.
Можна зварити яйце в мікрохвильовці? На це питання відповідь можна дати такий: звичайно так, якщо запастися терпінням, ганчіркою для прибирання і захисним костюмом у разі їх вибуху.
Добре, якщо мікрохвильовка просто відключиться, а адже вона може і вдарити струмом, дверцята може відкритися, скло тріснути. Проводити такі експерименти краще не треба.
Якщо прям хочеться і хочеться варених яєць на сніданок, а звичайна плита не працює, тобто варіант позбавити продукт від шкаралупи і зварити його в мікрохвильовці. Цей спосіб безпечніше і точно подіє.
Обережно, НВЧ-піч!
Кулінарам, які хочуть випробувати техніку і полоскотати собі нерви, зваривши яйце в НВЧ-печі, потрібно знати деякі секрети:
- Посуд для експерименту – виключно підходить для мікрохвильової печі. В іншому випадку є ризик того, що тарілка розлетиться на дрібні шматочки, розбивши скло і поранивши кулінара;
- Якщо вже виникла необхідність, то краще варити нехолодну яєчко. Діставши його відразу з холоду, можна протягом 5 секунд побачити вибух;
- Не можна використовувати фольгу, вона відображає СВЧ-промені і виводить з ладу техніку. Фольга в мікрохвильовці – вірний спосіб побачити блискавку у себе вдома;
- Встановивши таймер на потрібний час, не можна заглядати в піч, продукт може вибухнути, вибивши скло і людина отримає опіки або інші травми.
Далі ми опишемо, як зварити яйця в мікрохвильовій печі, якщо ви твердо вирішили спробувати втілити в життя цей небезпечний експеримент.
Перевірені способи варіння
Отже, зварити яйця у шкаралупі в мікрохвильовій печі все-таки можна, якщо діяти вкрай обережно. Для вареного круто страви знадобиться:
- Миска керамічна (можна кухоль);
- 1 сире яйце;
- Щіпка солі;
- 300-400 гр води;
- Булавка, цвях або голка.
Яєчко помити, тільки що закипілу воду налити в миску і обов'язково посолити. Голкою, шпилькою або цвяхом акуратно проткнути шкаралупу досить глибоко, щоб і плівочка під нею теж тріснула.
Покласти яйце акуратно і повільно (щоб не тріснуло від окропу) у воду тією стороною, на якій немає проколу, намагаючись, щоб воно не перекинулося і білок з жовтком не витік. Включити таймер печі на 6 хвилин при низької або середньої потужності.
Коли час вийде, вийде зварений круто продукт, який необхідно помістити в крижану воду. Так шкаралупа буде краще відходити від білка.
Некруто приготувати теж можна яєчко в мікрохвильовці, це зробити простіше, ніж варити круто. Необхідні продукти і посуд на 1 порцію:
- Глибока миска;
- 1 сире мите яйце;
- Щіпка солі;
- 400 гр води.
Налити гарячу підсолену воду в миску, обережно занурити в неї яєчко. Поставити в мікрохвильовку. Час приготування – 3 хвилини при потужності 400 Вт.
Коли закінчиться час, поставити його під холодну воду. Продукт некруто готовий.
Методом проб і помилок кулінар знайде оптимальне кількість хвилин і ватт, при яких страва буде виходити так, як потрібно.
Ще один надійний спосіб варіння яєць дивіться у відео:
Варене без шкаралупи яйце в мікрохвильовці – це реально
Щоб отримати корисний сніданок з яєць, приготований за допомогою НВЧ-печі , потрібно знати відмінний спосіб, як їх зварити без шкаралупи.
Для страви без шкаралупи знадобиться:
- Глибока тарілка;
- 0,5 ч. л. вершкового масла;
- 1 яйце;
- Харчова плівка.
Тарілку змастити маслом, розбити туди яйце акуратно, щоб жовток не змішався з білком. Накрити плівкою посуд так, щоб вона не торкалась до продукту.
Виставити потужність 400 Вт на 2 хвилини. Кожні 20 секунд рекомендується зупиняти час і перевіряти ступінь готовності страви, але дбайливо, щоб не обпекти пальці.
Готову страву дістати і дати йому постояти хвилину–дві.
Цей спосіб досить надійний, щоб не вийшов вибух продукту, але є спеціальні пристосування, які точно допоможуть приготувати яйце без шкаралупи. Для цього використовуються спеціальні контейнери для запікання яєць.
На 1 порцію продукту без шкаралупи знадобиться:
- Контейнер для запікання яєць;
- 1 сире яйце;
- 13 ч. л. вершкового масла;
- Сіль на кінчику ножа.
Вбити продукт в контейнер, присолив його. Помістити контейнер в піч і виставити 4 хвилини при низькій потужності.
На готове блюдо покласти масло і можна подавати до столу.
Спеціальна форма для запікання яєць допоможе акуратно дістати страву з печі, не отримавши опіку.
Про те, як приготувати пишний омлет в духовці, читайте тут. Відмінний рецепт для любителів страв із яєць курячих.
Шукаєте дієвий спосіб схуднення? Білкова дієта — то, що потрібно! У цій статті ви можете дізнатися про неї все.
Вишуканий сніданок в помідорі
Зварити яйце в мікрохвильовці можна в помідорі, баклажані, перці або шинку. Така оригінальна подача здивує домочадців. На 1 персону потрібно:
- 1 стиглий чистий помідор;
- 1 сире яйце;
- Сіль — за смаком;
- Гілочка петрушки для прикраси.
Зрізати верхівку помідора і ложкою вийняти м'якоть.
Вбити в нього білок з жовтком і присолити.
Помістити тарілку зі стравою в СВЧ-піч і виставити час 4 хвилини при 450 Вт. Готову страву прикрасити гілочкою петрушки.
Варене яйце на сніданок – їжа чемпіонів, а ще людей, що стежать за фігурою, здоров'ям і просто люблять цей продукт. Його корисність неймовірна, а смак тонкий і ніжний.
Зварити яйце в мікрохвильовці – справа непроста, але можливе. Досить дотримуватися заходів безпеки, знати секрети і зайвий раз не експериментувати.
Представляємо вам ще способи приготування яєць в НВЧ-печі, скуштувавши які, ви зможете швидко і без проблем готувати різні страви на сніданок або перекус: