05 июнь 2019 4 446

Як правильно зварити яйця, щоб шкаралупа не тріснула

Найбільш часто використовуються в кулінарії яйця – це ті, що були відварені круто. Однак навіть самі досвідчені любителі кулінарії не можуть зварити їх правильно. Найбільш часто подстерегаемая невдача, безсумнівно, протікання труб в процесі варіння шкаралупа.

З-за цього білок поступово витікає, а сам продукт виходить цілком зіпсованим. До того ж, яйця з тріснутою шкаралупою відразу ж втрачають весь свій естетичний вигляд.

Звичайно, якщо ви хочете використовувати їх в салаті, коли весь продукт просто подрібнюється, це одна справа. Але якщо воно необхідно для фарширування або навіть в якості прикраси на свято Пасхи, то зовнішній вигляд буде мати кінцеве значення.

У даній статті мова піде про те, як же можна уникнути подібного казусу і зварити цей продукт так, щоб шкаралупа була ідеальною, але при цьому при необхідності легко счищалась.

Як варити яйця, щоб вони не тріснули

Перед тим, як почати варити потрібно знати, що ж впливає на те, що поступово в процесі варіння у шкаралупі виходять тріщини. Найбільш часто згадуваними причинами появи тріщин є:

  1. Неправильна транспортування сировини, під час якої з'являються настільки дрібні мікротріщини, що неозброєним оком їх помітити неможливо. Коли яйця потрапляють у киплячу воду, то такі мікротріщини починають сильно розширюватися. Втім, таку проблему можна вирішити досить просто: перед варінням воду обов'язково слід посолити і додати невелику кількість оцту. Все це запобігає витікання білка і не дасть тріщин стати більш явними;
  2. Занадто велика різниця в температурах між яйцем і водою. З-за такого перепаду продукт просто лопне. Однак така різниця повинна бути дуже помітною – приміром, у киплячу воду кладуть яйця, які деякий час зберігалися в холодильнику. Уникнути цієї проблеми досить просто. Просто помістіть охолоджений продукт в теплу воду або протримаєте його при кімнатній температурі протягом пари годин. Починати варити яйця переважно у ледь теплій воді, щедро підсоленій. Увімкніть сильний вогонь, але як тільки вода закипить, відразу ж вимкніть плиту на низьку температуру. Через сім хвилин ви отримаєте прекрасне яйце круто;
  3. Товщина шкаралупи є одним з найбільш важливих факторів. Завжди купуйте якісне яйце, адже якщо несучка неправильно харчувалася, то крім дуже тонкої шкаралупи воно буде мати малу кількість корисних речовин в своєму складі.

Скільки часу потрібно

Рідко можна знайти людину, який би не любив яйця. Даний продукт у різних своїх варіантах подається на сніданок у більшості країн світу. Наповнені великою кількістю мінералів і корисних речовин, вони прекрасно поєднуються з великою кількістю інших інгредієнтів.

На даний момент існує 3 способу варіння:

  • круто;
  • в мішечок;
  • некруто.

Кожен з цих варіантів має різне час приготування залежно від смакового переваги. Приміром, щоб отримати некруто, тобто зберегти жовток напіврідким потрібно виконати наступні дії.

  1. Покладіть продукт в каструлю і залийте його холодною водою. Найбільш оптимальною буде вода кімнатної температури або злегка тепла;
  2. Увімкніть комфорки на саму максимальну температуру і дочекайтеся моменту, коли вода закипить. Після цього можна збавити вогонь до мінімуму;
  3. Якщо ви хочете, щоб жовток залишився повністю рідким, а білок повністю зварився, то вам знадобиться близько 4 хвилин. Для створення напіврідкого жовтки – 3.

Однак найбільш часто потрібно зварити яйце саме круто. Саме такі використовуються для додавання в салати, супи і для закусок.

Для варіння подібного страви потрібно спочатку дочекатися закипання води і лише після цього слід зменшити вогонь. Варіть продукт протягом приблизно 7 хвилин. Будьте обережні і не переваріть страву, адже тоді жовток по консистенції почне нагадувати гуму.

Яйця в мішечок зазвичай бажане блюдо гурманів. Його безперечна особливість в тому, що при напіврідкому жовтку білок в процесі варіння повинен стати абсолютно твердим. На їх приготування вам знадобиться всього близько 5 хвилин.

Читайте як приготувати смачний пісний пиріг в мультиварці з різноманітними начинками.

Читайте як приготувати смачні курячі котлети з кабачком — ми пропонуємо вам кілька неймовірних страв.

Візьміть на замітку рецепт сирного кексу з яблуками.

Як зварити яйця на Великдень

Саме під час Великодня варені яйця повинні мати естетичний зовнішній вигляд, адже цей продукт є одним з уособлень свята. Щоб отримати гарне блюдо, рівномірно пофарбована в натуральному або штучному барвнику, потрібно докласти деякі зусилля.

Для того щоб зварити прекрасні яйця, які не тріскаються, в цибулинні, потрібно виконати наступні дії:

  1. Приготувати цибульне лушпиння, тобто зняти її з цибулин і промити. Після цього складіть її в каструлю і налийте води. Для того щоб вийшов розчин барвника варіть лушпиння на малому вогні близько години, після чого процідіть;
  2. Поки готується розчин, трохи зігрійте яйця при кімнатній температурі або в теплій воді. У підготовлену забарвлену воду викладіть продукт і варити все на слабкому вогні близько десяти хвилин. Для більш насиченого коричневого кольору тримайте їх до 20. Після варіння викладіть в миску з холодною водою і змастіть їх соняшниковою олією.

Однак крім натуральних барвників, таких як лушпиння, в магазинах можна знайти безліч і штучних. Звичайно, на пачці обов'язково буде матися інструкція про те, як же правильно потрібно пофарбувати їх, але існують і обов'язкові поради для того, щоб не з'явилося ніяких тріщин.

  1. Ретельно промийте продукт для фарбування перед початком варіння, адже це допоможе фарбі лягти більш рівно. Скористайтеся для цього теплою водою, щоб знизити перепад температур;
  2. Варіть на повільному вогні. Якщо ви включите сильний, то існує велика ймовірність появи тріщин;
  3. Підсолити гарненько воду і киньте в каструлю кілька дерев'яних зубочисток. Варіть яйце близько восьми хвилин, після чого помістіть його на фарбу. Пам'ятайте, що чим більше часу вона проводить в барвнику, тим більш тонкої шкаралупа стає.

Особливості варіння перепелиних яєць

Незважаючи на свій малий розмір, перепелині яйця містять набагато більшу кількість корисних речовин. Однак великого поширення на кухнях російських господинь цей інгредієнт так і не придбав. Зокрема цьому заважає незнання нюансів їх правильної варіння.

Насправді ж відварити їх буде навіть трохи простіше їх побратимів. Відбувається це із-за досить міцною шкаралупи – навіть під тиском великих температур їх шкаралупа не схильна до появи тріщин. Тому сміливо готуйте яйця перепілки в окропі, адже це допоможе зменшити час готування, що дозволить більшості корисних речовин зберегтися недоторканими. Стандартний час приготування такого яйця при киплячій воді буде дорівнювати двом хвилинам.

Як охолодити яйце так, щоб з легкістю зняти шкаралупу

Більшість людей знають основне правило чищення яєць. Чим свіже вихідний продукт, тим складнішим буде процес їх очищення. Однак тут можна трохи схитрувати і скористатися одним старим методом, який допоможе потім з легкістю почистити яйце. Правильним буде назвати його «шокотерапією».

Саме після варіння яйця його потрібно негайно піддати різкого перепаду температури. Як тільки ваше яйце зварилося, негайно покладіть його в миску з крижаною водою і залиште його в неї як мінімум на чверть години.

Правда, бажано залишити його в холодильнику на всю ніч. Після цього очищене яйце збереже свою прекрасну овальну форму, а шкаралупа з легкість зійде.

Як правильно визначити свіжість яєць

Що досить дивно, при варінні яєць, їх свіжість не несе в собі якоїсь вагомої ролі. Звичайно, якщо ви готуєте їх всмятку, то бажано придбати свіжий сільський продукт, але при варінні круто підійде і той, що полежав в холодильнику якийсь час.

Однак визначення свіжості яйця все ж несе в собі сенс, хот б потім, щоб не приготувати спочатку тухлий продукт. На даний момент відомо кілька способів визначення свіжості:

  1. Водний спосіб передбачає собою просте опускання яйця у склянку з холодною водою. Свіжі обов'язково опустяться на дно, а старі спливуть;
  2. Струсніть яйце, затиснувши між двома пальцями: великим і вказівним. В свіжому яйці при трясці не буде відбуватися нічого;
  3. Уважний огляд шкаралупи допоможе визначити свіжість. Якщо вона трохи блищить або здається сіруватою, то продукт можна вважати зіпсованим.

Насправді, якщо дотримуватися всіх правил, то з легкістю можна приготувати справді бездоганне варене яйце, яке з гордістю можна буде подавати до столу.

Що ще почитати: