30 апрель 2019 4 097

Як варити компот з вишні на зиму

Смак компоту з вишні такий же чудовий, як і вишневе варення.

Процес не викличе проблем, а час, витрачений на заготівлю, повністю залежить від кількості наявних ягід.

Простий рецепт

Отже, для приготування компоту з вишні на зиму потрібні такі інгредієнти:

  • Вишня;
  • Вода;
  • Цукор.

Приготування:

  1. Ягоди перебрати і промити;
  2. Тепер беремося за підготовку банок до закрутки: ретельно промити їх і поставити на стерилізацію;
  3. Після того, як банки поставлені на стерилізацію — переходимо до води. Її можна пропустити через фільтр;
  4. Кожну простерилизованную банку заповнюємо на 1/3 ягодами, потім заливаємо їх окропом, приблизно на 1/5 не доходячи до краю банки, так як потрібно залишити місце для цукрового піску;
  5. На 15 хвилин залишаємо банки з вмістом нагріву. Якщо використовуєте банки об'ємом 1 літр, то 10 хвилин буде цілком достатньо. Тобто орієнтуйтеся на температуру банки, коли вона стане теплою, можна переходити до наступних дій;
  6. На горло банки встановлюємо спеціальну кришку або решітку і зливаємо рідину в каструлю;
  7. Висипаємо в каструлю цукор, орієнтуючись на наступні пропорції: на 3 літри – 300гр., на літр – 100 гр. Проте слід врахувати, що кількість цукрового піску залежить від смаку ягід. Якщо вони кислі, то, відповідно, потрібно додати більше цукру;
  8. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо компот до кипіння. Для досягнення незвичайного смаку можна додати гілку меліси або м'яти;
  9. Одночасно з попереднім дією в окремій ємності ставимо на стерилізацію кришки. Тривалість кип'ятіння — близько 3-х хвилин, можливо, більше;
  10. Також додатково нагрійте воду в чайнику, на випадок, якщо рідини не вистачить;
  11. Коли узвар в каструлі закипить, переливаємо його в банку;
  12. Доливаємо (при необхідності) воду з чайника і закриваємо раніше простерилізованій кришкою;
  13. Для того щоб перевірити, на скільки герметично закрилася кришка, перевертаємо банку;
  14. Саме в перевернутому вигляді, розкладаємо всі банки з компотом на заздалегідь приготований плед, добре закутуємо їх і залишаємо в такому вигляді на ніч або на 12 годин;
  15. З настанням ранку відкриваємо плед і даємо компоту охолонути природним чином;
  16. Після повного охолодження банки протирають ганчірочкою і прибирають в комору до зими.

Як варити компот з вишні з кісточками на зиму

Інгредієнти:

  • Вишня – 1 кг;
  • Цукор – 1-1,5 кг,
  • Вода – 2 л

Технологія приготування:

  1. Ягоди перебрати, промити і рівномірно розподілити по банкам;
  2. У киплячу воду засипати цукор і варити сироп близько 4-5 хвилин. Трохи остудити і залити ним ягоди;
  3. Банки разом з вмістом поставити стерилізуватися відповідно до наступної тривалості:
  • 0,5 банку – 12 хвилин;
  • Літрова банка – 15 хвилин;
  • 3-х літрова — півгодини.

Після цього банки закупорюють кришкою і чекають остигання.

Інші популярні способи варіння

Простий спосіб приготування компоту з вишні на зиму вже давно не вражає і хазяєчки шукають різні способи зробити цей напій оригінальніше і смачніше.

З лимоном

Інгредієнти:

  • Вишня – 300 гр.;
  • Лимон – 1 шт.;
  • Вода – 1 л;
  • Цукор – 50 гр.

Приготування:

  1. Ягоди промити, залити склянкою води і поставити на вогонь. Після закипання варити ще кілька хвилин, вимкнути вогонь і остудити;
  2. Лимон нарізати часточками, додати до вишні і туди ж засипати цукор;
  3. Добре перемішати і залишити під кришкою приблизно на 1 годину;
  4. Перед вживанням можна розбавити напій з вишні і лимона прохолодною водою або кинути пару кубиків льоду.

В мультиварці з додаванням меду, лимона і м'яти

Інгредієнти:

  • Вишня – 400 гр.;
  • Лимон – 0,5 шт.;
  • Вода – 2,5 л.;
  • Свіжа м'ята – 3-4 гілки;
  • Мед – 4 ст. л.

Приготування:

  1. Ягоди почистити, промити і розкласти в чаші кухонного апарату;
  2. Лимон нарізати часточками, м'яту розірвати руками і також відправити у каструлю;
  3. Інгредієнти залити водою, встановити режим «Гасіння», таймер на 1 годину. Саме в цьому режимі ваш компот буде нудитися, а не кипіти і завдяки цьому ягоди зберігають свої корисні речовини та вітаміни;
  4. Після звукового оповіщення про закінчення «гасіння» відкрити кришку і залишити вміст для настоювання на ніч або на 1, 5 години;
  5. Вранці процідити компот з вишні, і додати мед.
При бажанні, мед можна замінити цукром.

З м'ятою

Інгредієнти:

  • Вишня – 0,5 кг;
  • Цукор – 200 гр.;
  • Сода – щіпка;
  • Свіжа м'ята – за кількістю банок;
  • Вода – 2,5 л.
Про те, як приготувати варення з червоної смородини, ви можете дізнатися на нашому сайті. Не пропустіть шанс зварити незабутнє варення і желе!

А тут ви дізнаєтеся, як готувати компоти з червоної смородини на зиму.

Любите яблука? Правильно, адже вони корисні і смачні! Дізнайтеся тут, як оригінально запекти їх в мікрохвильовці. Приємного апетиту!

Приготування компоту з вишні з м'ятою на зиму виглядає так:

  1. Перебрати і промити ягоди;
  2. Рівномірно розподілити по банкам м'ятні гілочки (по 1 шт.) і ягоди;
  3. Насипати в банки цукор;
  4. Залити вміст окропом рівно на половину, закрити кришку і злегка потрясти, щоб цукор розчинився;
  5. Залишаємо банки приблизно на чверть години для настоювання ягід і м'яти. У той час почати кип'ятіння іншої рідини;
  6. Через 15 хвилин настоювання витягнути з банок м'ятні гілочки. За цей час вона встигла віддати свій аромат, а якщо не видалити компот придбає гіркуватий присмак;
  7. Долити окріп, що залишився і закатати кришки;
  8. Після перевернути банки вниз кришками і укутати теплою ковдрою;
  9. Через добу охолоджені банки можна віднести постійне місце зберігання зимових заготовок.

Поради і деякі секрети варіння вдалих компотів з вишні на зиму

  1. Вода. Рекомендується використовувати не проточну воду, а фільтровану. Якщо планується компот із сухофруктів або заморожених плодів, то вода повинна бути холодною (для набухання і відтавання). Свіжі ягоди закладають у киплячу рідину, щоб вони віддали свій сік і вітаміни;
  2. Цукор. Для компотів на зиму можна використовувати абсолютно будь-яку різновид цукру: тростинний, коричневий, білий або фруктовий. Відповідно і смак напою буде відрізнятися. Деякі господині для аромату додають мед, тільки не наливайте його в киплячу воду. Безумовно, компот на смак повинен бути солодким, але найкраще додавати цукор частинами. Крім того, для солодощі можна додати залишки повидла або фруктового варення. Під час варіння на кожен літр рідини додають по 150 гр. цукру. Кількість можна змінювати в залежності від кислот плодів або ягід;
  3. Ягоди, фрукти і сухофрукти. Для компоту з вишні на зиму можна використовувати абсолютно різні ягідки: заморожені, свіжі, сушені. Однак існує правило: не переварити! Їх підготовка полягає в тому що, ягоди кладуть цілими, м'які плоди нарізають невеликими шматочками, а тверді подрібнюються.

Секрети приготування:

  • Компот доводять лише до слабкого кипіння, після чого вимикають вогонь і залишають для настоювання. Якщо дотримуватися правило, то в напої на зиму буде збережено максимальну кількість вітамінів і корисних речовин;
  • Фрукти нарізати однаковими шматками, щоб при варінні вони приготувалися одночасно;
  • Максимальна кількість вітамінів збережеться в тому випадку, якщо фрукти, плоди або ягоди були закладені в киплячу воду з додаванням лимонного соку або кислоти;
  • Варіть компот заздалегідь, щоб ягоди встигли просочитися цукровим сиропом і віддати свій аромат, колір і смак;
  • Продукти, призначені для варіння: хурма, банан, гранат та айва. Найчастіше їх використовують в якості ароматичних добавок;
  • Заморожений компот можна зберігати 1 місяць.
У зимовий вишневий компот, крім м'яти, можна додавати ваніль, корицю, гвоздику та інші прянощі.

Також деякі господині 1/3 частина ягід замінюють аґрусом, смородиною, полуницею. Загалом фантазії немає меж, головне — вдало поєднувати смаки ягід і фруктів.

Що ще почитати: