20 март 2019 10 276

Заготівля вишні у власному соку на зиму

Вишня у власному соку — це корисна заготівля на зиму, в якій під час приготування зберігаються всі корисні вітаміни та властивості.

За смаком вона виходить нічим не гірше свіжою. З неї можна робити компоти, киселі, варення та інші смачні ласощі.

Крім цього, існує безліч способів приготування цієї заготовки.

Її можна робити з кісточками або без кісточок, з цукром або без цукру, а також з додаванням різних прянощів.

Якщо ви забули або не знаєте, як зробити цю заготовку, пропонуємо розглянути кілька рецептів приготування.

Класичний рецепт на зиму

Що буде потрібно:

  • Вишня – 700-900 грам.

Як зробити класичну вишні у власному соку:

  1. Першим ділом ягоду перебираємо, видаляємо все листя, гілки, палички. Промиваємо ягоду теплою водою від бруду. Бажано для приготування використовувати стиглі плоди, тому що вони найкраще дають сік;
  2. Вишню можна замочити на деякий час у холодній воді на деякий час. Це прискорить процес концентрації соку;
  3. Потім готуємо банки. Промиваємо їх кухонним миючим засобом і харчовою содою. Споліскують кілька разів прохолодною водою;
  4. Далі стерилізуємо банки на пару або в духовій шафі;
  5. Потім в банки викладаємо вишні до самого верху, накриваємо кришками;
  6. У каструлю кладемо рушник і ставимо банки;
  7. Наливаємо в каструлю гарячу воду, її рівень повинен бути трохи вище половини банок;
  8. Ставимо ємність на плиту і стерилізуємо. Літрові банки потрібно стерилізувати 25 хвилин, пів літрові – 20 хвилин;
  9. У процесі стерилізації ягода буде увариваться, тому потрібно буде доповідати ягоду;
  10. В кінці закочує банки кришками;
  11. Перевертаємо банки верх дном, накриваємо теплим матеріалом і залишаємо до повного охолодження;
  12. Готову вишню прибираємо в прохолодне темне місце для зберігання.

Вишня у власному соку з цукром (з кісточками)

Що потрібно для готування:

  • Кілограм свіжої вишні з кісточками;
  • Цукровий пісок – 600 грам.

Як зробити:

  1. Для приготування краще всього використовувати ягоду хорошою стиглості, тому що саме в стиглих плодах накопичується велика кількість соку;
  2. Ягоду потрібно перебрати, прибрати листя, гілки і гнилі плоди. Промиваємо під вишню теплою водою. Її можна покласти на якийсь час у холодну воду, щоб в ягодах скупчилася велика кількість соку;
  3. Банки промиваємо кухонним миючим засобом або харчовою содою, добре споліскують;
  4. Далі стерилізуємо їх на пару або в духовій шафі 10-15 хвилин;
  5. В простерилізовані банки викладаємо підготовлену вишню, насипаємо цукровий пісок і прикривають кришками;
  6. У ємність на дно кладемо рушник, ставимо банки і заливаємо гарячою водою трохи більше половини;
  7. Ставимо на плиту і стерилізуємо протягом 20 хвилин;
  8. Після цього закручуємо кришки закаточним ключем;
  9. Перевертаємо їх верх дном і накриваємо теплим пледом. Залишаємо до повного охолодження;
  10. Зберігати потрібно в прохолодному темному місці.

Заготовки без кісточок

Без цукру

Що потрібно:

  • Кілограм вишні;
  • 2 ст. ложки води.

Як зробити вишні у власному соку без кісточок і без цукру:

  1. Вишню потрібно перебрати, видалити всі листочки, гілки, палички. Промиваємо плоди теплою водою від пилу, бруду;
  2. Бажано використовувати ягоду хорошою стиглості, тому що саме в ній накопичується велика кількість соку. Попередньо її можна замочити в холодній воді;
  3. Потім ягоди потрібно видалити кісточки, їх можна видалити самостійно або скористатися спеціальним пристосуванням;
  4. Далі вишню без кісточок перекладаємо в чашку і залишаємо постояти 3-4 години, щоб ягоди пустили сік. Можна час від часу перемішувати все дерев'яною ложкою, щоб утворилося більше соку;
  5. Промиту літрову банку потрібно обов'язково простерилізувати на пару протягом 5-7 хвилин. Також стерилізацію можна зробити в духовій шафі;
  6. Після того як ягода пустить сік, її потрібно перекласти в банку. Заливаємо її утворився соком;
  7. У широку каструлю на дно кладемо рушник, ставимо банку, прикриваємо кришкою і заливаємо водою трохи вище половини;
  8. Ставимо на плиту і стерилізуємо протягом 20-25 хвилин;
  9. Після цього виймаємо простерилизованную банку, закатуємо кришку закаточним ключем;
  10. Ставимо банку верх дном, закриваємо пледом і залишаємо остигати;
  11. Зберігати вишню без кісточок слід в прохолодному темному місці – коморі, підвалі, в льосі.

З цукром

Що знадобиться:

  • Вишня – 1 кілограм;
  • Цукровий пісок – 600 грам.

Як робити вишні у власному соку без кісточок з цукром:

  1. Насамперед потрібно підготувати ягоду. Промиваємо її, прибираємо листочки, гілочки, видаляємо плодоніжки;
  2. Якщо раптом виникне підозра, що ягода червивая, то її слід покласти в холодну воду з сіллю на півгодини. Через цей період всі шкідники повинні спливти на поверхню;
  3. Потім літрові баночки потрібно прополоскати водою, промити харчовою содою і гарненько прополоскати;
  4. Банки можна простерилізувати на пару 5-7 хвилин, кришки можна прокип'ятити;
  5. Потім з ягід самостійно вручну або за допомогою спеціальної машинки видаляємо кісточки;
  6. Очищену ягоду від кісточок викладаємо по банкам. Коли банки будуть заповнені до половини, насипаємо цукровий пісок і кладемо решту ягоди. Прикриваємо банки кришками;
  7. У ємність на дно кладемо рушник, ставимо банки, заливаємо воду трохи більше половини;
  8. Ставимо ємність на вогонь і стерилізуємо банки протягом 20-25 хвилин;
  9. Після цього закручуємо кришки закаточним ключем;
  10. Ставимо банки верх дном, накриваємо теплим матеріалом і залишаємо остигати;
  11. Готову заготовку ставимо в темне місце на зберігання.
Про те, як варити компот з абрикосів на зиму, читайте на нашому сайті. Заготовлюйте консервацію зараз, щоб радувати себе і своїх близьких у холодну пору року.

У вас вийде чудове варення із червоної смородини за цими рецептами. Потім його можна хоч в чай додавати, хоч на хліб мазати.

Ви, напевно, знаєте, що баклажани можна приготувати так, що їх смак буде нагадувати гриби. Тут ви знайдете покрокові рецепти таких заготовок на зиму.

Консервована «П'яна вишня» у власному соку на зиму

Що знадобиться:

  • Кілограм свіжої вишні;
  • Очищена Вода – 300 мл;
  • 700 грам цукрового піску;
  • Горілка або коньяк – 200 мл

Як робити:

  1. Вишню потрібно гарненько перебрати, видалити всі листочки, палички, плодоніжки;
  2. Промиваємо ягоду водою, відкидаємо на друшляк, щоб вся волога скла;
  3. Готуємо банки. Їх слід гарненько промити харчовою содою або кухонним миючим засобом. Потім їх потрібно обполоснути кілька разів і простерилізувати на пару або в духовій шафі;
  4. Наливаємо в каструлю воду, додаємо цукровий пісок і ставимо на плиту. Проварюємо сироп до повного розчинення цукрового піску;
  5. Далі в киплячий сироп викладаємо вишні. Відварюємо хвилин 10, періодично знімаємо з поверхні піну;
  6. Викладаємо вишню в простерилізовані банки;
  7. Потім горілку або коньяк вливаємо в гарячий сироп, перемішуємо;
  8. Заливаємо ягоду сиропом зі спиртним напоєм і закриваємо кришки за допомогою закочувального ключа;
  9. Ставимо банки верх дном, накриваємо теплим матеріалом і залишаємо стояти до повного охолодження.
Зберігати «п'яну» вишню слід в прохолодному темному місці – в погребі, в коморі, в підвалі або в холодильнику.

Готуємо без стерилізації в мультиварці

Що потрібно підготувати:

  • Вишня – 1 кілограм;
  • Цукровий пісок – 400 грам.

Як робити вишні у власному соку без стерилізації в мультиварці:

  1. Для початку потрібно перебрати ягоду. Прибираємо всі листочки, гілочки, хвостики, гнилі плоди;
  2. Далі ягоду пересипаємо в друшляк і промиваємо під прохолодною водою, періодично її струшуємо;
  3. Залишаємо вишню деякий час в друшляку, щоб стекла вся зайва рідина;
  4. Потім промиту вишню кладемо в ємність мультиварки і присипаємо її цукровим піском;
  5. Залишаємо вишню постояти 3-4 години. За цей період повинен виділитися сік;
  6. Потім вибираємо режим варіння на пару і залишаємо готуватися протягом 20 хвилин, за цей час цукор повинен повністю розчинитися;
  7. Після цього вибираємо режим гасіння і залишаємо готуватися ще на 1 годину;
  8. Тим часом тару зі скла ретельно промиваємо содою або кухонним миючим засобом. Гарненько обполіскуємо кілька разів;
  9. Стерилізуємо банки на пару або в духовій шафі;
  10. Готову гарячу вишню викладаємо по банкам і заливаємо сиропом;
  11. Закриваємо кришками і закатуємо ключем;
  12. Ставимо банки верх дном і накриваємо пледом;
  13. Готову вишню прибираємо в темне прохолодне місце на зберігання.

Корисні поради

  • Для приготування слід використовувати ягоду підвищеної стиглості. Стиглі плоди дадуть більше соку;
  • За розміром краще використовувати великі ягоди;
  • Якщо ягода червивая, то бажано її потримати в солоному розчині. Всі шкідники швидко вийдуть на поверхню розчину;
  • Кісточки слід видаляти за допомогою шпильки або спеціального пристосування, щоб м'якоть залишалася цілою;
  • Попередньо краще вишню без кісточок засипати цукром і дати постояти 2-3 години, щоб за цей час вона дала більше соку;
  • Готову вишню можна використовувати для начинок у пироги, булочки, для приготування компотів, киселів, вареників і різних десертів.

Вишня у власному соку – це «зручна» заготівля на зиму, яка володіє високою корисністю. Тим більше, що приготувати її не складе особливої праці. Головне — більше терпіння і суворе дотримання рецептури, тоді взимку ви зможете їсти практично свіжу вишню!

Що ще почитати: