Корисні властивості і шкоду фрукта мушмули, вирощування в домашніх умовах
Може прозвучати дивно, але про існування такого фрукта, як мушмула, відомо не кожному.
Швидше за все, така поширеність пов'язана з тим, що фрукт росте в Південно-Східній Азії і широко застосовується в культурі Грузії та Азербайджану.
Проте останнім часом мушмулу стали завозити у великій кількості, завдяки чому його можна придбати на вітчизняних ринках у вільному доступі.
Коротка інформація про мушмуле
На нашому ринку ми звикли мати справу з двома видами мушмули: японської та німецької.
Висота дерева мушмули японської досягає 8-ми метрів, а німецькою — 5-ти.
Плоди першого сорту мають оранжево-жовтий колір і зовні нагадують абрикоси.
Плоди другого сорту коричневі й встигають тільки після перших морозів.
Дерева ростуть на гірських схилах і відомі в Південно-Східній Азії, в тому числі в субтропіках Китаю і Японії.
Незважаючи на те, що даний фрукт, прийнято використовувати в свіжому вигляді, однак з нього виходять ароматне варення та джеми, мармелади і повидла, компоти і навіть лікери.
Іспанці ж використовують мушмулу для приготування соусів і гарнірів до м'яса.
Не дивно, що ціни на даний фрукт значно відрізняються від інших фруктів.
Склад мушмули
Даний фрукт має порівняно з іншими фруктами унікальний склад і чудово підходить тим людям, хто намагається скинути зайву вагу.
Мушмула малокалорійна, завдяки чому дієтологами рекомендується включати її в раціон харчування.
Мушмула багата харчовими волокнами, білком, яблучної і лимонної кислоти, фруктозою.
Що стосується вітамінів і мінералів, в ній міститься великий запас бета-каротину, вітамінів Е, вітамінів групи В (тіаміну, аскорбінової кислоти, рибофлавіну, ніацину, піридоксину, фолієвої кислоти, вітаміну К, кальцію, фосфору, йоду, заліза, магнію, калію, натрію, цинку, марганцю, селену.
Листя мушмули також корисні, оскільки багаті антиоксидантами.
Тому збирають листя в кінці весни і початку літа, щоб максимально зберегти їх склад і корисні властивості.
Все про корисні властивості мушмули
Завдяки своєму складу даний фрукт, володіє рядом корисних для організму властивостей.
Основна корисна властивість — це значне зміцнення імунної системи і збільшення тривалості життя людини.
Інші корисні властивості мушмули обумовлені тим, що даний фрукт:
- бореться з цукровим діабетом (у листі міститься такі речовини, як тритерпен і полісахарид, активно виробляють інсулін в крові);
- сприяє підвищенню опірності організму до різного роду вірусів, інфекцій і мікроорганізмів;
- збільшує здатність до фільтрації нирок, усуваючи симптом дисфункції;
- завдяки великому об'єму молекулярної води позбавляє організм від токсинів і брудних речовин;
- сприяє поліпшенню зору;
- бере участь у процесі травлення, покращують роботу шлунка і кишечника, усуваючи симптоми запору та інших кишкових порушень;
- покращує роботу кишечника, допомагаючи їй очиститися від отрут і токсинів;
- полегшує стан хворого при кишкових коліках;
- бере участь у стабілізації артеріального тиску;
- бореться з простудними захворюваннями і запобігає нежить.
Рекомендуємо переглянути фото фрукта володіє корисними властивостями — мушмула.
Оскільки в мушмуле міститься багато вітамінів, макро - і мікроелементів, її рекомендують до вживання з боку вагітних жінок і годуючих матерів.
Вагітним цей фрукт корисний подвійно, так як він зміцнить організм майбутньої матері і забезпечить необхідними вітамінами майбутнього малюка.
Однак перед застосуванням слід пройти чутливість на алергічну реакцію.
Якщо такої не спостерігається, то фрукт придатний до вживання.
У випадку, якщо у вагітної жінки чи матері, яка годує груддю з'явилися висипання на тілі, слід припинити прийом мушмули.
Ну і, нарешті, вона прекрасно справляється з проблемами шкіри, тому її широко використовують в області косметології.
З м'якоті даного фрукта готують різні маски, які допомагають усунути дрібні зморшки, розгладити шкіру, надати їй рівний тон, впоратися з пігментними плямами.
Вирощування мушмули
Хоч мушмула не виростає в наших регіонах, її легко адаптувати до наших умов.
Існує низка рекомендацій, які дозволять вирощувати мушмулу в домашніх умовах.
Для початку потрібно попередити, що температура для вирощування повинна коливатися від +2 до +20 градусів за Цельсієм, незважаючи на те, що вона, морозостійка.
Розмноження відбувається насінням.
Для розмноження краще використовувати свіжі насіння.
Ґрунт, призначена для вирощування, повинна складатися з:
- листовий грунту — дві частини;
- торфу — одній частині;
- піску — одній частині;
- дернової землі, однієї частини.
Борщ зі щавлем — джерело корисних речовин, але скільки він містить калорій? У даній статтіви знайдете відповідь на це питання.
Наскільки спаржа корисна при схудненні? Ця та інша цікава і корисна інформація знаходиться тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/sparzha-poleznue-svoistva.html
Для того щоб добре росло дерево, насіння рекомендується розсаджувати по-одному, використовуючи різні горщики.
Мушмула любить світло, тому освітлення має бути досить хорошим, взимку ж рекомендується додаткове підсвічування.
Що стосується поливу, то влітку він рясний, взимку помірний.
Кожен день потрібно рихлити грунт, щоб до коренів надходив кисень.
В якості підгодівлі підійде настій коров'яку, органічні добрива і перегній.
Підгодовувати потрібно навесні і влітку.
І, нарешті, провітрюваність.
Навесні і влітку, якщо на вулиці сонячна погода і відсутні вітри, приміщення слід піддавати провітрюванню, щоб дерево дихала свіжим повітрям.
Дотримуючись наведених вище рекомендацій, можна вирощувати у себе вдома цей чудовий фрукт з ароматним смаком!
Відео десерт
У цьому відео ми розглянемо корисні властивості, шкоду і як зберігати такий екзотичний фрукт як мушмула. Приємного перегляду!