11 июнь 2019 2 605

Як зварити джем з чорної смородини

Чорна смородина – це дуже смачна і корисна ягода. З неї можна робити дивовижні компоти, варення, джеми, можна додавати її в киселі, в різні начинки випічки.

Але все-таки самим смачним ласощами з цієї ягоди виходить джем.

Його можна використовувати для різних десертів, начинок, киселів. Крім цього, це відмінний засіб для лікування застуди, грипу. А який смачний чай разом з цим ласощами — просто не передати словами!

Загалом, джем з чорної смородини потрібно обов'язково приготувати, а як це зробити, ми розповімо нижче.

Класичний рецепт з фото

Що знадобиться:

  • Стигла ягода чорної смородини – 1 кілограм;
  • Цукровий пісок – 1 кілограм 200 грам;
  • Половина склянки води.

Приступаємо до готування:

  1. Ягоду потрібно перебрати, прибрати всі гілочки, листочки і гнилу ягоду. Промиваємо теплою водою;
  2. Викладаємо смородину на рушник, розстелену на столі, щоб вона просохла;
  3. Потім викладаємо смородину в чашку і розминаємо дерев'яною ложкою або товкачиком до рівномірної суміші;
  4. У ємність з алюмінієвої або емальованому основи необхідно налити півсклянки води і додати туди розім'яту ягоду;
  5. Ставимо ємність на плиту і відварюємо до кипіння. Після того як закипить, суміш слід проварити 10 хвилин, при цьому постійно перемішуючи;
  6. Після цього потрібно починати всипати цукровий пісок невеликими порціями, при цьому постійно помішуючи;
  7. Як тільки весь цукровий пісок буде засипаний, суміш довести до кипіння і варити протягом 30 хвилин на маленькому вогні;
  8. Після цього можна знімати з плити і відставити , щоб він охолонув;
  9. Тим часом промиваємо баночки від бруду і пилу. Потім їх можна простерилізувати на пару;
  10. Остиглий джем розливаємо по банках, закриваємо кришками;
  11. Ставимо банки верх дном, накриваємо пледом і залишаємо остигати;
  12. Після цього прибираємо на зберігання в темне прохолодне місце або в холодильник.

Джем з чорної смородини без кісточок: рецепт на зиму

Що буде потрібно:

  • 1 кілограм смородини;
  • 800 грам цукрового піску.

Як робити:

  1. Ягоду потрібно перебрати, видалити всі листочки, гілочки, гнилі плоди. Заливаємо теплою водою і гарненько промиваємо;
  2. Далі на столі розстилаємо рушник або матеріал і викладаємо на нього шаром промиту ягоду для просушування;
  3. За допомогою м'ясорубки потрібно прокрутити смородину до стану пюре;
  4. Потім беремо сіту, кладемо на нього ягідну суміш і починаємо вирішувати. Це потрібно для того, щоб прибрати всі зайві кісточки. Повинна вийти однорідна суміш без кісточок і шкурок;
  5. Викладаємо смородинове пюре в ємність, засипаємо цукровий пісок і ставимо на плиту;
  6. Проварюємо суміш на невеликому вогні протягом 7-10 хвилин. Знімаємо з плити і залишаємо постояти на всю ніч;
  7. Далі з ранку відразу потрібно проварити суміш ще 10 хвилин і залишити постояти на весь день;
  8. До вечора джем потрібно знову поставити на плиту і варити протягом 15 хвилин;
  9. Готуємо баночки, промиваємо їх від бруду кухонним миючим засобом, споліскують кілька разів і стерилізуємо;
  10. Викладаємо джем по простерилизованным баночках і закриваємо кришками;
  11. Ставимо верх дном і накриваємо теплим матеріалом;
  12. Готовий джем прибираємо в прохолодне темне місце або в холодильник.

Приготування в мультиварці

Які компоненти будуть потрібні:

  • Цукровий пісок – 800 грам;
  • Смородина – 1 кілограм;
  • Вода – 150 мл
Відмінна заготівля вишні у власному соку на зиму на нашому сайті!

А тут знаходяться рецепти смачних компотів на зиму.

Потрібна швидка закуска? Малосольні огірки в пакет — ось рішення! Тут ви знайдете рецепти та поради.

Як зварити джем з чорної смородини в мультиварці:

  1. Ягоду промиваємо теплою водою, видаляємо всі гілочки, листочки і гнилі плоди;
  2. Промиту ягоду викладаємо на рушник і просушуємо;
  3. Потім обсушену смородину перекладаємо в ємність мультиварки;
  4. Підливаємо водички, виставляємо режим випічка або варіння, температуру 100 градусів і залишаємо варитися 20 хвилин;
  5. Після цього виймаємо смородину з мультиварки і викладаємо на сито. Гарненько протираємо, у результаті повинно вийти ніжна пюреобразная суміш;
  6. Викладаємо смородинове пюре в миску, додаємо цукровий пісок і добре перемішуємо;
  7. Далі перекладаємо суміш в ємність мультиварки;
  8. Виставляємо програму варіння і залишаємо готуватися на 20 хвилин. Цього часу для приготування джему буде цілком достатньо;
  9. Як тільки прозвучить сигнал мультиварки, джем можна відразу подавати до чаю або перекласти в банки;
  10. Банки слід попередньо промити і обдати окропом.

Як приготувати джем-желе з чорної смородини

Потрібно наступне:

  • Стигла чорна смородина – 2 кілограми;
  • Цукровий пісок – 1,5 кілограма;
  • Желатин – 25 грам.

Як зробити джем-желе:

  1. Ягоду перебираємо, видаляємо всі листочки, гілочки, гнилі плоди. Добре промиваємо в теплій воді;
  2. Розкладаємо промиту ягоду на рушник, щоб вона висохла;
  3. Далі обсушену смородину пропускаємо через м'ясорубку. У результаті повинна вийти рівномірна суміш;
  4. Потім цукровий пісок з'єднуємо з желатином і перемішуємо;
  5. Засипаємо суміш з цукру і желатину в суміш з смородини;
  6. Чашку з смородинової сумішшю прибираємо на 2 години в холодильник;
  7. Після цього виймаємо з холодильника, ставимо на плиту і проварюємо 10 хвилин, потім знімаємо і залишаємо постояти 2-3 години;
  8. Після цього знову проварюємо 10-15 хвилин;
  9. Готовий джем-желе з чорної смородини розкладаємо по попередньо простерилизованным банках;
  10. Ставимо банки з джемом верх дном і накриваємо пледом;
  11. Готовий джем-желе ставимо в прохолодне темне місце або в холодильник.

Готуємо з додаванням малини без варіння

Що знадобиться:

  • 500 грам свіжої малини;
  • 1 кілограм чорної смородини;
  • Цукровий пісок – 1,8 кілограма;
  • Стакан води.

Як робити джем з чорної смородини і малини:

  1. Перебираємо смородину, прибираємо листя, гілочки і гнилі плоди. Заливаємо ягоду теплою водою і залишаємо постояти кілька хвилин;
  2. Потім відкидаємо ягоду на сито, щоб стекла вся вода;
  3. Далі перетираємо смородину через сито. У результаті повинно вийти пюре з ягоди;
  4. Малину перебираємо і акуратно промиваємо;
  5. Перекладаємо в чашку і розминаємо до стану пюре;
  6. Наливаємо воду в ємність, додаємо цукровий пісок і ставимо на вогонь. Проварюємо до повного розчинення цукрового піску;
  7. Знімаємо сироп з плити і залишаємо трохи постояти, щоб він охолонув;
  8. Змішуємо в чашці пюре з малини та смородини і заливаємо все сиропом. Все гарненько перемішуємо;
  9. Промиваємо банки і стерилізуємо на пару або в духовці;
  10. Розкладаємо джем по баночках і ставимо в темне прохолодне місце на зберігання.

Асорті без варіння: полуниця + чорна і червона смородина

Що знадобиться:

  • Полуниця свіжа – 1 кілограм;
  • Чорна смородина – 500 грам;
  • Червона смородина – 500 грам;
  • Цукровий пісок – 1500 грам;
  • Лимонна кислота – 1 пакетик 15 грам.

Як робити джем асорті без варіння:

  1. Всю ягоду потрібно ретельно перебрати. Прибираємо всі листочки, гілочки, гнилі плоди. У полуниці потрібно обірвати всі хвостики;
  2. Далі заливаємо ягоду теплою водою і добре промиваємо;
  3. Полуницю потрібно покласти в ємність блендера і перемолоти до стану пюре;
  4. Червону і чорну смородину потрібно перекласти в каструлю, залити гарячою водою і залишити на 5 хвилин;
  5. Після цього треба злити воду, ягоду пересипаємо в сито і перетираємо до стану пюре;
  6. Потім чашку перекладаємо полуничне пюре, смородинове пюре, засипаємо цукром-піском і додаємо лимонну кислоту. Все перемішуємо;
  7. Залишаємо джем постояти на півдня, за цей період весь цукор повинен розчинитися. Періодично все потрібно перемішувати;
  8. Після цього джем перекладаємо в стерильні банки, закриваємо кришками;
  9. Прибираємо на зберігання в прохолодне темне місце або в холодильник.

Поради та хитрості

  • В джем можна додати апельсин або лимон. Цитрусові фрукти нададуть йому приємний аромат. Крім цього, цей джем корисно їсти під час простудних захворювань;
  • Джем з чорної смородини можна робити разом з вишнею, аґрусом. Спільно з цими ягодами варення виходить дуже смачним і ароматним;
  • Додатково можна покласти прянощі – ванілін, корицю, імбир;
  • Щоб під час розливання готового джему краплі не потрапили на стіл і підлогу, банку краще поставити на тарілку;
  • Обов'язково банки потрібно промивати і стерилізувати. У стерилізованих банках джем зберігається краще і довше;
  • Цукру краще класти більше, інакше варення буде кислим і несмачним.
Приготування варення зі смородини під силу кожній господині. Головне — треба все робити згідно з рецептурою.

Бажано дотримуватися всі пропорції інгредієнтів, інакше джем буде несмачним і швидко зіпсується.

При правильному приготуванні вийде смачне ласощі, яка стане відмінним доповненням до чаю в зимовий час.

Що ще почитати: