Компот із червоної смородини – здоров'я і свіжість в банку
Червона смородина ще в наших предків вважалася однією з найкорисніших ягід. У ній зібраний великий перелік вітамінів, мікроелементів і мінералів, як залізо, калій, В-каротин.
Смородина запобігає втраті апетиту, сприяє виведенню токсинів і шлаків з організму і відмінно зміцнює організм. Таким чином, добре збагачувати організм влітку, поїдаючи ягоди на дачі, за містом або у бабусі.
Але при великому врожаї або несприйнятливості кілька кислуватого смаку компромісом стане компот.
Більш того, він послужить освіжаючим напоєм навесні і влітку, а взимку або зігріваючим, або нагадає вам запах фруктів і теплі сонячні дні. Подаючи його як напій або навіть як десерт, ви зможете порадувати своїх гостей і близьких.
Як же зварити компот із червоної смородини на зиму, щоб він не втратив природних властивостей? Рецептів існує чимало, тим не менш, виділяють три найбільш смачних і корисних: традиційний, з додаванням яблук з апельсинами.
Традиційний рецепт
Щоб приготувати цей компот із червоної смородини потрібно кілька інгредієнтів:
- Червона смородина – 1/3 ємності (каструлі, банки, глечика);
- Цукор – 100 гр на 1 л;
- Вода.
- Переберіть смородину. Насипте в глибоку миску і залийте водою. Таким чином, всі погані ягоди, гілочки і листочки спливуть, а бруд і пісок відсіються на дно. Злийте воду, а потім ще кілька разів прополощіть ягоди;
- Закип'ятіть воду. Додайте потрібну кількість цукру і перемішайте до повного розчинення;
- Очищені ягоди киньте в каструлю і проваріть п'ять хвилин;
- Накрийте компот кришкою і зніміть з вогню. Напій повинен охолонути і настоятися.
Приготування компоту займає не більше 30 хвилин, а сам продукт виходить насиченим смаком і запахом. З кількома шматочками льоду він прекрасно остудить в жарку погоду.
Простий рецепт компоту з червоною смородиною на зиму
Взимку хочеться побалувати себе ягодами, але сезон невідповідний. І замість того, щоб купувати в магазині щось з хім. добавками, приємно відкрити баночку домашнього компоту і насолодитися ним в компанії сім'ї або друзів.
Існує простий рецепт компоту з червоної смородини на зиму, тривалість приготування якого займає не більше півгодини.
Все, що потрібно:
- Смородина;
- Цукор;
- Вода.
- Як і в традиційному компоті, ягоди потрібно перебрати і промити, щоб усунути попадання в консервацію сміття, які випадково потрапили листочків і гілочок. Для приготування компоту на зиму можна залишати смородину гронами;
- Гарненько вимийте банки з содою, можна провести стерилізацію, але не обов'язково. Заповніть ягодами практично до половини;
- Закип'ятіть воду в каструлі і додайте цукру з розрахунком 1 склянка на 3 літри води. Лимонна кислота замінюється її наявністю в ягодах, бо не додається;
- Після того, як цукор розчиниться, залити сироп у банки зі смородиною і закатати їх бляшаними кришками, прокип'яченими раніше;
- Перевернути банки і укутати. Дати постояти ніч.
Зберігати консервацію до зими слід в льосі або підвалі. Якщо поруч таких споруд не є, прекрасно підійде нижня полиця шафи, де темно і прохолодно.
Смачний підбадьорливий напій з апельсином
Любителі незвичайних смаків і прянощів будуть раді смакувати компот з додаванням апельсинів. Цей напій замінить будь магазинний сік і підійде до різних частувань.
Щоб приготувати компот із червоної смородини з апельсином, на трилітрову банку вам потрібно:
- Червона смородина – 1 л;
- Апельсин – 12;
- Цукор – 1 склянка;
- Вода.
- Для приготування цього компоту вам слід промити і перебрати ягоди. Так само помити з содою банки і обдати окропом для кращого ефекту. Пам'ятайте, що залишаючи ягоди на гілках їх потрібно мити ретельніше;
- Щоб очистити шкірку апельсина від усякої хімії та воску, обдайте його окропом і кілька разів промийте водою. Потім наріжте скибочками, або поділіть на три-чотири частини;
- Приготування ягоди і фрукт помістіть в банки (бажано провести стерилізацію);
- Далі, закип'ятіть воду і приготуйте сироп, додавши в окріп цукор. Після повного розчинення цукру слід залити в банки;
- Загорніть банки прокип'яченими металевими кришками. Потім переверніть їх і укрийте рушником або ковдрою, залишивши ті остигати приблизно на добу.
Як варити компот із червоної смородини з яблуками
З цим рецептом смак літа в банках порадує вас у будь-який час року.
Для того, щоб порадувати себе цим напоєм, на трилітрову банку вам знадобиться:
- Червона смородина — 1/3 банки;
- Яблука – 3 шт.;
- Цукор;
- Вода.
- Ретельно промийте ягоди, позбувшись від гілочок, листочків і бруду. Яблука так само промийте. Якщо це магазинні, слід обдати їх окропом, щоб змити віск і хімічні обприскувачі. Потім приберіть серцевини і гілочки, наріжте часточками яблука;
- Так само підготуйте банки (промивка з содою, стерилізація) і прокип'ятіть бляшані кришки;
- Покладіть ягоди і фрукти в банку і займіться приготуванням сиропу;
- Для того, щоб зробити сироп, доведіть воду до кипіння і додайте туди склянку цукру. Як тільки цукор розтане, залийте банки і закрийте підготовленими кришками;
- Банки переверніть догори дном і утеплите (загорніть у ковдру або махрові рушники), залишивши їх остигати.
От і все! Ваш компот із червоної смородини на зиму готовий радувати вас нотками і присмаком літніх днинок і в сніг, і в дощову осінь.
Хитрощі досвідчених господинь
Кожна господиня знає має в кишені кілька порад або способів, щоб полегшити собі завдання або додати пікантності в який-небудь рецепт. Це дозволяє економити час, бюджет чи просто радувати себе і своїх близьких новизною і незвичністю, а так само спрощує і допомагає в будь-якій роботі.
У приготування компоту на червоній смородині теж є кілька ключиків-хитрощів:
- Завжди наливайте сироп у банки по самий верх і уникайте того, щоб повітря залишався. Це запобіжить шлюб і «вибух»;
- Використовуйте цукор-пісок. Він практичніше і швидше розчиняється;
- Щоб отримати більш насичений компот, заливайте ягоди в банку окропом, дайте їм настоятися п'ять хвилин, а потім переливати воду в каструлю і кип'ятіть з цукром для створення сиропу. Готовим сиропом знову заливайте ягоди і консервуйте;
- Якщо у вас немає під рукою апельсина, але є набір ефірних олій, можна схитрувати і додати їх в компот. 4-5 крапель олії апельсина або лимона і 1-2 краплі ефірного масла перцевої м'яти. Аромат прянощів і фруктів додасть особливий смак компоту;
- Щоб компоту з червоної смородини вистачило на довше, можна схитрувати і збільшити концентрацію. Збільшуйте порцію інгредієнтів в півтора-два рази і при відкритті вже готової консервації просто розбавляйте компот кип'яченою водою. Таким чином, замість трьох літрів у вас стане п'ять;
- Щоб пішла зайва кислота, іноді в сироп можна додати щіпку солі при приготуванні;
- Якщо в морозилці залишилися ягоди, їх необов'язково розморожувати. Просто залийте їх сиропом і законсервируйте;
- Використовуйте тільки якісну воду (або відфільтровану ключову). Уникайте готування на воді з-під крана, це не обіцяє нічим хорошим;
- Якщо заморожувати компот, то його термін придатності триватиме на місяць.
А тут ви знайдете домашні рецепти мочених яблук.
Не знаєте, як готуються мариновані опеньки? Тут ви можете ознайомитися з декількома способами і вибрати рецепт на свій смак.
Компот із червоної смородини на зиму готується не так багато часу, однак служить вам до наступного сезону. Він чудово замінює магазинні соки і містить виключно натуральні продукти.