17 март 2019 4 017

Як смачно приготувати коржики з сиром

Насправді рецептів приготування сирних коржів безліч, але коріння цього блюда ростуть з кавказької кухні. Саме там вперше приготували цю випічку.

Коржики з сиром бувають осетинські, імеретинській, мегрельские, грузинські, аджарські і так далі. Всі вони відрізняються формою і начинкою всередині.

Борошно можна застосовувати яку завгодно: рисову, пшеничну, кукурудзяну, вівсяну. Використовуються два методу температурної обробки: запікання в духовці або обсмажування на сковороді.

Часто готують коржі без будь-якої начинки і їдять замість хліба. У такому разі в тісто рекомендується ввести пряні трави, щоб наситити додатковим ароматом і надати пікантності.

Тісто теж може бути прісним, здобним або житнім. Його часто посипають кунжутом, насінням льону або соняшниковим насінням. Іноді коржі ще гарячими промащують вершковим маслом.

Страва буде актуально з рибою, м'ясом, шинкою або просто овочами, все залежить від того, який вид тесту використовувався для його приготування.

Грузинські хачапурі: покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
Яйце - 1 шт.
Кефір - 300 мл
Сіль - за смаком
Цукор - 1 ч. л.
Солоний сир - 450 г
Оливкова олія - 3 ст. л.
Борошно - 4.5 склянки
Розпушувач - упаковка
Час приготування: 65 хвилин Калорійність на 100 грам: 292 Ккал

Це блюдо в Грузії називають хачапурі. Його готують з сирного прісного сиру з яйцем. Хачапурі можна зробити з полуфабрикатного тіста, придбаного в гастрономі, або навіть лаваша.

Але для приготування справжніх грузинських коржів з сиром доведеться брати звичайні однокомпонентні складові і робити все самостійно.

Перебиваємо теплий кефір з цукром і сіллю. Замість цього кисломолочного продукту можна застосовувати кисле молоко, але краще підійде мацоні. Вводимо оливкова олія і невеликими партіями підсипаємо протрушенную борошно.

В кінці додаємо розпушувач. Якщо його немає – можна замінити харчовою содою, але не гасити її. Вимішуємо м'яке пластичне тісто, яке не повинно бути занадто крутим і забитим борошном, накриваємо мискою і залишаємо відпочити.

Для начинки підійде будь напівтвердий або твердий сир: сулугуні, бринза, адигейський, кавказький, але необхідно, щоб він був трохи підсоленим.

Якщо попався молочний продукт з надлишком солі, то розмішайте його з фермерським сиром в пропорції 1:1. Можна взагалі змішати відразу кілька видів сиру. Так начинка вийде значно смачніше.

Поділяємо готове тісто приблизно на десять рівних частин. Розкачуємо по черзі в тонкі пласти, але щоб вони не рвалися. У центр накладаємо начинку і накриваємо другою половиною підготовленого тіста.

Щільно закріплюємо краю, щоб розплавилися вона не витікала. Розкочуємо качалкою, щоб коржик вийшла пропорційною.

Випікання проводиться при 160° С, тому терморегулятор встановлюємо на цю температуру. Деко устеляємо пергаментом і обережно, намагаючись не пошкодити виріб, розкладаємо на дистанції один від одного.

Промазуємо верх збитим яйцем. Пропекаем двадцять хвилин до появи коричневої апетитною скоринки.

Виймаємо коржі і їмо відразу гарячими. Можна додатково приготувати до них вершковий або помідорний соус.

Коржики з сиром на кефірі, посмажені на сковороді

Коржики, приготовані з сиром, є практично у кожної національної кулінарної культури. Вони характеризуються простотою приготування і неповторним смаком.

Рекомендується в начинку класти свіжу зелень, і тоді страва заграє додатковими ароматами.

Компоненти:

  • Борошно – 0.5 кг;
  • Сир – 300 г;
  • Сіль, цукор – за смаком;
  • Рослинна олія – 4 ст. л.;
  • Кефір – 200 мл;
  • Сода – 0.5 ч. л.;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Вершкове масло – 50 г;
  • Базилік – пучок.

Приготування: 70 хвилин.

Калорійність: 287 Ккал/ 100 р.

В кефірну рідина додаємо сіль і цукор. Якщо він не сильно кислий – підсипаємо соду і залишаємо на десять хвилин. Сир перетираємо виделкою з подрібненим базиліком, щоб маса вийшла максимально однорідною.

Перебиваємо яйце і виливаємо в кисломолочну суміш, слідом кладемо масло рослинне і всипаємо борошно, її кількість може дещо відрізнятися від вказаного. Головне при вимішування тіста в гомогенну суміш – не перестаратися. Маса повинна злегка прилипати до поверхні.

Готове тісто прикриваємо лляним рушником і залишаємо полежати п'ятнадцять хвилин. Розкачуємо борошняну масу в довгу ковбаску і ножем поділяємо на тринадцять частин.

Розкачуємо їх товщиною один сантиметр, начиняємо і міцно слепляем краю. Кладемо підсмажитися на сковороду без жиру до коричнюватої скоринки з обох боків (по п'ять хвилин буде цілком достатньо), перекладаємо на плоске блюдо і відразу промазуємо вершковим маслом.

Осетинська коржик з сиром і картоплею

На батьківщині називається це блюдо картофджин. Традиційно воно готується з картоплею, бринзою і обов'язково – свіжою зеленню. Його можна смажити на сковорідці чи піч в електродуховці.

Компоненти:

  • Борошно – 800 г;
  • Молоко – 150 мл;
  • Картопля – 3 шт.;
  • Бринза – 200 г;
  • Сухі дріжджі – 1 ч. л.;
  • Сметана – 3 ст. л.;
  • Соняшникова олія – 3 ст. л.;
  • Петрушка пучок;
  • Цукор – 1 ч. л.;
  • Сіль – за смаком.

Приготування: 85 хвилин.

Калорійність: 310 Ккал/ 100 р.

Картоплю вимиваємо і ставимо отвариваться до повної готовності. У теплому молоці розводимо сухі дріжджі і очікуємо появи ознак бродіння. Змішуємо сметану, цукор, сіль і олію.

Просіваємо борошно, вливаємо дріжджову суміш і попередньо сполучені продукти. Замішуємо м'яке повітряне тісто.

Перекладаємо його в чисту миску, прикриваємо рушником і залишаємо на годину. Бажано, щоб місце було з підігрівом або хоча б без протягів.

Картопляний відвар зливаємо, ставимо охолонути овочі. Сир мнемо виделкою, подрібнюємо туди петрушку і подбавляем тертий картопля. Все добре промешиваем.

Тісто розділяємо на шість частин. Розкачуємо, рясно накладаємо фарш. У центрі необхідно залишити отвір, через який буде виходити пар. Загортаємо краї всередину і защипуємо тісто. Приминаем картофджин долонями і кладемо готуватися на добре прогріту сковороду.

Готуємо на кефірі з шинкою

Приготовані за цим рецептом коржі вважаються відмінним варіантом раннього сніданку, використовуються в якості перекусу в поході або подорожі. Вони довго зберігають свіжість і досить ситні.

Компоненти:

  • Борошно – 600 г;
  • Сіль, цукор – по щіпці;
  • Кефір – 300 мл;
  • Шинка – 300 г;
  • Сулугуні – 150 г;
  • Маргарин – 100 г;
  • Рослинна олія – 50 мл

Приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 315 Ккал/ 100 р.

Борошно змішуємо з сіллю і цукром. Шинку натираємо разом з сиром. Маргарин розтоплюємо в мікрохвильовці. З'єднуємо всі складові крім шинки.

Вимішуємо пластичне не липнущее тісто, прикриваємо рушником і даємо полежати тридцять хвилин. Для начинки можна використовувати не тільки сулугуні, підійдуть будь сичужні або тверді сорти сиру.

У сковороду наливаємо масло рослинне і прогріваємо. Тісто розгортаємо в довгий рулет, спеціальним ножем нарізаємо коржі товщиною три – чотири сантиметри. Розкочуємо качалкою, в середину накладаємо шинку і загортаємо краю до центру, там же їх і скріплюємо.

Ще раз розкачуємо вже готовий напівфабрикат і кладемо обережно, щоб не обпектися маслом, на сковороду. Підсмажуємо буквально за кілька хвилин, як оладки. Викладаємо готові вироби на тарілку.

Якщо ви купили молоко, а воно скисло, то читайте, як приготувати оладки на кислому молоці. Вийде пишна і ситна випічка.

Пиріжки з яблуками вийдуть на славу, якщо ви при їх приготуванні скористаєтеся одним з цих рецептів. Насолоджуйтеся смачними пирожочками!

А тут знаходяться рецепти і рекомендації з приготування курячого супу з рисом.

Корисні рекомендації господаркам

  1. Осетинські коржі можна готувати як в електродуховці, так і на плиті в сковороді. Тільки не треба їх прикривати кришкою, поки не переверне;
  2. Якщо в процесі коржик сильно надулася, акуратно зробіть отвори виделкою, щоб вийшло повітря, і виріб не розвалилося;
  3. Якщо коржі смажаться на сковороді, можна не промащувати їх після маслом;
  4. Тісто рекомендується вимішувати тільки руками, щоб відчувати його консистенцію;
  5. Після замішування, обов'язково залиште тісто відпочити, так вироби вийдуть більш ніжними;
  6. Сирні коржики в холодному вигляді трохи жорсткуваті, тому перед їжею їх краще розігріти;
  7. Шинку можна замінити вареною ковбасою, теж вийде хороший смак. Не зайвими будуть і смажені гриби.

Їжте коржі, виготовлені своїми руками, з апетитом! Удачі вам, милі господині, на кулінарному ниві!

Що ще почитати: