Як смачно приготувати коржики з сиром
Насправді рецептів приготування сирних коржів безліч, але коріння цього блюда ростуть з кавказької кухні. Саме там вперше приготували цю випічку.
Коржики з сиром бувають осетинські, імеретинській, мегрельские, грузинські, аджарські і так далі. Всі вони відрізняються формою і начинкою всередині.
Борошно можна застосовувати яку завгодно: рисову, пшеничну, кукурудзяну, вівсяну. Використовуються два методу температурної обробки: запікання в духовці або обсмажування на сковороді.
Часто готують коржі без будь-якої начинки і їдять замість хліба. У такому разі в тісто рекомендується ввести пряні трави, щоб наситити додатковим ароматом і надати пікантності.
Страва буде актуально з рибою, м'ясом, шинкою або просто овочами, все залежить від того, який вид тесту використовувався для його приготування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Яйце - | 1 шт. |
Кефір - | 300 мл |
Сіль - | за смаком |
Цукор - | 1 ч. л. |
Солоний сир - | 450 г |
Оливкова олія - | 3 ст. л. |
Борошно - | 4.5 склянки |
Розпушувач - | упаковка |
Час приготування: 65 хвилин | Калорійність на 100 грам: 292 Ккал |
Це блюдо в Грузії називають хачапурі. Його готують з сирного прісного сиру з яйцем. Хачапурі можна зробити з полуфабрикатного тіста, придбаного в гастрономі, або навіть лаваша.
Але для приготування справжніх грузинських коржів з сиром доведеться брати звичайні однокомпонентні складові і робити все самостійно.
Перебиваємо теплий кефір з цукром і сіллю. Замість цього кисломолочного продукту можна застосовувати кисле молоко, але краще підійде мацоні. Вводимо оливкова олія і невеликими партіями підсипаємо протрушенную борошно.
В кінці додаємо розпушувач. Якщо його немає – можна замінити харчовою содою, але не гасити її. Вимішуємо м'яке пластичне тісто, яке не повинно бути занадто крутим і забитим борошном, накриваємо мискою і залишаємо відпочити.
Для начинки підійде будь напівтвердий або твердий сир: сулугуні, бринза, адигейський, кавказький, але необхідно, щоб він був трохи підсоленим.
Якщо попався молочний продукт з надлишком солі, то розмішайте його з фермерським сиром в пропорції 1:1. Можна взагалі змішати відразу кілька видів сиру. Так начинка вийде значно смачніше.
Поділяємо готове тісто приблизно на десять рівних частин. Розкачуємо по черзі в тонкі пласти, але щоб вони не рвалися. У центр накладаємо начинку і накриваємо другою половиною підготовленого тіста.
Щільно закріплюємо краю, щоб розплавилися вона не витікала. Розкочуємо качалкою, щоб коржик вийшла пропорційною.
Випікання проводиться при 160° С, тому терморегулятор встановлюємо на цю температуру. Деко устеляємо пергаментом і обережно, намагаючись не пошкодити виріб, розкладаємо на дистанції один від одного.
Промазуємо верх збитим яйцем. Пропекаем двадцять хвилин до появи коричневої апетитною скоринки.
Виймаємо коржі і їмо відразу гарячими. Можна додатково приготувати до них вершковий або помідорний соус.
Коржики з сиром на кефірі, посмажені на сковороді
Коржики, приготовані з сиром, є практично у кожної національної кулінарної культури. Вони характеризуються простотою приготування і неповторним смаком.
Компоненти:
- Борошно – 0.5 кг;
- Сир – 300 г;
- Сіль, цукор – за смаком;
- Рослинна олія – 4 ст. л.;
- Кефір – 200 мл;
- Сода – 0.5 ч. л.;
- Яйце – 1 шт.;
- Вершкове масло – 50 г;
- Базилік – пучок.
Приготування: 70 хвилин.
Калорійність: 287 Ккал/ 100 р.
В кефірну рідина додаємо сіль і цукор. Якщо він не сильно кислий – підсипаємо соду і залишаємо на десять хвилин. Сир перетираємо виделкою з подрібненим базиліком, щоб маса вийшла максимально однорідною.
Перебиваємо яйце і виливаємо в кисломолочну суміш, слідом кладемо масло рослинне і всипаємо борошно, її кількість може дещо відрізнятися від вказаного. Головне при вимішування тіста в гомогенну суміш – не перестаратися. Маса повинна злегка прилипати до поверхні.
Готове тісто прикриваємо лляним рушником і залишаємо полежати п'ятнадцять хвилин. Розкачуємо борошняну масу в довгу ковбаску і ножем поділяємо на тринадцять частин.
Розкачуємо їх товщиною один сантиметр, начиняємо і міцно слепляем краю. Кладемо підсмажитися на сковороду без жиру до коричнюватої скоринки з обох боків (по п'ять хвилин буде цілком достатньо), перекладаємо на плоске блюдо і відразу промазуємо вершковим маслом.
Осетинська коржик з сиром і картоплею
На батьківщині називається це блюдо картофджин. Традиційно воно готується з картоплею, бринзою і обов'язково – свіжою зеленню. Його можна смажити на сковорідці чи піч в електродуховці.
Компоненти:
- Борошно – 800 г;
- Молоко – 150 мл;
- Картопля – 3 шт.;
- Бринза – 200 г;
- Сухі дріжджі – 1 ч. л.;
- Сметана – 3 ст. л.;
- Соняшникова олія – 3 ст. л.;
- Петрушка пучок;
- Цукор – 1 ч. л.;
- Сіль – за смаком.
Приготування: 85 хвилин.
Калорійність: 310 Ккал/ 100 р.
Картоплю вимиваємо і ставимо отвариваться до повної готовності. У теплому молоці розводимо сухі дріжджі і очікуємо появи ознак бродіння. Змішуємо сметану, цукор, сіль і олію.
Просіваємо борошно, вливаємо дріжджову суміш і попередньо сполучені продукти. Замішуємо м'яке повітряне тісто.
Перекладаємо його в чисту миску, прикриваємо рушником і залишаємо на годину. Бажано, щоб місце було з підігрівом або хоча б без протягів.
Картопляний відвар зливаємо, ставимо охолонути овочі. Сир мнемо виделкою, подрібнюємо туди петрушку і подбавляем тертий картопля. Все добре промешиваем.
Тісто розділяємо на шість частин. Розкачуємо, рясно накладаємо фарш. У центрі необхідно залишити отвір, через який буде виходити пар. Загортаємо краї всередину і защипуємо тісто. Приминаем картофджин долонями і кладемо готуватися на добре прогріту сковороду.
Готуємо на кефірі з шинкою
Приготовані за цим рецептом коржі вважаються відмінним варіантом раннього сніданку, використовуються в якості перекусу в поході або подорожі. Вони довго зберігають свіжість і досить ситні.
Компоненти:
- Борошно – 600 г;
- Сіль, цукор – по щіпці;
- Кефір – 300 мл;
- Шинка – 300 г;
- Сулугуні – 150 г;
- Маргарин – 100 г;
- Рослинна олія – 50 мл
Приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 315 Ккал/ 100 р.
Борошно змішуємо з сіллю і цукром. Шинку натираємо разом з сиром. Маргарин розтоплюємо в мікрохвильовці. З'єднуємо всі складові крім шинки.
Вимішуємо пластичне не липнущее тісто, прикриваємо рушником і даємо полежати тридцять хвилин. Для начинки можна використовувати не тільки сулугуні, підійдуть будь сичужні або тверді сорти сиру.
У сковороду наливаємо масло рослинне і прогріваємо. Тісто розгортаємо в довгий рулет, спеціальним ножем нарізаємо коржі товщиною три – чотири сантиметри. Розкочуємо качалкою, в середину накладаємо шинку і загортаємо краю до центру, там же їх і скріплюємо.
Ще раз розкачуємо вже готовий напівфабрикат і кладемо обережно, щоб не обпектися маслом, на сковороду. Підсмажуємо буквально за кілька хвилин, як оладки. Викладаємо готові вироби на тарілку.
Якщо ви купили молоко, а воно скисло, то читайте, як приготувати оладки на кислому молоці. Вийде пишна і ситна випічка.
Пиріжки з яблуками вийдуть на славу, якщо ви при їх приготуванні скористаєтеся одним з цих рецептів. Насолоджуйтеся смачними пирожочками!
А тут знаходяться рецепти і рекомендації з приготування курячого супу з рисом.
Корисні рекомендації господаркам
- Осетинські коржі можна готувати як в електродуховці, так і на плиті в сковороді. Тільки не треба їх прикривати кришкою, поки не переверне;
- Якщо в процесі коржик сильно надулася, акуратно зробіть отвори виделкою, щоб вийшло повітря, і виріб не розвалилося;
- Якщо коржі смажаться на сковороді, можна не промащувати їх після маслом;
- Тісто рекомендується вимішувати тільки руками, щоб відчувати його консистенцію;
- Після замішування, обов'язково залиште тісто відпочити, так вироби вийдуть більш ніжними;
- Сирні коржики в холодному вигляді трохи жорсткуваті, тому перед їжею їх краще розігріти;
- Шинку можна замінити вареною ковбасою, теж вийде хороший смак. Не зайвими будуть і смажені гриби.
Їжте коржі, виготовлені своїми руками, з апетитом! Удачі вам, милі господині, на кулінарному ниві!