Як просто і смачно приготувати гречку з квасолею
Приготування складних гарнірів набирає велику популярність. Їх подають не тільки з м'ясом і рибою, але і як окремі страви. Приємно урізноманітнити меню вміють хороші господині під час церковного поста. Гречана каша з квасолею досить ситне страву і настільки красиво виглядає при подачі, що домочадці будуть просити повторити такий вечерю.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
гречана крупа - | 1 ст. |
червона квасоля відварна - | 1 ст. |
морква середньої величини - | 1 шт. |
червона цибулина (можна взяти звичайну) - | 1 шт. |
томатна паста - | 2 ст. л. |
пісне масло - | 2 ст. л. |
сіль і приправи - | за смаком |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 70 Ккал |
Покрокова інструкція приготування гречки з квасолею:
-
- Поставити варити гречку з 2 склянками підсоленої води до повної готовності;
- В цей час у глибокій сковороді пасерувати на соняшниковій олії спочатку цибулю, порізану півкільцями;
- Додати моркву, терту на крупній тертці;
- Скинути квасоля, томатну пасту і трохи загасити;
- Зсипати готову гречану кашу, додати спеції і добре все перемішати;
- Дати настоятися близько 5 хвилин і, прикрасивши зеленню подавати на стіл.
Кількість готової каші вистачить на 6 порцій.
Гречка з грибами і консервованою квасолею в горщику
Для приготування по старовинному російському рецептом краще взяти 6 порційних глиняних горщиків. Якщо їх немає, то стане в нагоді глибока товстостінна сковорода.
Інгредієнти:
- гречка – 210 г;
- огірки солоні – 100 г;
- квасоля, консервована в томатному соусі – 1 банка;
- гриби (краще шампіньйони) – 150 г;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- бульйон або вода – 2 ст.;
- будь-яке масло для обсмажування – 2-3 ст. л.;
- перець чорний мелений, петрушка, кріп і сіль.
Потрібно 40 хвилин на приготування 6 порцій.
У 100 р такої каші міститься 125 ккал.
Почистити і порубати ножем цибулю, обсмажити на розігрітій сковорідці до золотистого кольору. Скидаємо солоні огірки, порізані соломкою по 2 см, і томатний сік з банки з квасолею. Тушкуємо 5-7 хвилин, додаємо квасоля з печерицями, підготовленими у вигляді пластинок. Через пару хвилин змішати все з добре промитої гречаною крупою і нарізаною зеленню.
Розкласти гречку з овочами по горщикам, залишаючи 4-5 см до краю. Налити підсолений і поперченний бульйон (любий на вибір) або воду так, щоб суміш закрити приблизно на два пальці. Готувати під кришкою в розігрітому до 160 градусів духовій шафі або в мікрохвильовці 20 хвилин.
Подавати на стіл можна прямо в глиняних горщиках або красиво викласти страву на тарілку.
Закуска з баклажанів — спробуйте приготувати, напевно деякі рецепти стануть родзинкою вашого застілля.
Читайте як приготувати ароматну картоплю зі свинячими реберцями в мультиварці.
Візьміть на замітку рецепт смачного пирога, головним інгредієнтом якого є пачка сухого киселю.
Гречка зі стручковою квасолею в томатному соусі
Цей рецепт тільки набирає популярність, але спробувати приготувати варто, так як незвичайний смак і вигляд страви не залишить гостей байдужими.
Для початку підготуємо продукти:
- спаржа (заморожена) – 100 г;
- крупа гречана – 50 г;
- зелена цибуля – ½ пучка;
- моркву – 1 шт.;
- помідори – 300 г;
- вода – 125 мл;
- часник – 3-4 зубчики;
- олія – 30 мл;
- зелень;
- приправи і сіль за смаком.
Кількість продуктів вказано на 4 порції, а витратите близько 30 хвилин.
У 100 г готової каші міститься 85 ккал.
Отже, для початку в глибокій сковороді робимо обжарку. Першим відправляємо часник, щоб масло просякло ароматним запахом. Слідом помаранчеву красуню – морква, яку попередньо порізали тонкою соломкою. Для цього можна скористатися терткою для корейського салату.
Посічену зелену цибулю скидаємо через 5-6 хвилин і помішуємо протягом 30 секунд. Поки основні овочі готуються на вогні, потрібно помідори обдати окропом і очистити від шкірки. У чашці подрібнити блендером (при відсутності скористатися теркою) і відправити на сковороду. Коли рідина трохи випарується, налити воду і посолити.
Так як стручкова квасоля готується однаковий час з гречкою, то до підготовленої суміші відправляємо ці продукти одночасно. Варимо 15 хвилин. Подавати до столу, посипавши зеленню.
Корисно знати
Є деякі нюанси при використанні квасолі в стравах. Солити слід за 10-15 хвилин до зняття з вогню, так як час варіння збільшиться. Обсяг готового продукту стане в 3 рази більше. Якщо боби не доварити, то в організм потраплять шкідливі речовини, які викликають газоутворення в кишечнику. Але перевірити якість можна. Достатньо дмухнути на вийняту ложкою квасоля і якщо шкірка лопне, пора зливати воду.
Замочувати на ніч варто тільки червону квасолю, так як вона готується набагато довше. Але час варіння можна скоротити, якщо кожні 15 хвилин доливати холодну воду, тобто робити температурні перепади.
Якщо гречана крупа світлого кольору, то в готовому вигляді вона буде злипатися, і зовнішній вигляд страви постраждає. Тому, перед тим як відправити її в каструлю, потрібно обсмажити на сковороді до коричневого відтінку без додавання олії.