05 июнь 2019 1 912

Як смачно приготувати розтягаї з рибою

Розтягаї є печеними пиріжками з тіста з різними інгредієнтами в якості начинки. Їх прийнято подавати до бульйону з курки або риби. Зазвичай давньоруські пиріжки робили великими. Пиріжки овальної форми називали човниками. Випікають їх з відкритою серединою.

З історії розтягаїв: слов'яни з найдавніших часів робили їх із залишків їжі. Історію виникнення цієї страви можна зіставити з появою першої італійської піци.

Рецепт расстегая вийшов випадково, як у випадку з піцою в свій час. Найчастіше у селян залишалися рибні або м'ясні шматочки, які не викидалися. Тоді жінки знайшли їм застосування: стали пекти пироги з ними.

Сьогодні, як і тоді, розтягаї готують із залишкових шматків осетрових риб. Осетрові риби користувалися популярністю внаслідок їх дешевизну, тому заможні селяни могли собі це дозволити. Також готували пиріжки із залишків каш, капусти, м'яса та ін.

Розтягаї з рибою: класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Борошно - 6 ст. л.
Молоко (добре взяти домашнє) - 2,5 склянки
Дріжджі - 50 г
Масло - 60 г
Сіль та цукровий пісок - 2 ст. л.
Яйця - 2 шт.
Філе риби (кета, осетрина, судак, сьомга, лосось) - 350 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 187 Ккал
Розтягаї з рибою — класичний варіант всіма улюблених російських пиріжків. Готувати їх нескладно і досить швидко.

Змішуємо в каструлі інгредієнти для тіста і чекаємо двадцять хвилин, для того щоб воно трохи піднялося.

Готове тісто розкачуємо, нарізаємо середні гуртки.

На кружечки з тіста поміщаємо дрібні шматочки обсмаженої риби.

Краї защемляем, залишаючи серединку відкритою.

Змащуємо деко олією і викладаємо майбутні пиріжки на нього.

Готуємо в печі близько п'ятнадцяти хвилин при двохсот градусах.

За п'ять хвилин до готового стану, змащуємо їх жовтком. Після приготування змащуємо їх вершковим маслом і подаємо до столу.

Розтягаї з рибою з листкового тіста

Листкове тісто давно користується популярністю у господинь. Причому його сьогодні можна купити в магазині, значно полегшивши собі завдання. Рибні розтягаї з такого тіста виходять дуже ситними і смачними.

Потрібно взяти такі продукти:

  • Листкове тісто з дріжджами — 600 р.;
  • Горбуша — 400-500 р.;
  • Лимонний сік — 2 ст. л.;
  • Цибуля — 1 шт.;
  • Яйце — 1 шт.;
  • Масло (тільки спред не беріть) вершкове — 100 г.;
  • Приправи.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 197.

Як готувати?

  1. Покупне тісто розморожуємо, добре катаємо і розрізаємо на середні або великі кухлі (приблизно десять сантиметрів);
  2. Горбушу обмиваємо, знімаємо з неї шкірку, видаляємо всі кістки і нарізаємо на середні кубики. Збризкуємо лимоном;
  3. Лук очищаємо, обмиваємо, нарізаємо тоненькими колечками;
  4. Кріп миємо, і дрібно нарізаємо;
  5. Викладаємо на гуртки цибулю і горбушу, все посипаємо приправами; Кладемо акуратно порізаний кріп;
  6. Яйце збиваємо, змащуємо з допомогою пензлика краю і защемляем, залишаючи маленьке місце по центру;
  7. Зверху кладемо на пиріжки шматок масла;
  8. Змащуємо пиріжки жовтком;
  9. Деко змащуємо або застеляємо спец. папером для випічки, ставимо в духову шафу/духовку на двісті градусів;
  10. Робимо випічку 20 хвилин;
  11. Подаємо з супом або чаєм.

Як майстерно приготувати розтягаї з червоною рибою

Червона рибка — одна із самих корисних і смачних риб. Зробити пиріжки з цим делікатесом, значить, не впасти в бруд обличчям і отримати похвалу за приготоване блюдо.

Для приготування візьмемо наступний набір продуктів.

Для начинки:

  • 0,35 кг червоної риби;
  • 1 шт. цибулі;
  • 6 ст. л. олії для обсмажування.

Для тіста:

  • 2,5 склянки борошна;
  • 10 р. сухих дріжджів;
  • 1,5 склянки молока;
  • 2 ст. л. сл. масла (розтопленого);
  • 1 щіпка солі.

Часу буде потрібно: 1 година 30 хвилин.

Цінність в калоріях: 207.

Замішуємо тісто і чекаємо, поки воно не підніметься. Поки тісто готується, робимо начинку. Позбавляємо рибу від кісточок і нарізаємо її маленькими шматками. Обсмажуємо разом з цибулею. Додаємо всі необхідні приправи.

Як тільки тісто піднялося, розкачуємо його і нарізаємо на середні кружечки до десяти сантиметрів. На готові коржі розкладаємо начинку. Защепляем пиріжки по краях, залишаючи середину відкритою.

Зверху кладемо шматочок масла і змащуємо їх жовтком. Випікаємо на змащеному олією деку в духовці протягом тридцяти хвилин (200 градусів).

Подавати з бульйоном і зеленню. Відмінно також підійдуть і до чаю.

Розтягаї з рибою і рисом

Рис і риба — основні продукти, які були на столі у заможних селян і зараз є під рукою у кожної господині. Приготувати смачну страву з цих інгредієнтів не складе праці. Для цього потрібно лише рецепт, який наведено нижче.

Для приготування тіста потрібно взяти:

  • Борошно — 2 склянки;
  • Цукор — 1 ст. л.;
  • Сл. олія — 1 ст. л.;
  • Дріжджі – 8 р.;
  • Воду або молоко — 2/3 склянки;
  • Сіль — 1/4 ч. л.

Начинка:

  • Риба (філе) – 400 р.;
  • Рис — 1/2 склянки;
  • Вершкове масло — 1 ст. л.
  • Сіль, приправи.

Час кулінарних робіт: 1 година 30 хвилин.

Калорійність: 249.

Готуємо тісто: змішуємо всі необхідні інгредієнти і чекаємо, поки воно підніметься. Як тільки тісто піднялося, розкачуємо його в ковбаску, ріжемо на маленькі шматочки, і кожен шматок перетворюємо в пластовий гурток.

По центру розкладаємо приготований фарш із вареним рисом і підсмаженою рибою, защепляем краю, залишаючи містечко всередині так, щоб було видно начинку. У кожен пирожочек в центр кладемо шматочок масла і змащуємо жовтком.

Укладаємо готові пиріжки на деко і випікаємо в печі двадцять п'ять хвилин при двісті градусах. Подаємо до столу з бульйоном з риби і зеленню.

Гусак в духовці в рукаві рецепт який варто спробувати і рекомендації кулінарів як зробити це святкове блюдо.

Читайте як приготувати дуже смачні бутерброди з тріскою і авокадо, покроковий рецепт з рекомендаціями кулінарів.

Візьміть на замітку рецепт смачних домашніх печенюшек «Горішки» зі згущеним молоком, які можна приготувати в домашніх умовах дуже легко.

Корисні поради

  1. Для рибних розтягаїв краще всього купувати свіжу рибу, а не заморожену. Так страва буде більш соковитим і смачним;
  2. Якщо начинка сухувата, до неї варто додати соус або бульйон. Так, риба буде добре поєднуватися з рибним бульйоном, курка ж — з курячим бульйоном;
  3. Не потрібно сильно подрібнювати начинку для страви, особливо готувати її з м'ясорубкою. Шматочки м'яса не повинні бути схожі на кашу;
  4. Начинка буде правильно приготовленої тільки в тому випадку, якщо вона не прилипає до рук. Теж саме стосується тесту. У разі якщо начинка прилипає до рук, додайте в неї бульйон. Якщо ж тісто дуже м'яке — додайте борошно;
  5. Під листом краще всього поставити форму з водою. Так, розтягаї вийдуть смачними і соковитими, тісто пропечеться і не буде занадто сухим;
  6. Перед процесом випічки варто всередину кожного пиріжка залити бульйон. Таким чином, начинка вийде більш смачною, соковитою і ніжною. Бульйон підбирайте виходячи з тієї начинки, яку брали за основу. Наприклад, якщо брали курку, тоді підійде курячий бульйон;
  7. Беріть борошно для тіста тільки вищого гатунку;
  8. Всі продукти повинні бути свіжими;
  9. Якщо не виходить форма човники, то можна просто зробити пиріжки круглими. Тим більше, у Московській державі у період правління Івана III такі розтягаї круглої форми користувалися популярністю, їх їв навіть сам цар всія Русі.

Отже, зробити розтягаї з рибою досить просто: запам'ятайте основні рецепти та рекомендації по їх приготуванню. Тоді зможете здивувати не тільки гостей, але і рідних своєю кулінарною майстерністю.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: