Рецепти полуничного варення: заготовки з ароматних ягід на зиму
Полуничне варення являє собою приготований з ягід полуниці консервований продукт.
В даному випадку ягоди піддаються термічній обробці за допомогою їх уварювання в цукровому розчині.
Користь полуничного варення
Будь-яке варення, заготовлене для зберігання на зиму, має власний набір корисних властивостей.
Якщо говорити про полуничному варіанті, то це справжня джерело антиоксидантів – речовин, здатних уповільнити, або ж повністю зупинити розвиток ракових пухлин.
Ягода в своєму складі містить магній, калій, органічні кислоти, фосфор, кобальт, марганець, залізо, кремній, пектин, вітаміни групи B, C, E, P, A.
При створенні варення полуниця деякі свої цінні властивості втрачає, однак, більша їх частина залишається.
Відповідна ягода
Щоб приготувати смачний рецепт полуничного варення і при цьому уникнути його швидкої псування, необхідно грамотно вибирати ягоди.
Для цього знадобляться тільки руки і очі.
Шукати найкраще м'ясисті і ароматні ягоди без вм'ятин, чорних плям і різного роду пошкоджень.
Ще один момент – "віночок" з листочків, який повинен бути свіжим, і щільно прилягати до ягідці.
Цікаво, що смак полуниці залежить від її розміру.
Так великі ягоди більш водянисті, а середні набагато солодший.
Якщо фрукти зберігаються в сухому місці, пролежати вони можуть досить довго.
Відвідуючи ринок, слід звернути увагу на даний факт.
В іншому випадку вони будуть підгнивати, якщо це не сталося раніше.
Популярність полуничного варення продиктована не тільки відмінними смаковими якостями, але і тим фактом, що свіжі ягоди не можуть зберігатися тривалий час, а значить, потребують якнайшвидшої обробці.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
полуниці - | кілограм |
цукру - | 600 г |
Час приготування: 360 хвилин | Калорійність на 100 грам: 175 Ккал |
Полуничне варення, виготовлене за наступним рецептом, дозволить насолодитися ароматом і смаком літа в будь-який час року.
Етапи приготування рецепту полуничного варення з фото:
- Необхідно вибрати ягоди середніх розмірів, які перебираються, промиваються, очищаються і поміщаються в глибоку посуд.
- Потім вони прокидаються цукром.
- Через 5 годин полуниця має пустити сік.
- Разом з соком вона відправляється на середній вогонь і доводять до кипіння.
- Потім вариться протягом 5 хвилин.
- В процесі може утворюватися піна, яку бажано зняти шумівкою або ложкою.
- Після варіння рідке варення в гарячому вигляді розливається по стерилізованим банкам, і закочується стерильними кришками.
- Як тільки операція виконана, банки перевертаються догори дном і накриваються рушником до повного охолодження.
Зберігання варення проводиться в прохолодному місці, наприклад, коморі, підвалі, в льосі.
Приготування варення з полуниці в мультиварці
Незамінною для господинь на кухні давно стала така машина, як мультиварка.
Це універсальний пристрій дозволяє значно заощадити сили при приготуванні страв, а головне – час.
Щоб приготувати полуничне варення в мультиварці за рецептом знадобиться:
- 600 г полуниці;
- 400 г цукру;
- 100 мл води.
Насамперед необхідно провести стерилізацію банок разом з кришками.
Робиться це все в тій же мультиварці, яка попередньо перемикається в режим "Варка на пару".
У чашу потрібно залити півлітра води, встановити контейнер-пароварку, і вже на нього викласти в чисті банки і кришки.
Процес триває 30 хвилин.
Для приготування варення необхідно ретельно полуницю вимити, очистити її від чашолистків, і скласти в глибоку миску з розсипом цукром.
Все це залишається на одну годину.
Звичайно, за цей час полуниця не встигне пустити сік, але на те й потрібна мультиварка, в чашу якої ягоди з цукром і пересипаються, а потім заливаються водою (100 мл).
Мультиварка переводиться в режим "Гасіння", і суміш готується рівно годину.
Щоб вскипевшая маса не виливалася через клапан, або ж кришку мультиварки, одночасно слід готувати не більше 1 кг полуниці.
Крім того, краще всього взагалі позбутися клапана, так як навіть 0,5 кг суміші просто виливаються через нього.
Через годину варення готове і його можна розливати по заздалегідь підготовленим банкам, і відразу ж закочувати.
Банки перевертаються догори дном, накриваються рушником до повного охолодження, а потім відправляються в місце зберігання.
Перевага такого варення в тому, що воно легко зберігається в прохолодному місці 2 роки, ягоди залишаються цілими, а колір сиропу прозорим.
Докладно вся технологія приготування описана у відео-сюжеті:
Деякі хитрості
Перед тим як засипати цукром полуницю, потрібно позбавитися від всіх пошкоджених ягід, потім промити, і лише після цього позбавлятися від листочків.
Порядок дій повинен бути саме таким.
В іншому випадку вода може проникнути в м'якоть, порушити її текстуру і смак.
Промивати полуницю необхідно в друшляку під проточною холодною водою все з тієї ж причини.
Зберігання ягоди потрібно виробляти в сухому посуді в холодильнику, не накриваючи кришкою.
Якщо вона була куплена в супермаркеті, ягоди витягуються з упаковки і обережно розкладаються вручну.
Причина проста – вимогливість до зберігання.
Лечо з болгарського перцю: рецепти апетитною закуски. Можливо, що саме їх і не вистачає у вашій колекції заготовок на зиму!
Якщо підкоригувати харчування, зайва вага почне поступово залишати вас. Чому так відбувається і яке воно — меню правильного харчування для схуднення? Усі відповіді можна дізнатися в статті.
Справжній узбецький лагман приготувати непросто, але якщо ви на нашому сайті, то ніяких складнощів у вас не буде. Тому що наші докладні рецепти зрозумілі і прості.
До речі, у свіжому вигляді вони не повинні лежати більше 2 днів.
Полуниця багата на вітамін С, якого так бракує людського організму в зимовий період.
У свіжому вигляді, як і в складі варення, вона відмінно вписується в різні дієти за рахунок своєї низької калорійності, але тільки у разі, якщо відсутня алергія, яка останнім часом явище дуже часте.
Часу, звичайно, йде досить багато на всі етапи готування.
А раптом вам захотілося прямо зараз скуштувати цю смакоту?
Цікаво, а можна приготувати полуничне варення за 10 хвилин?
Думаєте, що це з області фантастики?
А ось і ні!
Дивіться цей нестандартний і дуже цікавий рецепт: