01 март 2019 1 507

Як смачно приготувати борщ в мультиварці

Здавна борщ вважався основним традиційним блюдом слов'ян, з покоління в покоління передавався рецепт цього чудового першого страви, в якому ідеально збалансовані всі необхідні людському організму вуглеводи, жири, білки, вітаміни і мінерали.

Напевно, серед слов'ян немає такої людини, який би не знав і не любив його. І не даремно прижилося у нас це страва, адже борщ не тільки надає ситість, але і є справжнім народним засобом від багатьох хвороб.

А все через головного інгредієнта — буряків, без якого не можна зварити борщ. Сама по собі цілюща для організму, вона в поєднанні з іншими овочами володіє лікувально-дієтичними властивостями, нормалізує роботу шлунка, кишечника, кровоносної системи, обміну речовин, сприятливо діє на роботу печінки і нирок, збагачує організм всілякими вітамінами, тим самим, зміцнюючи імунітет.

Всю користь борщу не перелічити, як і його способів приготування, крім того, це дуже смачне, поживне і ситне блюдо з невеликою калорійністю, що важливо для тих, що худнуть.

Колись наші прабабусі готували борщ у печі, всі овочі разом з м'ясом нудилися і насичувалися один одним, створюючи неповторний смак. Зараз сучасні господині далекі від печей, але зате у них є така помічниця як мультиварка, яка як аналог печі, зберігає всі вітаміни, а насичений смак страви при цьому тільки поліпшується.

Приготувавши борщ в мультиварочном агрегаті, витрачаємо мінімум зусиль, а отримуємо максимум користі і задоволення від смаку. Мало хто відмовиться від ароматного домашнього борщу з м'ясом, политого сметаною та ще з пампушками.

Потекли слинки? Тоді швиденько переходимо до рецептів і бігом на кухню готувати це приголомшливе блюдо!

Український борщ в мультиварці з пампушками: покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
свинини або яловичини - 300 г
буряків - 1 шт.
капусти - половина качана
картоплин - 6 шт.
моркви - 1 шт.
петрушки - 1 шт. (корінь)
цибулин - 1 шт.
часнику - пара зубчиків
помідорів - 5 соковитих
соняшникової олії - 60 мл
борошна - 230 р
свинячого сала - трохи
сметани - 100 мл
цукрового піску - 25 г
соку лимона або оцту - за смаком
листя петрушки - 2-3 гілочки
меленого перцю - щіпка
солодкого перцю - 1 шт.
солі - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

Український борщ без пампушок? Непорядок! Тому, як додаток, до рецепту борщу додається, звичайно ж, рецепт пампухів.

Інгредієнти:

  • 300 р. борошна;
  • 200 мл молока;
  • 30 р. цукрового піску;
  • 10 р. дріжджів;
  • 50 мл олії;
  • 3 зубчики часнику;
  • Півсклянки квасу.

М'ясо, очищене від всіх плівок, нарізати шматочками.

Буряк нашаткувати соломкою і скропити соком лимона.

Подрібнити коріння і цибулю.

Нарізати картоплю соломкою свіжу капусту тонко нарізати болгарський перець. Подрібнити помідори.

На дно чаші налити олію, додати цибулька, морква, корінець петрушки, болгарський перець і виставити на режим «Смаження», якщо такий є, або на іншу програму з швидким нагрівом, припустимо «Випічка». Пасерувати овочі при відкритій кришці, часто помішуючи.

Додати буряк і подрібнені помідори, борошно, перемішуючи, тушкувати кілька хвилин. Далі в чашу відправити всі інші інгредієнти: яловичину, картоплю, капусту, посолити, долити води і готувати близько 1 години при більш повільному режимі «Суп» або «Гасіння», в залежності від програм мультиварки.

Часу достатньо для замісу тіста на пампушки. Для цього в підігрітому молоці розчинити дріжджі, сіль, цукор, влити масло, просіяне борошно, замісити тісто і поки відкласти.

Після сигналу мультиварки, де вариться борщ, додати цукор, роздавлений часник, лист лавра і готувати ще 10 хвилин. Наприкінці заправити салом, додати подрібнену зелень. Дати настоятися близько 20 хвилин, за цей час випікати пампушки з часником.

З готового тіста скачати кульки, розставити на змащеній маслом формі і залишити для вистоювання. Випікати при стандартній температурі 200-210° С.

Поки випікаються, подрібнити часник, додати сіль, олію соняшника (рослинна), квас і все ретельно перемішати. Готової часниковою заправкою полити свіжоспечені пампушки. Подавати гарячими до борщу зі сметаною.

Як зварити зелений борщ з допомогою сучасної техніки

Далі піде мова про низькокалорійному, але, тим не менш, дуже смачний і багатий вітамінами блюді.

Продукти:

  • 4 картоплі;
  • 1 морква;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • Зелень щавлю;
  • Зелена цибуля;
  • 2 зварених круто курячих яйця;
  • 100 г. рису;
  • 3 зубчики часнику;
  • Соняшникова олія;
  • Сметана для заправки;
  • Пучок петрушки, кропу;
  • Пучок кропиви;
  • Сіль;
  • Перець мелений — за своїм смаком.

Готується близько 1 години.

Калорійність: 80 ккал.

Очищену моркву натерти на тертці, цибулину дрібно порізати. На дно чаші мультиварочной машини налити олію, додати підготовлені овочі. Кришку не закривати, вибрати програму «Смаження» і кнопкою «Час приготування» встановити 15 хвилин.

Обсмажити цибулю і моркву, помішуючи. По закінченню часу в чашу покласти нарізану кубиками картоплю, ретельно промитий рис і залити 2.5 літрами води. Включити програму «Суп/Бобові», закрити каструлю кришкою, виставити час варіння 20 хвилин і включити« Старт».

Пучок щавлю разом з пучком кропиви обшпарити окропом і порубати. У чашу додати зелень, сіль, перець, роздавлений часник, подрібнені яйця. Варити ще кілька хвилин, заправити сметаною, зеленню кропу і зеленої петрушки. Дати настоятися.

Борщ з квасолею і яловичиною

Цей борщ виходить досить ситний і наваристий, з-за білка, що міститься в квасолі і м'ясі.

Продукти:

  • Півкіло яловичих реберець;
  • 2 буряків;
  • 1/3 головки капусти;
  • 2 середніх морквини;
  • 1 цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • Зелень свіжої петрушки;
  • 60 р. томатної пасти;
  • Сіль;
  • Лавровий листочок;
  • Перець мелений;
  • Соняшникова олія.

Готується на протязі 2 годин.

Калорійність: 105 ккал.

Буряк крупно натерти на тертці і тушити 15 хвилин в чаші з рослинним маслом в режимі «Смаження». Попередньо замочену на ніч квасолю промити, підготувати яловичину, додати до буряка, влити воду і варити до готовності в режимі «Суп/Бобові» близько години.

Перевірити готовність м'яса і квасолі, при необхідності продовжити час. У бульйон додати терту моркву, дрібно нашатковану цибулю, картоплю кубиками, розведену в 50 мл води томатну пасту, нашатковану капустку і варити ще 20 хвилин у програмі «Гасіння».

Наприкінці варіння ввести в блюдо лавровий лист, роздавлений часник, перець, зелень петрушки. Подача проводиться зі сметаною.

Як приготувати смачний борщ з куркою

Складові:

  • 0,5 кг курки;
  • Одна буряк;
  • Одна цибулина;
  • Одна морква;
  • Чотири картоплини;
  • Третина качана капусти;
  • Один болгарський перець;
  • 30 р. томатної пасти;
  • 50 г. соняшникової (простого) масла;
  • Лавровий листочок;
  • Чорний перець горошком;
  • Сіль;
  • Свіжа зелень.

Готується: 1 година 30 хвилин.

Калорійність: 80 ккал.

Підготувати овочі: цибулю порізати кубиками, моркву і буряк натерти на тертці або просто нарізати маленькій соломкою. Те ж саме проробити з солодким перцем. Мультиварку виставити на програму «Смаження», обсмажити на маслі всі підготовлені овочі 15 хвилин.

Сюди ж додати томатну пасту і смажити ще пару хвилин. Далі відправити в каструлю курку, порізану шматочками. Додати кубиками картоплю і нашатковану капусту.

Овочі залити окропом, не вище верхньої відмітки в чаші. Додати спеції, переключити мультиварку на програму «Суп» на 1 годину, ступінь готовності перевірити по курячому м'ясу. В кінці, коли на табло залишиться кілька хвилин, посипати зеленню.

Після закінчення програми борщ з куркою в мультиварочной машині витримати в режимі підігріву, щоб він протомился і наситився смаком. Подавати страву зі сметаною.

Курку в клярі на сковороді — одне з найпростіших страв, які можна приготувати за кілька хвилин.

Рецепт приготування річної окрошки на квасі з ковбасою читайте і готуйте.

Читайте як правильно і смачно приготувати солянку з капустою. Прості і складні рецепти на будь-який смак.

Літній борщ

І, наостанок, ще один рецепт борщу, який подається холодним.

Складові:

  • 2 буряків;
  • 2 середніх моркви;
  • 2 свіжих огірка;
  • 5 картоплин;
  • Зелена цибуля;
  • 2 баночки консервів кільки в томатному соусі;
  • 2.5 л води;
  • 50 р. масла соняшника (раст.);
  • Сіль;
  • Яблучний оцет.

Час готування залежить від моделі мультиварки, швидкості варіння овочів, якщо мультиварка забезпечена функцією «Скороварка», то весь процес приготування борщу займе не більше 30 хвилин, без скороварки — близько години.

Калорійність: 65 ккал.

Відварити в мультиварці буряк, моркву і картоплю, все почистити від шкірки. Овочі нарізати кубиками, покласти всю подрібнену зелень і цибулю, нарізану кубиками свіжі огірки та рибні консерви. Залити теплою кип'яченою водою, посолити за смаком, підкислити яблучним оцтом і додати трішки олії.

Секрети приготування смачного і корисного борщу

  1. Варити бульйон на м'якоті м'яса, а не на м'ясній кісточці: так можна спокійно позбутися від зайвих калорій;
  2. Продукти слід закладати в такій черговості, щоб всі вони були готові одночасно до моменту готовності борщу;
  3. Для поліпшення смаку страви і його аромату за кілька хвилин до готовності вводять спеції і прянощі;
  4. Не можна допускати ні за яких обставин перетравлення овочів в бульйоні, так як втрачаються найцінніші вітаміни.

Легкого готування і приємної трапези!

Що ще почитати: