Як смачно приготувати борщ в мультиварці
Здавна борщ вважався основним традиційним блюдом слов'ян, з покоління в покоління передавався рецепт цього чудового першого страви, в якому ідеально збалансовані всі необхідні людському організму вуглеводи, жири, білки, вітаміни і мінерали.
Напевно, серед слов'ян немає такої людини, який би не знав і не любив його. І не даремно прижилося у нас це страва, адже борщ не тільки надає ситість, але і є справжнім народним засобом від багатьох хвороб.
А все через головного інгредієнта — буряків, без якого не можна зварити борщ. Сама по собі цілюща для організму, вона в поєднанні з іншими овочами володіє лікувально-дієтичними властивостями, нормалізує роботу шлунка, кишечника, кровоносної системи, обміну речовин, сприятливо діє на роботу печінки і нирок, збагачує організм всілякими вітамінами, тим самим, зміцнюючи імунітет.
Всю користь борщу не перелічити, як і його способів приготування, крім того, це дуже смачне, поживне і ситне блюдо з невеликою калорійністю, що важливо для тих, що худнуть.
Приготувавши борщ в мультиварочном агрегаті, витрачаємо мінімум зусиль, а отримуємо максимум користі і задоволення від смаку. Мало хто відмовиться від ароматного домашнього борщу з м'ясом, политого сметаною та ще з пампушками.
Потекли слинки? Тоді швиденько переходимо до рецептів і бігом на кухню готувати це приголомшливе блюдо!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинини або яловичини - | 300 г |
буряків - | 1 шт. |
капусти - | половина качана |
картоплин - | 6 шт. |
моркви - | 1 шт. |
петрушки - | 1 шт. (корінь) |
цибулин - | 1 шт. |
часнику - | пара зубчиків |
помідорів - | 5 соковитих |
соняшникової олії - | 60 мл |
борошна - | 230 р |
свинячого сала - | трохи |
сметани - | 100 мл |
цукрового піску - | 25 г |
соку лимона або оцту - | за смаком |
листя петрушки - | 2-3 гілочки |
меленого перцю - | щіпка |
солодкого перцю - | 1 шт. |
солі - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 г: 180 Ккал |
Український борщ без пампушок? Непорядок! Тому, як додаток, до рецепту борщу додається, звичайно ж, рецепт пампухів.
Інгредієнти:
- 300 р. борошна;
- 200 мл молока;
- 30 р. цукрового піску;
- 10 р. дріжджів;
- 50 мл олії;
- 3 зубчики часнику;
- Півсклянки квасу.
М'ясо, очищене від всіх плівок, нарізати шматочками.
Буряк нашаткувати соломкою і скропити соком лимона.
Подрібнити коріння і цибулю.
Нарізати картоплю соломкою свіжу капусту тонко нарізати болгарський перець. Подрібнити помідори.
На дно чаші налити олію, додати цибулька, морква, корінець петрушки, болгарський перець і виставити на режим «Смаження», якщо такий є, або на іншу програму з швидким нагрівом, припустимо «Випічка». Пасерувати овочі при відкритій кришці, часто помішуючи.
Додати буряк і подрібнені помідори, борошно, перемішуючи, тушкувати кілька хвилин. Далі в чашу відправити всі інші інгредієнти: яловичину, картоплю, капусту, посолити, долити води і готувати близько 1 години при більш повільному режимі «Суп» або «Гасіння», в залежності від програм мультиварки.
Часу достатньо для замісу тіста на пампушки. Для цього в підігрітому молоці розчинити дріжджі, сіль, цукор, влити масло, просіяне борошно, замісити тісто і поки відкласти.
Після сигналу мультиварки, де вариться борщ, додати цукор, роздавлений часник, лист лавра і готувати ще 10 хвилин. Наприкінці заправити салом, додати подрібнену зелень. Дати настоятися близько 20 хвилин, за цей час випікати пампушки з часником.
З готового тіста скачати кульки, розставити на змащеній маслом формі і залишити для вистоювання. Випікати при стандартній температурі 200-210° С.
Поки випікаються, подрібнити часник, додати сіль, олію соняшника (рослинна), квас і все ретельно перемішати. Готової часниковою заправкою полити свіжоспечені пампушки. Подавати гарячими до борщу зі сметаною.
Як зварити зелений борщ з допомогою сучасної техніки
Далі піде мова про низькокалорійному, але, тим не менш, дуже смачний і багатий вітамінами блюді.
Продукти:
- 4 картоплі;
- 1 морква;
- 1 ріпчаста цибулина;
- Зелень щавлю;
- Зелена цибуля;
- 2 зварених круто курячих яйця;
- 100 г. рису;
- 3 зубчики часнику;
- Соняшникова олія;
- Сметана для заправки;
- Пучок петрушки, кропу;
- Пучок кропиви;
- Сіль;
- Перець мелений — за своїм смаком.
Готується близько 1 години.
Калорійність: 80 ккал.
Очищену моркву натерти на тертці, цибулину дрібно порізати. На дно чаші мультиварочной машини налити олію, додати підготовлені овочі. Кришку не закривати, вибрати програму «Смаження» і кнопкою «Час приготування» встановити 15 хвилин.
Обсмажити цибулю і моркву, помішуючи. По закінченню часу в чашу покласти нарізану кубиками картоплю, ретельно промитий рис і залити 2.5 літрами води. Включити програму «Суп/Бобові», закрити каструлю кришкою, виставити час варіння 20 хвилин і включити« Старт».
Пучок щавлю разом з пучком кропиви обшпарити окропом і порубати. У чашу додати зелень, сіль, перець, роздавлений часник, подрібнені яйця. Варити ще кілька хвилин, заправити сметаною, зеленню кропу і зеленої петрушки. Дати настоятися.
Борщ з квасолею і яловичиною
Цей борщ виходить досить ситний і наваристий, з-за білка, що міститься в квасолі і м'ясі.
Продукти:
- Півкіло яловичих реберець;
- 2 буряків;
- 1/3 головки капусти;
- 2 середніх морквини;
- 1 цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- Зелень свіжої петрушки;
- 60 р. томатної пасти;
- Сіль;
- Лавровий листочок;
- Перець мелений;
- Соняшникова олія.
Готується на протязі 2 годин.
Калорійність: 105 ккал.
Буряк крупно натерти на тертці і тушити 15 хвилин в чаші з рослинним маслом в режимі «Смаження». Попередньо замочену на ніч квасолю промити, підготувати яловичину, додати до буряка, влити воду і варити до готовності в режимі «Суп/Бобові» близько години.
Перевірити готовність м'яса і квасолі, при необхідності продовжити час. У бульйон додати терту моркву, дрібно нашатковану цибулю, картоплю кубиками, розведену в 50 мл води томатну пасту, нашатковану капустку і варити ще 20 хвилин у програмі «Гасіння».
Наприкінці варіння ввести в блюдо лавровий лист, роздавлений часник, перець, зелень петрушки. Подача проводиться зі сметаною.
Як приготувати смачний борщ з куркою
Складові:
- 0,5 кг курки;
- Одна буряк;
- Одна цибулина;
- Одна морква;
- Чотири картоплини;
- Третина качана капусти;
- Один болгарський перець;
- 30 р. томатної пасти;
- 50 г. соняшникової (простого) масла;
- Лавровий листочок;
- Чорний перець горошком;
- Сіль;
- Свіжа зелень.
Готується: 1 година 30 хвилин.
Калорійність: 80 ккал.
Підготувати овочі: цибулю порізати кубиками, моркву і буряк натерти на тертці або просто нарізати маленькій соломкою. Те ж саме проробити з солодким перцем. Мультиварку виставити на програму «Смаження», обсмажити на маслі всі підготовлені овочі 15 хвилин.
Сюди ж додати томатну пасту і смажити ще пару хвилин. Далі відправити в каструлю курку, порізану шматочками. Додати кубиками картоплю і нашатковану капусту.
Овочі залити окропом, не вище верхньої відмітки в чаші. Додати спеції, переключити мультиварку на програму «Суп» на 1 годину, ступінь готовності перевірити по курячому м'ясу. В кінці, коли на табло залишиться кілька хвилин, посипати зеленню.
Після закінчення програми борщ з куркою в мультиварочной машині витримати в режимі підігріву, щоб він протомился і наситився смаком. Подавати страву зі сметаною.
Курку в клярі на сковороді — одне з найпростіших страв, які можна приготувати за кілька хвилин.
Рецепт приготування річної окрошки на квасі з ковбасою читайте і готуйте.
Читайте як правильно і смачно приготувати солянку з капустою. Прості і складні рецепти на будь-який смак.
Літній борщ
І, наостанок, ще один рецепт борщу, який подається холодним.
Складові:
- 2 буряків;
- 2 середніх моркви;
- 2 свіжих огірка;
- 5 картоплин;
- Зелена цибуля;
- 2 баночки консервів кільки в томатному соусі;
- 2.5 л води;
- 50 р. масла соняшника (раст.);
- Сіль;
- Яблучний оцет.
Час готування залежить від моделі мультиварки, швидкості варіння овочів, якщо мультиварка забезпечена функцією «Скороварка», то весь процес приготування борщу займе не більше 30 хвилин, без скороварки — близько години.
Калорійність: 65 ккал.
Відварити в мультиварці буряк, моркву і картоплю, все почистити від шкірки. Овочі нарізати кубиками, покласти всю подрібнену зелень і цибулю, нарізану кубиками свіжі огірки та рибні консерви. Залити теплою кип'яченою водою, посолити за смаком, підкислити яблучним оцтом і додати трішки олії.
Секрети приготування смачного і корисного борщу
- Варити бульйон на м'якоті м'яса, а не на м'ясній кісточці: так можна спокійно позбутися від зайвих калорій;
- Продукти слід закладати в такій черговості, щоб всі вони були готові одночасно до моменту готовності борщу;
- Для поліпшення смаку страви і його аромату за кілька хвилин до готовності вводять спеції і прянощі;
- Не можна допускати ні за яких обставин перетравлення овочів в бульйоні, так як втрачаються найцінніші вітаміни.
Легкого готування і приємної трапези!