06 апрель 2019 1 461

Яблучне варення: легкі рецепти корисних закаток

Яблуко – унікальний плід за рахунок міститься в ньому величезної кількості клітковини.

При цьому воно низькокалорійне і входить до складу більшості лікувальних дієт.

До того ж яблука можуть у свіжому вигляді зберігатися місяцями, якщо помістити їх в суху прохолодну середу.

Ще ці плоди тим хороші, що є відмінною основою для створення компотів, соків і варення.

Кожне з найменувань при правильному приготуванні можна консервувати, і зберігати протягом декількох років.

Корисні властивості яблучного варення

За рахунок своєї поширеності яблука стають частими гостями в кожній родині.

В незалежності від сорту, кожен фрукт багатий на фолієву кислоту та вітаміни групи А, В, С, Е, РР, Р, К.

Крім того, в яблуках містяться антибіотичні інгредієнти.

Вітаміни С і Р здатні нормалізувати обмінні процеси в людському організмі, а також поліпшити кровообіг.

При цукровому діабеті і діатезі корисні містяться органічні солі, які, до речі, активно виводять шкідливі надлишки солей іншого типу.

У зимовий період, коли людині недоступно більшість свіжих овочів і фруктів, і основний раціон складається з рибних і м'ясних страв, яблука особливо корисні, так як нейтралізують і виводять шкідливі кислі продукти обміну.

Що ж стосується яблучного варення, то воно має не тільки чудовим смаком, але також і насичує організм корисними речовинами, які взимку в дефіциті.

Рецептів його приготування є дуже багато, і всі вони відрізняються не тільки послідовністю кроків, але і кольором готового продукту.

Так правильним вважається безбарвний або біло-жовтого забарвлення.

В іншому випадку спостерігається втрата вітамінів С і Р.

Щоб варення з яблук було в достатній мірі насичений вітаміном С, в рецепт додають шипшина.

Щоб хворі на цукровий діабет не відмовляли собі у дегустації цього ласощі, при приготуванні цукор замінюється на сорбіт або фруктозу.

Потрібно завжди пам'ятати, що при використанні першого варіанта цукрозамінника можливо бродіння продукту.

Навіть з урахуванням того, що яблучне варення – термічно оброблені консервовані плоди, його корисний вплив на організм настільки ж велика, як при вживанні свіжих яблук.

Вибір плодів для закачування

Перш ніж приступати до процесу приготування варення, необхідно підібрати фрукти.

Перевагу краще віддати варіантів, вирощених у домашніх умовах.

У них і вміст корисних елементів вище, і можна бути впевненим у відсутності хімічних добавок.

Красивий зовнішній вигляд покупних яблук – перший ознака наявності в них антибіотиків, введених штучно.

Якщо іншого варіанту немає, то слід позбутися від шкірки, яка, по суті, і накопичує всі шкідливі речовини.

Слід завжди звертати увагу на відповідність кольору сорту яблук.

Чим натуральніше, тим краще.

Ну це вже справа досвіду.

Не менш значущим параметром є відсутність пошкоджень, наприклад, вм'ятин, або ж цяток, які є свідченням хвороби плода.

Хороші яблука завжди тверді, міцні, без темних плям.

Якщо розглянути плід на зрізі, кісточки повинні бути коричневими.

Якщо забарвлення занадто світлий – фрукт не дозрів.

Яблуко – чудовий постачальник в організм людини заліза.

Цим пояснюється його швидкий потемніння на ділянках без шкірки.

Якщо цього не відбувається – елемент в дефіциті, і примірник не варто уваги.

Простий рецепт варення з яблук
Інгредієнти Кількість
яблук - 2 кг
цукру - 1 кг
Час приготування: 1440 хвилин Калорійність на 100 грам: 164 Ккал

Приготувати яблучне варення за таким рецептом з фото максимально просто.

Приготування:

  1. Плоди нарізати четвертинками, а видаляється серцевина.
  2. Потім кожна скибочка розрізається впоперек на шматочки товщиною близько 5 мм В принципі нарізати можна будь-яким способом, все залежить від особистих переваг.
  3. Нарізані шматочки викладають у каструлю, при цьому пересипаються цукром. Потім посуд накривається рушником, заготівля залишається на ніч, щоб яблука пустили сік.
  4. Як тільки це сталося, посуд з яблуками відправляється на невеликий вогонь і доводять до кипіння. При цьому важливо періодично помішувати суміш. Після слід відставити каструлю в сторону, щоб вона охолола. Кип'ятити суміш необхідно тричі, і на останній раз дати майбутньому варенню прокипіти хвилин п'ять.
  5. Маса в гарячому вигляді розливається по стерилізованим банкам, закочується стерильними кришками.
  6. Банки перевертаються догори дном, щільно укутываются в рушники (можна використовувати стару шубу). Пару днів вони повинні так простояти до повного охолодження.

А якщо додати трохи кориці, то вийде наступне десертне варення з яблук:

Приготування в мультиварці

Яблучне варення набагато простіше приготувати, якщо на кухні є такий чудовий прилад, як мультиварка.

Знадобиться:

  • 1 кг яблук;
  • 0,5 кг цукру;
  • півлітра води.

Яблука миють, очищаються від шкірки, розрізають на четвертинки, а видаляється серцевина.

Потім часточки необхідно дуже дрібно нарізати.

Для приготування сиропу в чашу мультиварки засипається цукор, а потім заливається вода (очищена питна, або ж звичайна, але перекипяченная) в кількості 0,5 літра.

Суміш ретельно перемішується і відправляється в мультиварку, яку необхідно попередньо перевести в режим "Гасіння".

Готувати потрібно 1 годину.

У підсумку сироп повинен нагрітися, а потім трохи проваритися.

Варити його потрібно близько 20 хвилин, щоб цукор повністю розчинився.

У готовий сироп через 20 хвилин додаються яблука, і все це вариться до звукового сигналу.

Готове яблучне варення, приготоване в мультиварці, за рецептом розливається по стерилізованим банкам, закочується, перевертається, закутується рушником, охолоджується при кімнатній температурі.

При використанні 1кг яблук виходить 1,5 літра варення.

Спробуйте приготувати наступний оригінальний рецепт в мультиварці для вашої родини і гостей:

Корисні поради хазяєчкам

Якщо під рукою є мультиварка, стерилізацію банок і кришок можна робити прямо в ній.

Для цього потрібно в чашу приладу налити пару стаканів води, встановити кошик, а вже зверху викласти баночки з кришками.

Мультиварка має близько 7 хвилин (залежно від обсягу банок) працювати в режимі "Варка на пару".

Варення можна додати східних ароматів, якщо на першому етапі його приготування додати яблука порошок гвоздики, кориці, або ж трохи ванільного цукру.

Зберігати загортання слід в прохолодному сухому місці, наприклад, комори, льох.

Смажені пельмені на сковороді: кулінарні ідеї гурманів. Це просто знахідка для тих, хто не бажає витрачати багато часу на приготування їжі. Швидко, смачно і завжди по-новому рецепту!

В дитинстві кожна дівчинка робить собі сережки з вишні і навіть не думає про якісь там корисні властивості цієї ягоди. Дорослі люди знають про них і тому кожне літо намагаються включати вишню в раціон. Якщо ви хочете розширити свої знання про цю соковитою ягідку, то вам сюди.

Повний список продуктів з негативною калорійністю викладений в статті. Особливо актуальний він буде для бажаючих скинути зайві кілограми.

Щоб кришки не іржавіли під впливом вологого середовища при зберіганні, можна скористатися старим дідівським способом – покрити їх вазеліном або солідолом.

Перед розкриттям банки, поверхня кришки добре протирають ганчірочкою.

Яблучне варення можна не тільки мазати на хліб, як це роблять багато хто під час чаювання, але і використовувати його в якості начинки для різних кондитерських виробів.

Як на рахунок незвичайних рецептів?

Давайте приготуємо справжній «яблучний шедевр»:

Що ще почитати: