Яблучне варення: легкі рецепти корисних закаток
Яблуко – унікальний плід за рахунок міститься в ньому величезної кількості клітковини.
При цьому воно низькокалорійне і входить до складу більшості лікувальних дієт.
До того ж яблука можуть у свіжому вигляді зберігатися місяцями, якщо помістити їх в суху прохолодну середу.
Ще ці плоди тим хороші, що є відмінною основою для створення компотів, соків і варення.
Кожне з найменувань при правильному приготуванні можна консервувати, і зберігати протягом декількох років.
Корисні властивості яблучного варення
За рахунок своєї поширеності яблука стають частими гостями в кожній родині.
В незалежності від сорту, кожен фрукт багатий на фолієву кислоту та вітаміни групи А, В, С, Е, РР, Р, К.
Крім того, в яблуках містяться антибіотичні інгредієнти.
При цукровому діабеті і діатезі корисні містяться органічні солі, які, до речі, активно виводять шкідливі надлишки солей іншого типу.
У зимовий період, коли людині недоступно більшість свіжих овочів і фруктів, і основний раціон складається з рибних і м'ясних страв, яблука особливо корисні, так як нейтралізують і виводять шкідливі кислі продукти обміну.
Що ж стосується яблучного варення, то воно має не тільки чудовим смаком, але також і насичує організм корисними речовинами, які взимку в дефіциті.
Рецептів його приготування є дуже багато, і всі вони відрізняються не тільки послідовністю кроків, але і кольором готового продукту.
Так правильним вважається безбарвний або біло-жовтого забарвлення.
В іншому випадку спостерігається втрата вітамінів С і Р.
Щоб варення з яблук було в достатній мірі насичений вітаміном С, в рецепт додають шипшина.
Щоб хворі на цукровий діабет не відмовляли собі у дегустації цього ласощі, при приготуванні цукор замінюється на сорбіт або фруктозу.
Потрібно завжди пам'ятати, що при використанні першого варіанта цукрозамінника можливо бродіння продукту.
Навіть з урахуванням того, що яблучне варення – термічно оброблені консервовані плоди, його корисний вплив на організм настільки ж велика, як при вживанні свіжих яблук.
Вибір плодів для закачування
Перш ніж приступати до процесу приготування варення, необхідно підібрати фрукти.
Перевагу краще віддати варіантів, вирощених у домашніх умовах.
У них і вміст корисних елементів вище, і можна бути впевненим у відсутності хімічних добавок.
Якщо іншого варіанту немає, то слід позбутися від шкірки, яка, по суті, і накопичує всі шкідливі речовини.
Слід завжди звертати увагу на відповідність кольору сорту яблук.
Чим натуральніше, тим краще.
Ну це вже справа досвіду.
Не менш значущим параметром є відсутність пошкоджень, наприклад, вм'ятин, або ж цяток, які є свідченням хвороби плода.
Хороші яблука завжди тверді, міцні, без темних плям.
Якщо розглянути плід на зрізі, кісточки повинні бути коричневими.
Якщо забарвлення занадто світлий – фрукт не дозрів.
Яблуко – чудовий постачальник в організм людини заліза.
Цим пояснюється його швидкий потемніння на ділянках без шкірки.
Якщо цього не відбувається – елемент в дефіциті, і примірник не варто уваги.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яблук - | 2 кг |
цукру - | 1 кг |
Час приготування: 1440 хвилин | Калорійність на 100 грам: 164 Ккал |
Приготувати яблучне варення за таким рецептом з фото максимально просто.
Приготування:
- Плоди нарізати четвертинками, а видаляється серцевина.
- Потім кожна скибочка розрізається впоперек на шматочки товщиною близько 5 мм В принципі нарізати можна будь-яким способом, все залежить від особистих переваг.
- Нарізані шматочки викладають у каструлю, при цьому пересипаються цукром. Потім посуд накривається рушником, заготівля залишається на ніч, щоб яблука пустили сік.
- Як тільки це сталося, посуд з яблуками відправляється на невеликий вогонь і доводять до кипіння. При цьому важливо періодично помішувати суміш. Після слід відставити каструлю в сторону, щоб вона охолола. Кип'ятити суміш необхідно тричі, і на останній раз дати майбутньому варенню прокипіти хвилин п'ять.
- Маса в гарячому вигляді розливається по стерилізованим банкам, закочується стерильними кришками.
- Банки перевертаються догори дном, щільно укутываются в рушники (можна використовувати стару шубу). Пару днів вони повинні так простояти до повного охолодження.
А якщо додати трохи кориці, то вийде наступне десертне варення з яблук:
Приготування в мультиварці
Яблучне варення набагато простіше приготувати, якщо на кухні є такий чудовий прилад, як мультиварка.
Знадобиться:
- 1 кг яблук;
- 0,5 кг цукру;
- півлітра води.
Яблука миють, очищаються від шкірки, розрізають на четвертинки, а видаляється серцевина.
Потім часточки необхідно дуже дрібно нарізати.
Для приготування сиропу в чашу мультиварки засипається цукор, а потім заливається вода (очищена питна, або ж звичайна, але перекипяченная) в кількості 0,5 літра.
Суміш ретельно перемішується і відправляється в мультиварку, яку необхідно попередньо перевести в режим "Гасіння".
Готувати потрібно 1 годину.
У підсумку сироп повинен нагрітися, а потім трохи проваритися.
Варити його потрібно близько 20 хвилин, щоб цукор повністю розчинився.
У готовий сироп через 20 хвилин додаються яблука, і все це вариться до звукового сигналу.
Готове яблучне варення, приготоване в мультиварці, за рецептом розливається по стерилізованим банкам, закочується, перевертається, закутується рушником, охолоджується при кімнатній температурі.
При використанні 1кг яблук виходить 1,5 літра варення.
Спробуйте приготувати наступний оригінальний рецепт в мультиварці для вашої родини і гостей:
Корисні поради хазяєчкам
Якщо під рукою є мультиварка, стерилізацію банок і кришок можна робити прямо в ній.
Для цього потрібно в чашу приладу налити пару стаканів води, встановити кошик, а вже зверху викласти баночки з кришками.
Мультиварка має близько 7 хвилин (залежно від обсягу банок) працювати в режимі "Варка на пару".
Варення можна додати східних ароматів, якщо на першому етапі його приготування додати яблука порошок гвоздики, кориці, або ж трохи ванільного цукру.
Зберігати загортання слід в прохолодному сухому місці, наприклад, комори, льох.
Смажені пельмені на сковороді: кулінарні ідеї гурманів. Це просто знахідка для тих, хто не бажає витрачати багато часу на приготування їжі. Швидко, смачно і завжди по-новому рецепту!
В дитинстві кожна дівчинка робить собі сережки з вишні і навіть не думає про якісь там корисні властивості цієї ягоди. Дорослі люди знають про них і тому кожне літо намагаються включати вишню в раціон. Якщо ви хочете розширити свої знання про цю соковитою ягідку, то вам сюди.
Повний список продуктів з негативною калорійністю викладений в статті. Особливо актуальний він буде для бажаючих скинути зайві кілограми.
Щоб кришки не іржавіли під впливом вологого середовища при зберіганні, можна скористатися старим дідівським способом – покрити їх вазеліном або солідолом.
Перед розкриттям банки, поверхня кришки добре протирають ганчірочкою.
Яблучне варення можна не тільки мазати на хліб, як це роблять багато хто під час чаювання, але і використовувати його в якості начинки для різних кондитерських виробів.
Як на рахунок незвичайних рецептів?
Давайте приготуємо справжній «яблучний шедевр»: