Як зварити прозорий варення з яблук часточками
Кожна господиня після врожайного літа робить запаси на зиму, в тому числі і з яблук. Всі ми любимо смачне прозоре варення з яблук часточками, так нагадує про теплі.
Варення знадобиться взимку і для різної випічки: його можна додати в пироги і пиріжки, прикрасити їм рулет або зварити яблучний морс. Далеко не у всіх виходить зварити варення саме прозорим.
Хтось не може добитися ідеально рівних і красивих часточок в варення – вони розвалюються і перетворюються в кашку. Як же приготувати не тільки смачне, але і красиве прозоре варення з яблук?
Класичний рецепт
Інгредієнти:
- Яблука (антонівка) – 1 кг;
- Цукор — 600 гр.
Якщо яблуко буде недостатньо твердим, то часточки не вийдуть красивими і рівними, вони втратять свою форму. Якщо воно буде недостатньо соковитим, то фрукти в варення вийдуть сухими і несмачними.
Рецепт приготування класичного прозорого варення з яблук часточками виглядає так:
- Перший етап. Ретельно моєму фрукти, розрізаємо їх на четвертинки і видаляємо серцевину з насінням;
- Тепер розрізаємо чисті четвертинки на часточки не товщі 5 мм;
- Беремо потрібну нам кількість цукру і підходящу каструлю. У каструлю викладаємо спочатку один шар антонівки, потім пересипаємо його одним шаром цукру. Засипаємо цукор і плоди шарами, поки не закінчаться інгредієнти. Останнім (верхнім) шаром обов'язково повинен бути цукор;
- Закриваємо каструлю і залишаємо її на 8 годин. Краще не перетримувати, інакше верхній шар фруктів може зіпсуватися;
- Другий етап. Через 8 годин ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння. Далі зменшуємо вогонь (щоб сильно не булькало) і засікаємо 5 хвилин. Через 5 хвилин варення вимикаємо. Його краще не заважати – фрукти можуть пом'ятися. Закриваємо каструлю і залишаємо на 8 годин;
- Третій етап. Повторити те ж саме. Потрібно поставити ласощі на вогонь, довести до кипіння, варити 5 хвилин і знову залишити на 8 годин;
- Четвертий етап. Проробляємо вже знайому роботу. І, ще 8 годин, варимо яблучка востаннє 5 хвилин. Розкладаємо в банки, чекаємо, поки охолоне, і прибираємо до холодної зими. Варення з яблук вийшло кисло-солодке, часточки прозорі і дуже красиві.
«Янтарне» яблучне варення часточками
Інгредієнти:
- Яблука (щільні) — 1 кг;
- Цукор — 700 г;
- Вода — 100 мл
Як зварити прозорий варення з яблук часточками «Янтарне»:
- Перший етап. Варимо цукровий сироп. В каструлю або іншу ємність виливаємо воду і додаємо цукор. Доводимо все до кипіння. Потрібно стежити за тим, щоб цукор не пригорав. Періодично помішуємо наш сироп і варимо до утворення пінки на маленькому вогні, потім вогонь додаємо до більш сильного і чекаємо, поки піна повністю не википить;
- Другий етап. Обробляємо фрукти. Їх потрібно ретельно помити, розрізати на четвертинки, очистити від серцевинки з насінням і нарізати рівними скибочками 7-10 мм. Якщо вам подобаються зовсім тонкі часточки, то можна нарізати їх завтовшки 4-5 мм. Але головне не перестаратися – занадто тонкі часточки знову ж таки не будуть тримати свою форму і просто помнуться під час варіння;
- Третій етап. Заливаємо гарячим сиропом готові яблучка і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння сироп і тримаємо його на вогні ще 5 хвилин. Потім відставляємо до повного охолодження. Повторюємо третій етап ще два рази – доводимо фрукти до кипіння, кип'ятимо 5 хвилин, охолодити. Після останнього кипіння гаряче варення з яблучних часточок розкладаємо у стерильні банки і закрити стерильними кришками. Баночки перевертаємо кришками вниз, закутуємо і чекаємо, поки вони повністю охолонуть. Тепер можна прибирати їх на зберігання.
Прозоре варення з часточок яблука «Білий налив»
Інгредієнти:
- Яблука — 2 кг;
- Цукор — 800 гр.
Як варити варення з яблук часточками «Білий налив» по кроках:
- Перший етап. Підготувати яблучні плоди – ретельно помити, порізати на чотири частини, видалити серцевину з насінням і розрізати на рівні шматочки;
- Другий етап. Викласти їх у каструлю або чавунний казан (в ньому яблука не пригоряють, але швидко чорніють). Викласти плоди в три шари, між кожним шаром фруктів – шар цукру. Верхній шар повністю засипати цукром так, щоб яблучок не було видно. Залишаємо їх на деякий час, щоб вони дали якомога більше соку;
- Третій етап. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння. Після 10 хвилин кипіння вимикаємо і остуджуємо. Після повного охолодження повторюємо так ще три рази. Востаннє кип'ятимо 5 хвилин. Під час кипіння яблучка помішуємо дерев'яною ложкою. Тепер можна наповнити прозорим варенням банки, закрити їх і в перевернутому положенні дати їм охолонути. З даної кількості часточок яблук виходить дві банки 0,7 л.
А тут описані рецепти приготування компоту з груш на зиму.
Варення з черешні з кісточкою вийде славним, якщо при його варінні ви скористаєтеся нашими рецептами і порадами.
Поради по заготівлях
Що робити, якщо часточки розвалюються?
Якщо ви вибрали хороші яблука з щільною м'якоттю, але заготовки довелося відкласти – плоди можуть стати трохи м'якше і з них вже не вийде рівних красивих часточок. Що б цього уникнути, просто покладіть їх у холодильник.
Вже нарізали фрукти? Теж не біда. Замочіть часточки в чистій воді не менше, ніж на 4 години і тоді яблука не втратять свою форму. Ні в якому разі не залишайте яблука на відкритому повітрі на тривалий час – вони потемніють і втратять свою форму.
Що робити, якщо яблука чорніють?
Так само яблучка можуть почати чорніти, якщо варити їх в чавунному посуді. Щоб уникнути цього, потрібно знову ж збризнути їх лимонним соком.
Як і де зберігати прозоре варення з яблук часточками?
Щоб яблучне варення довше зберігалося, потрібно зберігати його в сухому, темному і прохолодному місці з температурою не більше 12-13 градусів. Якщо ж ви не плануєте зберігати варення довго, то його можна закрити звичайної м'якої кришкою і поставити в холодильник.
Якщо дотримуватися всіх правил приготування та зберігання, то ви обов'язково порадуєте себе і рідних прозорим яблучним варенням! Ну, а описані рецепти допоможуть вам отримати відмінний результат без особливих клопотів.