17 май 2019 5 093

Як швидко і смачно приготувати омлет в мікрохвильовці

Здавалося б, що ще нового можна дізнатися про страву, яка подається на сімейний сніданок, в дитячих садах, кафе і навіть в дорогих ресторанах, удостоєних зірок Мішлена. Але хто-небудь замислювався про походження назви, історії його появи і сучасних способах його приготування?

Боротьба за авторство: історія появи омлету

Ні для кого не новина, що слово омлет французького походження, але однозначної відповіді на питання про країну його походження, на жаль, немає.

Історію про виникнення омлету варто почати із Стародавнього Риму, де жителі готували яєчну суміш з додаванням меду і молока. Але стверджувати, що винахідниками страви є італійці поки рано.

Незважаючи на французьке походження назви, Давня Русь теж мала до нього ставлення. У ті часи на території Русі з'явилося страва – Драчена. Готували його з яєць, а перед подачею посипали ікрою. Нічого не нагадує?

Також потрібно удостоїти уваги і американський варіант страви, який привезли з собою європейські емігранти. Вони крім яєць додавали в суміш цибуля, картопля, перець і шинку. До речі, сьогодні існує багато рецептів з цими інгредієнтами, але в ті роки такий омлет вважався їжею бідняків.

У питанні авторства страви особливо відзначилися німці, які стверджують, що вперше було приготовлено страву їх королем. Нібито вирушивши на полювання, він заблукав і забрів у будинок, де крім яєць нічого не було і йому довелося їх посмажити. Німці досі дивляться про те, що якби не Його Величність світ міг не дізнатися про цю страву.

Але винахідниками звичного для нашого погляду омлету вважаються японці. Крім молока і яєць в рецептурі, також присутні рис і курка.

Як бачите, скільки існує варіантів приготування омлету стільки ж і країн його власниць. І якщо за стільки часу вчені і кулінари не прийшли до єдиної думки, то стверджувати, що коли-небудь знайдеться винахідник омлету вкрай нерозумно.

Омлет в мікрохвильовці: користь чи все-таки шкода?

Для одних мікрохвильова піч — зручний кухонний апарат, для інших — недостатньо вивчений інструмент, що полегшує роботу, для третіх — це небезпечна річ, яка завдає шкоди їжі.

До того ж, всі суперечки і розмови, що стосуються негативного впливу НВЧ-печі, виникли неспроста. Спробуємо розібратися, що ж насправді жахливого може статися з омлетом в мікрохвильовій печі.

У кожного спору є причина, в нашій темі винуватицею вважається розташована всередині мікрохвильовки трубка – магнетрон. Хвилі, що випромінюються цією деталлю, здатні проникнути в їжу, тим самим викликаючи высокоамплитудное коливання молекул води. Таким чином, відбувається нагрівання їжі.

На щастя, всі продукти харчування не володіють властивістю накопичення електромагнітних хвиль, тому будь-яка їжа, приготована в мікрохвильовій печі, вважається безпечною. До того ж, готове блюдо в СВЧ-печі зберігає в собі всі мінерали і зазнає меншого руйнування білкових структур.

Ще одним плюсом приготування омлету в мікрохвильовці вважається, те, що під час процесу страва не підгорає, так як в рецептурі використовується мінімальна кількість кулінарного жиру порівняно з використанням жарочної поверхні.

Рецепт класичного омлету
Інгредієнти Кількість
курячі яйця - 4 шт.
молока - 150 мл
приправ - за смаком
вершкового масла - 10 г
Час приготування: 7 хвилин Калорійність на 100 грам: 135 Ккал

Омлет, приготовлений на сковороді, іноді виходить напівсирим або подгоревшим. Але якщо плиту замінити мікрохвильовкою, з такими проблемами не зіткнутися, так як страва завжди буде пишним і смачним, головне, визначити час приготування, виходячи з потужності свого кухонного помічника.

Покрокове приготування:

Розбити в глибоку посуд яйця;

За допомогою міксера збити яйця протягом двох хвилин;

в яєчну суміш влити молоко, встановити на міксері середню швидкість і збивати ще хвилину;

Приправити і посолити;

Змастити форму маслом, обережно влити суміш, накрити кришкою і відправити в мікрохвильову піч приблизно на 2 хвилини.

Зазначений час приготування приблизне, так як воно змінюється в залежності від потужності і мікрохвильовій печі.

Як приготувати овочевий омлет в СВЧ печі для тих, хто на дієті

Якщо раніше омлет вважався виключно аристократичною стравою, то сьогодні завдяки доступності яєць його можна зустріти на столі різних верств населення. Але обмежити себе в його вживанні варто людям на дієті, так як у страві повно холестерину.

Дієтичний омлет готують тільки з білків, а також додавання оливкової олії. Втім, про все по порядку.

Необхідні інгредієнти:

  • 3 яєчних білка;
  • 3 ст. л. прісного молока;
  • 2 ст. л. консервованого зеленого горошку;
  • 1 томат;
  • Сіль;
  • Зелену цибулю.

Загальний час приготування: 5 хвилин.

Калорійність: 94 ккал на 100 гр. омлету.

Технологія приготування:

  1. Томат відправити на 2 хвилини в мікрохвильову піч для підсихання (для смаку можна збризнути оливковою олією);
  2. Цибулю дрібно нарізати;
  3. Білки з додаванням солі збити в міцну піну;
  4. Підігріте молоко влити в білкову масу і додати цибулю;
  5. Форму змастити оливковою олією, вилити в неї отриману суміш і на 2 хвилини відправити в МІКРОХВИЛЬОВУ піч.

У цьому рецепті консервований зелений горошок можна замінити спаржой, шпинатом і стручкової квасолею. Також варто звернути увагу на час приготування, якщо омлет перетримати, то замість пишного страви вийде гумова маса.

Як зробити омлет з яєць і молока для дитини (від 1 року і старше)

Кожна мама прагне готувати для своєї дитини тільки корисну їжу, при цьому, не забуваючи догодити його смаковим уподобанням. Омлет, приготований за цим рецептом, сподобається дітям будь-якого віку, але для однорічних малят педіатри радять замінити курячі яйця перепелиними.

Необхідні інгредієнти для приготування омлету однорічному дитині:

  • 4 перепелиних яйця;
  • 50 мл дитячого молока;
  • 5 ч. л. вершкового масла;

Час приготування: 4-5 хвилин.

Калорійність: 136.77 ккал на 100 гр.

Поетапне приготування:

  1. Яйця збити з молоком. Солити потрібно в тому випадку, якщо дитина вже вживає сіль;
  2. Скляну форму для омлету змастити маслом;
  3. Відправити на 203 хвилин у мікрохвильовку.

Не готуйте дитячий омлет в пластиковій посуді, навіть якщо вона призначена для СВЧ-печі, так як ймовірність потрапляння шкідливих домішок у страву висока.

Сирний омлет для дітей старше двох років

Список інгредієнтів:

  • 4 перепелиних або 1 куряче яйце;
  • 50 мл дитячого молока;
  • 100 гр. сиру;
  • 5 ч. л. вершкового масла;
  • Сіль.

Загальний час підготовки продуктів і приготування: 7-8 хвилин.

Калорійність з перепелиними яйцями: 147.8 ккал/100 гр.

Калорійність з курячим яйцем: 145.58 ккал/100 гр.

Процес приготування:

  1. Яйця змішати з молоком і посолити;
  2. Додати в суміш заздалегідь протертий сир і за допомогою віночка перемішати суміш до однорідності;
  3. Отриманий склад влити в форму (змащену маслом) і готувати в мікрохвильовій печі 3 хвилини;
  4. Перед годуванням остудити до теплого стану.

Дитячий омлет дозволяється підсолодити банановим пюре, медом або невеликою кількістю цукру.

Кулінарний тренд: омлет в мікрохвильовці в гуртку за 3 хвилини

Для багатьох приготування цієї страви з яєць асоціюється зі сковородою. Зруйнувавши стереотипи, пропонуємо вам спробувати новий спосіб приготування омлету – в гуртку!

Необхідні інгредієнти:

  • 2 середніх яйця;
  • 2 ст. л. будь-якого тертого сиру;
  • 2 ст. л. ковбаски, нарізаною кубиками;
  • Перець, сіль;
  • Кухоль об'ємом 300 мл

Час приготування: 3 хвилини.

Калорійність: 221.42 ккал на 100 гр.

Покроковий процес:

  1. Сир натерти, ковбаску нарізати;
  2. Яйця збити і додати інгредієнти пункту №1;
  3. Перемішати, поперчити і посолити;
  4. Перелити суміш в кухоль і відправити на 1 хвилину в мікрохвильовку;
  5. Через зазначений час дістати кухоль перемішати вміст і знову відправити на 1-1,5 хвилини в МІКРОХВИЛЬОВУ піч.

У процесі приготування ви помітите, що омлет підніметься до країв чашки, не переживайте він не витече, а коли охолоне трохи осяде.

Гусак в духовці рецепт з покроковим фото і рекомендаціями кулінарів як зробити це святкове блюдо.

Читайте як приготувати чізкейк «Нью Йорк», покроковий рецепт з рекомендаціями кулінарів.

Візьміть на замітку рецепт найніжніших цукерок «Рафеэлло», які можна приготувати в домашніх умовах дуже легко.

Як зробити білковий омлет на пару

Фанати приготування страв на пару напевно не раз замислювалися про те, як приготувати омлет в мікрохвильовці на пару. Одна справа якщо СВЧ-піч оснащена пароваркою, але якщо вона відсутня на допомогу прийде харчова плівка. Детальніше про це розповість наступний рецепт.

Необхідні інгредієнти:

  • 8 білків;
  • 100 мл молока або вершків;
  • 4 ст. л. вершкового маргарину або масла;
  • 100 гр. тертого сиру;
  • Приправи і сіль.

Час приготування: 8 хвилин.

Калорійність: 215.8 ккал на 100 гр.

Покрокове приготування парового омлету:

  1. Вершковий маргарин відправити на 30 секунд в мікрохвильову піч;
  2. Сіль, молоко і білки збити виделкою або вінчиком;
  3. Змастити посуд для приготування омлету розтопленим кулінарним жиром;
  4. Влити яєчну суміш;
  5. Замість кришки накрити посуд харчовою плівкою і відправити на 3 хвилини в мікрохвильову піч;
  6. Через зазначений час дістати омлет акуратно перемішати і знову відправити в МІКРОХВИЛЬОВУ піч на 2-3 хвилини;
  7. Готову страву залишити під плівкою на пару хвилин і обережно перекладаємо в тарілку;
  8. Посипаємо сиром і ставимо на 30 секунд в мікрохвильову піч.

Рецепт омлету без молока з беконом

Може це блюдо вийде смачним, а головне пишним, коли під рукою не виявилося молока? Звичайно, якщо готувати в мікрохвильовці. Також в нього можна додати улюблені інгредієнти, наприклад, бекон.

Необхідні продукти:

  • 10 гр. вершкового масла для змащування форми;
  • По 100 гр. бекону і будь-якого солоного сиру;
  • Сіль і приправи.

Загальний час підготовки інгредієнтів і приготування страви: максимум 10 хвилин.

Калорійність: 273.71 ккал на 100 гр.

Технологічний процес:

  1. Дрібно нарізати бекон;
  2. Сир натерти;
  3. Відокремити білки від жовтків;
  4. Жовтки збити з сіллю;
  5. Окремо збити до стійкості білки і ввести в жовтки;
  6. В отриману суміш додати бекон, сіль і перемішати ложкою;
  7. Форму змастити маслом, влити суміш, посипати сиром, обов'язково накрити кришкою і на пару хвилин відправити в мікрохвильову піч.

За бажанням омлет можна не посипати сиром, а додати в начинку разом з беконом.

Корисні хитрощі для приготування страви з яєць

Не дивлячись на простоту приготування, навіть з омлетом можуть виникнути проблеми, щоб їх уникнути, прислухайтеся до секретів досвідчених кулінарів:

  1. Злегка підігріте молоко додасть пишноти;
  2. Коли омлет готується в мікрохвильовій печі, немає необхідності у відділенні жовтків і білків, результат завжди буде чудовим. Але якщо в рецептурі не вказано молоко, то білки збиваються до стійкості і акуратно вводяться до жовтків;
  3. Приготовлену в мікрохвильовці омлет найкраще подавати з майонезом (сметаною) і зеленню;
  4. Ще один плюс мікрохвильовки: блюдо вийде пишним навіть без додавання розпушувача;
  5. Ситності додасть невеликий шматок вершкового масла, введений під час збивання яєчної маси;
  6. Незвичайний, але в той же час приємний аромат для овочевого омлету додасть пропущений через прес зубчик часнику.

Способів приготування омлету, як бачите, маса. Одні господині для пишноти додають дріжджі або соду, інші борошно, треті придумують щось своє, але головний секрет страви, також як і інших – свіжі продукти, неквапливість процесу і, звичайно ж, прекрасний настрій.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: