24 май 2019 2 733

Як приготувати омлет з овочами на сковороді в духовці і мультиварці

Що може бути простіше омлету? Ситне, просте і недороге блюдо. Назва «омлет» родом з Франції. У Франції традиційний омлет готують без додавання молока, борошна або води. Збиті яйця обсмажують на вершковому маслі, а потім згортають трубочкою або складають навпіл. Всередину омлету додають будь-яку начинку, наприклад, натертий твердий сир.

Популярність страви

Не тільки у Франції популярно це страва. У всьому світі готують збиті яйця з різними начинками: картоплею, сиром, рибою, куркою, шинкою, солодким болгарським перцем. Подають омлет як основне блюдо, гарнір або закуску. А як називається омлет з овочами в різних країнах?

Наприклад, в Іспанії збиті яйця, підсмажені на сковороді з цибулею та картоплею, називають «тортильєю». Крім традиційного рецепту тортильї, є ще і маса її варіацій, коли до яєць додають шпинат, обсмажені гриби, ковбасу чорізо.

В Італії, в якості начинки для омлету, використовують м'ясо, овочі і кілька видів сирів. Називається таке блюдо «фріттата». Народи Скандинавії готують збиті яйця з червоною рибою. Навіть у Японії готують це універсальне страву, використовуючи в якості начинки рис або макарони. Називається такий омлет «омурайсу» (рис начинка) або «омусоба» (начинка локшина).

На Русі, в північно-західних її областях, готували святкове блюдо на основі яєць — «драчени». До яйцям додавали борошно, молоко і вершкове масло. Всі продукти ретельно перемішували, а потім випікали в печі.

Показники калорійності

Калорійність страви з яєць (омлету) залежить:

  • від інгредієнтів, які використовуються в якості начинки;
  • від способу приготування.
  1. Омлет класичний (два яйця, ложка молока), підсмажений на вершковому маслі – 128 Ккал/100 гр;
  2. Якщо до класичного варіанту омлету додати один помідор і невелику цибулину, то калорійність страви збільшиться і складе 148 Ккал/100 гр;
  3. Для ситості до омлету можна додати пару скибочок ковбаси, тоді його калорійність буде вже 247 Ккал /100 гр;
  4. Найкалорійніший омлет – сирний, він містить 332 Ккал/100 гр;
  5. Страва з двох збитих білків, з помідорами та болгарським перцем, приготоване в мультиварці або пароварці, без додавання олії – саме низькокалорійне, всього 83 Ккал/100 гр.

Ідеї начинки для омлету

Варіанти начинок можуть бути такими:

  • помідори, болгарський перець, цибуля;
  • томати, сир, обсмажені гриби;
  • картоплю, цибулю;
  • цибуля-порей, зелень;
  • цвітна капуста, зелень;
  • ковбаса (будь-яка) або шинка, томати, цибуля;
  • сир, зелень, часник;
  • бекон, цибуля, томати;
  • баклажани, помідори, зелень;
  • томати, шпинат, сир;
  • кальмари, брокколі;
  • відварені креветки, картопля;
  • інше.

Секрети приготування

Особливо смачним виходить омлет з овочами, якщо дотримуватися таких порад:

  1. Білки і жовтки необхідно збивати окремо, а потім поєднувати в одну масу;
  2. Якщо немає молока, то в яєчну суміш можна додати трохи вершків, мінеральної води або кефіру;
  3. Оптимальна кількість рідини — половина яєчної шкаралупи на одне яйце;
  4. Для того, щоб готова страва мала більш щільну консистенцію, можна додати до збитим яйця, манку або борошно;
  5. Готувати омлет краще на сковороді, під нещільно закритою кришкою, тоді він вийде пишним;
  6. Дуже пишним і апетитним вийде блюдо, якщо замість молока в яєчну суміш додати пару столових ложок мінеральної води;
  7. Щоб омлет вийшов ніжним, смажити краще на вершковому маслі;
  8. Овочі, які додаються в омлет, повинні пройти термічну обробку. Для цього їх злегка припускають на сковороді, а потім заливають сумішшю з яєць.
Рецепт омлету з овочами на сковороді
Інгредієнти Кількість
яєць - два-три
молока (можна вершків) - дві столові ложки
рослинного або оливкового масла - столову ложку
томатів - два невеликих
лука - 1 шт.
болгарського перцю - 1 шт.
зелені - 15 г
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 148 Ккал

Приготувати вечерю на швидку руку можна за двадцять хвилин. Для цього необхідні найдоступніші продукти — овочі та яйця.

Готуємо так:

  • цибулю нашаткувати;
  • обсмажити на сковороді до м'якості;
  • нарізати тонкими кружечками томати;
  • загасити помідори разом з цибулею кілька хвилин;
  • овочі злегка присипати чорним меленим перцем (на кінчику ножа);
  • ретельно розмішати яйця з додаванням молока або вершків;
  • залити овочі яєчної сумішшю;
  • закрити кришкою (нещільно, щоб виходила волога);
  • нашаткувати дрібно зелень;
  • присипати нею готову страву.

Омлет з овочами і червоною рибою

Інгредієнти:

  • куряче яйце – 3 шт.;
  • молоко (вода, вершки) – 3 ст. ложки;
  • половинка червоного болгарського перцю;
  • слабосолона червона риба – 100 гр.;
  • твердий сир – 100 гр.;
  • подрібнена зелень (краще кріп) – ст. ложка;
  • квасоля стручкова (відварна) – 200 гр.;
  • два середніх томата;
  • ст. ложка олії соняшнику або оливкової;
  • перець, сіль за смаком.

Час приготування страви: 20 хвилин.

Калорійність: близько 360 Ккал/100 гр.

Етапи приготування:

  • нарізати овочі (томати, квасоля, перець);
  • викласти підготовлені овочеві інгредієнти на сковороду;
  • влити олію;
  • обсмажити до м'якості;
  • гарненько в мисочці збити яйця з молоком;
  • додати до яєць сир, натертий на дрібній тертці, і подрібнений кріп;
  • залити овочі яєчної сумішшю;
  • зверху викласти рибу, нарізану невеликими шматочками;
  • готувати під кришкою.

Як приготувати соковиту яловичину по французьки — рецепт з фото і покроковим відео.

Як приготувати солодкий кисіль з варення і крохмалю читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати ніжний, повітряний торт з сиру «Сльози ангела».

Омлет «Сімейний» — ідеальне блюдо для ситного сніданку

Інгредієнти:

  • риба свіжоморожена (будь-яка) – 300 гр.;
  • один томат;
  • одна морква;
  • одна середня цибулина;
  • п'ять яєць;
  • п'ять ст. ложок молока (мінеральної води, вершків або кефіру);
  • невеликий пучок зеленої цибулі;
  • спеції за смаком;
  • дві ст. ложки олії.

Час приготування страви: 30 хвилин.

Калорійність: близько 180 Ккал/100 гр.

Алгоритм приготування:

  • дві середніх свіжоморожених тушки (на вибір — тріска, минтай, хек) розморозити;
  • обсушити паперовим рушником;
  • нарізати шматочками;
  • обсмажити на олії (соняшниковій або оливковій);
  • моркву подрібнити на дрібній тертці;
  • цибулину дрібно нарізати;
  • помідор нарізати кубиками або часточками;
  • на окремій сковороді обжати овочі;
  • з'єднати їх з рибою;
  • приправити спеціями;
  • збити яйця з молоком;
  • залити інгредієнти отриманою сумішшю;
  • готову страву присипати дрібно нарізаною зеленою цибулькою.

Омлет з кабачками і помідорами в духовці

Смачний і соковитий омлет з овочами можна приготувати і на вечерю. А щоб знизити калорійність страви – запекти його в духовці.

Інгредієнти:

  • п'ять яєць;
  • два зубчики часнику;
  • чверть склянки мінеральної води;
  • помідори – 2 шт.;
  • один очищений від шкірки і насіння кабачок;
  • ст. ложка борошна;
  • дві щіпки солі;
  • перець чорний молоти — на кінчику ножа;
  • щіпка прованських трав;
  • зелень за бажанням;
  • десертна ложка оливкової олії.

Час приготування страви: 30 хвилин.

Калорійність: близько 155 Ккал/100 гр.

Приготування:

  • підготувати форму з високими бортами;
  • змастити дно і борти маслом;
  • пропустити через крупну тертку кабачок;
  • викласти його на дно форми;
  • помідори очистити від шкірки, нарізати шматочками (кубиками, брусочками і додати до кабачка;
  • дрібно посікти часник;
  • присипати їм овочі;
  • поперчити;
  • яйця збити з сіллю і борошном;
  • додати мінеральної води;
  • ще раз перемішати яєчну суміш;
  • залити яйцями овочеву масу;
  • поставити в духову шафу на 20 хвилин (температура для випікання 200 градусів);
  • готову страву можна присипати зеленню.

Менемен з овочами

Менемен — турецький омлет з овочами на сніданок. Це омлет з помідорами, цибулею, солодким болгарським перцем. Проста і ситна їжа, яка традиційно подається в кожному будинку.

Інгредієнти:

  • два яйця;
  • два великих томата;
  • один великий болгарський перець;
  • цибулина середніх розмірів;
  • перець чорний (або перець чилі), сіль;
  • ложка ст. олії соняшникової.

Час приготування страви: 20 хвилин.

Калорійність: близько 140 Ккал/100 гр.

Готуємо наступним чином:

  • нарізаний шматочками цибулю і перець обсмажити кілька хвилин на сковороді з маслом;
  • поки овочі смажаться, підготувати томати — натерти їх на тертці;
  • додати томати до овочів;
  • накрити кришкою, тушкувати 5-7 хвилин;
  • потім ввести до овочів яйця;
  • посолити, перчити за смаком;
  • готувати протягом трьох-п'яти хвилин, при постійному помішуванні;
  • готову страву присипати перцем чилі (за бажанням можна присипати невеликою кількістю тертого сиру).

Дієтичний овочевий омлет в мультиварці

Для приготування дієтичного омлету використовують тільки білки і готують його в мультиварці, з мінімальною кількістю масла.

Інгредієнти:

  • два білка;
  • півтори ст. ложки мінеральної води;
  • сіль;
  • невелика цибулина;
  • дві ст. ложки консервованого або замороженого зеленого горошку (замість горошку можна використовувати кольорову капусту);
  • один середній помідор;
  • десертна ложка олії соняшникової;
  • ст. ложка подрібненого зеленого лука або кропу.

Час приготування страви: 20 хвилин.

Калорійність: близько 85 Ккал/100 гр.

Етапи приготування:

  • у чашу влити олію;
  • додати подрібнену цибулю;
  • злегка обсмажити;
  • до цибулі додати томати, горошок (або варену цвітну капусту);
  • до білків додати сіль, збити;
  • додати воду і ще раз перемішати;
  • залити білкової сумішшю овочі;
  • готувати в режимі «Випічка» 15 хвилин.

Смакота в мікрохвильовці – мінімум калорій і максимум користі

Це не тільки швидкий рецепт приготування яєчного омлету із замороженими овочами. Це ще і дієтична, низькокалорійна страва, що готується без масла в мікрохвильовці.

Інгредієнти:

  • овочі заморожені – 100 гр.;
  • дві ст. ложки мінеральної води (молока);
  • три яйця;
  • спеції за смаком (сухі прованські трави, базилік, часник, кріп тощо).

Час приготування страви: 15 хвилин.

Калорійність: близько 95 Ккал/100 гр.

Приготування:

  • в скляну ємність викласти овочі (розморожувати не треба);
  • у мисочці ретельно розмішати яйця з приправами і сіллю;
  • вилити яйця на овочі;
  • поставити ємність у мікрохвильову піч;
  • включити на 10-15 хвилин на повну потужність;
  • готову страву можна прикрасити гілочкою розмарину.

Кулінарні поради

Таке блюдо, як омлет з овочами, зіпсувати важко. Навіть молоді і недосвідчені господині зможуть приготувати це просте і нехитре страву. А зробити його ще смачніше допоможуть прості поради:

  1. Для приготування смачного і ніжного омлету яйця повинні бути свіжими;
  2. Для того щоб омлет вийшов пишним, готувати його треба спочатку на сильному вогні. А потім на слабкому;
  3. Щоб омлет мав вершковий смак, можна додати до яєць чайну ложечку майонезу або жирної сметани;
  4. Збивати яйця необхідно тільки віночком або вилкою;
  5. Щоб страва з яєць і овочів було більш ситним, можна додати до нього відварне м'ясо птиці або морепродукти.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: