Як приготувати омлет з овочами на сковороді в духовці і мультиварці
Що може бути простіше омлету? Ситне, просте і недороге блюдо. Назва «омлет» родом з Франції. У Франції традиційний омлет готують без додавання молока, борошна або води. Збиті яйця обсмажують на вершковому маслі, а потім згортають трубочкою або складають навпіл. Всередину омлету додають будь-яку начинку, наприклад, натертий твердий сир.
Популярність страви
Не тільки у Франції популярно це страва. У всьому світі готують збиті яйця з різними начинками: картоплею, сиром, рибою, куркою, шинкою, солодким болгарським перцем. Подають омлет як основне блюдо, гарнір або закуску. А як називається омлет з овочами в різних країнах?
Наприклад, в Іспанії збиті яйця, підсмажені на сковороді з цибулею та картоплею, називають «тортильєю». Крім традиційного рецепту тортильї, є ще і маса її варіацій, коли до яєць додають шпинат, обсмажені гриби, ковбасу чорізо.
В Італії, в якості начинки для омлету, використовують м'ясо, овочі і кілька видів сирів. Називається таке блюдо «фріттата». Народи Скандинавії готують збиті яйця з червоною рибою. Навіть у Японії готують це універсальне страву, використовуючи в якості начинки рис або макарони. Називається такий омлет «омурайсу» (рис начинка) або «омусоба» (начинка локшина).
На Русі, в північно-західних її областях, готували святкове блюдо на основі яєць — «драчени». До яйцям додавали борошно, молоко і вершкове масло. Всі продукти ретельно перемішували, а потім випікали в печі.
Показники калорійності
Калорійність страви з яєць (омлету) залежить:
- від інгредієнтів, які використовуються в якості начинки;
- від способу приготування.
- Омлет класичний (два яйця, ложка молока), підсмажений на вершковому маслі – 128 Ккал/100 гр;
- Якщо до класичного варіанту омлету додати один помідор і невелику цибулину, то калорійність страви збільшиться і складе 148 Ккал/100 гр;
- Для ситості до омлету можна додати пару скибочок ковбаси, тоді його калорійність буде вже 247 Ккал /100 гр;
- Найкалорійніший омлет – сирний, він містить 332 Ккал/100 гр;
- Страва з двох збитих білків, з помідорами та болгарським перцем, приготоване в мультиварці або пароварці, без додавання олії – саме низькокалорійне, всього 83 Ккал/100 гр.
Ідеї начинки для омлету
Варіанти начинок можуть бути такими:
- помідори, болгарський перець, цибуля;
- томати, сир, обсмажені гриби;
- картоплю, цибулю;
- цибуля-порей, зелень;
- цвітна капуста, зелень;
- ковбаса (будь-яка) або шинка, томати, цибуля;
- сир, зелень, часник;
- бекон, цибуля, томати;
- баклажани, помідори, зелень;
- томати, шпинат, сир;
- кальмари, брокколі;
- відварені креветки, картопля;
- інше.
Секрети приготування
Особливо смачним виходить омлет з овочами, якщо дотримуватися таких порад:
- Білки і жовтки необхідно збивати окремо, а потім поєднувати в одну масу;
- Якщо немає молока, то в яєчну суміш можна додати трохи вершків, мінеральної води або кефіру;
- Оптимальна кількість рідини — половина яєчної шкаралупи на одне яйце;
- Для того, щоб готова страва мала більш щільну консистенцію, можна додати до збитим яйця, манку або борошно;
- Готувати омлет краще на сковороді, під нещільно закритою кришкою, тоді він вийде пишним;
- Дуже пишним і апетитним вийде блюдо, якщо замість молока в яєчну суміш додати пару столових ложок мінеральної води;
- Щоб омлет вийшов ніжним, смажити краще на вершковому маслі;
- Овочі, які додаються в омлет, повинні пройти термічну обробку. Для цього їх злегка припускають на сковороді, а потім заливають сумішшю з яєць.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яєць - | два-три |
молока (можна вершків) - | дві столові ложки |
рослинного або оливкового масла - | столову ложку |
томатів - | два невеликих |
лука - | 1 шт. |
болгарського перцю - | 1 шт. |
зелені - | 15 г |
солі і перцю - | за смаком |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 148 Ккал |
Приготувати вечерю на швидку руку можна за двадцять хвилин. Для цього необхідні найдоступніші продукти — овочі та яйця.
Готуємо так:
- цибулю нашаткувати;
- обсмажити на сковороді до м'якості;
- нарізати тонкими кружечками томати;
- загасити помідори разом з цибулею кілька хвилин;
- овочі злегка присипати чорним меленим перцем (на кінчику ножа);
- ретельно розмішати яйця з додаванням молока або вершків;
- залити овочі яєчної сумішшю;
- закрити кришкою (нещільно, щоб виходила волога);
- нашаткувати дрібно зелень;
- присипати нею готову страву.
Омлет з овочами і червоною рибою
Інгредієнти:
- куряче яйце – 3 шт.;
- молоко (вода, вершки) – 3 ст. ложки;
- половинка червоного болгарського перцю;
- слабосолона червона риба – 100 гр.;
- твердий сир – 100 гр.;
- подрібнена зелень (краще кріп) – ст. ложка;
- квасоля стручкова (відварна) – 200 гр.;
- два середніх томата;
- ст. ложка олії соняшнику або оливкової;
- перець, сіль за смаком.
Час приготування страви: 20 хвилин.
Калорійність: близько 360 Ккал/100 гр.
Етапи приготування:
- нарізати овочі (томати, квасоля, перець);
- викласти підготовлені овочеві інгредієнти на сковороду;
- влити олію;
- обсмажити до м'якості;
- гарненько в мисочці збити яйця з молоком;
- додати до яєць сир, натертий на дрібній тертці, і подрібнений кріп;
- залити овочі яєчної сумішшю;
- зверху викласти рибу, нарізану невеликими шматочками;
- готувати під кришкою.
Як приготувати соковиту яловичину по французьки — рецепт з фото і покроковим відео.
Як приготувати солодкий кисіль з варення і крохмалю читайте в нашій статті.
Спробуйте приготувати ніжний, повітряний торт з сиру «Сльози ангела».
Омлет «Сімейний» — ідеальне блюдо для ситного сніданку
Інгредієнти:
- риба свіжоморожена (будь-яка) – 300 гр.;
- один томат;
- одна морква;
- одна середня цибулина;
- п'ять яєць;
- п'ять ст. ложок молока (мінеральної води, вершків або кефіру);
- невеликий пучок зеленої цибулі;
- спеції за смаком;
- дві ст. ложки олії.
Час приготування страви: 30 хвилин.
Калорійність: близько 180 Ккал/100 гр.
Алгоритм приготування:
- дві середніх свіжоморожених тушки (на вибір — тріска, минтай, хек) розморозити;
- обсушити паперовим рушником;
- нарізати шматочками;
- обсмажити на олії (соняшниковій або оливковій);
- моркву подрібнити на дрібній тертці;
- цибулину дрібно нарізати;
- помідор нарізати кубиками або часточками;
- на окремій сковороді обжати овочі;
- з'єднати їх з рибою;
- приправити спеціями;
- збити яйця з молоком;
- залити інгредієнти отриманою сумішшю;
- готову страву присипати дрібно нарізаною зеленою цибулькою.
Омлет з кабачками і помідорами в духовці
Смачний і соковитий омлет з овочами можна приготувати і на вечерю. А щоб знизити калорійність страви – запекти його в духовці.
Інгредієнти:
- п'ять яєць;
- два зубчики часнику;
- чверть склянки мінеральної води;
- помідори – 2 шт.;
- один очищений від шкірки і насіння кабачок;
- ст. ложка борошна;
- дві щіпки солі;
- перець чорний молоти — на кінчику ножа;
- щіпка прованських трав;
- зелень за бажанням;
- десертна ложка оливкової олії.
Час приготування страви: 30 хвилин.
Калорійність: близько 155 Ккал/100 гр.
Приготування:
- підготувати форму з високими бортами;
- змастити дно і борти маслом;
- пропустити через крупну тертку кабачок;
- викласти його на дно форми;
- помідори очистити від шкірки, нарізати шматочками (кубиками, брусочками і додати до кабачка;
- дрібно посікти часник;
- присипати їм овочі;
- поперчити;
- яйця збити з сіллю і борошном;
- додати мінеральної води;
- ще раз перемішати яєчну суміш;
- залити яйцями овочеву масу;
- поставити в духову шафу на 20 хвилин (температура для випікання 200 градусів);
- готову страву можна присипати зеленню.
Менемен з овочами
Менемен — турецький омлет з овочами на сніданок. Це омлет з помідорами, цибулею, солодким болгарським перцем. Проста і ситна їжа, яка традиційно подається в кожному будинку.
Інгредієнти:
- два яйця;
- два великих томата;
- один великий болгарський перець;
- цибулина середніх розмірів;
- перець чорний (або перець чилі), сіль;
- ложка ст. олії соняшникової.
Час приготування страви: 20 хвилин.
Калорійність: близько 140 Ккал/100 гр.
Готуємо наступним чином:
- нарізаний шматочками цибулю і перець обсмажити кілька хвилин на сковороді з маслом;
- поки овочі смажаться, підготувати томати — натерти їх на тертці;
- додати томати до овочів;
- накрити кришкою, тушкувати 5-7 хвилин;
- потім ввести до овочів яйця;
- посолити, перчити за смаком;
- готувати протягом трьох-п'яти хвилин, при постійному помішуванні;
- готову страву присипати перцем чилі (за бажанням можна присипати невеликою кількістю тертого сиру).
Дієтичний овочевий омлет в мультиварці
Для приготування дієтичного омлету використовують тільки білки і готують його в мультиварці, з мінімальною кількістю масла.
Інгредієнти:
- два білка;
- півтори ст. ложки мінеральної води;
- сіль;
- невелика цибулина;
- дві ст. ложки консервованого або замороженого зеленого горошку (замість горошку можна використовувати кольорову капусту);
- один середній помідор;
- десертна ложка олії соняшникової;
- ст. ложка подрібненого зеленого лука або кропу.
Час приготування страви: 20 хвилин.
Калорійність: близько 85 Ккал/100 гр.
Етапи приготування:
- у чашу влити олію;
- додати подрібнену цибулю;
- злегка обсмажити;
- до цибулі додати томати, горошок (або варену цвітну капусту);
- до білків додати сіль, збити;
- додати воду і ще раз перемішати;
- залити білкової сумішшю овочі;
- готувати в режимі «Випічка» 15 хвилин.
Смакота в мікрохвильовці – мінімум калорій і максимум користі
Це не тільки швидкий рецепт приготування яєчного омлету із замороженими овочами. Це ще і дієтична, низькокалорійна страва, що готується без масла в мікрохвильовці.
Інгредієнти:
- овочі заморожені – 100 гр.;
- дві ст. ложки мінеральної води (молока);
- три яйця;
- спеції за смаком (сухі прованські трави, базилік, часник, кріп тощо).
Час приготування страви: 15 хвилин.
Калорійність: близько 95 Ккал/100 гр.
Приготування:
- в скляну ємність викласти овочі (розморожувати не треба);
- у мисочці ретельно розмішати яйця з приправами і сіллю;
- вилити яйця на овочі;
- поставити ємність у мікрохвильову піч;
- включити на 10-15 хвилин на повну потужність;
- готову страву можна прикрасити гілочкою розмарину.
Кулінарні поради
Таке блюдо, як омлет з овочами, зіпсувати важко. Навіть молоді і недосвідчені господині зможуть приготувати це просте і нехитре страву. А зробити його ще смачніше допоможуть прості поради:
- Для приготування смачного і ніжного омлету яйця повинні бути свіжими;
- Для того щоб омлет вийшов пишним, готувати його треба спочатку на сильному вогні. А потім на слабкому;
- Щоб омлет мав вершковий смак, можна додати до яєць чайну ложечку майонезу або жирної сметани;
- Збивати яйця необхідно тільки віночком або вилкою;
- Щоб страва з яєць і овочів було більш ситним, можна додати до нього відварне м'ясо птиці або морепродукти.
Приємного апетиту!