05 март 2019 4 661

Як приготувати шпроти в домашніх умовах

Шпроти — це дуже смачна рибка, яка продається в багатьох магазинах в невеликих плоских баночках. Їх можна їсти просто з хлібом, так і використовувати для бутербродів і різних салатів. Однак ті шпроти, які пропонують нам виробники, напхані багатьма шкідливими добавками.

Тому краще навчитися готувати цей делікатес самостійно. Тим більше, зараз є можливість придбати рибу на будь-якому рибному базарі саме для цієї справи. А як її треба готувати, перед тим як приступати до приготування?

Давайте розглянемо основні правила підготовки риби до приготування шпрот.

Вибір і підготовка риби

Для шпрот можна використовувати будь-яку рибу. Для цієї справи підходить салака, мойва, кілька і будь-яка інша дрібна морська риба. Також можна використовувати річкову рибу, наприклад окуня, щуку, жереха.

Головне — правильно підготувати рибу. Підготовка виконуються наступним чином:

  1. Для початку потрібно розморозити рибу, перебрати і промити;
  2. Далі її потрібно почистити і відокремити голови;
  3. Також не забудьте підготувати темну заварку, вона додасть шпротами потрібний темний колір;
  4. В заварку можна покласти сіль та цукровий пісок, ці компоненти додадуть смак риби. Також можна додати рідкий дим і цибулиння, за рахунок цих складових домашні шпроти вийдуть ні чим не гірше покупних;
  5. Ну ось, коли риба буде готова, можна приступати до приготування.
Шпроти з салаки в духовці
Інгредієнти Кількість
салаки - півкілограма
рослинної олії - 100 грам
лаврушки - 2 штуки
запашного перцю - 6 горошин
кухонної солі - 1 велика ложка
чорного листового чаю - 3 маленькі ложечки
цибулиння - 5 грам
води - 0,5 л
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 239 Ккал

Як зробити:

Якщо риба заморожена, то її потрібно розморозити в холодній воді;

Потім зрізаємо голови, потрошимо і вичищаємо всі нутрощі;

У форму для запікання або a ємність з вогнетривкого скла складаємо салаку щільним шаром, що при приготуванні вона не розвалювалася;

Далі робимо розчин для заливки. У склянку наливаємо гарячу воду і засипаємо туди заварку. Залишаємо на деякий час, поки розчин не стане темного кольору. Після цього остуджуємо;

Цибульне лушпиння викладаємо в каструлю і заливаємо склянкою води;

Ставимо на плиту, доводимо до кипіння і проварюємо хвилин 20. Потім знімаємо і остуджуємо;

Викладаємо в ємність з рибою горошини запашного перцю і викладаємо лавровий лист;

Заливаємо все рослинним маслом і злегка прокручуємо форму, щоб масло повністю проникло в щілини між рибою;

У глибоку чашку наливаємо заливку з заварки та розчин цибулиння, перемішуємо;

Додаємо туди сіль, перемішуємо до повного її розчинення. Заливаємо цією сумішшю рибу;

Ставимо форму з усіма компонентами в духовку, попередньо розігріту до 150 градусів. Готуємо до закипання рідина;

Після того, як рідина закипить температуру потрібно зменшити до 120 градусів і готувати протягом 2 годин;

В результаті повинні вийти натуральні шпроти набагато краще і смачніше магазинних.

Як зробити шпроти з мойви на сковороді

Нам знадобиться наступне:

  • 1 кілограм мойви;
  • Рослинне масло – 100 мл;
  • 4 лаврушки;
  • 70 мл соєвого соусу;
  • 6 горошин запашного перцю;
  • 2 гвоздики;
  • 250 мл води;
  • 5 великих ложок листового чаю;
  • Сіль.

Час приготування – 2 години.

Калорійність – 223.

Як приготувати:

  1. Першим ділом висипаємо заварку в склянку і заливаємо гарячою водою. Вона повинна постояти деякий час, поки не стане темного кольору;
  2. Потім мойву розморожуємо, очищаємо від голови, нутрощів і добре промиваємо в холодній воді;
  3. В окрему чашку наливаємо заварений чай, додаємо туди соєвий соус, рослинна олія і сіль. Оскільки соєвий соус сам по собі солений, тому сіль потрібно додавати не занадто багато;
  4. Далі поміщаємо рибу на дно жаровні щільним шаром. Посипаємо її горошинами перцю і листочками лаврушки;
  5. Заливаємо все розчином маринаду і ставимо на плиту;
  6. Розігріваємо до кипіння і зменшуємо вогонь;
  7. Тушкуємо під закритою кришкою на невеликому вогні близько 1-2 годин;
  8. Як тільки рідина убавиться в два рази, шпроти з мойви будуть готові, і їх можна буде знімати з вогню;
  9. Готові шпроти можна подавати з відварною картоплею або рисом.

Готуємо традиційні шпроти з кільки

Складові компоненти:

  • 600 грам кільки;
  • 100 мл рослинного масла;
  • Один кубик бульйону зі смаком копченостей;
  • Склянку гарячої води;
  • 3 маленькі ложечки чорного чаю;
  • Лаврушка – 2 штуки;
  • Запашний перець – 4-6 горошин;
  • Сіль.

Час приготування – 2 години.

Калорійність – 220.

Переходимо до приготування:

  1. Для початку готуємо заварку. Чай викладаємо в склянку і заливаємо гарячою водою. За період підготовки інших інгредієнтів, чай завариться. Замість заварки можна використовувати чай в пакетиках;
  2. Далі розморожуємо кільку в холодній воді. Відокремлюємо голову, розрізаємо черевце, виймаємо серединку і гарненько промиваємо;
  3. Очищені рибини викладаємо в сковороду з товстими стінками;
  4. Кубик бульйону розминаємо в порошок і посипаємо їм рибу. Також присипаємо сіллю, але не пересолити. Не забувайте, що кубик містить у своєму складі сіль;
  5. Заварений чай наливаємо в глибоку чашку, додаємо туди рослинне масло і перемішуємо. За бажанням туди можна додати духмяний перець і лавровий лист;
  6. Потім заливаємо кільку сумішшю маринаду і ставимо на плиту;
  7. Тушкуємо під кришкою на невеликому вогні;
  8. Приблизно через 2 години уся рідина повинна випаруватися, і залишиться одне рослинне масло;
  9. Готова кілька вийде дуже смачною і ароматною. Її можна їсти з картоплею, овочами і використовувати для приготування бутербродів.

Готуємо улюблені шпроти з річкової риби

Що нам знадобиться:

  • Дрібна річкова риба – 1 кілограм;
  • 200 грам ріпчастої цибулі;
  • 100 мл рослинного масла;
  • Лаврушка – 3-4 штуки;
  • Запашний перець – 5-6 штук;
  • Трохи солі.

Розчин для заливки:

  • 100 мл столового оцту 3 %-ного;
  • 4 великі ложки рослинної олії.

Час готування – 4 години.

Калорійність – 220.

Процес приготування:

  1. Дрібні рибки потрібно промити холодною водою, розрізати черевця і вийняти серединку. Ікру і молоки залишаємо. Всередині все промиваємо і очищаємо. Луску знімати не потрібно, будемо готувати прямо в ній;
  2. Цибулю очищаємо від лушпиння і розрізаємо на тонкі кільця
  3. На дно ємності з емальованої основи щільним шаром викладаємо кільця цибулю, потім шар риби і присипаємо її сіллю, запашним перцем і лавровим листом. На рибу викладаємо знову цибулю і знову шар риби приправленого сіллю, лаврушкой і горошинами перцю. В кінці зверху кладемо цибульні кільця;
  4. У чашці розводимо розчин маринаду з оцту і рослинного масла. Все перемішуємо;
  5. Заливаємо маринадом всі інгредієнти, закриваємо кришкою і ставимо в духову шафу;
  6. Готуємо при температурі 130-150 градусів протягом 4-6 годин;
  7. Після цього шпроти можна подавати до столу. Або покласти в скляну банку, залити олією, закрити поліетиленовим пакетом і прибрати в холодильник.

Техніка в допомогу: шпроти в скороварці

Компоненти для готування:

  • 1 кілограм дрібної морської риби – кілька, мойва або салака;
  • Склянку оливкової або будь-якого іншого рослинного масла;
  • 1 столова ложка кухонної солі;
  • 100 грамів сірчаної заварки;
  • Склянку гарячої води;
  • 5-6 горошин запашного перцю;
  • 2-3 штучки гвоздики.

Час готування – 40-50 хвилин.

Калорійність – 230.

Як готувати:

  1. Чай викладаємо в будь-яку глибоку чашку і заливаємо гарячою водою. Залишаємо на деякий час, щоб він добре заварився;
  2. Рибки промиваємо, видаляємо голови і вичищаємо нутрощі;
  3. Викладаємо її в ємність скороварки, посипаємо сіллю, горохи запашного перцю, лаврушкой;
  4. Заливаємо все готової темної заваркою, накриваємо кришкою і ставимо на середній вогонь;
  5. Як тільки почнеться шипіння, зменшуємо вогонь і готуємо хвилин 30-50;
  6. Після цього знімаємо скороварку з плиту і не відкриваємо 30-40 хвилин;
  7. Потім відкриваємо, виймаємо готові шпроти на блюдо і подаємо під будь-яким соусом.

Салат з яловичини рецепти з фото і покроковими рекомендаціями. Візьміть на замітку ці рецепти.

Як зробити сыровяленную ковбасу в домашніх умовах. Читайте варіанти страви з різних видів м'яса.

Салат-коктейль з шинкою і сиром рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

До чого подавати улюблені рибки?

Оскільки шпроти не так вже складно приготувати в домашніх умовах, їх можна поєднувати з будь-якими повсякденними стравами. Їх можна їсти на сніданок, обід і вечерю. Вони відмінно підходять для підливок. Підходять для картопляного пюре, каш, будь-яких макаронних виробів. Також їх можна використовувати як доповнення до овочевих салатів із зелені.

Шпроти можна використовувати для приготування бутербродів. Але перед приготуванням їх найкраще викласти на серветки з паперу або сито, щоб все зайве масло стекло. Потім шматочки хліба, тосту потрібно змастити вершковим маслом, плавленим сиром або соусом. Викладаємо шпроти і прикрашаємо зверху шматочками свіжих огірків, перцю, гілочками зелені і шматочками помідора. Можна додати шматочки фруктів, наприклад ківі та авокадо.

Їх можна використовувати для приготування паштетів. Для цього шпроти потрібно розім'яти з вареним яєчним жовтком, плавленим сиром і вершковим маслом. Цей паштет можна використовувати для змазування шматочків хліба, для начинки кошиків і профітролей.

Корисні поради

  • Для того щоб шпроти не розвалювалися і зберегли свою форму потрібно використовувати більш насичену заварку;
  • Час приготування залежить від розміру риби. Наприклад, якщо вона велика період приготування потрібно збільшити, якщо дрібна навпаки зменшити;
  • Зберігати готові шпроти можна в будь-якої ємності, попередньо рибу заливають рослинним маслом і накривають целофановим пакетом або кришкою. Потім прибирають в холодильник;
  • Небажано виймати шпроти відразу після приготування, оскільки їх можна легко пошкодити. Найкраще перечекати, поки вони повністю охолонуть.

Шпроти, зроблені за цими рецептами, стануть відмінним пригощанням до будь-якої страви. Їх можна використовувати для бутербродів, салатів та інших гарнірів. Спробуйте зробити їх самостійно, це зовсім не важко. Головне, все робити згідно з рецептурою, тоді вийде чудова, ніжна і ароматна рибка.

Що ще почитати: