Як приготувати шпроти в домашніх умовах
Шпроти — це дуже смачна рибка, яка продається в багатьох магазинах в невеликих плоских баночках. Їх можна їсти просто з хлібом, так і використовувати для бутербродів і різних салатів. Однак ті шпроти, які пропонують нам виробники, напхані багатьма шкідливими добавками.
Тому краще навчитися готувати цей делікатес самостійно. Тим більше, зараз є можливість придбати рибу на будь-якому рибному базарі саме для цієї справи. А як її треба готувати, перед тим як приступати до приготування?
Давайте розглянемо основні правила підготовки риби до приготування шпрот.
Вибір і підготовка риби
Головне — правильно підготувати рибу. Підготовка виконуються наступним чином:
- Для початку потрібно розморозити рибу, перебрати і промити;
- Далі її потрібно почистити і відокремити голови;
- Також не забудьте підготувати темну заварку, вона додасть шпротами потрібний темний колір;
- В заварку можна покласти сіль та цукровий пісок, ці компоненти додадуть смак риби. Також можна додати рідкий дим і цибулиння, за рахунок цих складових домашні шпроти вийдуть ні чим не гірше покупних;
- Ну ось, коли риба буде готова, можна приступати до приготування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
салаки - | півкілограма |
рослинної олії - | 100 грам |
лаврушки - | 2 штуки |
запашного перцю - | 6 горошин |
кухонної солі - | 1 велика ложка |
чорного листового чаю - | 3 маленькі ложечки |
цибулиння - | 5 грам |
води - | 0,5 л |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 239 Ккал |
Як зробити:
Якщо риба заморожена, то її потрібно розморозити в холодній воді;
Потім зрізаємо голови, потрошимо і вичищаємо всі нутрощі;
У форму для запікання або a ємність з вогнетривкого скла складаємо салаку щільним шаром, що при приготуванні вона не розвалювалася;
Далі робимо розчин для заливки. У склянку наливаємо гарячу воду і засипаємо туди заварку. Залишаємо на деякий час, поки розчин не стане темного кольору. Після цього остуджуємо;
Цибульне лушпиння викладаємо в каструлю і заливаємо склянкою води;
Ставимо на плиту, доводимо до кипіння і проварюємо хвилин 20. Потім знімаємо і остуджуємо;
Викладаємо в ємність з рибою горошини запашного перцю і викладаємо лавровий лист;
Заливаємо все рослинним маслом і злегка прокручуємо форму, щоб масло повністю проникло в щілини між рибою;
У глибоку чашку наливаємо заливку з заварки та розчин цибулиння, перемішуємо;
Додаємо туди сіль, перемішуємо до повного її розчинення. Заливаємо цією сумішшю рибу;
Ставимо форму з усіма компонентами в духовку, попередньо розігріту до 150 градусів. Готуємо до закипання рідина;
Після того, як рідина закипить температуру потрібно зменшити до 120 градусів і готувати протягом 2 годин;
В результаті повинні вийти натуральні шпроти набагато краще і смачніше магазинних.
Як зробити шпроти з мойви на сковороді
Нам знадобиться наступне:
- 1 кілограм мойви;
- Рослинне масло – 100 мл;
- 4 лаврушки;
- 70 мл соєвого соусу;
- 6 горошин запашного перцю;
- 2 гвоздики;
- 250 мл води;
- 5 великих ложок листового чаю;
- Сіль.
Час приготування – 2 години.
Калорійність – 223.
Як приготувати:
- Першим ділом висипаємо заварку в склянку і заливаємо гарячою водою. Вона повинна постояти деякий час, поки не стане темного кольору;
- Потім мойву розморожуємо, очищаємо від голови, нутрощів і добре промиваємо в холодній воді;
- В окрему чашку наливаємо заварений чай, додаємо туди соєвий соус, рослинна олія і сіль. Оскільки соєвий соус сам по собі солений, тому сіль потрібно додавати не занадто багато;
- Далі поміщаємо рибу на дно жаровні щільним шаром. Посипаємо її горошинами перцю і листочками лаврушки;
- Заливаємо все розчином маринаду і ставимо на плиту;
- Розігріваємо до кипіння і зменшуємо вогонь;
- Тушкуємо під закритою кришкою на невеликому вогні близько 1-2 годин;
- Як тільки рідина убавиться в два рази, шпроти з мойви будуть готові, і їх можна буде знімати з вогню;
- Готові шпроти можна подавати з відварною картоплею або рисом.
Готуємо традиційні шпроти з кільки
Складові компоненти:
- 600 грам кільки;
- 100 мл рослинного масла;
- Один кубик бульйону зі смаком копченостей;
- Склянку гарячої води;
- 3 маленькі ложечки чорного чаю;
- Лаврушка – 2 штуки;
- Запашний перець – 4-6 горошин;
- Сіль.
Час приготування – 2 години.
Калорійність – 220.
Переходимо до приготування:
- Для початку готуємо заварку. Чай викладаємо в склянку і заливаємо гарячою водою. За період підготовки інших інгредієнтів, чай завариться. Замість заварки можна використовувати чай в пакетиках;
- Далі розморожуємо кільку в холодній воді. Відокремлюємо голову, розрізаємо черевце, виймаємо серединку і гарненько промиваємо;
- Очищені рибини викладаємо в сковороду з товстими стінками;
- Кубик бульйону розминаємо в порошок і посипаємо їм рибу. Також присипаємо сіллю, але не пересолити. Не забувайте, що кубик містить у своєму складі сіль;
- Заварений чай наливаємо в глибоку чашку, додаємо туди рослинне масло і перемішуємо. За бажанням туди можна додати духмяний перець і лавровий лист;
- Потім заливаємо кільку сумішшю маринаду і ставимо на плиту;
- Тушкуємо під кришкою на невеликому вогні;
- Приблизно через 2 години уся рідина повинна випаруватися, і залишиться одне рослинне масло;
- Готова кілька вийде дуже смачною і ароматною. Її можна їсти з картоплею, овочами і використовувати для приготування бутербродів.
Готуємо улюблені шпроти з річкової риби
Що нам знадобиться:
- Дрібна річкова риба – 1 кілограм;
- 200 грам ріпчастої цибулі;
- 100 мл рослинного масла;
- Лаврушка – 3-4 штуки;
- Запашний перець – 5-6 штук;
- Трохи солі.
Розчин для заливки:
- 100 мл столового оцту 3 %-ного;
- 4 великі ложки рослинної олії.
Час готування – 4 години.
Калорійність – 220.
Процес приготування:
- Дрібні рибки потрібно промити холодною водою, розрізати черевця і вийняти серединку. Ікру і молоки залишаємо. Всередині все промиваємо і очищаємо. Луску знімати не потрібно, будемо готувати прямо в ній;
- Цибулю очищаємо від лушпиння і розрізаємо на тонкі кільця
- На дно ємності з емальованої основи щільним шаром викладаємо кільця цибулю, потім шар риби і присипаємо її сіллю, запашним перцем і лавровим листом. На рибу викладаємо знову цибулю і знову шар риби приправленого сіллю, лаврушкой і горошинами перцю. В кінці зверху кладемо цибульні кільця;
- У чашці розводимо розчин маринаду з оцту і рослинного масла. Все перемішуємо;
- Заливаємо маринадом всі інгредієнти, закриваємо кришкою і ставимо в духову шафу;
- Готуємо при температурі 130-150 градусів протягом 4-6 годин;
- Після цього шпроти можна подавати до столу. Або покласти в скляну банку, залити олією, закрити поліетиленовим пакетом і прибрати в холодильник.
Техніка в допомогу: шпроти в скороварці
Компоненти для готування:
- 1 кілограм дрібної морської риби – кілька, мойва або салака;
- Склянку оливкової або будь-якого іншого рослинного масла;
- 1 столова ложка кухонної солі;
- 100 грамів сірчаної заварки;
- Склянку гарячої води;
- 5-6 горошин запашного перцю;
- 2-3 штучки гвоздики.
Час готування – 40-50 хвилин.
Калорійність – 230.
Як готувати:
- Чай викладаємо в будь-яку глибоку чашку і заливаємо гарячою водою. Залишаємо на деякий час, щоб він добре заварився;
- Рибки промиваємо, видаляємо голови і вичищаємо нутрощі;
- Викладаємо її в ємність скороварки, посипаємо сіллю, горохи запашного перцю, лаврушкой;
- Заливаємо все готової темної заваркою, накриваємо кришкою і ставимо на середній вогонь;
- Як тільки почнеться шипіння, зменшуємо вогонь і готуємо хвилин 30-50;
- Після цього знімаємо скороварку з плиту і не відкриваємо 30-40 хвилин;
- Потім відкриваємо, виймаємо готові шпроти на блюдо і подаємо під будь-яким соусом.
Салат з яловичини рецепти з фото і покроковими рекомендаціями. Візьміть на замітку ці рецепти.
Як зробити сыровяленную ковбасу в домашніх умовах. Читайте варіанти страви з різних видів м'яса.
Салат-коктейль з шинкою і сиром рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.
До чого подавати улюблені рибки?
Оскільки шпроти не так вже складно приготувати в домашніх умовах, їх можна поєднувати з будь-якими повсякденними стравами. Їх можна їсти на сніданок, обід і вечерю. Вони відмінно підходять для підливок. Підходять для картопляного пюре, каш, будь-яких макаронних виробів. Також їх можна використовувати як доповнення до овочевих салатів із зелені.
Шпроти можна використовувати для приготування бутербродів. Але перед приготуванням їх найкраще викласти на серветки з паперу або сито, щоб все зайве масло стекло. Потім шматочки хліба, тосту потрібно змастити вершковим маслом, плавленим сиром або соусом. Викладаємо шпроти і прикрашаємо зверху шматочками свіжих огірків, перцю, гілочками зелені і шматочками помідора. Можна додати шматочки фруктів, наприклад ківі та авокадо.
Їх можна використовувати для приготування паштетів. Для цього шпроти потрібно розім'яти з вареним яєчним жовтком, плавленим сиром і вершковим маслом. Цей паштет можна використовувати для змазування шматочків хліба, для начинки кошиків і профітролей.
Корисні поради
- Для того щоб шпроти не розвалювалися і зберегли свою форму потрібно використовувати більш насичену заварку;
- Час приготування залежить від розміру риби. Наприклад, якщо вона велика період приготування потрібно збільшити, якщо дрібна навпаки зменшити;
- Зберігати готові шпроти можна в будь-якої ємності, попередньо рибу заливають рослинним маслом і накривають целофановим пакетом або кришкою. Потім прибирають в холодильник;
- Небажано виймати шпроти відразу після приготування, оскільки їх можна легко пошкодити. Найкраще перечекати, поки вони повністю охолонуть.
Шпроти, зроблені за цими рецептами, стануть відмінним пригощанням до будь-якої страви. Їх можна використовувати для бутербродів, салатів та інших гарнірів. Спробуйте зробити їх самостійно, це зовсім не важко. Головне, все робити згідно з рецептурою, тоді вийде чудова, ніжна і ароматна рибка.