Як посмажити мойву на сковороді швидко і смачно
Мойва – це морська риба, яка відноситься до сімейства лососевих. Це маленька рибка вагою до 100 гр, а завдовжки не більше 22 см, спинка якої відливає оливково-зеленим кольором, а черевце разом з боками класично срібні. На стіл мойву подають у двох видах: холодної — як закуску, і гарячої — як основне блюдо.
Як правильно вибрати рибу, її корисні властивості
Як і будь-яку іншу рибу, мойву варто вибирати дуже уважно, щоб купити свіжий і якісний продукт. Є кілька корисних порад по її вибору:
- риба повинна бути в упаковці з зазначеним терміном придатності та датою заморозки;
- у свіжої риби — чорні зіниці, а у тухлої – каламутні з пеленою;
- на шкірі не повинно бути сторонніх плям або тріщин, а на тушці пошкоджень;
- якщо хвіст риби абсолютно сухої або відсутній, значить, риба не свіжа;
- мойва свіжа не має запаху;
- на рибі (тушки або зябрах) не повинно бути слизу.
Звертаючи увагу на ці дрібні деталі, завжди можна вибрати саму свіжу рибку, адже мойва, якщо вона свіжа і приготована правильно, досить корисна:
- містить 23% білків;
- багата кальцієм, протеїнами, кислотами омега-3;
- має запаси вітамінів групи В, груп А і D;
- володіє великими запасами йоду;
- насичені кислоти з мойви допомагають знизити рівень холестерину;
- допомагає організму боротися з гіпертонією.
Хіба це не привід, включить мойву в постійний раціон харчування?
Чистити чи ні?
Це питання мучить багатьох господинь, але, на жаль, однозначної відповіді на це питання не існує. Вибирає кожен сам для себе, але є всього два варіанти:
- Відрізати голову рибу перед смаженням і витягнути плівку і кишки з неї – тоді вона буде меншою гірчити і пахнути при смаженні;
- Не відрізати голову і смажити її повністю – тоді рибка вийде соковитіше, а кишки і хребет можна викинути під час їжі.
Можливо, варто спробувати обидва варіанти і в підсумку вибрати найбільш підходящий.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
мойва - | 0,5 кг |
яйце - | 2 шт. |
вода - | 2 ст. л. |
лимонна есенція - | 10 мл |
часникові часточки - | 3 шт. |
корінь імбиру - | 3 р |
борошно (пшеничне і кукурудзяне) - | по ½ склянки |
спеції (перець, сіль, кріп) - | 2-5 г |
соус соєвий - | 1 ст. л. |
масло пісне - | 85 мл |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 134 Ккал |
Багато відмовляються купувати і готувати мойву, побоюючись страшного запаху, який буде стояти під час смаження. Але для таких людей є один секретний рецепт, який дозволяє посмажити мойву просто і найважливіше – без запаху!
Мойва смажена в борошні на сковороді готується поетапно:
- Рибу розморозити і почистити, видаливши кишки і плівку всередині. Це позбавить рибу від гіркоти і від неприємного запаху при готуванні;
- Скласти всю рибку в миску;
- Подрібнити часник і імбир;
- Викласти їх до риби і добре перемішати так, щоб часник і імбир розподілилися по всій рибі;
- Додати лимонну есенцію;
- Влити соєвий соус і ложку олії. Додати спеції;
- Поставити миску з мойвою в холодильник на півгодини;
- Приготувати панірування: 2 види борошна і збиті з холодною водою яйця. Всі розмістити в різних глибоких ємностях;
- На вогні розігріти сковороду і прогріти в ній масло;
- Смажити рибу, умочуючи її спочатку в пшеничне борошно, потім яйця і в останню чергу в кукурудзяне борошно.
- Обсмажувати по 3-4 хвилини з двох сторін, поки риба не покриється рум'яною скоринкою;
- Промокнути кожну рибку паперовим рушником.
Рум'яну мойву слід подавати гарячою з соусами тартар або ткемалі.
А ви знаєте чим відмити духовку від старого засохлого жиру з допомогою народних або сучасних засобів?
Читайте як приготувати качині стегенця в духовці — кілька рецептів вам на замітку.
Хліб з висівками — рецепт з фото і покроковими підказками.
Мойва, смажена у клярі
Якщо смажити рибу просто відразу на сковороді, то більшість корисних вітамінів і мікроелементів вбиває висока температура, але кляр як би «запечатує» їх усередині зберігаючи корисні речовини.
Склад:
- риба – 600 гр;
- яєчний жовток – 2 шт.;
- молоко кип'ячене – 1 склянка;
- борошно – 250 гр;
- оцет — 5 мл;
- оливкова масло – 1,5 ст. л;
- перець чорний, сіль, імбир – по ½ ч. л;
- масло рослинне – 50 мл
Необхідний час: 45 хвилин
Калорії: 125 ккал.
Рецепт смаженої мойви в клярі на сковороді покроково:
- Кожну рибку промити і відрізати їй голову, а також видалити всі тельбухи;
- Скласти її в глибокій посуді і заправити спеціями;
- Додати оливкове масло і оцет;
- Перемішати рибу і залишити маринуватися;
- Яєчні жовтки змішати з молоком, додати до них борошно і сіль. Перемішати до однорідності;
- Щоб рибка вийшла хрусткою, масло на сковороді, де вона буде смажитися, має бути розпеченим;
- Вмочати кожну мойву в кляр і смажити до апетитної скоринки.
Готову страву подавати гарячим, посипавши зеленню або рубаним луком.
Як приготувати мойву з цибулею та сметаною
Приготувати за таким рецептом мойву дуже просто, а в підсумку виходить просте і недороге блюдо, яке ідеально підходить для простого буденного вечері.
Продукти:
- мойва – 0,8 кг;
- цибулина ріпчаста – 2 шт.;
- спеції – за смаком;
- вода – 100 мл;
- сметана – 150 гр;
- лаврушка;
- свіжий кріп – 50 гр;
- масло для обсмажування.
Потрібний час: 20 хвилин.
Калорійність: 189 калорій.
Як посмажити мойву з цибулею та сметаною на сковороді:
- Мойву промити у воді. Видалити голову і кишки. Промити ще раз;
- Розігріти масло в сковороді і викласти рибу так, щоб вона щільно прилягала один до одного;
- Смажити рибу протягом 10-15 хвилин (повинна випарується вся волога);
- Рибу можна перевертати в процесі смаження;
- Цибулю почистити і порізати кільцями або півкільцями;
- Сметану змішати з сіллю, перцем і порізаним кропом;
- Всю масу добре перемішати і додати 100 мл води;
- У сковороду, поверх риби, викласти цибулю і сметанную масу;
- Пару разів покрутити сковороду, щоб риба не прилипало до дна і не пригоріла;
- Риба повинна закипіти в сметані;
- Після закипання — зменшити вогонь і тримати рибу на плиті під кришкою ще 5 хвилин.
Подавати блюдо гарячим, на подушці з пюрированного або відвареної картоплі.
Смажена рибка в кунжуті з часником
Незвичайний рецепт смаженої мойви, який дозволить насолодитися смаком хрусткою ароматною рибки.
Інгредієнти:
- риба – 700 гр;
- борошно – 50 гр;
- зубчики часнику – 4 шт.;
- яйце;
- суміш мелених перців – ½ ч. л;
- масло рослинне – 60 мл;
- кунжутне насіння – 20-30 гр;
- сіль.
Витрачений час: 40 хвилин.
Калорії: 174 калорії.
Алгоритм приготування:
- Рибу почистити від кишок і видалити голову і хвіст. Добре помити;
- Часник почистити і порізати на дрібні шматочки;
- У миску скласти рибу, пересипати її спеціями і часником;
- В одній мисці розмішати яйце, а в іншій – змішати борошно з кунжутом;
- На сковороді нагріти масло, кожну рибку вмочати в яйці, а потім у борошні з кунжутом;
- Смажити до рум'яності.
Рибку подавати з картоплею або гарніром з овочів.
Корисні поради
Оскільки мойву готують протягом довгих століть, сформувався список деяких порад, які допоможуть з її приготуванням і подачею:
- Мойву не можна заморожувати двічі – вона стане неприємно пахнути і запах не можна замаскувати або вивести;
- Щоб позбутися неприємного запаху мойву слід маринувати або подавати її на подушці з різаного ріпчастої цибулі і зелені;
- Цю рибу можна готувати нечищеному;
- Мойва смажена чудово поєднується з відварною картоплею, овочами в будь-якому вигляді і зеленню;
- Не рекомендується подавати цю рибку з крупами або макаронними виробами.
Мойва – це смачна і дешева рибка, не варто уникати її тільки тому, що недостатньо знань її приготування. Зрештою, знання завжди можна придбати!