22 март 2019 1 968

Як приготувати суп з рисом і солоними огірками

Розсольник – це російське блюдо, яке готується з солоних огірків з додаванням огіркового розсолу. В старовину воно називалося «Кальян». Тоді для його приготування, крім м'яса і курки, використовували ікру.

На смак розсольник повинен бути помірно кислих і гострим. Як раз такий ефект дають солоні огірочки і розсіл. Тільки будьте обережні при додаванні в суп розсолу, занадто велика його кількість може зробити розсольник кисліше, ніж потрібно.

Готують російська розсольник переважно з м'яса: свинина, яловичина, курка, баранина, телятина. Також із субпродуктів: курячі потрухи, нирки, яловиче серце. Можливий і пісний варіант страви з риби, грибів, або зовсім без додавання перерахованих інгредієнтів. Крупу теж можна вибрати в залежності від уподобань: перловка, рис, гречка, ячна крупа.

Але зараз нас цікавить саме розсольник з рисовою крупою. Існує багато варіантів і рецептів його приготування. Ось деякі з них.

Класичний суп з рисом і солоними огірками
Інгредієнти Кількість
М'ясо на кості (свинина або яловичина; можна кілька видів м'яса) - 1 кг
Морквина - 1 шт.
Цибуля репч. - 1 шт.
Рисова крупа - ¼ Склянки
Картопля - 4-5 шт.
Огірки солоні (бажано бочкові; суворо немаринованные) - 2-3 шт.
Розсіл - ¾ Скл.
Лаврушка - 2-3 аркуша
Перець горошком запашний - 6-7 шт.
Сіль - за смаком
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 120 Ккал

Етапи готування:

Готуємо бульйон:

  • М'ясо моєму, кладемо в каструлю, заливаємо холодною водою, ставимо на плиту на досить сильний вогонь, доводимо до кипіння;
  • Варимо 2-4 хвилини в киплячій воді, дістаємо м'ясо, воду виливаємо, ретельно миємо каструлю і всі дії проробляємо заново. Це потрібно для того, щоб всі шкідливі речовини, що містяться в м'ясі, вийшли;
  • Після того, як закипить «другий» бульйон, знімаємо утворилася пінку, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо м'ясо 2 години;

Поки вариться м'ясо, готуємо рисову крупу:

  • Промиваємо під холодною водою 6-7 разів, щоб вода стала абсолютно прозорою;
  • Заливаємо і залишаємо стояти до готовності бульйону;

Готуємо зажарку:

  • Цибулю дрібно шаткуємо;
  • Моркву чистимо, миємо, тремо на дрібній тертці;
  • Солоні огірочки натираємо на тертці (попередньо можна очистити їх від шкірки), або нарізаємо соломкою;
  • Беремо сковороду, обмазуємо соняшниковою олією, розігріваємо;
  • Кладемо на сковороду цибулю, моркву, обсмажуємо 3 хвилини, потім додаємо солоні огірки, обсмажуємо ще 4 хвилини;
  • Заливаємо розсіл і тушкуємо все інгредієнти 7-10 хвилин;

Картоплю нарізаємо соломкою або кубиками (кому як зручно).

Через 2 години дістаємо готове м'ясо з бульйону, знімаємо з кісточки, нарізаємо кубиками або поділяємо на волокна, відправляємо назад в бульйон. Туди ж додаємо рис, варимо кілька хвилин, потім картоплю, зажарку, лаврушку, перець. Варимо ще 7 хвилин, солимо.

Подаємо з житнім хлібом або грінками, зеленню і сметаною.

Розсольник пісний з рисом в мультиварці

Інгредієнти:

Продукт Кількість
Вода для бульйону

 

В залежності від обсягу мультиварки
Гриби сушені (за бажанням) 10
Картопля 2-3
Морквина 1
Цибуля ріпчаста 1
Рисова крупа ¼ Склянки
Солоні огірки 2-3
Розсіл 1/3 склянки
Сіль За бажанням
Спеції За смаком
Лаврушка 2-3 аркуша

Етапи такі:

  1. Якщо вирішили готувати пісний суп з грибами: гриби миємо, заливаємо гарячою водою, залишаємо на 1-2 години (вони повинні набрякнути), потім дістаємо, нарізаємо на невеликі шматочки. Водицю з банки не виливаємо, а проціджуємо і залишаємо, вона згодиться на наступному етапі готування. Відповідно, якщо вирішили робити розсольник без грибів, то цей пункт пропускаємо;
  2. Рис промиваємо в проточній воді, заливаємо, даємо настоятися;
  3. Готуємо овочі:
  • Цибулю чистимо, миємо, дрібненько нарізаємо;
  • Моркву чистимо, миємо, тремо на тертці;
  • Картоплю нарізаємо;
  • Огірки тремо на тертці, або нарізаємо (якщо дрібні – кільцями або півкільцями, великі – соломкою);
  1. Мультиварочную каструлю змащуємо рослинним маслом, додаємо в неї цибулю, моркву і солоні огірочки. Включаємо режим «Смаження» на 15 хвилин, періодично помішуємо вміст;
  2. Далі відправляємо в каструлю все інше: гриби (якщо є), рис, картопля. Якщо готуєте з грибами, залийте все водою, в якій наполягали гриби (при необхідності додайте ще води). Якщо готуєте без грибів, то просто залийте вміст звичайної некип'яченої водою;
  3. Включаємо режим «Суп» на 1 годину;
  4. В кінці додаємо сіль, спеції, лаврушку і розсіл. Ставимо на «Підігрів» ще на 10-15 хвилин;
  5. Подаємо з грінками із чорного хліба і зеленню.

Найцікавіші рецепти курки гриль в духовці. Читайте з якими спеціями м'ясо виходить особливо смачною.

Дивіться відео рецепт вишуканого шоколадного торта «Чорний принц».

Оладки з курячої грудки з крохмалем, як правильно приготувати це блюдо. Читайте рецепт.

Простий рецепт розсольнику з куркою та рисом

Інгредієнти:

Продукт Кількість
Курка (краще взяти окіст) 500 гр.
Цибуля ріпчаста 1
Морква 1
Рисова крупа ¼ Склянки
Солоні огірочки 2-3
Сіль За бажанням
Лаврушка 2-3 аркуша
Спеції За смаком
Масло звичайне рослинне 2-3 ст. л.
Зелень кріп 1 пучок
Сметана За бажанням

Етапи:

  1. Курку варити 1,5 години, дістати з каструлі, зняти м'ясо з кістки, нарізати шматочками. Бульйон процідити;
  2. Поки готується курячий бульйон, робимо зажарку з овочів. Цибулю, моркву відправляємо на розігріту сковорідку, змащену рослинним маслом, потім туди ж додаємо солоні огірочки, обсмажуємо 6 хвилин на середньому вогні;
  3. Готуємо рис: промиваємо і замочуємо в холодній воді, залишаємо на деякий час;
  4. Чистимо картоплю, ріжемо соломкою або кубиками;
  5. Далі відправляємо в бульйон нарізану курку і рис, варимо 10 хвилин, потім кладемо картоплю, зажарку, лаврушку і спеції, солимо. Варимо ще кілька хвилин;
  6. Посипаємо зеленню і додаємо сметану.

Рибний суп з фрикадельками, солоними огірками та рисом

Інгредієнти:

Продукт Кількість
Риба невелика 400-500 гр.
Солоні огірки (бочкові) 2-3
Томатна паста 1 ст. л.
Морквина 1
Цибуля ріпчаста 1
Картопля 2-3
Рис ¼ Склянки
Зелень кріп 1 пучок
Лимон ½ Лимона
Сіль За смаком
Масло (звичайне) соняшникова 2-3 ст. л.
Для фрикадельок
Філе з риби 200-300 гр.
Батон 50-100 гр.
Молоко ½ Склянки

Кроки приготування:

  1. Рибу миємо, чистимо, видаляємо нутрощі, заливаємо водою і ставимо на сильний вогонь. Варимо до готовності, потім дістаємо, м'ясо відокремлюємо від кісток, охолоджуємо, ріжемо й додаємо томатну пасту, перемішуємо;
  2. Рис промиваємо, даємо настоятися в холодній воді (як раз той час, поки готується рибний бульйон);
  3. Робимо зажарку: дрібно нарізану цибулю, терту моркву, терті або нарізані огірки кладемо на розігріту сковороду, змащену олією. Картоплю чистимо і нарізаємо;
  4. Готовий рибний бульйон проціджуємо, доводимо до кипіння, додаємо в нього спочатку рис, потім картоплю і готову зажарку, солимо;
  5. Поки готується рис, картопля і овочі, робимо рибні фрикадельки: рибний фарш і батон (попередньо замочений у молоці), змішуємо в блендері, солимо, перчимо. Відправляємо фрикадельки в суп на 5 хвилин;
  6. В кінці додаємо пару кружечків лимона, зелень.

Секрети приготування

  • Рис краще підійде для розсольнику, звареного з індички або курятини;
  • Для приготування використовуйте солоні огірки, краще бочкові, але, ні в якому разі не мариновані;
  • Огірки краще очистити від шкірки;
  • Якщо огірків багато, то розсіл краще не додавати, додати зовсім трохи, щоб суп не вийшов занадто кислим.

Не поспішайте є це дуже смачне блюдо «з пилу, з жару», дайте йому настоятися, так вийде набагато пахучіше і смачніше. Обов'язково додайте сметану і зелень перед подачею, а закушувати краще житнім хлібом.

Що ще почитати: