Як приготувати суп з рисом і солоними огірками
Розсольник – це російське блюдо, яке готується з солоних огірків з додаванням огіркового розсолу. В старовину воно називалося «Кальян». Тоді для його приготування, крім м'яса і курки, використовували ікру.
На смак розсольник повинен бути помірно кислих і гострим. Як раз такий ефект дають солоні огірочки і розсіл. Тільки будьте обережні при додаванні в суп розсолу, занадто велика його кількість може зробити розсольник кисліше, ніж потрібно.
Але зараз нас цікавить саме розсольник з рисовою крупою. Існує багато варіантів і рецептів його приготування. Ось деякі з них.
| Інгредієнти | Кількість |
|---|---|
| М'ясо на кості (свинина або яловичина; можна кілька видів м'яса) - | 1 кг |
| Морквина - | 1 шт. |
| Цибуля репч. - | 1 шт. |
| Рисова крупа - | ¼ Склянки |
| Картопля - | 4-5 шт. |
| Огірки солоні (бажано бочкові; суворо немаринованные) - | 2-3 шт. |
| Розсіл - | ¾ Скл. |
| Лаврушка - | 2-3 аркуша |
| Перець горошком запашний - | 6-7 шт. |
| Сіль - | за смаком |
| Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 120 Ккал |
Етапи готування:
Готуємо бульйон:
- М'ясо моєму, кладемо в каструлю, заливаємо холодною водою, ставимо на плиту на досить сильний вогонь, доводимо до кипіння;
- Варимо 2-4 хвилини в киплячій воді, дістаємо м'ясо, воду виливаємо, ретельно миємо каструлю і всі дії проробляємо заново. Це потрібно для того, щоб всі шкідливі речовини, що містяться в м'ясі, вийшли;
- Після того, як закипить «другий» бульйон, знімаємо утворилася пінку, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо м'ясо 2 години;
Поки вариться м'ясо, готуємо рисову крупу:
- Промиваємо під холодною водою 6-7 разів, щоб вода стала абсолютно прозорою;
- Заливаємо і залишаємо стояти до готовності бульйону;
Готуємо зажарку:
- Цибулю дрібно шаткуємо;
- Моркву чистимо, миємо, тремо на дрібній тертці;
- Солоні огірочки натираємо на тертці (попередньо можна очистити їх від шкірки), або нарізаємо соломкою;
- Беремо сковороду, обмазуємо соняшниковою олією, розігріваємо;
- Кладемо на сковороду цибулю, моркву, обсмажуємо 3 хвилини, потім додаємо солоні огірки, обсмажуємо ще 4 хвилини;
- Заливаємо розсіл і тушкуємо все інгредієнти 7-10 хвилин;
Картоплю нарізаємо соломкою або кубиками (кому як зручно).
Через 2 години дістаємо готове м'ясо з бульйону, знімаємо з кісточки, нарізаємо кубиками або поділяємо на волокна, відправляємо назад в бульйон. Туди ж додаємо рис, варимо кілька хвилин, потім картоплю, зажарку, лаврушку, перець. Варимо ще 7 хвилин, солимо.
Подаємо з житнім хлібом або грінками, зеленню і сметаною.
Розсольник пісний з рисом в мультиварці
Інгредієнти:
| Продукт | Кількість |
|---|---|
| Вода для бульйону
|
В залежності від обсягу мультиварки |
| Гриби сушені (за бажанням) | 10 |
| Картопля | 2-3 |
| Морквина | 1 |
| Цибуля ріпчаста | 1 |
| Рисова крупа | ¼ Склянки |
| Солоні огірки | 2-3 |
| Розсіл | 1/3 склянки |
| Сіль | За бажанням |
| Спеції | За смаком |
| Лаврушка | 2-3 аркуша |
Етапи такі:
- Якщо вирішили готувати пісний суп з грибами: гриби миємо, заливаємо гарячою водою, залишаємо на 1-2 години (вони повинні набрякнути), потім дістаємо, нарізаємо на невеликі шматочки. Водицю з банки не виливаємо, а проціджуємо і залишаємо, вона згодиться на наступному етапі готування. Відповідно, якщо вирішили робити розсольник без грибів, то цей пункт пропускаємо;
- Рис промиваємо в проточній воді, заливаємо, даємо настоятися;
- Готуємо овочі:
- Цибулю чистимо, миємо, дрібненько нарізаємо;
- Моркву чистимо, миємо, тремо на тертці;
- Картоплю нарізаємо;
- Огірки тремо на тертці, або нарізаємо (якщо дрібні – кільцями або півкільцями, великі – соломкою);
- Мультиварочную каструлю змащуємо рослинним маслом, додаємо в неї цибулю, моркву і солоні огірочки. Включаємо режим «Смаження» на 15 хвилин, періодично помішуємо вміст;
- Далі відправляємо в каструлю все інше: гриби (якщо є), рис, картопля. Якщо готуєте з грибами, залийте все водою, в якій наполягали гриби (при необхідності додайте ще води). Якщо готуєте без грибів, то просто залийте вміст звичайної некип'яченої водою;
- Включаємо режим «Суп» на 1 годину;
- В кінці додаємо сіль, спеції, лаврушку і розсіл. Ставимо на «Підігрів» ще на 10-15 хвилин;
- Подаємо з грінками із чорного хліба і зеленню.
Найцікавіші рецепти курки гриль в духовці. Читайте з якими спеціями м'ясо виходить особливо смачною.
Дивіться відео рецепт вишуканого шоколадного торта «Чорний принц».
Оладки з курячої грудки з крохмалем, як правильно приготувати це блюдо. Читайте рецепт.
Простий рецепт розсольнику з куркою та рисом
Інгредієнти:
| Продукт | Кількість |
|---|---|
| Курка (краще взяти окіст) | 500 гр. |
| Цибуля ріпчаста | 1 |
| Морква | 1 |
| Рисова крупа | ¼ Склянки |
| Солоні огірочки | 2-3 |
| Сіль | За бажанням |
| Лаврушка | 2-3 аркуша |
| Спеції | За смаком |
| Масло звичайне рослинне | 2-3 ст. л. |
| Зелень кріп | 1 пучок |
| Сметана | За бажанням |
Етапи:
- Курку варити 1,5 години, дістати з каструлі, зняти м'ясо з кістки, нарізати шматочками. Бульйон процідити;
- Поки готується курячий бульйон, робимо зажарку з овочів. Цибулю, моркву відправляємо на розігріту сковорідку, змащену рослинним маслом, потім туди ж додаємо солоні огірочки, обсмажуємо 6 хвилин на середньому вогні;
- Готуємо рис: промиваємо і замочуємо в холодній воді, залишаємо на деякий час;
- Чистимо картоплю, ріжемо соломкою або кубиками;
- Далі відправляємо в бульйон нарізану курку і рис, варимо 10 хвилин, потім кладемо картоплю, зажарку, лаврушку і спеції, солимо. Варимо ще кілька хвилин;
- Посипаємо зеленню і додаємо сметану.
Рибний суп з фрикадельками, солоними огірками та рисом
Інгредієнти:
| Продукт | Кількість |
|---|---|
| Риба невелика | 400-500 гр. |
| Солоні огірки (бочкові) | 2-3 |
| Томатна паста | 1 ст. л. |
| Морквина | 1 |
| Цибуля ріпчаста | 1 |
| Картопля | 2-3 |
| Рис | ¼ Склянки |
| Зелень кріп | 1 пучок |
| Лимон | ½ Лимона |
| Сіль | За смаком |
| Масло (звичайне) соняшникова | 2-3 ст. л. |
| Для фрикадельок | |
| Філе з риби | 200-300 гр. |
| Батон | 50-100 гр. |
| Молоко | ½ Склянки |
Кроки приготування:
- Рибу миємо, чистимо, видаляємо нутрощі, заливаємо водою і ставимо на сильний вогонь. Варимо до готовності, потім дістаємо, м'ясо відокремлюємо від кісток, охолоджуємо, ріжемо й додаємо томатну пасту, перемішуємо;
- Рис промиваємо, даємо настоятися в холодній воді (як раз той час, поки готується рибний бульйон);
- Робимо зажарку: дрібно нарізану цибулю, терту моркву, терті або нарізані огірки кладемо на розігріту сковороду, змащену олією. Картоплю чистимо і нарізаємо;
- Готовий рибний бульйон проціджуємо, доводимо до кипіння, додаємо в нього спочатку рис, потім картоплю і готову зажарку, солимо;
- Поки готується рис, картопля і овочі, робимо рибні фрикадельки: рибний фарш і батон (попередньо замочений у молоці), змішуємо в блендері, солимо, перчимо. Відправляємо фрикадельки в суп на 5 хвилин;
- В кінці додаємо пару кружечків лимона, зелень.
Секрети приготування
- Рис краще підійде для розсольнику, звареного з індички або курятини;
- Для приготування використовуйте солоні огірки, краще бочкові, але, ні в якому разі не мариновані;
- Огірки краще очистити від шкірки;
- Якщо огірків багато, то розсіл краще не додавати, додати зовсім трохи, щоб суп не вийшов занадто кислим.
Не поспішайте є це дуже смачне блюдо «з пилу, з жару», дайте йому настоятися, так вийде набагато пахучіше і смачніше. Обов'язково додайте сметану і зелень перед подачею, а закушувати краще житнім хлібом.









