Як зварити смачний суп з квашеними огірками
Солоні (а краще всього бочкові, самостійно приготовані по «бабусиним» рецептами) огірки – це відмінний інгредієнт не тільки для салатів, але і перших страв. З ними можна готувати знамениту солянку, але не менш популярним і затребуваним у людей є суп під назвою розсольник.
Різноманітність варіацій його приготування допоможе кожен раз радувати домашніх смачними і наваристими супами. Згідно особливостей рецептури під час приготування можна використовувати не тільки солоні огірки, але і розсіл, а також подрібнені трави.
Якщо дивитися в першоджерела, то можна зустріти інформацію про те, що раніше це блюдо називалося «Кальян» і в процесі його приготування використовували також ікру, м'ясо птиці або свинину.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
м'ясо (використовується як свинина, так і курятина, можна змішувати різні сорти) - | 900 г |
овочі (морква, цибуля і картопля) - | по 2 шт. |
рис (білий круглозерний) - | 50 г |
солоні (щоб не зіпсувати смак, не можна використовувати мариновані) огірки - | 2-3 шт. |
розсіл (не дуже солоний) огірковий - | 170 мл |
лавровий лист, перець (горошком), сіль - | за смаком або 20 г |
Час приготування: 130 хвилин | Калорійність на 100 грам: 130 Ккал |
Рецепт супу з рисом і солоними огірками покроково:
- Перше, що потрібно зробити – обробити м'ясо, знявши з нього зайвий жир (якщо використовується курка, то необхідно видалити ще і шкіру);
- Промивши м'ясо, необхідно залити його водою (2-4 літри в залежності від ємності) і поставити на середній нагрів на 40-50 хвилин;
- В окремій ємності слід приготувати рис – промити його до того моменту, поки вода не буде прозорою (не менше 5 разів), вода повинна бути прохолодною;
- Цибулю і моркву слід підготувати до обжарке (помити, почистити і подрібнити);
- До обсмажених протягом 2 хвилин овочів слід додати ще і нарізані на шматочки солоні огірки, потім смажити ще близько 5 хвилин, помішуючи;
- Наступний момент – залити засмажені овочі огірковим розсолом суміш і тушкувати 10 хвилин під кришкою;
- Картоплю почистити і порізати на шматочки (або соломкою);
- Зварене м'ясо необхідно дістати з бульйону, остудити і порізати на невеликі шматочки, покласти назад в бульйон, додати спеції, засмажку овочеву, варити до готовності;
- За 10 хвилин до кінця приготування покласти картоплю і рис.
Подавати зі сметаною і зеленню, додавши до порції житній хліб або сухарі.
Перловий суп з квашеними огірками
Перловий суп з квашеними огірками є ще однією варіацією розсольнику. Для того щоб приготувати смачний і ситний суп для сімейного обіду, буде потрібно набір інгредієнтів, що складається з:
- яловичини (можна використовувати як вирізку, так і мяско з кісточкою) – 750 г;
- перловки (не відварна) – 100 г;
- морквини свіжою (не маринованої) і цибулі ріпки – 1 шт;
- свіжого (можна молодого) картоплі – 3 шт;
- води (підготовленої до використання – відфільтрованої) – 3 л;
- солоних, не великих, міцних огірків – 3 шт;
- огіркового розсолу (процідженого) – 50-100 мл;
- олії (для обсмажування овочів);
- приправ (чорного перцю, лаврового листа, солі) – кількість за смаком;
- свіжої зелені – за смаком.
Час для повного приготування першої страви – 2 години.
Калорійність готового продукту на порцію 100 г супу – 145 ккал.
Кроки приготування супу з перловкою:
- Яловичину для того щоб підвищити якість готового страви промити і порізати на шматки;
- Залити м'ясо водою (холодною) і поставити варитися на кілька хвилин, потім злити рідину і знову залити водою, варити, знімаючи піну, що утворюється;
- Перлову крупу залити водою і промивати до моменту, поки вода не буде ідеально прозорою;
- Покласти крупу в ємність з м'ясом, варити на повільному вогні не менше 1,5 години;
- Солоні огірки слід порізати на середнього розміру шматочки;
- Овочі почистити від бруду (моркву і цибулю подрібнити, картопля – нарізати на кубики);
- На сковороді з олією засмажити всі овочі (без огірків);
- М'ясо після 1,5 години варіння (можна трохи довше) дістати з бульйону і остудити, порізати на шматочки подрібніше, відправити назад в бульйон разом зі спеціями і сіллю;
- Потім додати картоплю і пасеровані овочі, а також огірки і розсіл, варити до готовності на невеликому по інтенсивності нагріванні.
Подавати зі сметаною і зеленню (порційно).
Суп з квасолею і соліннями
Для приготування супу з солоними огірками можна використовувати квасоля. Смак страви виходить насиченим, а сам суп поживним і ситним, ідеально підходить для обіду. Потрібно взяти такі інгредієнти:
- огірки солоні (основний інгредієнт) – 3 шт;
- свіжа квасоля (в ідеалі вона повинна бути червона, не консервована) – 50 р;
- картоплю свіжу (молодий)– 2 - 2,5 шт (бульби);
- жир тваринний — масло (82,5 % вершкове) – 20-35 г;
- кисломолочна продукція: сметана (15%) – 120 г;
- жовток яєчний – 1 шт;
- морква і цибуля репч.) – по 1-2 шт (залежить від розмірів овочів);
- корінь петрушки і селери (бажано використовувати для приготування свіжі)– по 5 г;
- спеції і сіль (перець, лавровий лист) – за смаком.
Час приготування супу – 1,5 години.
Калорійність (на 1 порцію 100 г) – 220 ккал.
Кроки щодо поетапного приготування:
- Квасолю слід промити 2-3 рази і замочити у воді на 6-10 годин (в залежності від обраного сорту і розміру квасолин);
- Після відварити до готовності і частину відвару залишити;
- Морква, звичайно ж, слід акуратно почистити і тонко порізати на кружечки;
- Корінь петрушки і селери також почистити і дрібно порізати;
- Цибулю також потрібно почистити і порізати на півкільця;
- Покласти овочі на сковороду з маслом і смажити до м'якості;
- Підготувати солоні огірки порізати на невеликі шматочки (можна порізати соломкою за бажанням);
- Відварити огірки в окремій ємності протягом 5 хвилин (рідина злити);
- Картоплю почистити і порізати кубиком;
- У відвар квасолі необхідно додати воду (2,5-3 л), закип'ятити, додати картоплю, варити до напівготовності овоча;
- Потім додати огірки, подрібнені коріння і обсмажені овочі, варити ще 15 хвилин;
- Додати квасолю, огірковий розсіл, сіль і спеції, варити ще 5 хвилин.
Сметану і яєчний жовток змішати, додати в суп при подачі. Прикрасити нарізаною зеленню.
Рибна солянка
Рибна солянка – смачне і ситне блюдо, яке можна використовувати в якості основи будь-якого обіду або вечері. Солоні огірки в її складі додадуть приємний аромат і смак. Солянка вийде наваристою і апетитною, якщо використовувати наступні інгредієнти для її приготування:
- риба свіжа (у ідеалі — сьомга) -700 р;
- солоні огірки – 4 шт. (середнього розміру);
- картопля – 4 шт;
- маслини (використовуються консерви) – 10 шт;
- томатна паста – 30 г;
- лимон/лайм (свіжий, як варіант, використовувати лише сік від нього) -3 скибочки;
- соняшникова не ароматизоване масло – 10 мл;
- сіль (можна використовувати варіанти зі спеціями, травами і сушеним часником в складі) і спеції – різноманітність і кількість за смаком.
Час приготування -70 — 80 хвилин.
Калорійність — 180 ккал.
Кроки приготування:
- Рибу ретельно та акуратно звільнити від кісток (не поспішаючи);
- Залити водою, після того як бульйон закипить, слід додати спеції і сіль;
- Готовий бульйон процідити;
- Рибу не сильно подрібнити і повернути в бульйон;
- Цибулю почистити, порізати, підсмажити (з олією), додати до нього томатну пасту;
- Огірки порізати;
- Картоплю порізати на кубики (очищений і промитий);
- У бульйон покласти всі овочі і варити до готовності, потім закрити кришкою і дати добре просочитися ароматами (настоятися).
При подачі прикрасити порції маслинами і шматочками свіжого лимона.
Торт «Наполеон» з листкового тіста з декількома видами крему.
Майстер-клас букетів з фруктів і овочів — це оригінально і незвично. Спробуйте!
Як приготувати ніжну сирну запіканку з бананом читайте в нашій статті.
Грибний суп з консервованими огірками
Цей варіант приготування першої страви з солоними огірками відмінно підійде для смачного обіду, також доречно подати і на святі (якщо використовувати лісові гриби). Для приготування потрібні такі інгредієнти, як:
- гриби свіжі – 300 г (можна використовувати будь-які – від печериць до лісових);
- рослинна (не ароматизоване) масло – 35 г;
- солоні огірки, картопля – 4 шт;
- перлова (не відварна) крупа – 80 г;
- для додання приємного кольору томатна паста – 40 г;
- зелений (свіжий) цибуля – 30 г;
- приправи і сіль – за смаком;
- цукор – 10 г (можна повністю виключити);
- з овочів: морква (можна використовувати вже натерту заморожену раніше), цибулю – по 1 шт.
Час , що витрачається на приготування — 50-60 хвилин.
Калорійність на 100 г – 120 ккал.
Кроки (етапи) приготування:
- Підготувати воду для бульйону (профільтрувати 2-3 л холодної, некип'яченої води);
- Перлову крупу промити;
- Картоплю почистити і порізати «кубиком»;
- Покласти перловку і картопля у воду і довести до кипіння на сильному нагріванні, потім зменшити до середнього, варити під кришкою (не менше 20 хвилин);
- Гриби промити, почистити (особливо ретельно, якщо використовуються лісові), порізати на тонкі пластини;
- Ріпчасту цибулю і моркву (якщо вона не підготовлена раніше) очистити і порізати (смажити до м'якості);
- Зелену цибулю дрібно порізати;
- До моркви і цибулі додати гриби і тушкувати до готовності, потім додати солоні огірки, нарізані на шматочки середнього розміру;
- Потім додати до овочів томатну пасту;
- Додати до овочів трохи бульйону і тушкувати ще 5 хвилин (збавивши нагрівання до мінімальних показників);
- Додати овочі, сіль, спеції і цукор в бульйон, варити, закривши кришкою, ще 10 хвилин (можна на пару хвилин більше).
Перед подачею прикрасити зеленню.
Корисні поради
Приготування ідеального розсольнику — складний процес, що вимагає від господарки уваги.
Солоні огірки можна додавати в суп «як є», без додаткової обробки, але нерідко їх спеціально злегка тушкують, щоб зробити м'якше. Для додання інших овочів додаткового аромату, огірки додають в зажарку або тушкують з грибами.
Важливо пам'ятати, що якщо солоні огірки будуть покладені в бульйон раніше картоплі, то остання буде жорсткою. Густоту супу можна регулювати кількістю використовуваної крупи. Маслини і оливки наповнюють розсольник незвичайним смаком і підсилюють аромат.
Маринад використовувати не можна, так як він зробить суп кислуватим, а самі огірки будуть невдалими.